Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

IQ

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 3282 woorden
  • 28 september 2005
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is IQ?

De letters IQ staan voor Intelligentie Quotiënt. Hiermee kan je ongeveer bepalen wat de intelligentie van een bepaald persoon ongeveer is. Hoe hoger het IQ des te intelligenter je bent. Er zijn uitgebreide testen om je intelligentie nauwkeurig te kunnen meten, dat is nodig omdat je intelligentie van verschillende dingen afhangt. Je IQ hangt van de volgende dingen af:
-Het vermogen om problemen op te lossen.
-Het vermogen om kennis en gegevens te formuleren en toe te passen.

-De capaciteit om via leren zich aan de omgeving aan te passen.
-Maar vooral het bepalen van rationeel (logisch) denken is erg belangrijk omdat als deze rationaliteit goed aanwezig is, alle andere aspecten van intelligentie gemakkelijker te creëren zijn.

Je kan voor een IQ-test een bepaald aantal punten behalen.
Er zijn verschillende manieren waarop dat kan worden onderzocht en uitgerekend(zie deelvraag 3) zelf hebben wij allebei de nationale IQ test gedaan. Piet kwam uit op een IQ van 111, Kees had 113. De uitslag was hetzelfde allebei hadden we HAVO niveau. Later volgen er nog meer IQ-test uitslagen van andere IQ-test sites.

Uitleg van de scores
De Nationale IQ Test 2004 meet verschillende onderdelen van intelligentie. Je score is het totaal gemiddelde resultaat over deze deelgebieden:
- verbale intelligentie (woordenschat en verbaal redeneren).
- techniek, visueel (ruimtelijk inzicht en visueel redeneren) en geheugen.
- numerieke intelligentie (cijfermatig inzicht en numeriek redeneren).
Hou in je achterhoofd dat een score van 100 gemiddeld is en dat het gemiddelde IQ van de Nederlandse bevolking tussen de 85 en 115 ligt. Bij deze test kun je minimaal 70 en maximaal 150 scoren.
Als je een laag IQ scoort kan dat betekenen dat je emotionele intelligentie wel heel erg goed ontwikkeld is.

De intelligentie kan gemeten worden met een intelligentietest en wordt uitgedrukt in een cijfer: het intelligentiequotiënt (IQ). De intelligentietest bestaat uit een serie uiteenlopende opgaven, die bijvoorbeeld te maken hebben met ruimtelijk inzicht, woordenschat, de herkenning van analogieën, rekenen en kennis. De uitkomst hierop wordt vergeleken met een grote groep mensen met dezelfde leeftijd. Als iemand precies gemiddeld heeft gepresteerd krijgt hij een IQ van 100. Bij slechtere prestaties wordt het IQ lager, bij betere hoger. Een IQ van 140 wil bijvoorbeeld zeggen dat hij beter heeft gepresteerd dan 99 procent van zijn leeftijdgenoten. Het IQ is tot het twaalfde jaar aan grote schommelingen onderhevig, maar blijft daarna redelijk constant. Weliswaar blijft de intelligentie zich na deze leeftijd nog ontwikkelen, maar de relatieve positie ten opzichte van leeftijdgenoten verandert niet meer zoveel.


Een grote strijdvraag binnen de psychologie is wat de intelligentietests nu eigenlijk meten. Sommigen beweren dat daadwerkelijk de onderliggende factor intelligentie wordt gemeten, terwijl anderen stellen dat er alleen een gemiddelde wordt genomen van een aantal verschillende primaire vermogens, zoals verbaal begrip, algemeen redeneren, visualisatie, ruimtelijke oriëntatie en geheugen. Het is echter onduidelijk in hoeveel factoren intelligentie opgesplitst zou moeten worden.

Wat is de geschiedenis van het IQ?

William Stern is de grondlegger van de IQ metingen.

William Stern dacht dat de persoonlijke psyche het probleem van de 20 eeuw was. Hij wilde mensen indelen op het type.
Stern starten het onderzoek omdat hij dacht dat de kern van persoonlijkheid en de intelligentie kon vinden. Hij was beïnvloed door het werk van Binet en zijn studies over de intelligentie van kinderen. Hij ging kijken naar andere onderzoeken en bedacht het idee om het resultaat van de intelligentie test in de vorm van een nummer te geven, intelligentiequotiënt. De Duitse psycholoog William Stern ontwikkelde het idee van de intelligentie quotiënt in 1912.
Zijn definitie van intelligentie was: ‘een normale capaciteit van het zelfbewust zijn van nieuwe behoeftes en een normale toepassingsvermogen tot het oplossen van problemen en de toestand van het leven.´ Hij is het eens dat intelligentie betekend 'een algemene capaciteit waarvan kleuren in een bepaalde manier het mentale gedrag bepalen van een individu. Maar er zijn personen die een hoog niveau van intelligentie hebben maar die beter zijn in kritisch werk dan in synthetisch werk. Maar er zijn ook mensen waarvan de respectieve activiteiten van de intelligentie beter zijn die beter zijn in spontane activiteiten.

Stern keek naar de individuele scores en de mentale leeftijd, dat kon verschillen met de werkelijke leeftijd. Hij nam de mentale leeftijd en deelde het met de werkelijke leeftijd, dit noemde hij het intelligentiequotiënt.
William Stern zorgde voor een getal waarmee je je eigen intelligentie kon vergelijken met de intelligentie van anderen. Hij noemde dit het intelligentiequotiënt, IQ. Hij maakte gebruik van de mentale leeftijd in zijn formule om het IQ te bereken: IQ = (ML : KL) x 100
Als je hiermee het IQ had berekend moest je nog wel rekening houden met het idee van Stern over intelligentie. Het begrip intelligentie kan namelijk op veel verschillende manieren worden uitgelegd en getoetst.

William Stern vond dat intelligentie de begaafdheid is tot aanpassing door denkmiddelen van de reacties der persoonlijkheid op nieuwe en onverwachte situaties in de buitenwereld. Begrijpelijk is dat als je het begrip intelligentie een andere betekenis geeft, de uitslag van de test niet meer klopt.

Bekijk de volgende definities van intelligentie:
• Intelligentie is het vermogen om problemen op te lossen.
• Intelligentie is het vermogen om kennis en gegevens te formuleren en toe te passen.
• Intelligentie is de capaciteit om via leren zich aan de omgeving aan te passen.
• Intelligentie is rationeel (logisch) denken.
Bij deze definities is aan intelligentie elke keer een andere betekenis gegeven. Er moet dus erg opgepast worden met het begrip intelligentie.
Eerder had Stern het Frans boek 'niveau intellectueel' vertaald in het Duits 'intelligenzalter. Het viel Francher op dat de term leeftijd meer precisie in houdt dan dat de aangeboren volgorde dan Binets term van niveau. Stern is een veelzijdig persoon hij produceerde 'Person und Sache: System der philosophischen Weltanschauung' waarin hij voorstander is van de studie over de hele persoon. Hij gelooft dat de mentale functie midden in persoon zit, wat daar meer zit voor de studie ervan dan voor de functie. Op dit punt is het concept ontstaan van het meeste mentale vermogen testen en ene standaard score is ontstaan. Iemand kan opmerken dat de test al is toegepast op de onverenigbare theorie van de intelligentie. Een tweede punt dat het waard is om te melden is 'Catch 22' waarin de individuen verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de resultaten, wat tegen de limit is van de verbetering van wat intelligentie is?

Binet
Binet, Alfred (Nice 11 juli 1857 – Parijs 18 okt. 1911), Frans psycholoog, directeur van het psycho-fysiologisch instituut van de Sorbonne, hield zich reeds zeer vroeg bezig met de psychologie van het denken en kwam daardoor tot het probleem van het onderscheid tussen normale en geestelijk gehandicapte kinderen. Een opdracht uit de onderwijswereld bracht hem tot het opstellen van een reeks opgaven ter toetsing van de ontwikkeling van het kinderlijk intellect. Deze zgn. schaalmethode (1ste uitg. 1905, revisies 1908 en 1911) werd spoedig overal overgenomen en aan lokale omstandigheden aangepast. Binet kan derhalve worden beschouwd als een van de grondleggers van de hedendaagse intelligentietests en testmethoden. Zijn belangrijkste medewerkers waren V. Henri en Th. Simon. Hij stichtte het eerste psychologische laboratorium in Frankrijk en het eerste Franse tijdschrift voor psychologie.

Hoe wordt je intelligentie gemeten?

Er zijn verschillende manieren om je IQ te meten


Volgens de Nationale IQ-test beïnvloeden deze factoren je IQ:
Kinderen die borstvoeding hebben gehad hebben op latere leeftijd gemiddeld genomen een hoger IQ (10 punten hoger) dan kinderen die geen borstvoeding hebben gehad. (Moedermelk bevat stoffen die belangrijk zijn voor de bouw van zenuwcellen en de transport van zenuwimpulsen).

-Een bloedzuiger heeft 32 hersenen, 31 meer dan de mens.

-In het menselijk brein bevinden zich meer zenuwcellen dan er sterren zijn in de Melkweg.

-Veel blowen beïnvloedt je IQ.

-In je brein bevinden zich heel veel zenuwcellen, maar geen pijnreceptoren. Doktoren kunnen je opereren aan je hersens als je bij bewustzijn bent; je voelt er niets van!

-Je iq is een beetje gerelateerd aan de snelheid waarmee je eenvoudige dingen tegelijkertijd doet, zoals kauwgom kauwen en lopen.
-Je school afmaken kan je IQ verhogen. Je IQ neemt af tijdens de zomervakantie.

-Er is een heel klein verband tussen de grootte van je hoofd en je intelligentie.

-Er wordt beweerd dat de IQ’s blijven stijgen, met zo’n 20 punten per generatie. Helemaal bewezen is dat nog niet.

Hieronder staat de normeringlijst van de nationale IQ test, er is geen berekening voor.
Aantal goed:

0-15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65 leeftijd:
t/m 39
70
71
72
73
74
75
76
77
78
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
102
104
106
109
111
113
116
118
120
123
125
127
130
132
135
137
139
142
144
146
148
150
+40
70
71
72
73
75
76
77
78
79
80
82
83
84
85
86
87
88
90
91
92
93
94
95
96
98
99
100
102
104
106
108
110
112
114
117
119
121
123
125
127
129
131
133
135
137
139
142
144
146
148
150
Kees (IQ:113) had dus 1 vraag meer goed dan Piet (IQ:111).

De berekening van het IQ volgens de methode van Terman
Het IQ is het quotiënt van de mentale en de chronologische leeftijd (de mentale leeftijd, gedeeld door de chronologische leeftijd) maal honderd. Als je de mentale leeftijd aanduid met ML, en de chronologische leeftijd met CL, dan wordt dat dus: IQ=(ML/CL)x100. Dus als een kind volgens de intelligentietest een mentale leeftijd heeft van 11,5 en hij heeft een chronologische leeftijd van 10, dan is zijn IQ (11,5/10)x100 = 115. Zo'n kind zou dus intelligent zijn voor zijn leeftijd, want als hij precies dezelfde mentale en chronologische leeftijd had (stel, hij was 10 jaar oud en had ook een mentale leeftijd van 10), dan had hij een IQ van (10/10)x100 = 100.

Zo kan iemands intelligentie worden uitdrukken in een getal. Heb je een IQ van honderd, dan ben je chronologisch en mentaal even oud: je loopt dan prima op schema. Heb je een IQ van 70, dan loop je achter; en heb je een IQ van 130, dan ben je geniaal
Deze berekening is begin 20ste eeuw, maar deze berekening is niet juist. Met deze berekening worden mensen dommer naarmate ze ouder worden. Het is bekend dat de vaardigheid om problemen op te lossen, die men probeert te meten met de intelligentietest, nauwelijks meer toeneemt na het twintigste levensjaar. Stel nu, dat iemand een chronologische leeftijd heeft van twintig, en een mentale leeftijd van achttien. Hij loopt, om het in uw termen te zeggen dus iets achter. Zijn IQ is dan (ML/CL)X100 dus (18/20)x100= 90. Nu verandert na het twintigste jaar de score op de test, en dus de mentale leeftijd, niet meer. Maar de persoon wordt wel ouder. Als hij vijfentwintig jaar oud is, en gegeven is dat zijn mentale leeftijd nog steeds achttien bedraagt dan is zijn IQ nog maar (18/25)x100=72. Als de persoon 30 jaar oud zou zijn dan is zijn IQ nog maar (18/30)x100=60. Dus een dertig jarige zou met een IQ van 60 achterlijk zijn terwijl hij op achttien jarige leeftijd nog een IQ van 100 zou hebben.

Tegenwoordig wordt het IQ op de volgende wijze berekend.

Het hedendaagse IQ drukt je relatieve score uit, ten opzichte van alle andere mensen in je leeftijdsgroep (de populatie waar je bij hoort). De verdeling van scores wordt daarbij op zo'n manier bepaald, dat die normaal verdeeld is.

Een typisch moderne intelligentietest zal uitwijzen dat ongeveer 68 % van de bevolking een IQ heeft tussen 84 en 116, 34 % boven de 100 en 34 % eronder (100 het gemiddelde van de bevolking). Buiten deze grote middengroep zijn er ongeveer 13,5 % met een IQ van 116-132, 2 % met een IQ tussen 132-148, 0.5 % met een
IQ boven de 148. Voor het behalen van de middelbare school mag men een IQ van circa 115 verwachten en voor het behalen van een universitaire opleiding een gemiddelde van 125. Bekijken we de groep beneden het normale gemiddelde, dan vinden wij eenzelfde beeld van 13.5 % met een IQ tussen 68 en 84, 2 % tussen 52 en 68, en 0.5 % lager. Dit is te zien in de grafiek hieronder, met daarbij de benoemingen voor de groepen.

Bron: Encarta 1999

Welke IQ testen zijn er?

Hieronder staan een paar bekende IQ testen (sites)
-Nationale IQ-test
-123IQ test
- Testmijniq
- Alkmaarnet test
123IQ test
Onderzoeksbevindingen 123IQ test
“Drinkende mannen zijn het slimst.”

Uit onderzoek van 123test naar IQ scores in Nederland is gebleken dat de hoogste IQ scores worden gevonden voor hoog opgeleide mannen van gemiddelde leeftijd (25-45 jr.). Deze 'man' drinkt regelmatig alcohol maar rookt niet. Hij sport, is niet gelovig en heeft een duidelijke politieke voorkeur. Daarbij maakt het overigens niet uit of die voorkeur naar links of naar rechts ligt in het politieke spectrum.
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat er geen significante verschillen zijn tussen Nederlanders en Vlamingen al scoorden Nederlanders net iets hoger (2 IQ punten)."

Verschillende IQ scores

Geslacht (significant verschil)
Vrouw 102
Man 109

Mannen scoren significant hoger dan vrouwen. Het verschil is echter kleiner dan in de tabel hierboven wordt geschetst. In de onderzoeksgroep bestond namelijk een oververtegenwoordiging van hoger opgeleide mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen in IQ punten (na representatieve weging) bedraagt ongeveer 4-5 punten, dit is in overeenstemming met gerapporteerde verschillen in de wetenschappelijke literatuur.

Leeftijd (significante verschillen)
16-24 103
25-44 107
45-64 101

Geheel volgens verwachting werd gevonden dat het hoogste IQ wordt gevonden bij gemiddelde leeftijden. IQ wordt verondersteld toe te nemen tot volwassen dom en bij het verouderen weer af te nemen. Let wel, de hier gerapporteerde verschillen zijn niet het resultaat van een longitudinaal onderzoek. Generatieverschillen spelen dus mee in de gevonden verschillen.

Onderwijs (significante verschillen)
Lager onderwijs 95

Middelbaar onderwijs 104
Hoger onderwijs 109

Variaties in opleidingsniveau veroorzaken logischerwijs sterke verschillen in IQ scores.

Nationaliteit (niet significant)
Nederlands 105
Belgisch 103

Ondank populair geloof dat Belgen 'dommer' zijn dan Nederlanders, blijkt dit in dit onderzoek niet zo te zijn. Het gevonden verschil van 2 IQ punten is eerder toe te dichten aan toevalsfluctuaties dan aan landsverschillen.

Geloof (significante verschillen)
Gelovig 102
Enigszins gelovig 104
Niet gelovig 107

Een duidelijk effect werd gevonden op de achtergrondvariabele Geloof. Het blijkt dat mensen die niet gelovig zijn hogere IQ scores behalen.

Politieke voorkeur (significante verschillen)
Links 110
Links van het midden 104
Midden 104
Rechts van het midden 107
Rechts 108

Anders/weet niet/nvt 99

Niet zozeer een bepaalde politieke voorkeur alswel het hebben van een politieke voorkeur correleert met een hoger IQ. Of je nu rechts of links stemt, het hebben van een uitgesproken mening levert een duidelijk hoger IQ dan een stem in het midden of het niet hebben van een mening (nog lager).

Sport (significant verschil)

Geen sport 103
Wel sport 107
Denksport 113

Sport is goed voor lichaam én geest.

Drank (significant verschil)
heel weinig 99
regelmatig 109

Zeer opmerkelijk is de bevinding dat mensen die aangeven regelmatig drank te nuttigen, zeer duidelijk hoger scoren dan mensen die heel weinig drinken. Wellicht spelen andere effecten die te maken hebben met leeftijd en socio-economische status (niet gemeten) een sterke rol in het gevonden effect.

Roken (significante verschillen)
Ja 100
Soms 102
Nee 107

Dat roken ongezond is weet iedereen. Dat niet rokers een duidelijk hoger IQ hebben is echter nieuw. Of er een causaal verband is blijft een vraag.

Verantwoording testkwaliteit

In de laatste maanden van 2003 heeft 123test een groot IQ onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders en Vlamingen.
Het doel van het onderzoek was het ontwikkelen van een modern, snel, betrouwbaar en recent genormeerde IQ test voor internetafnames. Ook de relatie van IQ scores met enkele relevante achtergrondvariabelen was het onderwerp van onderzoek.
Bij de constructie van de test is uitgegaan van het theoretische model van de General Intelligence. Hierbij wordt verondersteld dat er één algemene factor/capaciteit is die intelligentie bepaald. Dit in tegenstelling tot theoretische stromingen die meerdere verschillende vormen van intelligentie veronderstellen.

Hieronder worden achtereenvolgens de betrouwbaarheid, de validiteit en de normering van de test kort besproken.

Betrouwbaarheid
Uit de statistische analyses tijdens de testconstructie is gebleken dat de test op uitstekende wijze General Intelligence meet. De 123IQ test heeft een hoge tot zeer hoge betrouwbaarheid. Cronbach's alpha (interne consistentie betrouwbaarheid) bedraagt 0.82. Uit een factor analyse blijkt verder dat alle vragen primair laden op één factor, zoals verwacht. De gemiddelde factorlading bedraagt daarbij maarliefst .34. Dit zijn psychometrisch uitstekende scores en bieden een waarborg voor de goede kwaliteit van de 123IQ test.
Validiteit
De 123IQ test omvat in totaal 12 onderdelen verdeeld over vier hoofdonderdelen om een goede en brede meting van intelligentie te garanderen. De onderdelen zijn representatief voor wat in de literatuur én in de praktijk gezien wordt als valide metingen van intelligentie. De hoofdonderdelen dragen, ieder apart gewogen, bij aan de totaalscore.

De hoofdonderdelen en de subonderdelen worden hieronder gegeven:
Verbaal: Woordomschrijvingen, Woordbetekenis, Antoniemen, Synoniemen

Numeriek: Cijferreeksen, Redactiesommen
Logica: Syllogismen, Analogieën, Verzamelingen
Ruimtelijk: Figurenreeksen, Kubussen, Samengestelde figuren
Normering
De 123IQ test is eind 2003 genormeerd onder een grote representatieve steekproef van meer dan 400 Nederlanders en Vlamingen tussen de 15 en 64 jaar. De huidige Nederlandstalige normgroep is na weging representatief verdeeld over geslacht, leeftijd en opleidingsniveau (bron: CBS-cijfers). De test kan ook gewoon worden gemaakt door Vlamingen met de Nederlandse normgroep. Het verschil in IQ tussen Vlamingen en Nederlanders bleek namelijk niet significant te zijn.

Testmijniq

Na deze test te hebben gedaan was de uitslag als volgt:
Piet had een IQ van 122.
Kees had een IQ van 124.

Hieronder een schema
IQ- equivalent (voornaamste) criteriumgroep cognitieve aanduiding

< 70 verstandelijke gehandicapten zwakbegaafd
80 - 90 ongeschoolden laagbegaafd
90 - 100 MBO geschoolden; praktisch onder gemiddeld

100 - 110 MBO geschoolden; theoretisch boven gemiddeld
110 - 125 HBO geschoolden Intellectueel
125 - 145 Universitair geschoolden Hoogbegaafd
145 - 160 professoren zeer hoogbegaafd

> 160 genie zeer hoogbegaafd

Alkmaarnet-test

Op deze site stond ook een IQ-test het IQ van ons lag hier een stuk hoger dan op andere sites.
Kees had hier 142 en Piet had hier 140.
Het gemiddelde IQ ligt hier ook op 100.

Hieronder een lijst met de IQ scores
75
Dit is de minimale score wanneer u niets ingevuld heeft.
85 De basisschool kostte u waarschijnlijk moeite.
100 De gemiddelde IQ score.
110 Een middelbare schoolopleiding moet lukken.
120 Een HBO opleiding zal wel lukken.
130 U bent van universitair niveau.
140 U bent zeer intelligent.
150 U bent een genie.
160 Minder dan 0,5 % van de invullers scoren meer dan 160.
174 Gefeliciteerd! U heeft alle antwoorden goed.

Per vraag goed wordt je IQ 3 punten hoger.

IQ= 3x+75.
X is het aantal goede antwoorden.

Zijn de IQ-testen betrouwbaar?

Volgens Kees zijn de IQ-testen niet betrouwbaar, volgens Piet zijn de IQ-testen wel betrouwbaar.
allereerste IQ test was bedoeld voor verstandelijk gehandicapten en werd ontwikkeld door psycholoog Dr. Binet. Inmiddels kent iedereen de IQ-test. Iedereen heeft er wel eens van gehoord en velen zullen wel eens een testje uitgeprobeerd hebben op het internet. Vaak worden mensen erop geattendeerd dat niet alle testen betrouwbaar zijn. Veel internet tests geven gelukkig zelf aan dat de test niet geheel betrouwbaar is; zo mocht ik zelf tot mijn grote vreugde vaststellen dat de- telegraaftest niet geheel betrouwbaar is. Om een stapje verder te gaan, de betrouwbaarheid van elke IQ test is betwistbaar. Dit aangezien een test op papier niet aangeeft hoe iemand in de praktijk functioneert, dan is het toch zeker zo dat de test niet de werkelijkheid aangeeft. Nu even een gewetens vraagje : Dat is toch de reden waarvoor een test is gemaakt? Op school krijg je testen, deze testen geven aan hoe goed je iets geleerd hebt dus met andere woorden hoe goed je iets weet, hierbij wordt automatisch aangenomen dat je dit in de praktijk kan toepassen. Tenminste wat betekent een test nou als je hem niet in de praktijk kan toepassen zou je denken. Hierbij kondig ik een uitwijding aan over hoogbegaafdheid in de praktijk.

Conclusie

Uit deze P.O. blijkt dat het bepalen van het IQ van veel verschillende factoren afhangt.
Het is erg moeilijk om te bepalen wat de intelligentie van iemand is. En veel mensen zijn van mening dat de IQ testen niet betrouwbaar genoeg zijn. Of dat werkelijk waar is weten we niet. Het IQ bestaat al heel lang. Mensen proberen al lang om de intelligentie van iemand te meten. In der loop der jaren zijn de testen aanzienlijk veranderd. Of ze nu werkelijk iemands intelligentie kunnen bepalen is nog maar de vraag. Piet vind dat IQ tests eigenlijk nergens op slaan, omdat je best wel slim kan zijn maar als je sociaal niet met mensen om kan gaan, maak je toch geen kans in de maatschappij, dat betekend dus dat je ook andere eigenschappen moet hebben dan alleen slim zijn. Kees vind dat het IQ niet goed bepaald kan worden door de testen die nu bestaan en dat de testen nog moeten worden aangepast, de testen moeten niet de kennis meten, maar het inzicht van die persoon.

REACTIES

2.

2.

de formule klopt niet.. 3x+ 75 zou betekenen dat voor elke vraag die je goed hebt, je score verdrievoudigd..

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.