Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schaatsen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 362 woorden
  • 13 mei 2008
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
136 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Schaatsen

Ik houd mijn spreekbeurt over schaatsen omdat ik dat een hele leuke sport vind

Geschiedenis
1000 jaar geleden of eerder begonnen de mensen te schaatsen. Het is in Nederland uitgevonden. Vroeger maakten de mensen botten van dieren scherp en die bonden ze onder hun voeten, want toen hadden ze nog geen ijzer uitgevonden. En zo kwamen de mensen toch al een beetje vooruit.

De schaatsen
Er zijn 3 verschillende soorten schaatsen: voor kunstrijden, voor hardrijden(shorttrackschaatsen)en voor ijshockey. Het ijzer van de kunstschaats heeft zaagvormige tanden aan de punt. Dat is gemakkelijker bij het maken van pirouettes en sprongen. Kunstrijschaatsen hebben een wat hogere schoen, zodat je wat meer stevigheid hebt.

Ijshockeyschaatsen zijn eigenlijk hetzelfde als kunstschaatsen, maar ze hebben geen tanden van voren. Deze schaatsen zie je nog meer dan kunstschaatsen. Dat komt omdat ze veiliger zijn, want ze hebben geen tanden. Shorttrackschaatsen zijn noren met een krom ijzer. Dat hebben ze om beter door de bocht te gaan. Noren zijn leren schaatsen met één ijzer.

Sporten
Kunstschaatsen is een wedstrijd waarbij mensen, alleen of met 2, op muziek moeten schaatsen voor de jury, dat noem je 'ijsdansen'.
Zo'n dans heet geen dans maar wel een 'kür'. In elke kür moeten een aantal verplichte figuren in voorkomen.
Ijshockey is de snelste teamsport die er bestaat. Ze schaatsen heel snel en ze hebben ook heel andere kleren aan dan kunstschaatsers, die meestal mooie pakjes aan hebben. Ze dragen veel meer beschermende kleren.

Wedstrijden
Sprinten is heel snel schaatsen op een afstand van 500 en 1000 m.
Als je daar niet zo goed in bent, kun je de afstand van 5000 en
10 000 m eens proberen.
Als je een marathon schaatst, moet je wel 100 rondjes snel kunnen schaatsen.
Shorttrack is het tegenovergestelde van marathonschaatsen. Het wordt gedaan op een ijshockeybaan. Dan moet je een rondje schaatsen van 111m.

Ten slotte
Je kan schaatsen op 2 soorten ijs, namelijk natuurijs en kunstijs. Een voorbeeld van een wedstrijd op natuurijs is de 11stedentocht in Nederland. Jullie kennen waarschijnlijk allemaal de 'Maaslandse Wintertuin' in Maaseik, de ijshal. Daar is ook kuntijs. Er is ook nog recreatief schaatsen, dat is schaatsen voor de lol, en dat is misschien nog het leukste van alles.

Bedankt voor te luisteren.

REACTIES

E.

E.

Dit is een hele goede

13 jaar geleden

A.

A.

hee hele goeie spreekbuurt
maar het is niet alleen een wedstrijd wat je er in had geschreven :P
je kan het ook voor je hobby doen
dus het is niet alleen een wedstrijd

13 jaar geleden

A.

A.

Echt een goede spreekbeurt. bedankt voor de informatie. ik heb hier ook mijn spreekbeurt vandaan gehaald. :P

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.