Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Presentatietekst: Wonderen

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas havo | 2054 woorden
  • 29 januari 2010
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord:
We moesten dus een onderwerp kiezen wat met God te maken heeft. We wouden liever geen standaard onderwerp maar liever een onderwerp dat anders was en ons ook boeide. Tegenwoordig gaan steeds meer mensen zich voor dat onderwerp interesseren maar ze weten er heel weinig van af. Zelf wisten wij er ook niet zoveel van af, vandaar dat we ons hier ook in gingen verdiepen. Veel mensen zeggen dat het geloof in God niet te bewijzen valt en dat er geen contact is tussen God en de mens. Het is alleen maar een kwestie van geloven en niets meer. We wouden dus onderzoeken of het waar is dat God geen contact zoekt met de mens of juist wel en dat deden we door middel van het bestuderen van gebeurtenissen van verschillende mensen en wat Gods bedoeling daar mee is.

-Stelling:
Wonderen bestaan niet, het is slechts een verzinsel.


Wat zijn wonderen?
Een wonder is een indrukwekkende en onverklaarbare gebeurtenis en veel mensen hebben daar verschillende meningen over. Veel mensen geloven het niet, maar ook veel mensen beweren zoiets te hebben meegemaakt. Wonderen zijn bijzonder omdat ze nauwelijks voorkomen en het eigenlijk onmogelijk is dat het gebeurd. Religies hebben er allerlei verschillende gedachtes over. Het Christendom en de Islam zeggen dat het een ingreep is van God en sommige religies beweren dat het een bovennatuurlijk wezen is bijv. een Engel of een Geest. Sommige beweren dat het verborgen krachten van de mens zelf zijn.
Wonderen zijn vaak natuurwetten die verbroken worden wat voor ons verklaarbaar is. Maar voor God is het niet bijzonder want hij bepaalt de natuurwetten zelf omdat hij ze zelf geschapen heeft. Mensen van tegenwoordig willen vaak eerst zien en dan geloven door de invloed van de verlichting en het natuurwetenschappelijk denken. Vroeger was het minder moeilijk voor de mensen om te geloven in wonderen want ze wisten niet beter dan te geloven in wat ze zagen. Als je een wonder wilt verklaren is het onmogelijk want eigenlijk is alles al een wonder op zich maar wij vinden het niet meer bijzonder omdat we niet beter weten.

-Stelling:
Alleen in de tijd van de Bijbel gebeuren er wonderen maar nu niet meer.

Wat voor wonderen zijn er in de Bijbel gebeurd?
Er zijn in de Bijbel veel wonderen gebeurd. De wonderen worden door verschillende personen verricht maar het komt uiteindelijk allemaal van God. God heeft één grote bedoeling met al zijn wonderen en dat is om de mensheid in Hem te laten geloven. In de Bijbel komen verschillende soorten wonderen voor zoals bijv. natuurwonderen, beschermingswonderen en genezingen. In het begin van de Bijbel gebeurde er natuurlijk al het grootste wonder en dat is de schepping van de aarde en de mens maar daarna gebeurde er nog vele andere wonderen zoals bijv. de 10 plagen waarmee God de farao strafte zodat het volk Israël naar het beloofde land kon gaan. Ook in Jezus zijn tijd gebeurde er vele wonderen zoals bijv. de vermenigvuldiging van het brood en de vissen om alle mensen te voeden. En natuurlijk ook het allergrootste wonder, de opstanding van Jezus zelf, wat helemaal tegen de natuurwetten ingaat want mensen kunnen niet opstaan uit de dood.
Daaruit kun je opmaken dat God heel erg machtig is maar er zijn ook vele valse wonderen. De tovenaars van de farao slaagden er ook in om de staven in slangen te veranderen zoals Mozes door Gods kracht ook deed. De Duivel zorgt voor dat soort wonderen; hij probeert ons wat God vandaan te halen en dat deed hij op vele slinkse manieren. Als er een wonder gebeurd moet je eerst nagaan uit welke bron dit komt.

-Stelling:
Het scheppingswonder is niet door God verricht maar is uit zichzelf ontstaan.


Wat voor wonderen gebeuren er in de tijd van nu?
Steeds meer mensen gaan zich interesseren voor paranormale zaken, wonderen, horoscopen etc. Meestal komt dat van de kant van de duivel. Vandaar dat ik daar ook nog verder op in ga. Gods plan in het leven is om een nieuwe aarde te stichten met mensen die Hem liefhebben. Hij wil dan ook zoveel mogelijk mensen niet verloren laten gaan. Vandaar dat hij soms wonderen gebruikt voor Zijn plan. Ook als je de profetieën bestudeer kun je er uit opmaken dat veel gebeurtenissen die daarin beschreven worden nu uitkomen. Wat voor sommige mensen toevallig is, is het eigenlijk een wonder want God bestuurt zoals Hij het wil en daar kan de mens niks tegenin brengen.
Wonderen in mensenlevens

Hier voorbeelden van wonderen in levens:

Corrie ten Boom: Corrie ten Boom is geboren in Amsterdam op 15 april 1892. Ze is opgegroeid met het evangelie en hele gezin zette dan ook alles in aan hulp aan de naaste. Toen de tweede wereldoorlog begon, begon het gezin ook Joden onderdak te geven wat levensgevaarlijk was. Ook toen ze werden verraden, werden de in huis verstopte Joden niet gevonden en na 47 uur bevrijdt door een nazi die de kant voor de Joden koos. Corrie en haar zus Betsie werden later toch gearresteerd en moesten 3 maanden in een koude cel leven. Maar ze vertrouwden op God. Op wonderlijke wijze bekeerde Corrie een luitenant die een vraaggesprek met haar voerde, en hij had levensgevaarlijk bewijs dat de doodstraf voor het gezin kon betekenen. Maar hij verbrande het uit genade. Toen werden Corrie en haar zus Betsie naar een concentratiekamp gebracht, maar ook daar was God hen daarbij. Ze had een bijbeltje meegesmokkeld en ze bad tot God of ze haar konden overslaan, en dat gebeurde. De mensen fouilleerde de persoon voor haar, sloegen haar over en gingen toen weer verder. In het kamp waren er slechte omstandigheden, en er waren veel luizen waardoor de bewakers op een afstand bleven. Juist daardoor konden ze geheime Bijbelbijeenkomsten houden, en was er zelf in die diepste ellende een lichtpunt. God zorgde voor hen. Hij voorzag in een vitaminewonder. Corrie had een vitamineflesje meegesmokkeld maar hij raakte nooit leeg. Pas toen er later een grote lading vitamine in het kamp werd gesmokkeld, raakte het flesje ineens leeg. Ook sprak God tot Corrie en Betsie en God liet veel van zichzelf zien. Zelfs toen Corrie bad tot een zakdoek toen ze verkouden was, was er iemand die het naar haar bracht en zei dat ze een stem hoorde in haar gedachten dat het moest.
Op een wonderlijke wijze werd ze, door een administratiefout bevrijdt. De volgende dag werd iedereen in het kamp vermoord.
De rest van haar leven heeft Corrie het evangelie overal ter wereld verteld, en vele mensen zijn bekeerd. Ze is nu nog een groot voorbeeld voor veel Christenen.

Brigitte: Al sinds dat Brigitte klein was, was haar ene been korter dan de ander. Ze moest altijd zooltjes dragen, zodat de pijn minder werd, maar doordat ze zo snel groeide werd het alleen maar erger. Op een gegeven moment kon ze geen lange afstanden meer lopen, en toen weigerde ze nog zooltjes te dragen en besloot ze geen dokter meer te bezoeken. Toen werd er bij de gemeente voor haar gebeden, en werd er ineens aan haar been getrokken. Brigitte controleerde die dag haar lengte, en haar benen waren precies gelijk geworden. De rest van haar leven heeft ze niks geen last meer gehad van haar benen!

Berthilde: Het was 1973. Ik was opgegroeid in een orthodox-gereformeerd milieu in Drenthe. Ik was nieuwsgierig naar het lijdensverhaal van Jezus door de film ‘Jesus Christ Superstar’ die in de bioscopen draaide. Ik begon me er in te verdiepen en ineens greep me het zo aan dat ik ervan moest huilen om Zijn lijden. Toen ik daar op bed stond, stond Christus voor me. Ik zag hem met eigen ogen voor me staan. Hij had een doorschijnend lichaam van licht. Gek genoeg vond ik het helemaal niet raar. Ik stak mijn hand uit die Hij vastpakte en toen was Hij verdwenen..


Hans Hofink: Ik was zeven toen mijn tweelingbroertje onder de trein kwam. Ik was ontroostbaar. Ik leek wel een deel van mijzelf te zijn kwijt geraakt. En ik hield geen vrienden meer over. Toen ineens verscheen m’n broertje in een droom. Hij vertelde dat hij gelukkig was en dat ik niet verdrietig hoefde te zijn. Sindsdien heb ik veel meer vreemde ervaringen gehad. In een droom werd ik eens een keer meegevoerd naar boven en ik ging de hemel tegemoet. Ik bevond me tussen anderen met een intense gevoel van gelukzaligheid. Maar ook weleens een keer naar beneden waren mensen zaten vastgeketend. Hun lichamen zaten vol bloed en slijm. Vaak droom ik in de nacht over verkeersrampen die gaan gebeuren en die komen de volgende dag dan uit en was het in het nieuws.
En zo zijn er vele genezingswonderen die er gebeuren. Overal te wereld zijn er mensen die op een onverklaarbare manier in Jezus naam worden genezen. Ook mensen die leefden in de drugs- en verslavingswereld en dan worden bekeerd tot God, hebben nergens meer last van. Ook gebeuren er dat God een stem in de gedachten laat horen, ter voorkoming van een erge situatie. Of een angstig gevoel, waarbij iemand niet naar de plek mag gaan waar hij naartoe zou moeten gaan. Met al deze onverklaarbare wereldwijde gebeurtenissen heeft God een bedoeling, namelijk het veranderen van mensenlevens tot liefde van God.

Voorbeeld filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=HBlA7yJj32Y ?

Duivelse wonderen
De duivel heeft ook veel macht, en het doet er dan ook alles om de mens te misleiden en het contact met God te verminderen. De satan doet het op alle slinkse manieren. Waarzeggerij, genezingen vanuit Satan´s naam en ook is er de kracht van witte of zwarte magie. Dat alles gebeurd vanuit een andere essentie, en soms hebben mensen dat geen eens door en worden ze misleidt. Dit alles om de mens af te leiden van de werkelijke genade en boodschap van God.
Gods plan met Israel en de rest van de wereld
Steeds meer mensen houden zich bezig met de eindtijd en met Jezus zijn terugkomst. Maar veel te veel mensen zien het juist niet in dat je in deze tijd al veel profetieën uitkomen die in de Bijbel staan beschreven. Gebeurtenissen die volgens Gods plan moeten gaan. God bereidt de mens al voor wat er komen gaat door de dingen die hij van zichzelf laat zien. Sommige mensen gebruikt Hij voor Zijn plan, en sommige erge dingen die moeten gewoon gebeuren. Voor sommige mensen zijn die gebeurtenissen toevalligheden, voor anderen een wonder. Maar voor God is elk wonder mogelijk.
De dingen die vandaag gebeuren dragen bij aan Zijn plan. Ook met Zijn volk Israël. Al sinds de tijd van de Bijbel heeft God Zijn volk bestraft door zijn goddeloosheid, en ook telkens vergaf Hij hen. Al vanaf de Bijbel werd het volk aangevallen door verschillende volken, en ook vanaf de tijd van de Bijbel was Hij met hen. Juist het belangrijkste teken dat kenmerkend is voor de eindtijd is het uitlopen van de ´vijgenboom´. Daarmee wordt het volk van Israël bedoeld. Op diverse plaatsen in de Bijbel wordt daar over beschreven. We zien voor onze ogen dat God Zijn Volk hersteld. Na bijna 2000 jaar bestaat Zijn Volk nog steeds op de plaats waarbij het vroeger ook zo was, omringt door moslimvolken die allemaal het volk het liefste meteen willen vernietigen. Maar het volk bestaat nog steeds, en de Joden komen massaal weer terug naar Israel zoals het eerst was. Wat ook kenmerkend is voor de eindtijd, dat de strijd om Israël steeds heviger wordt. Mensen hebben nog steeds niet door dat het om een geestelijke strijd gaat.

Ook zijn er nog meer kenmerkende tekenen voor de eindtijd. Zoals dat er vele valse profeten en Christussen, oorlogen, hongersnoden, beproevingen voor de kinderen Gods en goddeloosheid zullen komen.
Maar ook specifieke kenmerken, zoals bijv. dat er een leger zou komen van 200.000.000 man. China had het aantal bereikt in 1960. Een herbeleving van het Romeinse Rijk. Sinds die tijd zijn er nooit zoveel verenigde landen geweest, tot de tijd van nu. En zo zijn er vele voorbeelden waarbij je kunt concluderen dat God aan het werk is, ook door middel van Zijn wonderen.

Stellingen:
-Wonderen bestaan niet, het is slechts een verzinsel.
-Alleen in de tijd van de Bijbel gebeuren er wonderen maar nu niet meer.
-Het scheppingswonder is niet door God verricht maar is uit zichzelf ontstaan.

REACTIES

P.

P.

Hej allemaal,
Ik zou graag een beetje hulp hebben bij een paar vragen voor een opdracht over deze film.
De vragen zijn;
Wat is het doel van de film?

Welke middelen heeft de regisseur gebruikt om het publiek te boeien? Noem minstens 2 voorbeelden. Welke was/waren het meest effectief?

Alvast bedankt voor jullie hulp

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.