Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Verklaringstekst vandalisme

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 671 woorden
  • 9 september 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Concept
1e alinea: Inleiding en bespreken van het centrale probleem
2e alinea: De oorzaken van het probleem
3e Alinea: De oorzaken beginne vroeg in de jeugd al
4e Alinea: Het grootste probleem; Voetbalvandalisme
5e Alinea: De toekomst van het vandalisme(bestrijden)

Jeugdvandalisme wordt groot
Jeugdvandalisme, wat is het nou precies en waarom doen kinderen het? Jeugdvandalisme is hetzelfde als vandalisme maar dan onder de jeugd. Meestal kinderen van twaalf tot achttien jaar. De kinderen vernielen dan (vaak andermans) eigendommen, meestal uit woede of verveling. Maar ook de omgeving waarin het kind verkeert heeft een sterke invloed. Vaak worden kinderen grote vandalen alleen maar om stoer te doen en ‘erbij te horen’.

Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor jeugdvandalisme : verveling, de kick van het opgepakt kunnen worden, stoer doen voor vrienden, woede, verkeerde omgeving en het onder invloed van drank en/of drugs zijn. Meestal is het een combinatie hiervan. Een kort voorbeeld : “Een jongen hangt s’avonds laat met zijn vrienden op straat, ze hebben een paar biertjes op en vervelen zich. Ze zijn een beetje aangeschoten door de drank en vervelen zich, maar ook proberen ze stoer te doen tegenover elkaar. Ze proberen met bakstenen de lamp uit een lantarenpaal te gooien. Om de beurt proberen ze het totdat het misgaat, de lamp word geraakt en valt kapot. Een buurtbewoner belt de politie en de jongens slaan op de vlucht”. In het voorbeeld hierboven is er sprake van een combinatie van drank, verveling en stoer willen doen.


Jeugd

Behalve de eerder genoemde oorzaken heeft de jeugd van een kind en de omgeving waarin een kind opgroeit ook van grote invloed. Als een kind in een ‘probleemwijk’ opgroeit en vaak in aanraking komt zal de kans dat hij een vandaal word groter. Ook als een kind met andere vandalen in aanraking komt zal hij er waarschijnlijk ook een worden, hij wordt beïnvloed door zijn vrienden en wil niet achterblijven. Ook is het zo dat vandalisme vaak in groepen plaatsvindt, iemand zal niet snel in zijn eentje een brievenbus in de fik zetten of een bushokje vernielen. In de groep is er meer spanning en een extra kick.

Voetbalvandalisme

Voetbalvandalisme is verreweg de meest voorkomende vorm van vandalisme. Voetbalvandalisme ligt eigenlijk een beetje in het verlengde van jeugdvandalisme. Nadat iemand al wat verkeersborden en bushokjes gemold heeft komt hij in de categorie voetbalvandalisme. Bij elke voetbalwedstrijd is er wel een verliezer, bij gelijkspel zijn beide partijen boos, of is er in de ogen van het publiek wel een verkeerde beslissing van de scheidsrechter. Op de terugweg naar huis worden coupés van een trein totaal vernield, bushokjes gesloopt, verkeersborden vernield, stoplichten kapot gegooid en nog veel meer. Dit alles alleen maar omdat het publiek niet eens was met het verloop van de wedstrijd. Na dit vandalisme volgen in speciale gevallen ook nog wel eens dreigbrieven naar de scheidsrechter. Voetbalvandalen zijn lastig op te pakken omdat dit vaak in grote groepen gebeurt. Er zijn meestal wel videobeelden maar in de massa is niet te zien wie nou de echte vandalen zijn die zijn begonnen. Maar als iemand word gepakt zal hij/zij nooit meer in het stadion kunnen komen omdat er meestal een stadionverbod wordt opgelegd.

Toekomst (voor vandalisme)?

Kortom, de oorzaken van vandalisme zijn meestal combinaties, meestal onder invloed van drank willen kinderen de macho uithangen. Jongere kinderen ( 8 – 12 jaar ) willen vaak indruk op elkaar maken en laten zien hoe ‘stoer’ ze zijn. De manieren waarop het te voorkomen valt, zijn in mijn ogen meer toezicht op straat en meer hulp van derden zo goed zijn. De NS had in de week van 9 februari een test gedaan op het station en dan konden een foto maken van een kapot bankje of graffiti en zo kon de politie sneller en beter optreden tegen vandalisten. Daarnaast ook het aanpakken op vroege leeftijd. Als er niks aan gedaan wordt zal het jeugdvandalisme letterlijk en figuurlijk groot worden, de jeugdvandalen groeien op en worden misschien wel terroristen en de groep wordt steeds groter wat misschien wel het ergste is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.