Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Weerbericht

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 494 woorden
  • 29 september 2004
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
79 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wij doen onze presentatie over het weerbericht! Inhoud: - Onze presentatie - Inhoud - De eerste weerberichten - Hoge en lage druk gebieden - De atmosfeer - Einde De eerste weerberichten. Robert FitzRoy was kapitein op het schip de Beagle. Daarmee maakte de natuuronderzoeker Darwin van 1831 tot 1836 zijn reizen. FitzRoy was een van de eerste weervoorspellers die gegevens verzamelde over het weer. Hij tekende de eerste weerkaarten. Hij had een een seinsysteem om te waarschuwen bij storm. Natuurlijk kwamen zijn voorspellingen niet altijd uit. De eerste Nederlandse weerman was Buys Ballot. Hij was de eerste directeur van het KNMI, het weerkundig instituut in De Bilt. Hoge en Lage druk gebieden. In een aantal weerberichten praten ze over hoge- en lagedrukgebieden. Wanneer warme lucht opstijgt, koelt het af en verspreidt het zich. Eenmaal afgekoeld, begint de lucht terug te zakken naar de aarde. Waar warme lucht opstijgt, ontstaat een gebied van lage druk. Waar lucht daalt, vormt zich een gebied van hoge druk. Doordat de atmosfeer voortdurend bezig is met het zoeken naar een evenwicht, beweegt er lucht naar gebieden met lage druk vanuit gebieden met hogere druk. Deze beweging van hogedrukgebieden naar lagedrukgebieden noemt men wind.
De atmosfeer. De aarde wordt omringd door een laag die bestaat uit allerlei gassen: de atmosfeer of dampkring. Zonder deze laag zou het leven op aarde onmogelijk zijn. De atmosfeer geeft ons lucht, water, warmte en beschermt ons tegen de schadelijke stralen van de zon en tegen meteorieten. De dampkring is een kleurloze, reukloze, smaakloze "zee" van gassen, water en fijne stof. De atmosfeer bestaat uit verschillende lagen met verschillende eigenschappen. Zonder atmosfeer zou de temperatuur overdag heel hoog en 's nachts heel laag worden, gemiddeld zo'n 33° Celsius lager dan de huidige 15° Celsius. Dat komt doordat de atmosfeer werkt als een beschermende deken die zorgt voor een evenwicht tussen de zonnestralen en de warmte onder de vorm van infrarode straling. Dit evenwicht zorgt voor het smalle temperatuurbereik waarin het leven op aarde kan bestaan. Broeikaseffect De aarde wordt verwarmd door de zon. Een gedeelte van de zonnestraling wordt door de atmosfeer terug de ruimte in gekaatst, een ander deel wordt omgezet in warmte op aarde. Ook deze warmte verdwijnt gedeeltelijk de ruimte in. Natuurlijke broeikasgassen, zoals waterdamp en CO2, zorgen ervoor dat de warmte die de aarde uitstraalt gedeeltelijk wordt teruggekaatst; deze gassen leggen een warme deken om de aarde. Dit noemt men het broeikaseffect. Het broeikas effect zorgt er ook voor dat het evenwicht verstoord wordt. Het maakt een gat in de ozonlaag en daardoor wordt het warmer op aarde. Als het zo door gaat wordt over een paar eeuwen de aarde een woestijn. Door het broeikas effect smelt de noord pool ook, zodat je ook grote kans hebt op meer overstromingen. Als het zo door blijft gaan, dan valt het evenwicht van de aarde dood en is er een kans dat er geen mens, plant of dier meer op aarde kan leven. Dit was onze presentatie!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.