Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Globalisering en milieu

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo | 551 woorden
  • 2 februari 2013
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
  1. Smog: vervuilde lucht door rook van fabrieken en uitlaatgassen van auto’s.
  2. Stuwdam: dam in de rivier die de waterstand regelt.
  3. Natuurlijke hulpbron: product uit de natuur die mensen goed kunnen gebruiken, zoals tropisch hardhout, goud, uranium, noten en rubber.
  4. Hydro-elektriciteit: met waterkracht opgewekte elektriciteit. (stuwdammen)
  5. Milieuvervuiling: vervuiling van de natuurlijke omgeving van mensen. (water, lucht, bodem)
  6. Milieu-uitputting: het opraken van natuurlijke voorraden door menselijk gebruik.
  7. Milieuaantasting: grote veranderingen in landschappen en ecosystemen.
  8. Regenrivieren: rivier die helemaal afhankelijk is van regenwater.
  9. Gletsjerrivieren/gemengde rivieren: rivier die naast regenwater ook smeltwater van gletsjers vervoert.
  10. Stroomgebied: het gebied dat water in een andere rivier laat stromen. (het gebied dat afwatert of een bepaalde rivier)
  11. Waterscheiding: de grens tussen twee stroomgebieden.
  12. Debiet: de hoeveelheid water die op een bepaald punt gemeten wordt/voorbij komt. (m³/s)
  13. Regiem: het verloop van water in het jaar.
  14. Bovenloop: het eerste stuk van een rivier, vaak met een hoge stroomsnelheid.
  15. Benedenloop: het laatste stuk van een rivier, vaak met een lage stroomsnelheid.
  16. Verval: het hoogteverschil tussen 2 plaatsen (punt A & B) langs een rivier.
  17. Verhang: verschil in hoogte per km. (de snelheid van de rivier)
  18. Bodemerosie: het verdwijnen van de bovenste vruchtbare bodemlaag.
  19. Ontbossing: het kappen van bossen.

 

  • Grootste milieuprobleem China: Smog. De lucht is helemaal wazig door giftige rook van vervuilende auto’s, fabrieken en kolencentrales. De smog is slecht voor de gezondheid.
  • Chinese bedrijven: willen zo goedkoop mogelijk produceren. Ze geven weinig geld uit aan het milieu, ze hebben geen filters op hun schoorstenen. Dat betekent dat de giftige stoffen ongezuiverd de lucht in gaan. De grootste vervuilers zijn kolencentrales, die leveren energie voor de opkomende industrie. Kolen zijn erg vervuilend, maar goedkoper dan aardolie. Ze komen uit Chinese steenkoolmijnen. Elke week komen er 2 nieuwe centrales bij.
  • Rivieren in China: Huang He (gele rivier) en Yangtze (chiang Jiang). Ze ontspringen in het hoogland van Tibet (watertoren van China).
  • Huang He: 5464 km lang. De Huang He voert slibrijk water aan, de vruchtbare slib geeft de rivier een gele kleur. Het was de levensader van het droge noorden van China, vroeger waren er veel overstromingen. De rivier is snel opgedroogd doordat het watergebruik flink is toegenomen. Ook houden stuwdammen veel water vast. Hierdoor is er een ernstig water tekort in het noorden. In het noorden woont de helft van de bevolking. Het water wat nog in de Huang He zit is ernstig vervuild. Chemische en andere fabrieken lozen giftig afval ongezuiverd in de rivier. Het water is nu ongeschikt als drinkwater.
  • Yangtze: 6480 km lang. De Yangtze ligt in het zuiden van China. In de benedenloop van de rivier zijn veel overstromingen, dat komt omdat China op zoek is naar natuurlijke hulpbronnen. Er worden veel bossen gekapt. Op veel berghellingen kan nu niets meer groeien omdat de bovenste vruchtbare laag weg is. Bij zware regenval stroomt het water snel naar de rivier. Om het water tegen te houden zijn er stuwdammen gebouwd, de Yangtze is daardoor beter bevaarbaar geworden. Er zijn ook grote waterkrachtcentrales gebouwd die Hydro-elektriciteit opwekken. China wil 20% van de energie uit waterkracht halen.
  • Drieklovendam: de bekendste stuwdam van China. Het is een gigantische dam, de grootste van de wereld. Door de bouw van de stuwdam zijn er 13 grote steden, 140 kleine stadjes en 800 dorpen onder water gelopen. Meer dan 1,3 miljoen mensen moesten verhuizen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.