Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wit licht (2008)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Redactie | 1977 woorden
  • 28 juni 2011
  • 311 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
311 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens
Titel: Wit Licht
Regisseur: Jean van de Velde
Jaar: 2008
Tijdsduur: 115 minuten
Genre: avonturenfilm
Acteurs:
Marco Borsato als Eduard Zuiderwijk
Thekla Reuten als Valerie
Siebe Schoneveld als Thomas Zuiderwijk
Andrew Kintu als Abu
Abby Mukiibi Nkaaga als Michel Obeke
Extra: voor 16 jaar en ouder 

Inhoud
De film begint met de beelden van een gezin dat speelt in de golven. Dan gaat het beeld over naar een Afrikaanse begrafenis, waar het begint te regenen en iedereen zijn paraplu opsteekt.
Het blijkt dat de moeder van het gezin is overleden. Thomas (een 10-jarig jongetje) en zijn vader Eduard, een topkok, zijn samen overgebleven. Thomas wordt getroost door het Afrikaanse jongetje Abu. 


Een jaar later
Je ziet het dagelijks leven van Abu en Thomas in Oost-Afrika.  Het  Afrikaanse jongetje krijgt een Playstation-controller van hout. Hij klopt aan bij Thomas, die een echte Playstation heeft, en ze spelen samen. Dan moet Thomas naar school. Abu gaat niet, want hij moet meehelpen met de oogst.
Eduard wordt opgezocht door een juridisch ambtenaar van de Nederlandse ambassade. Hij wordt gevraagd naar een van z'n restaurantgasten, meneer Van Kaalenberg. Er is iets met hem wat de ambtenaar Eduard niet wil vertellen. Thomas slaapt al als z'n vader 's avonds thuiskomt. Op dat moment is Abu in Thomas' oranje voetbalshirt aan het doen alsof hij een voetbalheld is terwijl zijn ouders toekijken.
Als Abu zijn weggeschoten bal wil pakken, wordt gevonden en meegenomen door een man met een geweer. Het hele dorp is radeloos. Ook zijn er vele mensen doodgeschoten. Het meisje dat tussen de lijken door loopt en een schoen aan Thomas geeft, pakt een handgranaat en wordt opgeblazen.
Abu blijkt terecht te zijn gekomen bij het Heilige Leger, dat vecht tegen de 'valse regering'. Abu moet de leiding 'papa'  noemen. Abu en de andere kindsoldaten worden midden in de nacht wakker gemaakt.
Thomas wil Abu zoeken, maar elke keer dat Thomas met z'n vader wil praten, heeft die geen tijd voor hem. Daarom loopt hij weg om 'm zelf te zoeken. Eduard zoekt overal naar 'm, tot hij Thomas vindt in de kamer van zijn moeder.
Eduard besluit zelf de zoektocht te beginnen naar Abu en de andere kindsoldaten. Niemand wil meewerken: de politie niet, de Nederlandse ambtenaar niet, een andere raadgever niet. Thomas wil meehelpen. Ze gaan per auto naar een vluchtelingenkamp 8 uur verderop.
Als een van de kindsoldaten bij Abu toegeeft dat ze naar huis wil, wordt ze een verrader genoemd en moet ze vermoord worden door een van de andere kindsoldaten. Het jongetje durft niet. Omdat een lafaard erger is dan een verrader, moet nu de lafaard worden doodgemaakt. Abu wordt vrienden met een ander meisje.
Terwijl Thomas en Eduard met de auto op weg zijn, worden ze tegengehouden omdat ze de militaire zone niet mogen betreden. Daarom gaan ze via een omweg en te voet het vluchtelingenkamp binnen. Daar zit Abu niet in. Ze ontmoeten wel Valerie, een Nederlands meisje dat in het kamp werkt.
Eduard ziet kindertekeningen waarop kinderen de vreselijke dingen tekenen die ze als kindsoldaten hebben meegemaakt. Eduard bekent dat hij premier Obeke kent, omdat die bij hem bleef eten voor de staatsgreep. Daarom kan hij misschien proberen Abu en wat andere kinderen vrij te krijgen. De Franse journalist die hij tegenkomt, wil hem niet verder helpen.

Abu en de andere kindsoldaten moeten meehelpen het kamp te verplaatsen. Als ze een telefoonnummer hebben om voor hulp te bellen, blijkt dat naar Gamestation te bellen. Beide jongens worden beschuldigd van het proberen te bellen. Daarom moeten ze met een blinddoek op een geweer bouwen. Het andere jochie speelt vals, maar is iets vergeten. Daarom is Abu eerder klaar en schiet hem dood.
Valerie vertelt dat ze de kinderen in het kamp proberen te helpen zichzelf te vergeven en opnieuw te beginnen. Twee meisjes, die het laatst het kamp zijn binnengekomen, vertellen hoe het leven als kindsoldaat was. Het blijkt dat Helman, die in Eduards restaurant kwam, een handelaar was. Door het gesprek ontdekt Eduard waar de verzamelplaats van de kindsoldaatlegers zich bevindt.
Abu en de andere kindsoldaten overvallen een dorpje met een kerk. Ze worden gedwongen iedereen dood te schieten. Abu begint te huilen. Even later ligt er een man waarvan het been is afgeschoten. Abu pakt het been en bewaart de schoen.
Eduard wordt tijdens zijn tocht beschoten. Toch kan hij ongedeerd weer verder rijden. Dan ziet hij Abu van dichtbij. Hij neemt andere kinderen mee, maar Abu blijft in het kamp.
Abu krijgt de naam 'officier Lion'. Net nadat hij de man zonder been achterlaat, vindt Eduard hem, geeft hem water en gaat bij hem zitten. Valerie gaat naar Eduard op zoek omdat het heel gevaarlijk is wat hij doet. Ze vindt hem bij die man. Samen begraven ze de man.
Valerie verbiedt Eduard om verder het woud in te gaan om Abu te zoeken. Ze doet hem denken aan Eduards overleden vrouw. Ze zegt in gedachten tegen hem dat hij verder moet gaan met zijn leven.
Dan gaat Eduard op zoek naar premier Obeke. Eduard wordt gevangen en meegenomen. De Franse journalist blijkt in het kamp te zitten en is bang dat hij wordt gesnapt, maar Obeke wil hem niet zelf vermoorden, want dat gaat hem problemen opleveren.
Obeke vraagt Eduard wat hij wil. Eduard vertelt hem dat hij op zoek is naar Abu en hij geeft geld aan Obeke, maar Abu wil niet toegeven dat hij niet 'officier Lion' heet.
Ubeke zorgt ervoor dat er giftige larven in Eduards thee terecht komen. Eduard wordt begeleid door Abu en twee anderen om naar huis te gaan. Eduard praat op Obeke in. Hij zegt dat Obeke makkelijk president kan worden, maar dat zijn reputatie tegenover andere landen slecht is als zijn legers alleen bestaan uit kinderen. Obeke ontkent dit en zegt dat de kinderen jonge volwassenen zijn, omdat ze sowieso minder oud worden. Een meisje drinkt Eduards vergiftigde thee en wordt meteen erg ziek.
Dan komt er een vliegtuig aan, waar Helman ook in zit. Obeke en zijn soldaten gaan erheen en ontmoeten hem. Er wordt een tas met goud, maar ook met medicijnen en andere hulpmiddelen uitgeladen. Eduard gaat het bos in en vindt Abu daar, maar die rent van hem weg.

Ondertussen drinkt Obeke sterke drank met de westerse mensen. Eduard gaat met Abu terug en krijgt Obeke zo ver dat hij het vliegtuig mee mag nemen (omdat hij denkt dat Eduard toch elk moment zal sterven). Hij wil Abu en Ama, het meisje dat de thee voor hem opdronk, meenemen.
Dan ziet hij Ama bloed hoesten en snapt wat er is gebeurd. Ama heeft een pistool en wil op Obeke schieten. Eduard en Abu stappen in het vliegtuig. Helman wordt neergeschoten. Ama blijkt Obekes kind te dragen. Ze laat de granaat afgaan en wordt doodgeschoten. Dan ontploft de granaat. Obeke gaat dood, net als vele anderen.
Dan blijkt de Franse journalist nog in het vliegtuig te zitten. Die wil Eduard eruit gooien. Ze beginnen een gevecht. Abu pakt een pistool. Eduard weet de journalist zelf het vliegtuig uit te gooien. Dan dreigt Abu dat Eduard het vliegtuig om moet laten keren en dat hij Eduard anders dood zal schieten. Het pistool blijkt leeg te zijn. Abu blijkt niet meer naar huis te willen. Het blijkt dat hij zijn vader eigen vader moest vermoorden van de mensen die zijn dorp in de brand stoken. 

Tien maanden later
Een auto met Thomas erin komt aanrijden voor Eduards restaurant. Thomas roept zijn vader en Valerie. Naast Thomas zit de moeder van Abu. Het blijkt dat Abu bepaalde programma's heeft moeten doorlopen in het dorp van Valerie, waar kindsoldaten worden geholpen en zijn moeder hem nu pas mag zien. Het gaat redelijk met Abu, maar soms kan hij nog erg gesloten zijn.
Dan zie je een groot plein met allemaal witte busjes erop en vervolgens verschijnen er teksten over kindsoldaten.

Hoofdpersonen
Eduard is een restauranteigenaar in Oost-Afrika. Hij is zijn vrouw verloren en woont samen met zijn zoontje, Thomas. Hij kent veel belangrijke mensen omdat die in zijn restaurant komen eten. Soms heeft hij weinig tijd voor Thomas, omdat hij zijn werk niet kan laten schieten, maar later in de film stopt hij samen met Thomas veel tijd in het zoeken van Abu. Dan blijkt hij erg dapper en voortvarend te zijn.
Thomas is het zoontje van Eduard. Hij is vrienden met Abu, een Afrikaans jongetje uit het dorp. Wanneer die wordt meegenomen om kindsoldaat te worden, is het Thomas die ervoor zorgt dat er een zoektocht wordt opgezet. Hij mist zijn moeder erg en wordt erg verdrietig wanneer zijn vader geen tijd voor hem heeft. Verder is het een erg spontaan jongetje.

Abu is het Afrikaanse vriendje van Thomas. Ze speelden altijd samen, tot Abu als kindsoldaat werd meegenomen. In de kampen moest hij andere mensen vermoorden en zelfs de dood van zijn vader had hij op zijn geweten. Daarom vond hij het erg moeilijk om terug te keren naar zijn oude dorp, maar speciale programma's hielpen hem wel.
Obeke is een man die vaak in Eduards restaurant kwam en enige jaren voor het begin van het verhaal een staatsgreep heeft gepleegd, waardoor hij aan de macht is gekomen. Hij staat aan het hoofd van de legers van kindsoldaten en heeft daardoor vele misdaden op zijn geweten.
Valerie is een medewerker van War Child en werkt in een van de kinderkampen die getraumatiseerde ex-kindsoldaten weer op de been helpt. Ze is teleurgesteld hoe weinig effect haar hulp heeft, maar dat weerhoudt haar er niet van om door te gaan. 

Plaats
De film speelt zich af in Oost-Afrika. Verschillende plaatsen van handeling zijn het dorp waar Thomas en Abu wonen, de jungle waar de rebellenlegers zich verschuilen en het kinderdorp van War Child. 

Thematiek
Het belangrijkste thema dat de film wil aansnijden, is dat van kindsoldaten. De film is in samenwerking met War Child gemaakt en wil de kijker dan ook wakker schudden door de beelden. De film zelf is fictief, maar de gebeurtenissen rondom de kindsoldaten en de handelingen die ze moeten uitvoeren, zijn waar gebeurd.
Er komen ook andere thema's in naar voren. Allereerst de vriendschap tussen twee kinderen van een andere achtergrond, waarvan de band toch ontzettend sterk is. Een ander thema is hoe een gezin omgaat met het verlies van een van de ouders. Zowel de reactie van Eduard als van Thomas wordt duidelijk getoond. 


Mening
Ik vond Wit Licht een ontzettend indrukwekkende film. Hoewel het met een duidelijk promotiedoel is gemaakt, kwam het toch over als een eerlijke en oprechte film. De dingen die getoond worden kunnen best schokkend zijn. Er zijn wel meer films waarbij er ledematen over het scherm vliegen en mensen vermoord worden, maar wanneer je beseft dat zulke dingen op dit moment ook plaatsvinden, dan wordt de boodschap al een stuk indringender.
Ik heb me geen enkel moment gestoord aan de wisseling van talen in de film. Ook de dialogen tussen Abu en Thomas, die allebei maar gebrekkig Engels kunnen, voegen juist iets toe. Ze laten zien dat je niet alles tot in details hoeft te kunnen uitleggen om toch goeie vrienden te kunnen zijn.
Ook fijn vond ik het dat het einde geen eind-goed-al-goed was. Dit probleem zit diep en wordt niet zomaar opgelost. Zelfs Abu, die maar kort bij de rebellenlegers zat, heeft enorme trauma's om te verwerken. Daar wordt niet aan voorbij gegaan.
Wit Licht is een film die je niet voor een gezellige zaterdagavond moet opzetten, maar het blijft zeker een goeie film. Je kan de boodschap van je af laten glijden en er niet meer over nadenken, of je kan gaan nadenken hoe jij je steentje bij kan dragen aan verbetering. Hoewel de makers van deze film nadrukkelijk aansturen op het laatste, ligt de keuze gelukkig nog duidelijk bij jezelf. 

Recensies
Film1.nl: http://www.film1.nl/recensies/28853-Wit-licht.html
Filmtotaal.nl: http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=12607
Movie2movie.nl: http://www.movie2movie.nl/r81837-Recensie-Wit-licht.html

REACTIES

G.

G.

superbedankt voor de samenvatting :')
ik gebruik em lekker huahahha.

xgerrie de t3er

12 jaar geleden

S.

S.

bedankt voor dit

10 jaar geleden

H.

H.

tnx goed verslag !

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.