Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Transport & Infrastructuur

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vmbo | 3194 woorden
  • 31 maart 2012
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Hoofdstuk 1

1.1 Transport
Ons eten komt vaak van ver (gemiddelde afstand zo’n 3500 kilometer)

Hoe is het transport geregeld?
Bijvoorbeeld: appelsap komt met enorme vaten aangevoerd in de Rotterdamse fruithaven.
Vanuit Rotterdam moeten de producten dan naar andere landen of andere plaatsen worden vervoerd.
Bijvoorbeeld: bloemen uit Afrika en Zuid-Amerika komen aan op de luchthaven Schiphol. Van daaruit worden ze weer geëxporteerd naar andere landen.

Wie zorgen er voor het Transport?
• Zeeschepen
• Vrachtvliegtuigen
• Binnenschepen
• Vrachtwagens
• Goederentreinen

Transport: als personen en goederen vervoerd worden.
Infrastructuur: om goederen goed te laten verlopen, zijn er allerlei voorzieningen nodig zoals wegen, pijpleidingen en spoorlijnen.
Veel producten die we kennen als Nederlandse producten, bestaan uit onderdelen die uit het buitenland komen, bijvoorbeeld de fruittoetjes van Mona. Misschien komt het aluminiumdekseltje uit Brazilië en de suiker uit Cuba. Dit toetje is een voorbeeld van globalisering.
Globalisering: het proces waarbij gebieden, door verbetering van transport en communicatie, wereldwijd steeds meer met elkaar verbonden worden.

4 redenen voor de enorme groei en transport:
1. Door technische ontwikkelingen wordt het steeds makkelijker goederen over grote afstanden te vervoeren. Denk aan computers en fax, kunnen ondernemingen snel bestellingen plaatsen en versturen. Containers maken het mogelijk om goederen snel van het schip op een vrachtwagen of trein over te laden.
2. Het transport is de afgelopen 25 jaar goedkoper geworden. Transportmiddelen gebruiken minder brandstof, vervoeren meer, en ze worden efficiënter ingezet. De transportkosten van een product bedragen gemiddeld 5% van de totale kosten.
3. Ook door de steeds toenemende welvaart groeit het goederentransport. De rijke, moderne mens heeft veel te besteden. Hij wil allerlei producten, ook die van ver komen. Op elk moment kunnen verkopen.
4. De lage lonen in verre landen.


1.2 Het vervoer in Nederland: knooppunten en knelpunten
• Distributiecentrum: een plaats waar de goederen worden verdeeld voor de eindbestemming.
• Voorwaarde is dat de goederen daar op tijd aankomen en dat ze goed verspreid kunnen worden. distributiecentra liggen vaak bij belangrijke knooppunten voor het vrachtvervoer.
• Knooppunten: een plaats waar veel verkeersverbindingen bij elkaar komen. De goederen die hier samen komen, worden vaak overgeladen op andere transportmiddelen. Vervolgens worden ze weer naar andere bestemmingen vervoerd. Schiphol en Rotterdam vormen belangrijke knooppunten in een intercontinentaal netwerk van verkeers- en vervoersstromen van personen, goeden en informatie. Daarnaast zijn er vele kleinere knooppunten in dit transportnet. Venlo is een goed voorbeeld van zo’n knooppunt op een lager niveau. Daar worden goederen die met de trein of grote vrachtwagen van Rotterdam komen, overgeladen op kleinere vrachtauto’s.
• Overslag: goederen van het ene vervoermiddel overbrengen naar een ander vervoermiddel (aanvoer + afvoer). Omdat je niet met een trein of een schip in het centrum van een stad kunt komen, worden de partijen goederen overgeladen op steeds kleinere vervoersmiddelen: van schip of trein naar vrachtauto en bestelauto. Zo kunnen alle klanten worden bereikt.
• Nederland: 16 miljoen mensen. Er is veel welvaart, veel mensen hebben een eigen auto. Iedereen wil zo snel en goedkoop mogelijk van A naar B. De bereikbaarheid van knooppunten moet goed geregeld zijn. In Nederland is die bereikbaarheid niet optimaal. Wat zijn de knelpunten:
1. 80% van alle goederentransport gaat over de weg. Files (verspilling van kostbare tijd en geld). Bovendien levert een uur in de file staan 66% meer milieuschade op dan een uur autorijden.
2. Binnenvaart is de veiligste, schoonste en goedkoopste manier van transport. Door steeds grotere binnenvaartschepen moeten kanalen worden verbreed en vaargeulen verdiept worden. Door steeds meer aanpassingen nodig in de havens van Rotterdam en Amsterdam.
3. Goederenvervoer per spoor kan moeilijk concurreren met het weg- en watertransport. Railtransport is niet flexibel en het gaat niet van deur tot deur; moet worden overgeladen op vrachtwagens. Nederlandse spoorwegnet overbelast. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het goederenvervoer.
4. Schiphol 11e plaats op de wereldranglijst. In een Boeing 747 kan net zo veel vracht als in tien trucks. Transportkosten zijn laag. Probleem is geluidsoverlast door vijf start- en landingsbanen. Het aantal passagiers groeit snel waardoor de vluchten toenemen. In verband met het milieu mag er vaak ’s-Nachts niet gevlogen worden. Uitbreiding nauwelijks mogelijk’; Schiphol ligt midden in de drukke Randstad.


1.3 Het vervoer in Nederland: maatregelen.
• Mobiliteit: alle verplaatsingen van mensen en goederen.
Maatregelen om deze te verbeteren (volgens de drie B’s)
1. Benutten. Door spitsstroken, extra rijbanen en inhaalverboden, kan het bestaande wegennet beter benut worden en de doorstroming verbeteren.
2. Bouwen. Tot 2010 moet er 1300 km nieuw asfalt bijkomen.
- Hogesnelheidslijn
- Betuwelijn (railtransport stimuleren)
- Schiphol een 6e start- en landingsbaan
- Rotterdam komt een 2e Maasvlakte
- Westerscheldetunnel verbindingen in Zeeland.
3. Beprijzen. Kilometer- en tolheffingen. Elke km die je rijdt, wordt dan belast. Ook kan de belasting (accijns) op brandstoffen verhoogd worden. Daardoor zullen mensen gebruik maken van het openbaar vervoer of gaan carpoolen. Voorkomt files.

Hoe zit het met het milieu?
- Door uitbreiding van de infrastructuur gaat steds meer open ruimte en natuur in Nederland verloren.
- Steeds meer mensen hebben last van geluid van het weg- en vliegverkeer.
- Aanbrengen van geluidsschermen en extra isolatie is niet altijd een oplossing
- Uitstoot van broeikasgassen (CO2) neemt toe en daarmee de luchtvervuiling.
- Wel investeert de overheid in schonere auto’s en vliegtuigen.
Ruimte genoeg?
• Met de aanleg van een extra landingsbaan bij Schiphol ben je er nog niet. Aanleg van aan- en afvoerwegen en bedrijventerrein rond de luchthaven is zeker ook belangrijk wat veel ruimte kost en door geluidsoverlast zijn mensen gedwongen te verhuizen wat veel geld kost.
• De aanleg van een 2e Maasvlakte lijkt misschien onschuldig; zee wordt land. Dit betekent ook dat er nieuwe toevoerwegen moeten komen en natuur verdwijnt.
• Door de aanleg van de Betuwelijn moesten veel huizen worden aangetast en ook het landschap wordt behoorlijk aangetast.

Lusten of lasten van transport?
Het aanleggen van dure spoorlijnen levert veel arbeidsplaatsen op. Ook andere investeringen in de infrastructuur zorgen voor extra werk. Men zegt dat 1% economische groei 2% vervoersgroei betekent. Is dit andersom ook zo??
• Nederland speelt in Europa een belangrijke rol als “vrachtvaarder”. Nederland investeert miljarden in de infrastructuur. Transport veroorzaakt veel overlast en milieuschade en dat terwijl het transport maar voor 5% bijdraagt aan het BNP.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Kunnen we al dat geld niet beter besteden aan de ontwikkelingen van kenniscentra????

1.4 Voorbeelden van transport.
Containerschip, railtransport, bulktransport en oliepijpleidingen.
Knooppunt van verschillende transportvormen

Het Brits/Nederlands containerbedrijf P&O Nedlloyd wil het eigen transport van containers over het spoor flink uitbreiden. Het vervoer van de laadbakken over de weg wordt te veel door files vertraagd. Het bedrijf wil daarom internationale treinen gebruiken, die rijden tot in alle uithoeken van Europa.
Is dit een goed plan?
Dat is nog maar de vraag, omdat de internationale goederentrein gemiddeld maar 18 km per uur haalt. In 2010 moet die snelheid worden opgevoerd tot gemiddeld 80 km per uur.

Afname voertuigbewegingen en –kilometers
Door het distributiesysteem van AH ‘Vandaag voor morgen”meldt zich 1 vrachtwagen met alle gekoelde producten en 1 vrachtwagen met de niet-gekoelde producten bij de supermarkt. Het aantal vrachtwagens is ten opzicht van een aantal jaren geleden gedaald met 75%. Ook het aantal km dat vrachtwagens voor AH in de stad afleggen is met de helft afgenomen.

Lostijd halvering: roll-on/roll-off
De meeste opleggers hebben standaard een laadklep. De nieuwe roll-on/roll-off opleggers (roro’s) zijn zo lag, dat ze geen laadklep meer nodig hebben. Daardoor kunnen meer mensen tegelijk (en veiliger) een vrachtwagen lossen. Door deze uitvinding worden de lostijden (niet langer dan 60 minuten) bijna gehalveerd en ook de verblijfstijd binnen steden wordt erdoor verminderd.

Goederenvervoer krijgt eigen spoor
Vanaf 2006 hebben goederentreinen door de aanleg van de Betuwelijn een eigen spoorlijn met 2 sporen; zonder oponthoud, 160 km/uur tussen Rotterdamse haven en de Duitse grens.

Internationaal
In Oostenrijk en Zwitserland worden miljardenprojecten uitgevoerd aan het spoorwegnet. De vervoerder kan straks voor elke lading de beste combinatie van vervoermiddelen kiezen. Bijvoorbeeld de trein voor vervoer over lange afstand, en de vrachtauto voor kortere afstanden en bezorging.

1.5 Nederland: de toegangspoort van Europa (belangrijk transportland)
Rotterdam ontvangt per jaar zo’n 200.000 auto’s. Deze worden hier voorzien van allerlei accessoires en de beschermende waslaag wordt verwijderd.

Nederlandse mainports zijn de luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven
Mainport: een knooppunt van intercontinentale vervoersstromen. Er komen dus mensen en spullen uit andere werelddelen aan. Ook komen er verschillende vervoersvormen samen.

Eisen aan een mainport?
- Goede bereikbaarheid en infrastructuur
- Maakt gebruik van de modernste computertechnieken
Een mainport is een aantrekkelijke vestigingsplaat voor internationale bedrijven en zorgen voor veel werkgelegenheid.
De haven van Rotterdam:In de haven van Rotterdam komen veel goederen uit de hele wereld. Van daaruit worden ze vervoerd naar andere plaatsen in Europa. Dit heet doorvoer.
Rotterdam is een eerstelijnsknooppunt.
De haven van Rotterdam is de grootste haven van de wereld.
Schiphol: is als een spin in een web. Veel landen zijn via Schiphol te bereiken. 9e op de wereldranglijst als je kijkt naar het aantal vervoerde passagiers. Er landen wel vliegtuigen van meer dan 100 maatschappijen. Het vliegveld is bereikbaar per auto, trein, bus en zelfs per fiets en natuurlijk per vliegtuid.

Toegangspoort van Europa
Bijna 50% van alle doorvoer in de EU loopt via Nederland. Nederland zijn de vervoerders van Europa. Zo’n 35% van het vervoer in Eurpa is in handen van Nederlandse bedrijven. Dat Nederland zoveel transportbedrijven heeft, komt door de ligging. We worden wel de toegangspoort van Europa genoemd.
Voor de mainport’s is , om de enorme stroom goederen en passagiers t e kunnen verwerken, een goede infrastructuur nodig.
De overslag moet goed geregeld zijn.

Waarom konden Rotterdam en Schiphol uitgroeien tot maniports?
1. Bijzonder ligging. Nederland ligt aan de Maas, de Schelde, de Rijn en aan de Noordzee (drukste bevaren zee ter wereld). Schepen kunnen gemakkelijk goederen aan- en afvoeren.
2. Nederland is dichtbevolkt en welvarend. Mensen verdienen goed en hebben een goede opleiding genoten. Er zijn genoeg middelen om de infrastructuur uit te breiden en te onderhouden.
3. Nederland heeft een groot achterland. Dat is een gebied waarheen goederen of mensen worden vervoerd, of waarvandaan goederen of mensen worden aangevoerd. Een groot deel van Europa is het achterland van Rotterdam. Ook is het achterland welvarend, waardoor er veel vraag is naar allerlei goederen.

1.6 Welke rol speelt Nederland in Europa?
Nederland is de draaideur van Europa. Nederland exporteert veel. De helft van alle producten uit de land- en tuinbouw en een groot gedeelte van de industriële producten gaan de grens over. Ook de import is groot en gevarieerd. Deze bestaan uit allerlei grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.
Zo’n 820 Amerikaanse en Aziatische bedrijven laten hun distributie door Nederland gaan. Waarom?
1. Nederland ligt gunstig.
2. Er is een goede infrastructuur: spoor-, vaar- en autowegen en pijpleidingen.
3. Er zijn 2 grote mainports
4. Het ligt aan belangrijke Europes transportcorridors (doorvoerroutes van veel goederen en mensen)
5. Er kunnen veel goederen verwerkt worden, de capaciteit is groot.
6. Er is ervaring in distributie (snel, goed en goedkoop)
7. Er zijn veel goede ondersteunende bedrijven, zoals banken, handelshuizen en kantoren.
8. De mensen zijn goed opgeleid en spreken vaak meerdere talen.
Door deze factoren en door het Zwaan-kleef-aan effect kozen veel buitenlandse bedrijven voor een Europese Distributie Centrum (EDC) in Nederland.

Waar draait het om?
Het grote containerschip dat via de Eurogeul naar de Rotterdamse haven vaart, heeft lading aan boord voor heel Europa. Rotterdam is de belangrijkste containerhaven van Europa. Meer dan 3 miljoen containers worden via Rotterdam aan- en afgevoerd. In de containers zitten vooral stukgoederen.
Stukgoederen: goederen die verpakt verzonden worden. bijvoorbeeld TV of computers.
Het containerschip wordt steeds belangrijker. Schepen met containers vol computers uit Zuid-Koreda worden in Rotterdam gelost. De containers worden per rail, containerbinnenschip of vrachtwagen verder vervoerd naar bijvoorbeeld Oostenrijk.
Olietankers uit het Midden-Oosten kunnen in Europa alleen in de diepe Rotterdamse haven hun lading ruwe aardolie lossen. Daar wordt het opgeslagen, verwerkt of doorgevoerd.
Massagoederen: goederen die in grote hoeveelheden los worden vervoerd zoals aardolie, steenkool. Een deel daarvan wordt in het Rijnmondgebied verwerkt en vervolgens verder getransporteerd. Een ander deel wordt overgeladen op kleinere transportmiddelen doorgevoerd (transito). Aardolie wordt per pijpleiding verder Europa ingestuurd.
Zo’n 60% van alle vracht wordt vervoerd via passagiersvliegtuigen, de rest via vrachtvliegtuigen.

1.7 Blijven we de vrachtvaarders van Europa?
Distributie: het verdelen van goederen over de eindbestemmingen.
Infrastructuur: voorzieningen die nodig zijn om het transport goed te laten veerlopen zoals wegen, pijpleidingen en spoorlijnen.

Als Nederland een belangrijk distributieland wil blijven, kost dat veel geld, en wel om de volgende redenen:
1. Goed onderhouden en moderne infrastructuur.
2. Speciale voorzieningen voor moderne distributie. Er worden distriparken aangelegd.
Distriparken: terreinen die speciaal ingericht zijn voor distriburtiebedrijven.
3. Zorgen voor mogelijkheden voor indistributie. Goederen die in Nederland aankomen, worden hier bewerkt en vervolgens weer verder v ervoerd.
Indistributie: een combinatie van industrie en distributie.
4. Zorgen voor goede logistiek. Goederen moeten op tijd op de plaats van bestemming aankomen, dat er voldoende goederen worden afgeleverd en dat die goederen op de juiste wijze zijn verpakt.
Logistiek: alle handelingen die met transport te maken hebben.

Voor- en nadelen van een distributieland zijn:
Voordelen:
• Het levert werk en dus geld op (5% van het BNP). Door de eenwording van de Europese markt in 1991 groeide het Nederlandse goederentransport met 20%.

Nadelen:
• Infrastructuur is duur en neemt veel ruimt in.
• Transport is slecht voor het milieu.
• Er is kans op grote ongelukken (gevaarlijke stoffen).
• Allerlei voorzieningen nemen.
Distriparken, containeroverslagbedrijven, havens etc. nemen veel schaarse ruimte in.
De aanleg van de 2e Maasvlakte en de Betuwelijn kost verschillelijk veel geld. “Dat verdienen we nooit meer terug”? zeggen deskundigen.

Mainport of brainport?
Blijft Nederland wel de toegangspoort van Europa? De transportsector heeft het moeilijk door concurrentie uit Oost-Europa (lagere levensomstandigheden en dus lagere lonen).
• We worden te duur.
• Steeds meer belangrijke bedrijven komen in handen van buitenlandse bedrijven (KLM door Air France).
Kunnen we niet veel meer geld verdienen met kennisintensieve bedrijven, het maken van dure elektronische apparaten bijvoorbeeld.

Vragen:
1. Hoe is zichtbaar dat er wordt geïnvesteerd in infrastructuur? Westerscheldetunnel, HSL en Betuwelijn.
2. Welke projecten (voorstellen voor nieuwe projecten tot 2020 van de Europese Commissie) krijgen in West-Europa de nadruk? De spoorlijnen.
3. Welke projecten vallen vooral langs de randen van de Europese Unie op? Snelwegen.
4. Welke watertransportcorridor wordt door de 4 waterwegprojecten bevorderd? Rijn-Donau corridor.
5. Wie betalen de meeste kosten? Noord- en West Europa.
6. Wat is het doel van de ontwikkeling van de Amsterdamse Zuidas?
Wonen en recreatie
Aantrekkelijk maken voor internationaal hoofdkantoor.

• In Oost-Europa is de levensomstandigheid lager en dus ook de lonen lager.
• Nederland investeert door de ontwikkeling van de Zuidas in brainsports.

Zet in de juiste volgorde:
1. Koeien melken.
2. Melk in koelwagen.
3. Melk in fabriek verwerken tot zuivelproducten.
4. Zuivelproducten in pakken doen.
5. Zuivelproducten in koelcontainers.
6. Containers op de trein zetten.
7. Transport van koelcontainers per spoor.
8. Koelcontainers uitpakken.
9. Zuivelproducten verdelen voor verschillende winkels.
10. Zuivelproducten afleveren bij de winkels.
11.

1.8 De vliegvelden Schiphol en Roissy-Charles de Gaulle
Schiphol Roissy-Charles de Gaulle (CDG)

Welk land Nederland Frankrijk
Bij welke stad Amsterdam Parijs
Aantal inwoners van die stad 800.000 7 miljoen
Hoe ligt de luchthaven Vlakbij de zee Landinwaarts
Ligging t.o.v. de stad Zuiden Noordenoosten
Is er een andere grote luchthaven in de omgeving Nee Ja, Orly
Wat is de belangrijkste luchtvaartmaatschappij KLM Air-France
Hoeveelste in rangorde aantal passagiers in Europa 4 2
Hoeveelste in rangorde hoeveelheid vracht in Europa 4 2

Top 10 van de vliegvelden die de meeste vracht vervoeren in Europa
1. London
2. Parijs
3. Frankfurt
4. Amsterdam
5. Luxemburg
6. Brussel
7. Keulen
8. Luik
9. Zurich
10. Milaan

Top 10 van de vliegvelden die de meeste passagiers vervoeren in Europa
1. London
2. Parijs
3. Frankfurt
4. Amsterdam
5. Madrid
6. Rome
7. Milaan
8. München
9. Barcelona
10. Manchester

• De windrichting waait in de omgeving van Schiphol meestal Zuid-West.
• Alle vliegtuigen starten en landen tegen de wind in i.v.m. geluidsoverlast.
• De Polderbaan is in 2003 als 5e baan in gebruik genomen.
• De start- en landingsbanen van de CDG liggen oostwest wat een gunstige ligging is voor Parijs. Er ontstaat meestal weinig geluidshinder boven de stad zelf.
• Vanaf 2004 zijn KLM en Air France steeds meer gaan samenwerken. In Noord-Amerika en Azie worden overlappende vluchten geschrapt. Stel dat alle overlappende vluchten naar Air France gaan, betekent dit minder vluchten en de vraag is dan of het nog wel een Mainport is.
• Schiphol heeft vooral een overstapfunctie. CDG is vaker de eindbestemming voor passagiers.
Schiphol: Passagiers hoeven nooit lang te wachten op een aansluitende vlucht.
Op het vliegveld zijn veel winkels en restaurants
CDG: Er zijn veel hotels vlak bij het vliegveld.
Er zijn goede verbindingen naar de rest van het land.
• Schiphol is te bereiken met het vliegtuig, bus, trein, auto, fiets
• Er komt een ondergronds logistiek systeem tussen Aalsmeer en Schiphol. Er worden vanaf de bloemenveiling van Aalsmeer bloemen ondergronds vervoerd naar Schiphol.
• Belangrijkste Europese luchtvaartgroepen:
1. Skyteam
2. Oneworld
3. Star Alliance
Belangrijkste luchtvaartmaatschappijen:
1. Air-France-KLM
2. Britische Airway
3. Lufthanza
Belangrijkste knooppunten:
1. Parijs-Amsterdam
2. London
3. Frankfurt
• De EDC’S gaan in de buurt van een luchthaven zitten omdat ze dicht bij aan- en afvoerroutes zijn.
• Het vliegveld bij Eelde ligt bij de stad Groningen.
• De Hogesnelheidstrein en de TGV hebben voor- en nadelen.
- Er gaan steeds minder mensen met het vliegtuig voor korte Europese vluchten.
- Een mainport is een knooppunt van alle transportvormen, hogesnelheidslijnen horen daar ook bij.
- Meer inkomende passagiers uit bijvoorbeeld de VS die dan niet met het vliegtuig, maar met de trein verder gaan in Europa.
• In hetzelfde deel van Europa is het druk in de lucht en op het spoor, omdat er veel mensen wonen.
• Voor- en nadelen dat in de toekomst het aantal vluchten per dag gaat stijgen.
Voordelen:
1. Sneller van A naar B
2. Schiphol en CDG blijven mainports
3. Meer directe werkgelegenheid rond de vliegvelden (EDC’s hoofdkantoren).
4. Meer indirecte werkgelegenheid (door distributie, overslag en indistrubutie)

• De windrichting waait in de omgeving van Schiphol meestal Zuid-West.
• Alle vliegtuigen starten en landen tegen de wind in i.v.m. geluidsoverlast.
• De Polderbaan is in 2003 als 5e baan in gebruik genomen.
• De start- en landingsbanen van de CDG liggen oostwest wat een gunstige ligging is voor Parijs. Er ontstaat meestal weinig geluidshinder boven de stad zelf.
• Vanaf 2004 zijn KLM en Air France steeds meer gaan samenwerken. In Noord-Amerika en Azie worden overlappende vluchten geschrapt. Stel dat alle overlappende vluchten naar Air France gaan, betekent dit minder vluchten en de vraag is dan of het nog wel een Mainport is.
• Schiphol heeft vooral een overstapfunctie. CDG is vaker de eindbestemming voor passagiers.
Schiphol: Passagiers hoeven nooit lang te wachten op een aansluitende vlucht.
Op het vliegveld zijn veel winkels en restaurants
CDG: Er zijn veel hotels vlak bij het vliegveld.
Er zijn goede verbindingen naar de rest van het land.
• Schiphol is te bereiken met het vliegtuig, bus, trein, auto, fiets
• Er komt een ondergronds logistiek systeem tussen Aalsmeer en Schiphol. Er worden vanaf de bloemenveiling van Aalsmeer bloemen ondergronds vervoerd naar Schiphol.
• Belangrijkste Europese luchtvaartgroepen:
1. Skyteam
2. Oneworld
3. Star Alliance
Belangrijkste luchtvaartmaatschappijen:
1. Air-France-KLM
2. Britische Airway
3. Lufthanza
Belangrijkste knooppunten:
1. Parijs-Amsterdam
2. London
3. Frankfurt
• De EDC’S gaan in de buurt van een luchthaven zitten omdat ze dicht bij aan- en afvoerroutes zijn.
• Het vliegveld bij Eelde ligt bij de stad Groningen.
• De Hogesnelheidstrein en de TGV hebben voor- en nadelen.
- Er gaan steeds minder mensen met het vliegtuig voor korte Europese vluchten.
- Een mainport is een knooppunt van alle transportvormen, hogesnelheidslijnen horen daar ook bij.
- Meer inkomende passagiers uit bijvoorbeeld de VS die dan niet met het vliegtuig, maar met de trein verder gaan in Europa.
• In hetzelfde deel van Europa is het druk in de lucht en op het spoor, omdat er veel mensen wonen.
• Voor- en nadelen dat in de toekomst het aantal vluchten per dag gaat stijgen.
Voordelen:
1. Sneller van A naar B
2. Schiphol en CDG blijven mainports
3. Meer directe werkgelegenheid rond de vliegvelden (EDC’s hoofdkantoren).
4. Meer indirecte werkgelegenheid (door distributie, overslag en indistrubutie)

Nadelen:
1. Meer luchtvervuiling
2. Meer geluidsoverlast (voor bewoners rondom de vliegvelden)
3. Minder open ruimte (meer start- en landingsbanen en bedrijven)
4. Meer files op de wegen (door meer aan- en afvoer wordt het drukker op de wegen)

• Hogesnelheidslijnen worden steeds belangrijker als vervanger voor passagiersvluchten binnen Europa. De belangrijkste steden krijgen verbindingen met de HSL.

1.9 De havens van Rotterdam en Antwerpen.
• Rotterdam is voor Oostenrijk een belangrijke zeehaven. Het grootste deel van de Oostenrijkse import via Rotterdam bestond uit erts en metalen, gevolgd door agribulk en cellulose en papier.
• Top 10 van zeevrachtvervoer is Rotterdam als 1e op lijst. Antwerpen staat op de 4e plaats.
• Van alle Noordzeehavens heeft Antwerpen de gunstigste ligging.
• Antwerpen is een bloeiende containerhaven. De scherpe prijzen, de goede dienstverlening en de landinwaartse ligging maken dat Antwerpen tot de absolute wereldtop behoort. De maximumcapaciteit is bereikt en nu wordt er een nieuw containergetijdendok, de Deurganckdok, gebouwd.
• Toekomstplannen van Antwerpen:
- Verbreding en verdieping vaargeulen
- Mogelijke Overschelde (verbinding ooster- en Westerschelde)
- Aanpassingswerken aan de Royers- en Van Cauwelaartsluis
- Verbreding van het Albertkanaal
- Realisatie van Noord-Zuid-spoorwegverbinding en 2e spoortoegang tot de Antwerpse haven.
- Reactivering van de IJzeren Rijn.
- Doortrekken van de spoorlijn 11 tot het Nederlandse net.
• Je kunt aan de zeearm zien dat Antwerpen de gunstigste ligging heeft.
• Een ander woord voor short-sea is kustvaart. De kustvaart kan net zo goed binnenvaart wezen, dus concurreren ze. Goede verbindingen van de havens met het achterland.
• De IJzeren Rijn is een goederenspoorlijn. Het traject loopt van de haven in Antwerpen naar het Duitse Ruhrgebied. De spoorlijn gaat deels over Nederlands grondgebied via Budel, Weert en Roermond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.