Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Doe je havo of vwo, heb je een paar minuutjes over en wil je een Bol.com bon van 25 euro winnen? Vul dan deze vragenlijst in. 

Hiërogliefen Egypte

Geschiedenis

Werkstuk

Hiërogliefen

A D V E R T E N T I E
Hangt er nog geen killer outfit voor het nieuwe schooljaar in je kast? CoolCat helpt je daarbij! Je kunt nu € 50,- shoptegoed winnen waarmee jij, samen met een styliste, je nieuwe outfit gaat uitkiezen in één van de CoolCat Stores! Na het uitkiezen van je outfit krijg je ook nog een professionele make-over waarbij je haar en/of make-up gedaan wordt. Get ready to rock day one! Doe nu mee en meld je aan
4.9 / 10
1e klas havo/vwo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 392 woorden
 • 5618 keer
  7 deze maand
 • 10 oktober 2004
Alfabet hiërogliefen

Het ontstaan van hiërogliefen

De plaats Abydos in Boven-Egypte is bij vele bezoekers van Egypte bekend als de belangrijkste cultusplaats van het Osiris-geloof. Enkele kilometers achter de beroemde tempel van Seti I liggen de oudste koningsgraven van het land, die teruggaan tot de zogenaamde Predynastieke periode. Opgravingen in het necropolengebied door het Duits Archeologisch Instituut in Cairo hebben zeer zeldzame dingen opgegraven waardoor men dacht dat de Egyptenaren veel eerder moeten geleefd hebben Tot voor kort was men nog uitgegaan van de periode rond 3000 v. Chr.
Daarmee is een oude vraag weer opgeworpen, namelijk die van de mogelijke afhankelijkheid van de schriftontwikkeling in Egypte van ongeveer gelijktijdig verlopende ontwikkeling van Mesopotamië en Iran. De vroege beeldtekens uit Voor-Azië, waaruit zich spoedig door vereenvoudiging het zogenaamde spijkerschrift ontwikkelde, zijn klaarblijken uit economische motieven ontwikkeld. Vertellingen en mythen, eveneens boodschappen van allerlei aard, konden zonder problemen mondeling vertaald overgebracht worden. Handelsdoeleinden vereisten echter een betrouwbare fixering van ten minste eenvoudige feiten als uitgaven en ontvangsten of rekeningen.

De Egyptenaren zelf hadden een geheel andere verklaring voor de geweldige cultuurprestatie die het schrijft was: voor hen was het een geschenk van de god Thot. Deze was als Maangod verantwoordelijk voor de tijdrekening en in algemene zin ook voor dat wat wij wetenschap noemen, en daarmee voor het schrift en de schrijvers. Godenwoorden noemden ze zelf hun schrijft, dat wij met een semantisch zeer verwant begrip aanduiden, het uit het Grieks stammende ‘hiërogliefen’ wat ‘heilige tekens’ betekent. Wie al eens vol bewondering staande voor een grafwand de raadselachtige combinatie van planten, lichaamsdelen, geometrische figuren zoals kubussen piramides cilinders en vogels bekeken heeft, zal begrijpen wat ‘visuele poëzie’ is en kan zich voorstellen dat de Egyptenaren er zeker van waren dat het schrift een geschenk van de goden was.
Ook in het dodenboek (het boek dat de farao’s meenamen in hun graf) was geschreven in hiërogliefen. In het dodenboek stonden ook vele tekeningen die je op de foto kan zien. Deze foto toont de overledene bij het dodengericht. Hoenefer wordt door de god Anubis naar het gericht geleid, waar zijn hart tegen het symbool van de waarheid, de veer, wordt afgewogen. Als de veer op de weegschaal hetzelfde gewicht als het hart van de overledene heeft, is dit het bewijs dat hij zijn leven conform de Oud-Egyptische rechtsnormen heeft geleefd. Vervolgens wordt de overledene voorgeleid aan het opperste rechter van de doden en heerser in het hiernamaals, Osiris.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4511

reacties

peace
door sophie (reageren) op 5 april 2011 om 16:26

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Koptelefoon struggles

Deze nieuwe Sony koptelefoon is draadloos! Eindelijk nooit meer…
 • Blijven vasthaken aan je fiets
 • Je muziekspeler altijd mee moeten slepen als je chips wilt pakken uit de keuken
 • Wrikken aan het kabeltje totdat het geluid het weer doet
 • Vervelende klasgenoten die je snoertje er steeds uittrekken