Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Flora en Fauna vervalsing

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 411 woorden
  • 13 juli 2004
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5
49 keer beoordeeld

Flora en faunavervalsing

Floravervalsing, opzettelijke invoer van een plantensoort in een gebied waarin deze oorspronkelijk niet thuishoort.
Faunavervalsing, opzettelijke invoer van dieren in een gebied waarin deze oorspronkelijk niet thuishoort.

Enkele voorbeelden zijn:

De waternavel, komt in Nederland voor. Sloten worden er mee verstopt, zodat vissen en andere waterdieren sterven. Mensen hebben ze ooit in de sloot gegooid als mooie opfleuring maar nu zijn ze een ramp voor gemeentes maar ook vissers. De oplossing ervoor is, met wortel en al uit het water trekken, en geen één wortel vergeten

De eucalyptussen planten in het westelijk deel van Galicië. Deze plant heeft veel water nodig dat andere planten een te kort aan water krijgen. Op de bodem van deze bossen wil dan ook niet veel anders dan één bepaalde varen groeien. Veel eiken-, beuken- en kastanjebossen hebben hiervoor moeten uitwijken. Men probeert er wel wat aan te doen maar een goede oplossing is nog niet gevonden.


De nijlgans is een uit Afrika afkomstige soort. De huidige populatie is ontstaan door ontsnappingen uit particuliere watervogelcollecties. Ze leven nu in heel Europa.
Ze jagen de oorspronkelijke bewoners uit de gebieden weg. Er wordt op de nijlgansen gejaagd, maar dit lost niet het probleem op.

De muskusrat is een echt geval van faunavervalsing, met grote problemen. De muskusrat is uit Noord-Amerika afkomstig. Een Tsjechische graaf nam er een paar mee uit Alaska. De muskusrat vermenigvuldigd zich snel, ook hebben ze geen natuulijke vijhanden. Ze zijn een groot probleem, ook in Nederland. Ze vreten alles kaal, het liefst hele rietkragen maar ook landbouwgewassen. Ook beschadigen ze dijken. Er zijn bestrijders die ze proberen te vangen, ze verbeteren hun vangmethodes voorduren om dierenleed te voorkomen.

De grijze eekhoorns stammen af uit Noord-Amerika, in 1899 werden ze uitgezet in Nederland
Deze dieren brengen veel schade aan de bossen.
Grijze eekhoorns verwijderen bij jonge bomen de bast. Zelfs de eiken, waarin eekhoorns hun bolvormige nesten bouwen, zijn niet veilig voor hun knaagtanden.
Dit is wel faunavervalsing maar ze zijn beschermde dieren en geven niet veel overlast.

De Japanse duizendknoop is in Engeland een woekerende plant die voor veel overlast zorgt. In sommige delen in Engeland is deze plant zelfs verboden. Oorspronkelijk komt deze plant uit China en Japan. . Deze plant zich voornamelijk voort met stevige wortelstokken. Die vormen een dichte mat waartussen geen andere kruiden kunnen groeien. Je komt ze vooral tegen in waterlopen en wegbermen.

Voor elk probleem moet je een aparte oplossing verzinnen. Flora- en faunavervalsing is niet helemaal te verkomen.

REACTIES

M.

M.

Opzich een leuk stukje, maar je maakt in de eerste zinnen en grote fout. Flora zijn de planten, fauna is het dieren leven.

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.