Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Drugs

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1217 woorden
  • 7 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Wat zijn drugs?
Drugs is een verslavend middel en het is slecht voor de gezondheid. Als je drugs inneemt dan worden je hersenen even uitgeschakeld. Daardoor kunnen lichamelijke en geestelijke effecten optreden. De effecten kunnen stimulerend, verdovend of bewustzijnveranderend zijn.
Hier volgt een uitleg:

Stimulerend
Als je cocaïne, speed, tabak of koffie neemt heb je het gevoel dat je veel energie hebt en alerter bent.

Verdovend

Als je heroïne, alcohol of slaapmiddelen gebruikt krijg je een slaperige roes. Door de kalmerende werking worden de nare dingen even achter je gelaten.

Bewustzijnsveranderend
Als je LSD, hasj, weed of paddo’s gebruikt dan ga je een hele andere wereld beleven.

Wat is amfetamine?
Amfetamine word meestal speed genoemd. Amfetamine werd 1887 voor het eerst gemaakt. Het geeft je extra energie. In 1927 werd er ontdekt dat amfetamine hielp tegen astma en bronchitis.
In de jaren 30 en de 2e wereldoorlog was amfetamine de drug. Adolf Hitler kreeg 5 keer per dag een speedinjectie en sommige soldaten gebruikten het om te overleven. Speed kun je in een pil of in poeder krijgen. Het werkt met een pil binnen 15/30 min. en bij poeder minder dan een minuut. De werking duurt ongeveer 6 tot 8 uur.

Wat is PMA?
PMA zit in XTC. De afkorting van PMA is Para-Methoxy-Amfetamine.
PMA heeft verschillende namen Death, Superman, Red Mitsubishi, Nike of Elephant. PMA is voor het eerst in de jaren 70 aangetroffen in de VS en Canada. In 2000 werd het in Nederland gevonden. PMA heeft een amfetamine-achtige en een bewustzijnsveranderende werking.

Dit zijn PMA pillen
Wat voor soorten drugs zijn er?

Er zijn verschillende soorten drugs ik noem een paar: cocaïne, heroïne, hasj, weed, paddo’s, speed, tabak, XTC, LSD en PMA.
Hier is een tabel:


DE SOORT DRUGS DE WERKING VAN DRUGS ALS JE HET HEBT INGENOMEN
Cocaïne Stimulerend en onderdrukking van vermoeidheid en honger
Heroïne Vermindering van pijn en angstgevoelens
Hasj Ontspannend en versterkt gevoelens
Weed Ontspannend en versterkt gevoelens
Paddo’s Visuele hallucinaties en andere beleving van tijd
Speed Concentratie neemt toe en vermoeidheid word onderdrukt
Tabak (nicotine) Opwekkend, trillende handen en een snelle hartslag
XTC Mogelijk veroorzaking van veranderingen in de hersenen
Morfine Vermindering van pijn en angst gevoelens
PMA Mogelijk veroorzaking van veranderingen in de hersens

Wat zijn poppers en wat doen ze?
Poppers zijn potjes of capsules die makkelijk kunnen worden ingeademd. De vloeistof bestaat uit amylnitriet, butylnitriet, cyclohexylnitriet of alkylnitriet. Oorspronkelijk werden poppers gebruikt om mensen te genezen met hartziektes. Maar tegenwoordig worden ze gebruikt om ‘high’ te worden. Je voelt je dan ontspannen en een beetje duizelig.
Vaak worden ze ook gebruikt bij seksueel contact. Door de warme ‘flush’ in je hoofd werken ze stimulerend. Ze veroorzaken een harde erectie en een versoepeling van de kringspier.



1. XTC
XTC is harddrugs. XTC word meestal geslikt in disco’s en op houseparty’s. het is in de vorm van pillen en capsules te koop.
Soms staat er een naam of een plaatje op van een euro, een kroontje of een smiley. In 1988 dook XTC in Nederland op. De stof die in XTC zit heet MDMA(MethyleenDioxyMethAmfetamine). MDMA heeft een dubbel effect: stimulerend en bewustzijnsveranderend. XTC word in laboratoria gemaakt. De prijs per pil of capsule verschilt van €2,- tot €10,-.

2. Lachgas
lachgas is een soort softdrugs. Het wordt soms gebruikt bij feestjes en concerten alleen dan als illegale drug. Lachgas word ook in de geneeskunde gebruikt. Het geeft een pijnstillende werking en een kort gevoel van vreugde. Lachgas bestaat uit di-stikstofmonoxyde-gas. Lachgas valt officieel onder de Wet van geneesmiddelenvoorziening.

3. Weed & hasj
Hasj en weed zijn softdrugs. Hasj en weed zijn afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis. In het Nederlands noemen we de plant hennep. Hasj en weed word op diverse manieren gebruikt:
- De vezels ervan worden al 12.000 jaar gebruikt voor touw en
kleding.
- Hennep word door de boeren geplant voor een windscherm.
- 5000 jaar geleden werd er in China ontdekt dat de plant een
geneeskrachtige werking had.
De stof die in hasj en weed zit heet THC (TetraHydroCannabinol).
Hasj en weed word meestal met tabak vermengd en opgerold in een vloeitje. Dat noem je een ‘stickie’ of een ‘joint’. Het roken van een ‘joint’ of ‘stickie’ heet blowen. Het effect verdwijnt na 2 tot 4 uur.
Je kunt hasj of weed ook met eten vermengen, b.v. met cake dan heet het een ‘space cake’.


4. Heroïne
heroïneà
Heroïne is harddrugs. De stoffen worden uit papaver gehaald. In een laboratorium kan heroïne worden gemaakt. Door handelaren word er soms cafeïne, suiker, paracetamol, zetmeel of stophoest door heen vermengd. Heroïne werd voor het eerst in 1898 gemaakt. Het werd verkocht als sterke pijnstiller, medicijn tegen TBC en hoest!
Heroïne word ‘gechineesd’ of gespoten.
Chinezen: is heroïne poeder op een aluminiumfolie leggen en verhitten. De dampen worden dan opgesnoven en gaan rechtstreeks naar de longen.
Spuiten: heroïne poeder word opgelost met water en zuur (of citroensap) en dan verhit. De oplossing word in een injectiespuit gezogen en zo in een ader gespoten. Heroïne kan ook gesnoven of gerookt worden.

Wat zijn de risico’s van drugs?
Drugs is heel erg schadelijk voor de gezondheid. Per jaar sterven er duizenden aan drugs gebruik. Bij een paar soorten drugs weet je niet wat je doet en wil je alleen maar meer zoals bij heroïne, LSD, cocaïne, morfine enz. Er zijn ook meer soorten drugs zo als opium(zie blz. 2), kava kava, mescaline en methadon. Maar dat zijn de minder bekende dus daar vertel ik niet meer over.

Wat doet de politie aan drugs?
De bestrijding van harddrugs doet de politie met volle aandacht. Zo rollen ze regelmatig XTC laboratoria op. Een paar soorten softdrugs en harddrugs mogen wel. Zoals morfine, dat mag je alleen in ziekenhuizen gebruiken. En wiet mag je op doktersrecept bij de apotheek halen. Dat komt omdat het een soort kalmerende middelen zijn en soms helpen ze ziektes te laten verdwijnen.

In sommige coffeeshops mag je ook softdrugs dealen en gebruiken.
Maar in het algemeen moet je nooit drugs gaan gebruiken.

Heeft Nederland drugsproblemen?
Het Nederlandse drugsbeleid wil dat niet te veel mensen aan de drugs zijn en proberen het te voorkomen. Daarom word er veel aandacht aan besteed en word er veel informatie verspreid.
Het aantal verslaafden is niet meer zo erg als vroeger hier is een tabel van 2001:
aantal %
Alcohol 22.107 41
Heroïne 17.066 32
Cocaïne 6.485 12
Hasj en weed 3.419 6
XTC 230 <1
Speed 506 <1
LSD 18 <1
Snuifmiddelen ( lijm, ether etc.) 9 <1
Medicijnen 527 1
Gokken 2.932 5
Overig 473 <1
Sommige mensen zetten GEEN stap naar de verslavingszorg. Dat doen meestal de mensen die verslaafd zijn aan alcohol en medicijnen. Van de mensen die problemen hebben met drugs klopt 70% bij de dokter aan om zich in te schrijven voor de verslavingszorg. Afgaand op al deze cijfers, kan geconcludeerd worden dat het drugsprobleem in Nederland misschien minder groot is dan in veel van de omringende landen.

Welke drugs zijn verslavend?
Softdrugs is in het algemeen minder verslavend als harddrugs.

Als je over verslaving praat kun je onderscheid maken tussen geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid.
Lichamelijke afhankelijkheid: als het lichaam van hem
protesteert tegen het gebruik van de
drug.
Geestelijke afhankelijkheid: hij heeft het idee dat hij niet zonder de
drug kan leven.
Er zijn ook drugs waar beide problemen in voorkomen, maar er zijn ook drugs waar geen van beide in voorkomt.


Dit is het einde van mijn werkstuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.