Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zelfstandig werk: slavernij

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 328 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Geschiedenis: zelfstandig werk: slavernij

Definitie slavenhandel:

Slavenhandel is het verwerven, vervoeren en te koop aanbieden van slaven. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer. zo grootschalig en publiekelijk als in de koloniale tijd. In onze tijd kennen we wel vormen van mensenhandel en andere vormen van het onvrijwillig verrichten van arbeid en het beperken van vrijheden onder dwang of uit afhankelijkheid. ...

Definitie driehoekshandel:

De driehoekshandel was handel tussen Europa, Amerika en Afrika, waarbij de schepen uit West- Europa vertrokken met geweren, ijzer en alcohol. Deze producten werden aan de kust van Afrika met stamhoofden geruild voor slaven. Vanuit Afrika vertrokken de schepen dan met hun lading slaven naar Noord-Amerika met de lading slaven. Daar werden de slaven verkocht om op de plantages te gaan werken. De boten uit Noord-Amerika en het Caribische gebied vertrokken dan weer op hun beurt naar Europa met o.a. suiker, rum, cacao, tabak, enz...


(de driehoekshandel in kaart gebracht)
<afbeelding ontbreekt>

België & slavernij

Omdat de Belgische kolonisatie zich later afspeelde dan de Nederlandse, is van een werkelijke kolonisatie van Belgische zijde geen sprake geweest. Maar al reeds bij het ontstaan in 1830 van het huidige België vonden bepaalde politici, dat de nieuwe staat koloniën nodig had. Onder Nederlands bewind was daartoe slechts weinig gelegenheid geweest. In de periode 1840 tot 1870 werden daarom diverse pogingen gedaan koloniën te verkrijgen. In Guinea en de Filippijnen faalde deze pogingen, maar elders slaagden deze wel. Vanaf 1876 probeerde men namelijk Kongo te verwerven en in 1884 werd Kongo toegewezen aan Leopold II op een conferentie in Berlijn. Deze regeerde daar als absoluut vorst. In 1908 werd Kongo vervolgens door de Belgische regering geannexeerd en Belgisch Kongo genoemd. De 20 jaar onder het bewind van Leopold II werden gekenmerkt door slavernij, ontvoeringen, marteling, verkrachtingen, onthoofdingen, afhakken van handen. De schattingen over het aantal slachtoffers variëren echter aanzienlijk. Aan het eind van de jaren '50 kwam de Kongolese onafhankelijkheidsbeweging onder leiding van Patrice Lumumba op, en in juni 1960 vond de soevereiniteitsoverdracht plaats.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.