Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De leeuw

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 698 woorden
  • 25 april 2003
  • 453 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
453 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Leeuw Vandaag doe ik mijn spreekbeurt over de leeuw. Leeuwen behoren tot de groep van vleesetende katten. Na de Siberische tijger zijn de leeuwen de grootste kattensoort. De mannetjes kunnen een lengte hebben van 2,5 M. De schouderhoogte is 1,2 M. De vrouwtjes zijn iets kleiner met een lengte tot 1,70 M. En een schouderhoogte van 1,05 M. De volwassen mannetjes wegen van 150 tot 250 kg en de vrouwtjes 120 tot 180 kg. In het wild kunnen ze 15 jaar oud worden, maar in gevangenschap worden ze wel 30 jaar. De leeuw is de enige kattensoort die in groepen leeft. Een troep leeuwen kan bestaan uit 12 volwassen vrouwtjes met hun jongen en maximaal 6 mannetjes. Waar leeft de leeuw? Leeuwen leven in Afrika en ook in India. In Afrika leven er ongeveer 50.000 leeuwen en in India leven er ongeveer 250. Ze leven op grasvlaktes. Deze grasvlakte word ook savanne genoemd. Elke troep leeuwen heeft zijn eigen leefgebied. Door te brullen en op vaste plaatsen te urineren laat de troep weten waar hun leefgebied is.
Hoe ziet de leeuw eruit? Een leeuw kan zoals alle katachtige zijn klauwen intrekken. Met zijn klauwen kan hij in bomen klimmen die tot 6 meter hoog zijn. Hij heeft een stevige staart van 1 meter die eindigt in een plukje haar of een donkere pluim. Tussen de haren van zijn pluim zit een soort van hoornachtige stekel van 1 cm. Niemand weet waarvoor deze stekel dient. De achterpoten van de leeuw zijn gespierd. Hierdoor kan een leeuw goed lopen en springen. Hij kan ongeveer 55 kilometer per uur lopen. Alleen het mannetje heeft manen de manen kunnen tot 25 cm lang worden, dit zijn lange haren rond de kop en schouders van de leeuw. Als de leeuw ouder wordt, worden zijn manen donkerder. Hoe leeft een leeuw? De leeuw houd ervan om lekker lui in het gras te slapen voor wel 20 uur per dag. Pas s’avonds gaat hij naar het water om te drinken. Het bewaken en verdedigen van de troep is voornamelijk de taak van de mannetjes. De manen beschermen hem tegen de klauwen en tanden van zijn tegenstander. De leeuwin kan een maximum snelheid van 60 kilometer per uur bereiken. De vrouwtjes zorgen voor eten door het vangen van prooien en ze zorgen voor de jongen. De leeuwin is ongeveer 15 weken in verwachting. Als ze merkt dat haar jong geboren wordt, gaat ze weg bij de groep. Ze zoekt een veilige schuilplaats. Daar worden de jongen dan geboren. Deze jongen noemen we welpen en ze wegen maar 1 tot 2 kg. Meestal worden er 2 of 3 jongen geboren. Als de moeder gaat jagen, verstopt ze haar welpen. Bij gevaar pakt de moeder het welp in haar nek met haar tanden vast en brengt ze naar een veilige plaats. Wanneer de welpen 2 tot 3 maanden oud zijn, leven ze met hun vader en moeder in een groep. De jacht. De jacht wordt gedaan door de leeuwinnen. Ze jagen in groepen. Leeuwen en leeuwinnen hebben kleine kussentjes onder hun poten. Daarmee kunnen ze veel beter sluipen. Eén van de leeuwinnen uit de groep sluipt om het prooidier heen. Tegelijk leiden de andere leeuwinnen de aandacht af. Ze laten zich duidelijk zien. Zo omsingelen ze het dier. Dan rennen een paar leeuwinnen opeens op de prooi af. De prooi schrikt en rent de andere kant op om te vluchten. Maar daar staat die ene leeuwin op wacht. De zebra of gazelle rent zo in haar klauwen. Leeuwen doden niet altijd zelf hun prooi. Soms wachten ze totdat andere dieren het werk voor hun opgeknapt hebben. Als bijvoorbeeld een hyena een dier gedood heeft maakt hij daarbij veel lawaai. Als de leeuwen dat geluid horen komen ze van kilometers ver aangelopen en ze jagen de hyena weg en eten de prooi op. De prooi van vrouwtjes leeuwen is meestal groot: - Gazelle - Antilopen - Wrattenzwijnen - Zebra - Gnoe
De hele troep kan er van mee eten. Maar ze doden ook kleinere dieren zoals - Hagedissen - Vogels - Ratten
Nu nog een paar wist je datjes: Wist je dat: De ruwe tong van de leeuw handig van pas kan komen om vlees van de botten te schrapen. Wist je dat: De leeuw kan in het donker zien, net zoals de kat.

REACTIES

I.

I.

je bent goed want ik ga dit overnemen

12 jaar geleden

S.

S.

super coole en handige weetjes !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10 jaar geleden

M.

M.

die punt van de staart dient als vliegenmepper

8 jaar geleden

A.

A.

dankjewel dit heeft mij heel erg geholpen

7 jaar geleden

J.

J.

De hoftstukken moetten beter verdeeld worden

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.