Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alexander de Grote

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 513 woorden
  • 6 februari 2009
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
35 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alexander de Grote
Alexander de Grote werd geboren op 21 juli 356 v.C. in Macedonië, een barbaars land ten noordoosten van Griekenland. Zijn vader, Philippus II, was toen koning van Macedonië. In zijn jeugd kreeg Alexander les van Aristoteles, een beroemde Griekse filosoof. Ze waren goede vrienden. In 336 v.C stierf Philippus, de oorzaak van zijn dood is onbekend.volgde Alexander zijn vader op.

Het Macedonische leger was onder de leiding van Philippus II een heel groot leger geworden en Macedonië had al de leiding gekregen over Griekenland. Toen Alexander de Grote zijn vader opvolgde als koning van Macedonië beschikte hij dus al over een heel grote staat, een groot leger en heel veel macht. Maar Alexander wilde meer. Hij veroverde het oosten.
Toen hij in 323 v.C. stierf had hij gebied van Egypte tot India veroverd.


Aspecten
Het aspect wat het beste bij Alexander de Grote past is; De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde.
Alleen moeten we dit aspect een beetje aanpassen:
De groei van het Grieks-Macedonische rijk, waardoor de Griekse cultuur zich in het Middenoosten verspreidde.

Toen Alexander de troon van Philippus erfde, ging hij verder met veroveren. Door veel macht en zijn grote leger was dit niet moeilijk. In 334 v.C. viel hij Perzië binnen. De aartsvijanden van Griekenland. Hij veroverde daar de ene naar de andere stad. Hierdoor kreeg hij de Grieken aan zijn kant. Ook veroverde hij Egypte zodat hij niet in de rug kon worden aangevallen door de Perzen en hij benoemde zichzelf tot Farao van Egypte. In Egypte stichtte hij ook de stad Alexandrië, om zichzelf als Farao te bewijzen. De stad Alexandrië is gebouwd in een Griekse stijl door de Griekse architect Dinocrates. Zo bracht Alexander de Grote al een stukje Griekse cultuur naar Egypte. Ook liet hij mensen uit Griekenland in deze stad wonen zodat het een echte Griekse stad werd. Maar de meerderheid van de bevolking waren toch Egyptenaren. Daarna veroverde Alexander ook nog een groot deel van India.

Alexander de Grote wilde deze landen ook cultureel verenigen. Hij wilde zorgen dat het echt één rijk werd en dat kon niet alleen door militaire vereniging maar ook door culturele vereniging. De stad Alexandrië is al een voorbeeld van zijn culturele vereniging. Hij brengt Griekse bouwstijl aan in Egypte. Ook introduceerde hij in de grote hoofdsteden in Perzië zoals Babylon en Susa Griekse kledij en omgekeerd in Griekenland. Zo begon Alexander de Grote met het hellinisme, de vermengeling van Griekse en oosterse culturen. Hellinistische invloeden waren dingen zoals handel, literatuur, filosofie, vormentaal en wetenschap. Hij stelde één hoofdtaal in in zijn rijk, het Koinè Grieks, wat algemeen Grieks betekend. Deze taal werd al gesproken in Macedonië en Griekenland. Dit hellinisme zorgde voor grote welvaart in het Macedonische Rijk, want deze landen hadden eerst oorlog met elkaar maar door de militaire en culturele vereniging van Alexander de Grote zijn ze met elkaar gaan handelen en steeg de welvaart maar na de dood van Alexander kwam er oorlog om de troon en toen viel het Macedonische Rijk weer langzaam uit elkaar.

REACTIES

J.

J.

Mooi opstel alleen jammer dat je doet voorkomen of de macedoniers een heel apart volk was dat niets te doen had met de Grieken.
Echter, de Macedoniers was een griekse stam aan de andere kant van de berg Olympus. Daardoor waren ze geisoleerd van de rest van de klassieke Griekenland en daardoor minder geciviliseerd dan de rest. Ze werden barbaars genoemd niet omdat ze vreemden waren maar minder geciviliseerd waren dus. Philipus wilde door inhuren van filosofen en wetenschappers het niveau van Macedonie optrekken met de rest van Griekenland.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.