Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

John F. Kennedy

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 5217 woorden
  • 23 maart 2007
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
41 keer beoordeeld

Inleiding

Waarom JFK. Tijdens onze Engels les kregen we een tekst over de assination of JFK. Normaal gesproken zijn het saaie teksten die over kansloze onderwerpen gaan. Maar deze tekst boeide ons echt. Ze gingen in op de vele complottheorieën en lieten zien dat het al met al nog steeds een groot mysterie is. Wij Ron en Fabian wilden graag meer te weten komen over het hele JFK incident. En dit kon, we moesten ongeveer tegelijk een onderwerp bedenken voor ons profielwerkstuk en dit was das makkelijk te bedenken. Wel zaten we met het probleem dat we het graag woeden linken aan geschiedenis maar die zat al vol. Dus hebben we met onze mentor afgesproken dat we het eventueel ook met ons tweede vak mochten combineren en dat was engels. We hebben toen de afspraak gemaakt dat we het werkstuk wel in het Nederlands mochten maken omdat veel van de informatie die we hadden gevonden in het engels was.

Hoofdvraag:

Wie heeft JFK vermoord?

Om deze hoofdvraag te beantwoorden hebben wij de volgende deelvragen bedacht.
Deelvragen:

-Wie was JFK.
-Wat kunnen motieven zijn geweest voor de aanslag.
-De dag des onheil
- Het onderzoek.
-Welke verdachten zijn er Complot theorieën
-Wie is de dader volgens de Amerikaanse theorie
-Wie verdenken wij na ons onderzoek

Wie was JFK?

Biografie
John Fitzgerald Kennedy is geboren op 29 mei in 1917 als kind van moeder Rose Kennedy en vader Joseph Kennedy. Joseph was een omstreden politicus en zakenman. Hij was een man met grote ambities maar weinig manieren. Hij ging tientallen keren vreemd tijdens zijn huwelijk met Rose terwijl ze samen negen kinderen hadden.

John is zijn jeugd goed doorgekomen. Hij bleek een zeer intelligente jongeman te zijn. Uiteindelijk heeft John gestudeerd in Londen en een Europa tocht gemaakt om een analyserend verslag te maken over de tweede wereldoorlog. De enige tegenvaller dat John heeft moeten doormaken is dat er op jonge leeftijd het syndroom van Addison is geconstateerd.


Toen hij afgestudeerd was widle hij luitenant worden bij de marine. Maar vanwege zijn ziekte werd hij in eerste instantie afgekeurd. Maar door druk van zijn vader kreeg John toch een functie bij de marine. Uiteindelijk werd hij bevelhebber over een torpedo motorboot. De boot kwam al snel in conflict met de japanners en zonk. Hij zette echter wel door en heeft samen met zijn bemanning 5 uur gezwommen totdat ze aan land kwamen. Dit doorzettingsvermogen en getoonde moed heeft John gemaakt tot een oorlogsheld.

John stond in de rest van zijn leven bekend als een echte vrouwenveroveraar. En sommige informatiesites beweren zelf dat hij gemiddeld elke 9 dagen een andere vrouw had gedurende 35 jaar. Dit leek ons erg onwaarschijnlijk maar er werd bijna over al wel vermeld dat hij veel relaties ander andere met Marilyn Monroe en latere vrouw Jacqueline Bouvier. Hij kreeg met haar 4 kinderen Arabella (1956), Caroline Bouvier (1957), John Fitzgerald Jr. (1960-1999), Patrick Bouvier (1960-1999)

Presidentschap

John Fitzgerald Kennedy was de 35ste president van Amerika. Hij werd gekozen in de verkiezingsstrijd van 1960. Het was een kleine overwinning op rivaal republikein Richard Nixon. In het begin van de jaren 60 ging het op economische gebied er goed aan toe. Wel waren er veel rellen over het racisme in zuid Amerika. Plus dat de rassenscheiding zo extreem was dat er aparte zwarte scholen, aparte winkels, aparte buurten en zo verder. Het verzet hier tegen was wel aan het stijgen, vooral bij de ‘zwarten’. Een man wie hierdoor wereldberoemd is geworden is Martin Luther King. De man met de wereldbekende zin ‘I have a dream ‘ die wildew dat de rassenscheiding over heel Amerika moest worden opgeheven. Maar ze kregen geen directe steun van de president omdat Kennedy van mening was dat iets is wat individuele steun moesten beslissen en niet nationaal kon worden gedaan.

Waar Kennedy wel veel aandacht aan schonk was het onderzoek naar de ruimtevaart. De voorgaande president was hier al mee begonnen en kenndey wou beslist de ruimte strijd tussen Amerika en rusland winnen. En er voor te zorgen dat Amerika als eerste een reis naar de maan zou kunnen maken.

Maar zijn belangrijkste taak uit zijn presidentschap is zeker weten het conflict met Cuba en de bijna derde wereld oorlog.

Welke theorieën zijn er?

Er zijn veel verschillende theorieën over de moord op president John Fitzegerald Kennedy. Er zouden zijn verscheiden verschillende overheidsinstanties uit binnen en buitenland geassocieerd met de liquidatie zoals: CIA, FBI en de Russische KGB er is tevens een wel heel extreem idee wat is dat JFK een georganiseerde zelfmoordaanslag heeft laten plegen.

De “Warren Commissie” kreeg de uitermate zware taak op zich om het onderzoek van de moord binnen een jaar af te ronden, omdat het voor zoveel opschudding heeft gezorgd. Door het binnen een jaar op te lossen hoopte de overheid dat de bevolking tevreden was met een opgeloste zaak. Wat er precies in het rapport staat wat is opgemaakt door de commissie is nog niet bekend, want het dossier zal pas worden vrijgegeven in het jaar 2029 omdat het een staatsgeheim is. Het zal dus pas 66 jaar na het misdrijf openbaar worden gemaakt. Maar toch is er wel gebleken dat er een aantal fouten zijn gemaakt tijdens het onderzoek die vooral betrekking hebben tot de Amerikaanse inlichtingen diensten de: CIA en de FBI.

Lee Harvey Oswald

De theorie van Lee Harvey Oswald wordt ook wel de “één kogel theorie” genoemd bij deze manier gaat men er van uit dat er drie kogels zijn afgevuurd vanuit het schoolboeken lokaal op Dealey Plaza deze zouden zijn afgevuurd door Oswald.


Uit getuigen verklaringen is gebleken dat de meerderheide van de mensen tijdens de optocht schoten heeft gehoord vanuit de richting van het lokaal. Ook heeft een medewerker uit het boekendepot vlak nadat hij de schoten een verdieping boven zich hoorde, kalk op zijn op hoofd gekregen.

Er zijn dus drie kogels vanuit het lokaal afgevuurd, aldus de “Warren Commisie” een van die kogels zou het hoofd van John hebben gemist en zo gouverneur Conally in zijn rug hebben geraakt. De volgende ging dwars door de nek van JFK heen. En de laatste heeft hem dodelijk in zijn hoofd geraakt.

Op de film van amateur-filmer Zapruder is te zien waar de kogels, de mannen hebben geraakt. Na een analyse van het onderzoeksteam is gebleken dat de tijd waartussen de kogels zijn afgevuurd maar 1,6 seconde bedraagt. Dit is onmogelijk gebleken na test met een aantal van de beste schutters van de FBI die het zelfde type geweer (Carcano) gebruikten, zij deden er namelijk 2.3 seconden over. Hieruit kun je dus opmaken dat het onmogelijk is geweest dat er maar een schutter is geweest, er moeten 2 schutters zijn geweest of één kogel moet de beide mannen hebben geraakt. Dit moet dan zijn gegaan zoals op de onderstaande animatie is uitgewerkt.

De kogel is eerst bij Kennedy door zijn hals gegaan en vervolgens in de rug van Conally zijn beland. Maar ook dit is nader onderzocht, de kogels was nog in een dergelijk goede staat dat het onmogelijk is geweest dat hij twee personen heeft verwond.

Toch zijn er harde bewijzen dat Lee Harvey Oswald over het type geweer beschikte waarmee JFK is vermoord, een Italiaans geweer genaamd Carcano. Hij heeft deze besteld via een postorder bedrijf, toen hij het geweer binnen heeft gekregen heeft vervolgens zijn vrouw Marina Oswald gevraagd een foto te maken waar hij het geweer vasthoud. Er is onderzoek gedaan naar de echtheid van deze foto, omdat er een aantal dubieuze schaduwen opzaten maat toch is gebleken dat het om een echte foto gaat. Dit heeft Marina tevens bevestigd tegenover de FBI.

De zogenaamde “Backyard Photo”

Ondanks de foto zijn de meeste Amerikanen van mening dat Lee Harvey Oswald simpelweg een zondebok is in een groot opgezet plan van de FBI. Het toenmalige hoofd van het “Federal Bureau of Investegation” Edgar Hoover was het niet eens met de beslissing dat President Kennedy minister van Justitie was. Er waren namelijk plannen gemaakt om Hoover te ontslaan uit zijn functie als directeur.

Lee Harvey Oswald is nooit voorgeleid aan Justitie, omdat hij twee dagen na de moord op de President Kennedy zou worden overgeplaatst naar een gevangenis. Terwijl hij het politiebureau uitliep is hij neergeschoten door nachtclub-eigenaar Jack Ruby. Justitie heeft Oswald dus nooit kunnen veroordelen.

De maffia theorie

Een andere heel erg belangrijke theorie is dat de Amerikaanse maffia achter de moordaanslag zit. Kennedy was van plan om de georganiseerde misdaad hard aan te pakken dit was erg moeilijk aangezien de maffia veel macht had in de politiek.

De maffia had tientallen jaren geleden hun activiteiten al naar Cuba verplaatst, zonder succes Fidel Castro heeft alle organisaties in 1959 het land uitgewerkt. Omdat Cuba onder het regime communistisch was kon de maffia daar niet goed uit de voeten. Maar Kennedy was niet van plan om het regime van Castro omver te stoten, hierdoor voelde de georganiseerde misdaad zich gedwongen om JFK uit de weg te ruimen, waardoor ze in Cuba hun activiteiten voort konden zetten. Robert Kennedy, de broer van John had beloofd de georganiseerde misdaad zo hard mogelijk aan te pakken als mogelijk is, er werd dan ook vaak gezegd dat hij de oorzaak is van de dood van zijn broer.


Carlos Marcello, baas van de maffia in New Orleans en Santos Trafficiante de baas in Tampa, Florida. Hadden beiden voorspeld dat John F. Kennedy zou worden vermoord.

Zack Shelton deed eind jaren ’70 onderzoek naar James Files een medewerker van de maffia in Chicago. Zack ontdekte dat Files de lading uit gestolen vrachtwagens doorverkocht in Chicago. De FBI wist 3 ladingen op te kopen en zo kwam hij in contact met een vriend van James Files. Deze persoon ging steeds vaker met Zack Shelton praten en raakte goed bevriend. Hij vertelt in een van die gesprekken ook dat hij eens met James Files over Dealey Plaza heeft gereden waar James het volgende zei: “het is maar goed dat het Amerikaanse volk de waarheid niet kent, ze zouden het niet aan kunnen”. FBI-agent Zack Shelton begon zich toen af te vragen waarom Files dit had gezegd. In 1989 ontmoette hij bij toeval privé-detective Joe West en verteld hem over James Files zijn uitspraak. Joe wist toen te achterhalen dat James ergens in de Verenigde Staten in de gevangenis zat, hij ging er heen om met hem te praten, wat hij in eerste instantie niet wilde. Het heeft Joe West maanden gekost voordat James begon te praten over zijn aandeel in de moordaanslag. Hij wilde niets bekennen tenzij hij niet werd vervolgd, West ging vervolgens in onderhandeling met de staat Texas om dit voor elkaar te krijgen, maar in die tijd is hij overleden. James Files heeft uit respect voor detective Joe West een bekentenis afgelegd op camera.

De voorbereidingen:

James Files zat 6 maanden voor de aanslag in een wegrestaurant aan gokkast te spelen, Chuck Nicolettie kwam binnen en vroeg James om mee te gaan naar zijn auto om wat zaken te bespreken. Chuck zei letterlijk: “we gaan een vriend van je koud maken” James schrok eerst omdat hij dacht dat het om een persoonlijke vriend ging, maar gaandeweg wist hij dat het om JFK ging en hij stemde in om mee te werken. James Files kreeg de taak om de stad te gaan verkennen en uit te zoeken welke wapens ze het beste konden gebruiken, het was niet de bedoeling dat hij zelf zou gaan schieten.
Chuck deelde hem ook mee dat Johhny Rosseli, een andere gangster mee zou werken. Als eerste was het de bedoeling dat de moord in Chicago zou worden gepleegd, dit ging niet door omdat de grote bazen van de maffia dat niet wilde hebben, daarom zijn Chuck, Johhny en James uitgeweken naar Dallas, Texas. Dit hoorde James pas 3 maanden voor de grote dag.

2 weken van te voren:

James ging pas naar Dallas toen zeker was dat de liquidatie doorging, hij kreeg een eigen “kantoor” op Belmont Avenue in een pand waar de maffia flipperkasten liet maken. In die ruimte werkte hij samen met een man genaamd Wolfman, hij kon alles met wapens, van geluidsdempers maken tot speciale munitie fabriceren. Wolfman heeft 6 kogels gevuld met kwik om meer schade toe te brengen aan het slachtoffer, want ze ontploften nu als ze iets raakten.
Ook hebben de twee samen een Chevrolet Impala aangepast zodat ze er overal wapens in konden verstoppen dit werd namelijk de vluchtauto voor Chuck Nicolettie, Johhny Rosseli en James Files.

9 dagen van te voren:

James Files was nu druk bezig om alle straten en spoorwegovergangen uit zijn hoofd te leren, omdat alles perfect moest worden gepland. Ook was nu de definitieve route bekend.

7 dagen van te voren:

Files sliep in de week voorafgaand in het plaatsje Mesquite in een Motel. Mesquite lag vlakbij Dallas, dus dit was een goede uitvalsbasis. Vanuit dat Motel heeft hij maar twee mensen gebeld: Chuck Nicoletti en David Atlee Philips een geheime CIA-agent hij heeft beide mannen verteld waar hij verbleef indien ze hem nodig hadden.


5 dagen van te voren:

Toch kwam er een ander persoon bij hem aan de deur: Lee Harvey Oswald. Alleen David Philips kon Oswald hebben verteld waar James verbleef want Nicoletti had nog nooit van Lee Harvey Oswald gehoord, maar James Files kende hem al wel via andere geheime acties. Hij werd toen door David aan Lee voorgesteld.
James liet Oswald binnen en omdat James een camera had liet hij zich door Lee fotograferen zodat hij een aandenken had aan zijn tijd in Dallas.

Lee was door Philips gestuurd om hem de kleine details van Dallas bij te brengen zoals de tijden wanneer het spoor dicht ging of doodlopende straten, ze hebben samen tot een aantal uur voor de aanslag rondgereden.

Enkele dagen van te voren:

Samen met Lee Harvey Oswald is hij naar een auto sloperij gegaan, omdat daar nooit iemand kwam kon hij het vizier zijn geweer, de “Remington Fireball” goed afstellen. Toen ze hiermee kaar waren raapten ze alle hulzen bij elkaar omdat Files geen sporen achter wilde laten. Vervolgens heeft hij Oswald in de buurt van het schoolboeken magazijn afgezet, Lee had hem verteld dat hij daar werkte, maar hij had ook genoeg tijd om met James mee te gaan.

22 november 1963, de dag van de aanslag:

James Files had een bericht gekregen dat hij ene Leo zou moeten bellen in een restaurant, hij kreeg Chuck Nicoletti aan de telefoon. Chuck verklaarde tegenover Files dat hij zijn echte naam daar liever niet gebruikte. James moest Johhny op komen halen, en ze naar het “Pancake House” rijden. Johhny had daar een afspraak met Jack Ruby, James was toen de bodyguard van Johhny Rosseli want hij wist niet wat er ging gebeuren tijdens het gesprek. Maar het enige wat is gebeurd is dat Johhny een envelop overhandigd kreeg van Jack. In de envelop stond dat de route op een punt was veranderd:

Daarna ging hij samen met Rosseli, Chuck Nicoletti ophalen. Ze gingen naar Dealey plaza, daar kreeg hij de vraag of hij als back-up wilde dienen in het geval Chuck JFK zou missen. Johhny zou eerst als back-up dienen, maar hij durfde min of meer niet meer want de CIA had de aanslag proberen af te blazen. James vroeg toen of Nicoletti wel verder moest gaan en hij kreeg dit antwoord: “Fuck’em it’s going anyway” dus James Files nam de taak op zich. Rosseli zou wel met Chuck mee gaan, maar hij zal niet schieten.


Vervolgens vroeg Chuck Nicoletti, James om raad omdat hij meer ervaring had met wapens, wat de beste positie was om te schieten. James zei dat dit het Dal-Tex gebouw was, hier gingen ze dan ook heen. Johhny had geregeld dat ze daar naar binnnen konden gaan. Ook werd James gevraagd waar hij ging staan hij antwoorde: achter de schutting op de grasheuvel ten westen van Dealey Plaza, hij koos deze positie omdat daar achter een rangeerterrein was. Spoorwegarbeiders hadden in die tijd geruite jassen, en de jas van James had een geruite binnenkant zo kon hij dus gemakkelijk vluchten.

James kreeg hierna het strikte commando om pas op het allerlaatste moment te schieten en alleen als chuck John Kennedy niet dodelijk had geraakt. Hij zou hiervoor de Remington XP 100, ook wel de Fireball genoemd.

Het wapen was afkomstig van de CIA en was nog een prototype, deze had aanvankelijk een paar problemen zoals een gescheurde loop. Dit werd allemaal door Wolfman verbeterd. Files had dit van David Atlee Philips gekregen, en James heeft met dit wapen ook twee andere personen vermoord.

Nadat de mannen Dealey Plaza grondig hebben geïnspecteerd brengt James de andere twee terug naar hun hotel en hij gaat naar het rangeerterrein om de wapenkoffer te verstoppen. Vervolgens ging hij een paar minuten voordat de stoet langs kwam, al vast met het vizier dat hij van zijn wapen had gehaald, over de schutting kijken om te zien of er personen waren die een wapen bij zich hadden, er waren volgens James geen anderen met wapens maar wel een aantal “grote” mensen uit de onderwereld die leken te weten wat er ging gebeuren.

22 november 1963 12:29uur:

De colonne draaide nu de straat van de aangepaste route in, James Files legde zijn Fireball op de schutting voor steun en begon de auto van de president te volgen door het vizier. Hij richtte op John F. Kennedy’s rechteroog maar hij raakte hem op zijn slaap. Nadat de president werd geraakt barstte de commotie los, mensen begonnen te rennen en te schreeuwen en vrijwel iedereen was in paniek. Maar James liep rustig naar de auto om samen met Chuck en Johhny te vluchtten. Toen ze eenmaal wegreden vroeg Chuck aan James of hij niet wat te snel had geschoten en Files antwoorde dat hij maar één schot had en dat ene schot heeft gebruikt. Ze reden door naar een tankstation, daar stapten Nicoletti en Rosseli uit en Files reed verder naar zijn Motel.
Ook heeft hij één fout gemaakt, hij heeft namelijk het lege patroon uit het wapen gehaald en er op gebeten. Dit patroon heeft hij op de schutting gezet. Deze huls is pas jaren later in 1987 gevonden, en na onderzoek is gebleken dat de tandafdrukken overeenkomen met het gebit van James Files.

Hoe verliep het onderzoek?

De “Presidents Commission on the Assanation of President Kennedy” was het team dat onderzoek deed naar de moord op de president. Deze Commisie werd in de volksmond ook wel “de Warren Commisie” genoemd naar de leider van de commisie: Earl Warren.

De Warren Commissie werd precies een week na de moord op John F. Kennedy opgericht door zijn opvolger Lyndon B. Johnson. Het team concludeerde na een erg kort onderzoek dat Lee Harvey Oswald de moordenaar van de president was, ook konden zij geen enkele bewijzen van samenzweringen met buitenlandse of bepaalde groeperingen ontdekken.

Onderzoekers van de Warren Commissie concludeerden nadat ze Oswald hadden opgepakt dat hij 3 kogels heeft afgevuurd vanuit het “Texas Schoolbook Depository” dat de kogels vanuit dat gebouw zijn afgevuurd heeft men kunnen concluderen aan de hand van het geweer en een halfleeg patroon dat daar is gevonden. De drie kernpunten die ze aan de hand van bovenstaande informatie hebben afgeleid zijn:


• Het is hoogst waarschijnlijk dat alle verwondingen in de limousine zijn veroorzaakt door maar twee kogels en een kogel heeft de auto op een haar na gemist. Het is niet duidelijk welke van de kogels het is geweest. Dit is allemaal bevestigd door het “House Select Committee on Assassinations” in 1979.

• Het eerste schot heeft president Kennedy nek doorboord en heeft het lichaam via zijn hals verlaten. Het is hoogst waarschijnlijk dat Gouverneur Connally zijn verwondingen hier aan over heeft gehouden.

• Het laatste schot heeft Kennedy fataal in zijn hoofd geraakt.

De commissie heeft ook een groot aantal fouten van de geheime dienst op papier gezet. Dit zijn vooral fouten die zijn gemaakt op de dag van de moord, 22 november 1963.

• De politie in Dallas heeft hun personeel niet goed laten controleren.

• De politie heeft vlak na de moord de omliggende gebouwen op Dealey Plaza niet goed doorzocht.

• Slechte research na mogelijke bedreigingen in de stad Dallas voor president John F. Kennedy.

• Te weinig personeel om de route van de stoet te beveiligen.

• Er is geen kogelvrije limousine voor de president geregeld.

Het Warren Commitee wijt dus veel fouten aan de Amerikaanse politie, maar dit houdt ook verband met hun eigen onderzoek. Dus het onderzoek is niet gelopen zoals het behoord te gaan. Daardoor zijn er veel personen die zelfstandig een onderzoek hebben opgestart naar de ware toedracht van de moord. Ook de Nederlander Peter R. de Vries, hij wilde zelf onderzoeken wat er precies is gebeurt. Bij zijn onderzoek is hij terechtgekomen bij James Files de “Klusjesman” van de
Mafia.


Wat waren de gevolgen?

De moord op president Kennedy was natuurlijk voor vrijwel de hele wereld een grote schok. Het politieke gevolg was dat voormalig vice-president Lyndon B. Johnson de taken van John Fitzgerald Kennedy overnam. Hierdoor werd Johnson de 36ste president van de Verenigde Staten, dit gebeurde amper twee uur na de moordaanslag.

Ook werden er tientallen documentaires over gemaakt, en vele websites gelanceerd. Ook wij hebben gebruik gemaakt van dit materiaal onder andere de film: “JFK” en de documentaire “I shot JFK”. Hieronder een lijst van al het beeldmateriaal over Kennedy (bron: www.imdb.com)
1. Zapruder Film of Kennedy Assassination (1963)
2. Jacqueline Bouvier Kennedy (1981) (TV)
3. Kennedy et moi (1999)
aka "Kennedy und ich" - Germany
aka "Kennedy and I" - (English title)
4. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1983) (TV)
5. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (2001) (TV)
6. Peter Jennings Reporting: The Kennedy Assassination - Beyond Conspiracy (2003) (TV)
aka "The Kennedy Assassination" - UK
7. The Last Days of Kennedy and King (1998)
aka "Assassinated: The Last Days of Kennedy and King" - USA (cable TV title)

8. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1985) (TV)
9. "The Men Who Killed Kennedy" (1988) (mini)
10. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1995) (TV)
11. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1999) (TV)
12. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1996) (TV)
13. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1997) (TV)
14. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1998) (TV)
15. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (2003) (TV)
16. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (2004) (TV)
17. Kennedy Center's 25th Anniversary (1996) (TV)
18. "Robert Kennedy & His Times" (1985) (mini)
aka "Robert Kennedy y su época" - Spain
19. J.F.K.: Reckless Youth (1993) (TV)
aka "John F. Kennedy - Wilde Jugend" - Germany
20. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1979) (TV)
21. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1980) (TV)

22. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1988) (TV)
23. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1989) (TV)
24. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1990) (TV)
25. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1993) (TV)
26. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1994) (TV)
27. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1991) (TV)
28. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (2000) (TV)
29. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1987) (TV)
30. America's Prince: The John F. Kennedy Jr. Story (2003) (TV)
31. Beyond 'JFK': The Question of Conspiracy (1992)
aka "Kennedy: A Conspiração" - Portugal
32. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (2005) (TV)
33. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (2002) (TV)
34. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1986) (TV)
35. Robert F. Kennedy: A Memoir (1998) (TV)

36. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1982) (TV)
37. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1981) (TV)
38. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1992) (TV)
39. Bob Kennedy: L'homme qui voulait changer l'Amérique (2003)
aka "Bob Kennedy, the Man Who Wanted to Change America" - (English title)
40. Robert Kennedy Remembered (1968)
41. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1984) (TV)
42. The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (1978) (TV)
43. Who Shot President Kennedy? (1989)
44. The Kennedy Center Presents: A Tribute to Muddy Waters: King of the Blues (1998) (TV)
45. Rose Kennedy: A Life to Remember (1990)
46. Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (2006) (TV)
47. The Speeches Collection: John F. Kennedy (1990) (V)
48. Jamie Kennedy: Unwashed (2006) (V)
49. John F. Kennedy: Years of Lightning, Day of Drums (1966)

50. The Men Who Killed Kennedy: The Truth Shall Make You Free (1995) (TV)
aka "The Men Who Killed Kennedy" - USA (short title)
51. The Men Who Killed Kennedy: The Smoking Guns (2003) (TV)
52. Muchmore Film of Kennedy Assassination (1963)
53. Nix Film of Kennedy Assassination (1963)
54. Reasonable Doubt: The Single-Bullet Theory and the Assassination of John F. Kennedy (1988)
55. Rendezvous mit dem Tod: Warum John F. Kennedy sterben musste (2006) (TV)
aka "Rendezvous with Death: Why John F. Kennedy Had to Die" - USA
56. The Kennedy Center Presents: Speak Truth to Power (2000) (TV)
57. Rubia de Kennedy, La (1995)
58. Broadway Plays Washington on Kennedy Center Tonight (1982) (TV)
59. Bronson Film of Kennedy Motorcade (1963)
60. A Tribute to John F. Kennedy from the Arts (1963) (TV)
61. The Unfinished Journey of Robert Kennedy (1970) (TV)
62. JACK: The Last Kennedy Film (1993)
63. The Kennedy Years (1993)

64. The Men Who Killed Kennedy: The Guilty Men (2003) (TV)
65. The Men Who Killed Kennedy: The Love Affair (2003) (TV)
66. The Americanos Concert (1999) (TV)
aka "Kennedy Center Presents: The Americanos Concert" - USA
67. Amerikanische Traum: John F. Kennedy, Der (1999) (TV)
68. Bell Film of Kennedy Motorcade and Aftermath (1963)
69. Bobby Kennedy: In His Own Words (1990) (TV)
70. "The Brice Kennedy Show" (2002)
71. Ce que savait Jackie Kennedy (2003) (TV)
aka "Jackie Kennedy - Mitä Jackie tiesi" - Finland
aka "Jackie Kennedy: What Jackie Knew" - (English title)
72. The Last Kennedy (2003)
73. Kennedy the Great (1939)
74. The Robert F. Kennedy Human Rights Award on PBS (1989) (TV)
75. Robert F. Kennedy: The Man and the Memories (1993) (TV)
76. Kennedy Square (1916)
77. John F. Kennedy Memorial Concert (1963) (TV)
78. The Kennedy Mystique: Creating Camelot (2004) (TV)

79. The End of a Dynasty (1998)
aka "The Kennedy Story" - USA (cut version)
80. Daniel Film of Kennedy Aftermath (1963)
81. Pitzer Film of Kennedy Autopsy (1963)
82. A Salute to Duke (1981) (TV)
aka "Kennedy Center Tonight: A Salute to Duke" - USA (series title)
83. Dangerous World: The Kennedy Years (1997) (TV)
84. Custer Film of Kennedy Autopsy (1963)
85. The Speeches of Robert F. Kennedy (1995) (V)
86. "Craig Kennedy, Criminologist" (1952)
87. A Thousand Days: A Tribute to John Fitzgerald Kennedy (1964) (TV)
88. Towner Film of Kennedy Motorcade and Aftermath (1963)
89. The Kennedy Assassinations (1992) (TV)
90. A Life to Remember: Rose Kennedy (1991)

Zoals uit deze lijst blijkt zijn er dus zo’n 90 documentaires gemaakt over de familie Kennedy. Dus voor de gehele wereldbevolking was het een grote schok want John F. Kennedy was voor velen een goed leider met goede plannen. Zelfs voor Nederlander Wim Dankbaar was het een grote gebeurtenis want hij heeft het grootste privé archief van Nederland. Ook heeft hij Peter R. de Vries geholpen met zijn onderzoek naar de ware toedracht.

Onze eigen theorie

De theorie waar wij persoonlijk van overtuigd zijn dat die het is de maffia theorie. Er zijn namelijk zoveel verklaarbare feiten en getuigenverklaringen dat het haast niet anders kan dan dat het klopt. Dit hebben wij geconcludeerd aan de hand van de documentaire “I shot JFK” waarin James Files zijn verhaal verteld over de moord. Hij kent werkelijk elk detail wat alleen de dader kan weten, we zullen nu uitdiepen hoe de voorbereidingen zijn getroffen door Files.


De maffia had een groot belang bij de dood van John F. Kennedy want hij had er persoonlijk voor gezorgd dat een aantal grote maffia bazen achter de tralies zijn beland. James Files was altijd de rechterhand van de leiders in Chicago. Hij reed hen altijd overal naartoe en sprak erg veel met ze, ook knapte hij bepaald smerige klusjes op. Op een dag werd hem verteld dat ze de president uit de weg wilde ruimen. In eerste instantie dacht hij dat het een grap was, maar later besefte hij dat ze bloedserieus waren. James Files kreeg de opdracht om samen met Charles Nicolettie en Johnny Roselli de president te liquideren. Enkele maanden voor de bewuste dag ontmoetten zij elkaar, ze spraken af dat ze drie weken van tevoren naar Dallas zouden gaan en elkaar daar weer ontmoetten. Dit gebeurde en ze begonnen te plannen. Charles en Jonhny zullen vanuit het gebouw naast het schoolboeken departement John F. Kennedy eerst neer te schieten, indien dit niet lukt moet James Files het doen. Files zal zich schuilhouden achter de schutting op de grasheuvel, hij zal daar makkelijk kunnen vluchten.

Ook blijft de CIA - maffia theorie verdacht. Omdat de CIA zo sterk samen werkte met de FBI en daardoor het onderzoek zo naar eigen hand heeft kunnen zetten dat ze zich zelf hebben kunnen beschermen. En ze beschikten over alle macht om John F Kennedy uit te schakelen.
De motieven die aanwezig waren voor het vermoorden van de president zijn ook erg sterk. in de media was altijd al veel aandacht voor de ruzies tussen Hoover en de broer van John F Kennedy. En plus dat de Kennedy’s altijd al wel omstreden zoals met de Vietnam strijd. Kennedy wou al zijn troepen weg halen en dit zorgde dus voor veel ophef omdat ze midden in de strijd waren en dus niet wouden ophouden. Al met al was John F kennedy een zeer omstreden man met veel aanhangers maar ook met veel vijanden.

Tenslotte is een theorie die we ook wel verdacht vonden de Cuba/ Castro theorie.
Door de strijd in de varkensbaai en de Cuba invasie is Amerika een gevreesde vijand voor Cuba. Cuba kreeg ook veel hulp aan Rusland en vormde samen een gevreesde macht tegen over Amerika. Hierdoor ontstond onder andere de Koude oorlog. Dit was een zo gevreesde oorlog omdat slecht met een druk op de knop duizenden mensen zouden worden vermoord. Dus was het voor Cuba misschien een mogelijkheid om de president te vermoorden omdat ze in oorlog waren. Maar heel serieus nemen wij deze theorie niet omdat de koude oorlog uiteindelijk is besloten met woorden en niet met daden en dat wij er geen nut in zien dat Cuba een moordaanslag heeft gepleegd en omdat Amerika de zaak wel heeft onderzocht. Als hieruit bleek dat Cuba wel aansprakelijk was voor de moordaanslag dan had Amerika ongetwijfeld wel wat terug gedaan.

Maar de zoals we eerder al hebben vermeld blijft de theorie van de James Files voor ons de meest aannemelijke theorie. Dit komt doordat Files details kent en weet die alleen de echte moordenaar kan weten, zoals de huls met de tandafdrukken van James erin. Maar ook zijn verhaal komt exact overeen met verklaringen van mensen uit de onderwereld zelf.

Nawoord

Wij vonden het een uitermate interessant onderwerp om aan te werken vooral ook omdat we goed wilden weten wie het nu eigenlijk heeft gedaan. Daardoor zijn wij tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is dat de door overheidsinstellingen aangewezen dader: Lee Harvey Oswald het nooit kan hebben gedaan, maar dat de maffia achter de liquidatie zit. We hebben dan ook met plezier dit profielwerkstuk in elkaar gezet.

Bronnen

De internet bronnen die wij hebben gebruikt zijn de volgende:

http://mcadams.posc.mu.edu/home.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kennedy_assassination_theories
http://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_president_Kennedy
http://www.scholieren.com/werkstukken/11526
http://www.jfk-online.com/home.html
http://www.imdb.com

De boeken die wij hebben gebruikt zijn:

JFK op het spoor van de moordenaars van John F. Kennedy – Jim Garrison
JFK van mysterie tot ontduistering

REACTIES

R.

R.

Erg veel aan gehad tijdens het maken van mijn werkstuk over complottheorieen!

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.