Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zuurstof

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas aso | 502 woorden
  • 27 februari 2005
  • 72 keer beoordeeld
Cijfer 6
72 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zuurstof (O) Vindplaats Zuurstof is een element dat we waarschijnlijk allemaal kennen.Het komt overal ter wereld voor: in de lucht, en water, inde bodem, enz.Alleen in vacuüm is er geen zuurstof aanwezig. Er is zelfs aangetoond dat er op mars en europa, een maan van Jupiter, ook zuurstof is. Atoombouw De atoombouw van zuurstof is als volgt: Het heeft 8 elektronen, 8 protonen en 8 neutronen. De plaats van zuurstof in het periodiek systeem is tussen stikstof (N) en fluor (F).Zuurstof heeft 2 schillen met op de laatste 6 elektronen. Aggregatietoestanden Zuurstof heeft verschillende eigenschappen, het kan in verschillende vormen voorkomen, meestal in gasvorm dan heet het dizuurstof of zuurstofgas (O2), dat ademen alle levende wezens, het wordt aangemaakt door planten die aan fotosynthese doen. Bij dat proces neemt de plant CO2 op en dat wordt omgezet in zuurstof. Het kan ook in het vloeibare vorm voorkomen, maar dat is slechts

bij een temperatuur lager dan –182,962°C. Zuurstof kan natuurlijk ook voorkomen in een vaste toestand. Enerzijds bij een temperatuur van –218,4°C (lichtblauwe kleur) en anderzijds bij een luchtdruk van 630 000, dan heeft zuurstof een rode kleur(O4). Iedereen weet dan zuurstof nodig is om te leven maar een stof opgebouwd uit dezelfde atomen is één van de gevaarlijkste stoffen ter wereld, het gaat hier natuurlijk over ozon (O3). Deze stof wordt teruggevonden in de hogere luchtlagen, het beschermt ons tegen de schadelijke UV-stralen afkomstig van de zon. Recente problemen met ozon is het gat in de ozonlaag dan veroorzaakt werd door de grote hoeveelheden CO2 die tegenwoordig vrijkomen. De grootste boosdoeners zijn: -de uitlaatgassen van gemotoriseerde voertuigen
zoals auto’s, bussen, schepen, ruimteveren, enz. -de uitlaatgassen van de industrie. -de schadelijke gassen die vrijkomen bij het gebruik van spuitbussen. -het omkappen van de grote oerbossen in Zuid-Amerika en Afrika, deze wouden worden ook wel eens de longen van de aarde genoemd omdat ze ons voorzien van zuurstof. Oplosbaarheid Er kan ruim 30 cm3 zuurstof in 1 liter water opgelost worden. In vele andere organische oplosmiddelen lost zuurstof beter op. Zuurstof in de natuur Vrijwel alle organismen hebben zuurstof nodig om in leven te blijven. Ze ontrekken de zuurstof door middel van ademhaling (longen, kieuwen,…) Voor transport van de ingeademde zuurstof naar de weefsels spelen de rode bloedlichaampjes een essentiële rol. Bij mensen leidt een zuurstof tekort in de hersenen binnen 30 seconden tot bewustzijnsstoornissen. Als er gedurende langere tijd te weinig zuurstof is treedt er binnen enkele minuten onherstelbare hersenbeschadiging op. Toepassingen Zuurstof wordt op grote schaal gebruikt bij de productie van staal. Een andere belangrijke toepassing is het lassen en snijden met branders die een mengsel van acetyleen en zuurstof verbranden.In de mijnbouw worden kerosine?zuurstofbranders gebruikt om gaten te boren in zeer harde erts lagen. Vloeibare zuurstof wordt als oxidator in raketten, maar ook bij biologische reinigingen van afvalwater wordt zuurstof in plaats van lucht gebruikt. Zuurstofgas wordt als onderdeel van een medische behandeling toegediend aan bijvoorbeeld drenkelingen of hartinfarctpatiënten. In gemoderniseerde ziekenhuizen zijn sommige ziekenkamers aangesloten op een centrale zuurstofleiding.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.