Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Doe je havo of vwo, heb je een paar minuutjes over en wil je een Bol.com bon van 25 euro winnen? Vul dan deze vragenlijst in. 

Dinosauriërs

Geschiedenis

Spreekbeurt

Dinosauriërs

A D V E R T E N T I E
Hangt er nog geen killer outfit voor het nieuwe schooljaar in je kast? CoolCat helpt je daarbij! Je kunt nu € 50,- shoptegoed winnen waarmee jij, samen met een styliste, je nieuwe outfit gaat uitkiezen in één van de CoolCat Stores! Na het uitkiezen van je outfit krijg je ook nog een professionele make-over waarbij je haar en/of make-up gedaan wordt. Get ready to rock day one! Doe nu mee en meld je aan
5.5 / 10
groep 6
 • anoniem
 • Nederlands
 • 509 woorden
 • 1886 keer
  8 deze maand
 • 22 juni 2009
Hallo allemaal, ik ga mijn spreekbeurt houden over dinosauriërs, omdat ik het een leuk onderwerp vind, en ik jullie er graag meer over wil vertellen!

Dit ga ik jullie allemaal vertellen:
vanwaar de dinosaurusnamen komen, wanneer ze leefden, waar ze vandaan kwamen, hoe ze eruit zagen, wat ze aten, hoe ze zijn uitgestorven in europa & over de laatste vondsten.

Ik ga beginnen over waar de dinosaurus namen vandaan komen:
vertel dat de namen uit het Grieks komen, saurus hagedis betekend, [Tyrannosaures=tiranhagedis] vertel wat over de tyrannosaures.

Nu ga ik jullie vertellen wanneer ze leefden:
1e dino’s 250 miljoen jaar geleden, grote hagedissen, hebben 160 miljoen jaar over de wereld geheerst, 65 miljoen jaar kwam een aan hun leven ze stierven uit, zoogdier en mensen namen hun plaats in)
Ik ga nu vertellen waar de dino’s voor kwamen: (veel soorten, dus veel plaatsen waar ze voorkwamen zoals: rivieren, moerassen, grote grasvlakten, in water, de grootste dino’s leefde in ze en wogen 75000 kg.

Hoe zagen de dinosauriërs er uit?:
vertel over de grote [van 25 m tot halve meter], gewicht [lag aan soort, volw. Dino kon van 280 tot 70.000 kg wegen], vorm [op land: lange hals, korte staart (voor evenwicht), romp kort en breed. In water: kan je vergelijken met walvissen, lange vinnen die apart van elkaar kunnen bewegen] de huid [bedekt met schubben, stekels, hoornplaten. Soms op kop&rug horens) ogen [groot, grote oogkassen] neus [neusgaten dicht bij de korte snuit].

Nu ga ik vertellen wat ze aten:
het waren: planten-, vlees- of alles- eters. Aan de tanden kun je zien wat hij at. Vlees+alles-eters: scherp, naar achtergebogen, gekartelde randen[bijv. Tirannosaurus]. Planteneters: zelfde vorm, minder scherp [hoeven geen veels af te zagen].

Hoe de dino’s zijn uitgestorven, weten we niet precies. geleerden: dodelijke ziekte. Andere: inslag meteoorsteen [stofwolk om de aarde -> klimaat veranderde: minder zonlicht+lage temperatuur+minder plantengroei] andere geleerde denken: vulkaanuitbarsting, aarde in brand, al het leven uitgeroeid.

Dino’s waren er over de hele wereld, dus ook in Europa! België de Iguandodos, er zijn daar geraamten van hem gevonden. Hij kon daar leven want België was rond die tijd:warm, vochtig,er waren varens, naaldbossen en misschien grasvlakten. De Iguandodes was een planten eter, had grote klauw op de duim waarmee hij zich verdedigde tegen de vleeseters.

De laatste vondsten waren in de Spaanse Pyreneeën, daar zijn reusachtige nesten gevonden vol met versteende dinosaurus eieren! Deze eieren zijn ong. 70 miljoen jaar geleden gelegd. De geleerden die de eieren hebben gevonden, denken dat op die plaats in de prehistorie een zandstrand was, dus dit was het 1e bewijs dat dino’s hun nesten ook wel eens op het strand bouwden. In de nesten die tot nu toe zijn gevonden zijn lagen soms maximaal 7 eieren, dat is voor een dino erg weinig. De nesten lagen 2,5 meter bij elkaar vandaan eieren waren doorsnee 20 cm! De schaal van het bijna ronde ei is wel een halve millimeter dik!
Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8244

reacties

zitten hier geen schrijf fouten in? of wel?
door arno (reageren) op 20 december 2010 om 19:48
Ik vind de tekst wel wat vaag... Dinonamen komen ook uit het Latijn, niet enkel het Grieks. De eerste dino's ontstonden 228 miljoen jaar geleden, niet 250. Er was geen een dino van 75 ton. Dat is overdreven. Een Brachiosaurus bijvoorbeeld woog 40 ton en was 100% landdier, net als ALLE andere dino's, ze hadden dus geen water nodig. De lichtste Dino woog geen 280 kg, maar nog niet één kg. De Iguanodon leefde wereldwijd, niet enkel in Belgiê. Er leefden ook 10tallen anderen Dino's hier. En de spelling is... verschrikkelijk. Dit waren een paar tips van mij. Ik raad misschien aan om je bij een volgend werkstuk wat beter te informeren.
door Smoesie (reageren) op 13 mei 2012 om 16:52
dit is echt handig moest met mijn vrienden een werkstuk maken door deze site hebben we hele goeie punten
door Lisa Geunis (reageren) op 4 juni 2015 om 11:07

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Koptelefoon struggles

Deze nieuwe Sony koptelefoon is draadloos! Eindelijk nooit meer…
 • Blijven vasthaken aan je fiets
 • Je muziekspeler altijd mee moeten slepen als je chips wilt pakken uit de keuken
 • Wrikken aan het kabeltje totdat het geluid het weer doet
 • Vervelende klasgenoten die je snoertje er steeds uittrekken