Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Trias politica

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 780 woorden
  • 29 januari 2012
  • 228 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
228 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Wat is Trias politica?
Trias Politica wordt ook wel de driemachtenleer genoemd. Trias Politica is een politiek systeem dat er voor zorgt dat de macht in drie delen is verdeeld: ‘De wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht.’ Het idee achter de Trias Politica was dat niet een macht de overhand zou krijgen. De Trias politica is een belangrijk onderdeel geweest in de ontwikkeling van de democratie.

Montesquieu
Trias Politica is uitgevonden door de Franse verlichtingsfilosoof Charles Montesquieu, hij werd in 1689 geboren in Bordeaux en in 1755 stierf Montesquieu in Parijs. Zijn hele naam was Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu. Volgens Montesquieu moest in een goed politiek systeem de verschillende machten elkaar controleren en mag de macht niet meer bij een bepaalde groep mensen liggen zoals de geestelijken en adelen, wat op dat moment wel veel gebeurde. Montesquieu heeft ook een aantal boeken geschreven, zijn bekendste boek is l'esprit des lois ('Over de geest van de wetten'), hij schreef dit boek in 1748. Dit boek ging over de drie verschillende machten.


Trias Politica in Nederland
Toen de Nederlandse politicus Johan Thorbecke in 1948 de nieuwe Nederlandse grondwet schreef, nam hij het bestuur de Trias Politica ook in de grondwet op. Hij nam de Trias Politica niet helemaal precies over, maar hij schreef wel de drie verschillende machten op.

• De wetgevende macht (parlement):
De wetgevende macht bestaat nu uit de regering, dit is de koningin en zijn de ministers. Ook bestaat deze macht uit de Staten-Generaal, dit is de eerste kamer en de tweede kamer.
- Maakt/beslist over wetten
- Controleert de uitvoering van de wetten
Als er een wet voorstel is gedaan, dan wordt de wet pas uigevoerd als de meerderheid van de eerste en de tweede kamer er mee eens is.

• De uitvoerende macht (regering):
De uitvoerende macht is de regering, de provincies en de gemeentes.
- Voert wetten uit
- Moet verantwoording afleggen aan de wetgevende macht

• De rechterlijke macht (onafhankelijke rechters):
De rechterlijke macht is in handen van de rechters.
- Vervolgt degenen die de wetten overtreden
- Is onafhankelijk
Rechters worden voor het leven benoemd en kunnen dus niet worden ontslagen als hun uitspraken niet naar de zin zijn van de regering.

• Controlerende macht

Er is ook nog een controlerende macht, de bedoeling van Montesquieu hiervan was dat de verschillende machten elkaar konden controleren in hun werk. In Nederland is dit ook zo dat de verschillende machten elkaar controleren. De wetgevende macht controleert de uitvoerende macht, de uitvoerende macht controleert de rechterlijke macht en de rechterlijke macht controleert weer de wetgevende macht.

De invloed van een burger op de Trias Politica in Nederland
De burgers spelen ook een belangrijke rol in de Trias Politica. Een burger (vanaf 18 jaar) kan stemmen bij de verkiezingen op een volksvertegenwoordiging. De volksvertegenwoordiging in Nederland is de tweede kamer. De burger kan in die verkiezingen een partij kiezen die volgens hem/haar in de tweede kamer moet komen, zoals de PVDA, CDA, GroenLinks, D66 of de PVV. Deze verkiezingen zijn landelijk. Maar er zijn ook provinciale verkiezingen, hier kan je op een bestuur voor de provincie stemmen. Ook heeft de burger invloed op de rechterlijke macht in Nederland. De burger kan dan bij openbare hoorzittingen in een rechtszaak aanwezig zijn en als iets niet klopt volgens de procedure een klacht indienen.

De afwijkingen van de Trias Politica in Nederland
Nederland heeft wel een aantal punten die afwijken van de Trias Politica:
• De regering zit zowel in de wetgevende macht als in de uitvoerende macht, volgens Montesquieu zou de regering helemaal geen wetgevende macht moeten hebben, maar alleen de uitvoerende macht. Terwijl in Nederland de meeste wetgevende macht van de regering af komt.
• In de rechterlijke macht zitten de rechters. Volgens Montesqieu moet deze macht eigenlijk gecontroleerd worden door de burgers, in Nederland is dit niet het geval.
• Volgens Montesquieu zou de wetgevende macht in handen moeten zijn van de koning of koningin, in Nederland is de wetgevende ook in handen van de Staten-Generaal.
Zo zijn er nog een aantal punten waar Nederland volgens de Trias Politica niet aan voldoet.
Ik vind dat er in het bestuur afwijkingen mogen zijn van de Trias Politica, maar sommige dingen moeten gewoon hetzelfde blijven. Volgens Montesquieu zou de wetgevende macht alleen uit een koning of koningin moeten bestaan, ik vind dit niet goed. Ik vind het beter wat Nederland heeft gedaan dat het de koning of koningin samen met de Staten-Generaal de wetgevende macht heeft. Ook zou volgens Montesquieu de rechterlijke macht gecontroleerd moeten worden door de burgers, ik vind dat niet goed dat het in Nederland niet zo is. Maar ik Trias Politica een super goed bestuurssysteem, omdat zo geen enkele macht de overhand zou kunnen krijgen.

REACTIES

M.

M.

Goede informatie, 1948 (thorbecke, grondwet) klopt alleen niet. Dit moet 1848 zijn

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.