Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Essay media en communicatie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • hbo | 1685 woorden
  • 3 augustus 2005
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Nieuwe Mediarevolutie is in volle gang

Worden jongeren opgezogen in de Nieuwe Mediarevolutie?

Steeds meer jongeren lijken op David Beckham of Jennifer Lopez. Steeds meer jongeren besteden meer tijd aan de televisie dan aan school. Ze zitten liever achter internet dan dat ze een boek lezen. Ze hebben liever een dure telefoon waar allerlei onnodige functies opzitten dan een simpele telefoon voor weinig geld.
Ze willen het liefst overkomen als een ontzettend rijke welvarende volwassene, terwijl het eigenlijk nog maar kinderen zijn.

Ze hebben geen keuze, de media bepaald het beeld en dat beeld zegt dat je zo up-to-date mogelijk moet zijn, zonder te jammeren over de prijs. In je vrije tijd moet je in de chatbox te vinden zijn en je moet het liefst zo veel mogelijk sms-berichten ontvangen.

De vraag die ik stel in mijn essay is:

“Worden jongeren opgezogen in de Nieuwe Mediarevolutie?”

Aantal woorden: 1526

De Nieuwe Mediarevolutie

Als je in de geschiedenis van Nederland kijkt zie je dat naarmate de eeuw vordert er steeds meer luxe medium artikelen op de markt kwamen. Het begon met de radio die al snel geen luxe artikel meer was maar een artikel die overal voor komt. De telefoon volgde daarop.
Later kwam de televisie, deze was in het begin met zwart/wit beeldbuis en was een niet veel voorkomend artikel en daarmee kon je het toen een luxe artikel noemen. Programma’s uit de begin jaren van de televisie waren er vooral om mensen te informeren. Naarmate de jaren vorderden en programmamakers zich er bewust van werden dat een televisie voor meerdere doeleinden gebruikt kon worden kwamen er veranderingen in de televisieprogramma’s. Er kwamen programma’s die de mensen moesten vermaken. Daarmee wisten de programmamakers invloed uit te oefenen op de mensen.

Nu de programmamakers door hadden dat een televisie gebruikt kon worden om een invloed uit te oefenen op mensen is de televisie niet meer weg te denken. Mensen kunnen via talloze kanalen zoeken naar het programma wat het beste bij hun past. Vooral jongeren kijken televisie, er zijn allerlei zenders opgericht voor jongeren, zoals: MTV, TMF en Nickelodeon. Ook zijn er programma’s ontworpen vooral voor jongeren. Bijvoorbeeld programma’s zoals Idols, waarin Nederland massaal een nieuw zangtalent kan kiezen. Vroeger moest iemand een idool worden door middel van zijn competenties en specifieke kenmerken, waarin hij of zij niet te kopiëren is, nu gaat het erom wie de meeste aanhangers heeft die op hem of haar willen stemmen via een sms-bericht, nu gaat het dus niet persé om je stem maar kan het ook om je uiterlijk gaan, of bijvoorbeeld, zoals bij Jamaï, dat het publiek massaal medelijden heeft met de zwaar gepeste jongen en hem een goed gevoel willen geven door hem te laten winnen.
Jongeren vinden dit programma werkelijk geweldig, zij zouden allemaal in de schoenen van deze nieuwe ‘Idol’ willen staan. Daardoor proberen ze diegene te kopiëren en denken dan net zo ‘gaaf’ te zijn als de ‘Idol’ zelf. Ze behouden hun eigen identiteit niet meer en proberen zoveel mogelijk op iemand anders te lijken. Het lijkt te gaan om korte impulsen die naar verloop van tijd afnemen. Dit terzijde, de jeugd gaat zich meer en meer spiegelen aan de nieuwgeboren idolen. Ze willen graag dezelfde kleren en andere uiterlijke kenmerken, ze willen ook graag kunnen zingen, kortom, ze willen alles wat hun idool ook heeft. De jeugd ontwikkelt niet meer een eigen leefstijl, maar louter de eigenschap tot kopiëren.


Als je kijkt naar de interesses van de jongeren van nu zie je dat de televisie het populairst is. Ze kijken graag films en zappen een beetje langs de zenders. Het lijkt er ook op dat buitenspelen niet interessant genoeg meer is voor jongeren. Ze zitten veel liever achter hun tv en spelen ‘oorlogje’ wel op hun computer. Dit laatste is weer een heel ander medium, maar heeft wel erg veel overeenkomsten met de televisie. Het is namelijk ontzettend aantrekkelijk voor jongeren.

Op de computer kunnen ze spelletjes spelen en ze kunnen op internet. Leeftijd maakt niet uit, het wordt er met de paplepel ingegoten op school en ook thuis
worden kinderen soms achter de computer gezet, omdat ze dan lekker rustig zijn.

Bij de intrede van het World Wide Web, mogelijk gemaakt door Timothy Berners-Lee, werd niet voor mogelijk gehouden dat dit medium een wereldwijde vorm zou gaan aannemen, laat staan dat zelfs mensen zich actief laten beïnvloeden door dit medium.
Anno 2004 is internet een van de manieren voor mensen om, onder niet al te dure omstandigheden, contact met elkaar te onderhouden via e-mail. Bovendien kunnen ze relatief snel en op een laagdrempelige wijze informatie op zoeken via websites en vermaak zoeken in de vorm van het zogenaamde chatten. Dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit het aanbod dat internet heet. Ik geef deze voorbeelden om aan te geven
hoezeer internetgebruikers steeds verder verwijderd raken van elkaar en de maatschappij en dus ook de jongeren, zij groeien immers op met deze nieuwe manier van communiceren. Door internet is het tegenwoordig geoorloofd, en misschien zelfs formeler om een e-mail te sturen in plaats van post of per telefoon contact op te nemen. Mensen sturen nu eenmaal met meer gemak een e-mail via de computer dan dat ze een brief schrijven die ze bovendien ook nog eens moeten gaan posten. Je kunt daarnaast bij de handgeschreven brieven niet de tekst wissen en opnieuw schrijven als je met een brief bezig bent. De e-mail komt sneller aan en is goedkoper dan de brief. Allemaal voordelen op het eerste gezicht. Een nadeel van de e-mail is de verwijdering van de afstand tussen mensen. Jongeren zullen nu minder snel bij elkaar langs gaan. Ze zullen eerder gaan e-mailen of chatten.

Ook sms-en is een belangrijke manier van communiceren geworden onder jongeren. Dit doen zij via hun mobiele telefoon. De mobiele telefoon heeft zich in korte tijd van draagbare huistelefoon ontwikkeld naar een zogeheten smartphone. De smartphone heeft, behalve de mogelijkheid tot telefoneren, de mogelijkheid om hem als organizer, fotocamera en tekstverwerker te gebruiken. Hiermee is de telefoon een object verworden waarmee mensen zich een status kunnen aanmeten. Hoe meer functies de mobiele telefoon heeft, des te meer geld deze gekost zal hebben. Neem een mooie telefoon met veel functies en je status zal immense vormen aannemen, zeker als je de telefoon “en publique” laat zien.
Vrijwel alle mobiele telefoons beschikken daarnaast over een sms-functie (short message service). Mensen hoeven elkaar niet langer te bellen, maar sturen elkaar een kort tekstberichtje. Hierdoor neemt het contact dat men, met name jongeren, met elkaar over de telefoon of in het dagelijkse leven heeft verder af. De functie die onze stem heeft in combinatie met andere non-verbale communicatiesignalen vervalt. De communicatie asocialiseert hierdoor meer en meer, de afstand tussen mensen wordt groter en de mogelijkheid tot persoonlijke communicatie wordt verder teruggedrongen.
Op steeds jongere leeftijd wordt een mobiele telefoon aangeschaft. Er worden ook steeds grotere eisen gesteld aan deze telefoon en mede daardoor stijgen ook de prijzen van de telefoontjes. Het gaat allemaal om status en dat begint tegenwoordig al bij kinderen van acht jaar oud. Zij zullen hun hele leven nog een mobiele telefoon met zich meedragen, of tenzij er iets anders is wat er voor door kan gaan, dat veel hipper en moderner is.

Jongeren willen zich tegenwoordig beter voordoen dan dat ze eigenlijk zijn. Ze verlangen naar iets wat eigenlijk voor hen onbereikbaar is en niet tot de mogelijkheden behoort. Maar jongeren hechten tegenwoordig zo veel waarde aan wat anderen van hen denken dat ze hun status proberen te verhogen.

En hebben ze weinig geld, dan veranderen ze hun eerste levensbehoefte in een dure telefoon in plaats van genoeg eten en drinken. Het maakt tegenwoordig voor jongeren niet meer uit wat het kost, als het geassocieerd wordt met hoge status is de hoge prijs geen probleem. Alles draait om de media. Wat is er ‘hot’? Wie is er ‘hot’? Maar het belangrijkste: Hoe word ík ‘hot’?

Maar dit gedrag kan ook omslaan in een obsessie of zelfs een ziektebeeld. Jongeren laten zich soms zo ver meenemen in de mediahype dat het niet meer te stoppen is.
In Japan is sinds enige jaren een nieuwe psychisch ziektebeeld ontstaan onder jongeren die zich momenteel nog nergens anders in de wereld voordoet, het gaat om een vorm van het kluizenaarsbestaan. Een relatief groot aantal jongeren sluit zichzelf op in de eigen kamer van het ouderlijk huis zonder nog in contact te staan met de eigen gezinsleden en vrienden. Zij komen letterlijk hun kamer niet meer uit, de ouders zetten het eten voor de deur en hebben het eigen kind in jaren niet meer gezien. Dit psychische ziektebeeld komt enerzijds voort uit de grote maatschappelijke prestatiedruk die op de Japanse kinderen ligt en anderzijds door de vergaande mogelijkheden die de Japanse maatschappij biedt om het contact tot het minimale te reduceren. Uitgaan in Japan is niet langer samen gezellig naar de kroeg gaan of gaan dansen, nee, het is samen naar een ´gamehall´ gaan en computerspelletjes spelen. Hiervoor is geen enkel sociaal contact vereist, slechts het contact met de computer is essentieel. Tijd ten behoeve van communicatie hoeft niet langer vrij gemaakt te worden tijdens het uitgaan.

Om dit te voorkomen in ons land zullen er maatregelen genomen moeten worden. Maar ik denk niet dat die er zullen komen, aangezien het aanbod van media zal blijven stijgen en jongeren gewillig toehappen. De wereld van jongeren zal steeds meer media bevatten en steeds minder sociale vaardigheden.
Sinds de televisie er is, is er geen stoppen meer aan. Het wordt steeds leuker en makkelijker. Je sociale contacten behoudt je via de computer of via de sms-berichten die je elkaar stuurt. Waarom zou je dan nog buiten gaan spelen? Over een aantal generaties hebben we geen sociale vaardigheden meer en zouden we niet meer normaal met een onbekende kunnen praten, tenzij je kunt chatten in een zogenaamde chatbox met diegene.

Jongeren zijn de majorettes van de media en zullen zich vrijgevig mee laten voeren naar alles wat de media nog meer te bieden heeft in de toekomst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.