Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Coördinator Examenklachtenlijn: ''Dat telefoongerinkel blijft dag en nacht in je hoofd hangen''

Coördinator Examenklachtenlijn: ''Dat telefoongerinkel blijft dag en nacht in je hoofd hangen''

Door

Abe Stegenga (17, 5-vwo) is LAKS-bestuurslid en spijbelt momenteel drie weken lang om de Examenklachtennlijn te coördineren. Met andere woorden: hij regelt en rent zich een versuffing, zodat jij flink kunt klagen over je eindexamens. Huidige score: bijna 74.000 klachten en een vermoeide Abe.

Druk druk druk
“De klachtenlijn is alleen op examendagen van 12 tot 7 open, maar mijn werk gaat deze weken echt 24 uur per dag door,” vertelt Abe. “Ik beantwoord vragen van bellers over het examenreglement en zorg ervoor dat het telefoonteam z’n werk goed doet. Een paar telefonisten (scholieren of oud-LAKS’ers) nemen de telefoon op. Een klein groepje belt scholen, over bijvoorbeeld geluidsoverlast-klachten. En enkele anderen pluizen de correctievoorschriften uit, om uit te zoeken of de klachten wel gegrond zijn. De conclusies die we daaruit trekken, geven we aan het College voor Examens zodat de nakijknorm aangepast kan worden.” 


Slapen op de bank
Daarnaast staat Abe de pers te woord (“Ik word wel eens uit m’n bed gebeld voor een interview”) en gaf hij staatssecretaris Van Bijsterveld een spoedcursus ‘examenklachten aannemen’.

En dan gaat ‘ie ook nog elke dag op en neer naar zijn eigen huis in Friesland? “Nee joh, daar heb ik momenteel echt geen tijd voor. Overdag zit ik met het telefoonteam in het AKM-gebouw in Hilversum, ‘s nachts slaap ik op de bank van het LAKS-kantoor in Amsterdam. Dat ligt prima hoor!”

Gerinkel
Hoe blijf je rustig als tienduizenden examenleerlingen je bestoken met klachten? “Sowieso komt 95% van de klachten via internet binnen, wat natuurlijk wel scheelt qua telefoonwerk. De eerste dagen waren superhectisch vanwege alle pers en het zware havo-examen Nederlands, nu gaat het iets beter. Ik probeer rustig te blijven en niet teveel gesprekken mee te luisteren, want anders word ik helemaal gek. Maar ja, dat gerinkel van de telefoons blijft wel dag en nacht in mijn hoofd hangen...”

plaatje:2leftKlaag maar raak?
Topscoorder was tot nu toe het havo-examen Nederlands, dat 15.000 klachten opleverde. Docenten zijn bang dat de havisten expres onzinklachten ingediend hebben om een hoger cijfer te krijgen, maar volgens Abe valt dat wel mee. “Natuurlijk zijn er altijd een paar ‘klaag maar raak’-leerlingen, maar deze toets had wel opvallend veel concrete klachten. Dat heeft altijd méér nut dan een heleboel vage ‘het was allemaal zo moeilijk’-protesten.” Andere probleemtoetsen waren het havo-examen muziek (bijna 1 op de 4 kandidaten heeft bezwaar gemaakt) en computerexamens, waarbij pc’s en audiomateriaal vaak niet goed werken. 

Nuttig werk
Het is lastig in te schatten of Abe het komende week weer zo druk krijgt. “Dinsdag maken alle vwo’ers wiskunde, wat altijd veel klachten oplevert. Filosofie kan verrassend uit de hoek komen en Grieks zou op de laatste dag ook nog voor veel protest kunnen zorgen,” voorspelt hij. Nog even aanpoten dus.

Maar medelijden is niet nodig, Abe krijgt waarschijnlijk wel eer van z’n werk: “Vorig jaar kregen we bijvoorbeeld ruim 10.000 klachten over vwo Nederlands, terwijl dat aantal dit jaar hartstikke meeviel. De meeste leerlingen vonden het 2010-examen best redelijk. Dat betekent dat de examenmakers echt iets doen onze klachten en conclusies, wat me wel een voldaan gevoel bezorgt.”

Gepubliceerd op 23 mei 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu