Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Wiskundig wonder

Wiskundig wonder

Door

Laten we eens beginnen met een klein vraagstukje: Hoe groot is -statistisch gezien- de kans dat Femke een voldoende haalt voor haar wiskundeproefwerk? Deze vraag zal ik zelf van een antwoord voorzien: Die kans is namelijk bijna nihil. En weet je waarom? Omdat ik een haat/liefdesverhouding heb met getalletjes.

Afgelopen week schreef Femke een wat negatieve column over haar lerares maatschappijleer. Maar ze ziet ook de positieve dingen des levens. Zie deze column over haar wiskundedocent.

Beter gezegd: Ik hou alleen van cijfers wanneer ze in grote aantallen op mijn rekening geschreven staan, in alle andere gevallen komen de haatgevoelens eerder naar boven zetten. Zo ook wiskundetechnisch gezien.

Wortels kun je eten
Mijn wiskundedocent heeft dan ook al heel wat te verduren gehad toen hij probeerde mij van enigszins simpele wiskundekennis te voorzien. Voor mij is een wortel immers een oranje groente, niet iets wat je kunt kwadrateren om het weg te kunnen werken. Breuken? Krijg je wanneer je een bord aan diggelen werpt. En de kans dat 'Japie een rode knikker pakt uit een vaas met 1 rode en 57 blauwe knikkers?' blijft voor mij 50%: of hij pakt de rode knikker, of hij doet dit niet.

Hoe onze docent het voor elkaar krijgt, ik heb géén flauw idee, maar hij blijft rustig. Legt gerust voor de 67e keer uit hoe je een formule opstelt, dat delen door een breuk hetzelfde is als vermenigvuldigen met het omgekeerde en roept dat hij ons 's nachts wakker belt en dat wij dan antwoord moeten kunnen geven op wat de afgeleidde van 'wortel X' is. En het klinkt heel gek, maar ik begin er steeds een beetje meer van te snappen.

Stiekem een superman
Hoe dit komt? Ik heb er maar één redelijk onlogische verklaring voor. Onze leraar moet stiekem gewoon een superman -vermomd in driedelig pak- zijn. Vanaf de brugklas tot aan de derde heb ik namelijk elk jaar een dikke 4 op mijn rapport gestaan voor dit verrekte vak. Maar toen kwam ineens de verandering.... *tromgeroffel* een andere docent! Eentje die wél kan uitleggen en waarbij ik dan ook nog eens snap waar het over gaat! Er is een stijgende lijn ontstaan: De vieren veranderen langzaam maar zeker in vijfjes en zesjes!

En voor wie mijn onlogische verklaring niet gelooft: Kijk naar de foto en oordeel zelf!

Gepubliceerd op 26 april 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu