Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Puberteit

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 529 woorden
  • 20 december 2004
  • 305 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
305 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Puberteit 1* Wat gebeurt er in de puberteit? 2* Hoe begint de puberteit? 3* Wat zijn minder leuke kanten van de puberteit? 4* Wat zijn de leuke kanten van de puberteit? 1* Wat gebeurt er in de puberteit? Als je de levensfasen van een mens bekijkt, dan zit de puberteit net tussen de kindertijd en de volwassenheid in. In geen andere periode in je leven maak je zoveel veranderingen mee als in de puberteit. je bent geen kind meer, maar ook nog geen volwassene. Dat kan verwarrend zijn. Je lichaam verandert. Je krijgt een groeispurt waardoor je in de korte tijd een stuk langer wordt. Je lichaam gaat er mannelijker of vrouwelijker uitzien. Als je een jongen bent, dan ga je zaadcellen produceren en je penis word groter. Je stem verandert en je spieren worden sterker. Als je een meisje bent,dan gaat een eerste eicel rijpen en je geslachtsorganen ontwikkelen zich. Er gaat haar groeien op nieuwe plekken. Jongens krijgen een baard in de keel. Dat betekent dat hun stem verandert en zwaarder wordt. Meisjes krijgen borsten en worden ongesteld. Je krijgt seksuele gevoelens en dat kan soms wel verwarrend zijn, want wat moet je met dat gevoel? 2* Hoe begint de puberteit? Wat houdt het nou eigenlijk in dat je in de puberteit komt en wat verandert er allemaal? De puberteit begint in je hoofd. Het gaat om hormonen maakt. Die hormonen worden met het bloed door je hele lichaam vervoerd en zorgen ervoor dat je lichaam verandert. De puberteit kan vroeg of laat beginnen. Meisjes komen rond hun elfdejaar in de puberteit en jongens zo'n twee jaar later. Natuurlijk zijn dat gemiddelden. Kijk maar eens om je heen naarje klasgenoten. Sommige kinderen kunnen lichamelijk al ver ontwikkeld zijn. terwijl bij anderen nog niets te zien is. De leeftijd waarop de puberteit begint is voor iedereen anders. Je lichaam ontwikkelt zich op een manier die bij jouw past . Toch is die ontwikkeling normaal voor jouw leeftijd en past die bij jouw lichaam. De leeftijd waarop je in de puberteit komt,zegt niets over hoe lang de puberteit gaat duren. Als je pas laat in de puberteit komt,betekent dat niet dat je er snel van af bent.
3* Wat zijn minder leuke kanten van de puberteit? Puistjes, lichaamsgeur, overslaande stem. De puberteit kan rond uit vervelend zijn. Je bent geen kind meer, maar ook geen volwassene. Misschien wil je nog helemaal niet volwassen worden!!! Je hoort nergens meer echt bij. De spelletjes die van kind leuk vond, doe je niet meer. Maar echt meedoen met de volwassenen, daarvoor ben je ook nog te jong. Je lichaam verandert en je moet wennen aan dat veranderende en nieuwe lijf. je bent misschien onzeker over je uiterlijk en je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt. En dan heb je juist in de puberteit last van puistjes en haar dat helemaal niet zit!!! 4* Wat zijn de leuke kanten van de puberteit? De puberteit is een periode van grote veranderingen, maar heeft ook heel veel leuke kanten. Je wordt volwassener en zelfstandiger. Je mag steeds vaker zelf beslissingen nemen. Jongere kinderen kijken tegen je op. Je kunt meer zakgeld krijgen en voor het eerst ook kleedgeld vragen.

REACTIES

I.

I.

er staat in H. 3 een spellingsfoutje, namelijk eGt met een g snap je, en dat moet een ch zijn

17 jaar geleden

A.

A.

jeeeej dankje :)

11 jaar geleden

L.

L.

Bedankt ik weet nu meer! P.S ik hou mijn spreekbeurt er ook over

11 jaar geleden

A.

A.

ik heb hier super veel aan ik ga namelijk een spreek beurt over de puberteit maken

6 jaar geleden

E.

E.

veel fouten

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.