Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Japan in WOII

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1852 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Voorwoord

Dit werkstuk gaat over Japan in de periode 1936 tot en met het heden. En voornamelijk gaat het over Japan in de Tweede Wereld Oorlog. Je leest hoe Japan zich uitbreide en met welke landen het oorlog hoe het is verlopen en vergaan. U leest ook hoe de ontwikkelingen nu zijn en hoe de mensen er nu tegen aankijken.

Wat voor een land was Japan in de periode tussen 1936 tot en met 1945?

De showa periode

Toen in 1929 brak de wereld crisis uitbrak waren de militairen de politieke onrust zat.

Ze begonnen voor zichzelf en gingen in 1931 Mantsjoerije bezetten en hebben in 1932 een eigen rijk opgericht ‘manshukoku’ Het Japanse kabinet wist dit pas in september 1932.
In februari 1936 gingen jonge officieren het centrum van Tokio bezetten toen zijn er politici en militairen vermoord. In dat jaar (1936) werd ook een verdrag gesloten met Duitsland om tegen de Russen in te gaan, Italië sloot zich er ook later bij aan. In 1937 begon de oorlog tegen China – Japan als eerste werd Peking bezet en later ook nog Nanking. China had geen troepen meer over en konden de stad niet meer verdedigen. Onderhandelen met China kon niet meer, en in China zette de Guomindang van Chiang Kaishek de strijd voort. Wang Jing wei een van de leiders van de Guomindang liep over en werd leider van een pro-Japanse marionetten regering in China. De oorlog tussen Japan en China bleef echter tot aan het eind van de tweede wereld oorlog. Door de oorlog verslechterde het de relaties met het westen. Japan kwam steeds meer alleen te staan. Diverse kabinetten kwamen ten val. Daardoor werd het zeer onrustig. De Japanse aanwezigheid in China die goede betrekkingen hadden tot Engeland en Amerika. Besloot het Japanse leger de oorlog te verklaren tegen Amerika en Engeland.
Het Japanse kabinet en de marine waren er tegen. Japan begon verder met de oorlog en ging zich richten op Frans Indo China die ze bezet hebben in 1940. In 1940 hadden Japan, Duitsland en Italië een pact gesloten daarin zijden ze dat ze elkaar militair gingen steunen in oorlog: The New Order (de nieuwe wereld) zoals zij die zagen. Dit pact was vooral gesloten omdat ze bang waren voor Amerika. In 1941 gingen de japanners het zuidelijke deel van Frans Indo China bezetten. Dat ging Amerika te ver. Er kwam een embargo. Ze gingen Japan belemmeren met de oorlog artikelen die ze gingen opheffen als Japan zich terug zou trekken.

Het begin van de 2e Wereld Oorlog

In november besloot Japan Amerika aan te vallen. Japan had een plan bedacht hoe ze Amerika het hardst zouden aanpakken dat plan hete plan Z. Op zondag morgen 7 december 1941 werd er op Oahu een eiland van Hawaï. De vloot Pearl Harbor aangevallen. Waar ongeveer 96 schepen lagen. 18 schepen van de 96 werden tot zinken gebracht en sommigen ernstig beschadigd. Er werden ook 188 Amerikaanse vliegtuigen vernield en er vielen ongeveer 2400 doden en meer dan 1200 gewonden. De Japanners hebben 29 vliegtuigen verloren. Op 10 december werden ook bij Singapore Britse schepen ook tot zinken gebracht. Hongkong gaf zich over op 25 december 1941 en Manilla viel op 2 januari 1942 Singapore op 15 februari. Op 10 januari 1942 viel Japan Nederlands indien binnen bij Kalimantan en Sulawesi en op 30 januari een aanval op Ambon het Nederlandse leger kon zich tot 8 maart 1942 staande houden. Maar moesten zich toen overgeven en heel Nederlands indien werd door de Japanners bezet. Een keerpunt in de oorlog was uiteindelijk de slag bij midway 3 tot 6 juni 1942, de Japanners verloren 4 vliegkampschepen. Februari 1943 heroverden de Amerikanen de Solomon eilanden en in november de Gilber eilanden. De Filippijnen volgden in oktober 1944 en in maart 1945 planten de Amerikanen hun vlag op Iwo Jima een eiland. Er volgde een lange strijd in Okinawa in juni hadden de Amerikanen dit ook veroverd. Er waren veel doden gevallen aan beide kanten. Om nog meer verliezen te voorkomen besloot Amerika op 6 augustus 1945 in de morgen een atoombom op Hiroshima gegooid. En op 9 augustus een atoombom op Nagasaki. Ook Rusland viel Japan aan, op 8 augustus vielen de Russen Mantsjoerije binnen. Op 14 augustus besloten de Japanners zich over te geven. Op 15 augustus was het een feit dat Japan zich over gaf. Op 2 september werd de overgave bekend. Tijdens de ondertekening aan boord van het slagschip Missouri in de baai van Tokio. 1 januari 1946 was een schok voor de Japanners oude machtsblokken werden ontbonden en er kwamen nieuwe democratische wetten. Toen werd Japan een democratisch land.

Zo zag de ontploffing eruit toen de atoombom op Nagasaki ontplofte.
<afbeelding ontbreekt>

Zo zag Nagasaki eruit nadat de bom was ontploft.
<afbeelding ontbreekt>

Wat voor een land is Japan nu?

Waar ligt Japan

Japan licht in de stille Oceaan en bestaat uit 3900 eilanden, de meeste zijn klein. De 4 grootste eilanden zijn: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Ze zijn allemaal ontstaan door vulkanen. Dus daarom bestaat 70% van Japan bestaat uit gebergtes, en daarom is landbouwgrond en woongrond erg duur.

De Japanners zelf

De mensen uit Japan zijn heel aardig, er is bijna geen criminaliteit! Alleen hebben ze voor ons ‘rare gewoontes’. Zoals het eten, het begroeten (buigen), kennismaking, enz. Maar wat je misschien vooral is opgevallen is, dat Japanners gezamenlijk op vakantie gaan. Zoals met de hele familie of bedrijf op vakantie gaan. Maar wat vooral heel anders is, is het omgaan met Japanners. Daarmee bedoel ik hoe je met sommige leeftijdgroepen moet praten. Zo mag je nooit een oudere Japanner met zijn voornaam aanspreken want, dat is een zware belediging. En ze hebben vooral een hekel aan lichamelijk contact. En wat bij ons normaal is, is om iemand rechtstreeks in de ogen te kijken is daar erg irriterend. Maar het zal je wel opvallen dat Japanners jou wel aankijken omdat, jij er anders uitziet. Dus loop niet naar die persoon toe en vraag waarom hij/zij de hele tijd naar je kijkt.


De technologie

Maar Japan is vooral een heel modern land. De economie in Japan is erg gegroeid. En het groeit nog steeds. Maar vooral de elektronische en technologische kant is ontwikkeld. Vele apertuur en auto/scootermerken zijn Japans. Het bekendste Japanse elektronische merk is SONY. Maar de Japanners zijn ook heel erg ver ontwikkeld in het maken van robots. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen met lopen en ze maken ook robots voor amusement zoals, robot huisdieren, lopende robots enz. Maar wat je vooral weet is dat de gebouwen in Japan tegen zware aardbevingen kunnen door de hoog ontwikkelde technologie in Japan. Want elke dag zijn we wel lichte trillingen in Japan. De technologie gebruiken ze ook voor de kleinschalige landbouw in Japan, of om snelle treinen uit te vinden. Want als je met een trein ongeveer 160 kilometer verder moet zijn, ben je er al binnen een halfuur.

Tradities

De tradities worden nog steeds voortgezet. Dat zie je vaak aan de huizen in de buitenwijken van de steden maar je ziet ze ook wil in de stad zelf, of op het platteland. Daarmee bedoel ik hoe ze hun huizen indelen. Ze kunnen bijvoorbeeld door de schuifdeuren 2 kamers in één heel grote kamer veranderen. De meubels zijn ook anders dan hier. Zoals de bedden. Ze hebben geen schuimen matras zoals wij dat kennen, en de bedden zijn ook niet zo hoog.
Het ontvangen van gasten gebeurt vaak met een theeceremonie. De theeceremonie wordt gehouden in traditionele Japanse kamer, privé-woningen of culturele centra. Sommige Japanners gaan zelfs naar een cursus voor een theeceremonie. Want elke houding van de hand is voorgeschreven.

De herdenking van de atoombom

Toen de twee atoombommen op hiroshima en Nagasaki waren gevallen, hadden de Japanners zich overgegeven. Door de atoombom waren er heel veel slachtoffers en doden gevallen. Op 6 augustus werd er op de stad Hiroshima door de atoombom 78000 mensen gedood en raakten er 30000 mensen vreselijk gewond geraakt. Op 9 augustus werd er op de stad Nagasaki door de atoombom 70000 mensen gedood.

In heel Japan word op 6 augustus de atoombom die op Hiroshima is ontploft herdacht. En op 9 augustus word de atoombom die op Nagasaki is ontploft herdacht. Alle kinderen zetten een bootje met daarop een kaars uit op het water. Dat zijn de geesten(misschien waar zoek op internet)

Hier onder heb ik een paar plaatjes gezet over de beroemde dingen van Japan.
<afbeeldingen ontbreken>

Snelheidstrein in Japan.
‘SP’, een bekend product van SONY.

De vulkaan ‘Fuji’.
Een bekend gerecht: ‘sushi’.

Speelde Japan een grote rol in de Tweede Wereldoorlog?

Je kunt zeggen dat door Japan de tweede wereld oorlog is begonnen. Maar als je het van een andere kant bekijkt zie je dat als Hitler niet had gezegd dat hij de oorlog verklaarde tegen de VS nadat de Japanners Pearl Harbor hadden aangevallen. Misschien denk je wel waarom hij de oorlog verklaarde aan Amerika? Dat komt omdat Nazi-Duitsland, Italië en Japan een bondgenoot van elkaar waren. Ze hadden afgesproken dat als één van hun bondgenoot werd aangevallen dat ze hun dan gingen steunen door militaire steun te geven. Maar wat je vooral ziet is dat er een ketting reactie is plaatsgevonden in de tweede wereld oorlog. Als er een van die schakels er niet was geweest dan was het misschien heel anders afgelopen.

Maar wat vooral duidelijk is dat doordat Japan de VS aanviel is de tweede wereld oorlog begonnen. En het was ook een land die heel Azië wilde veroveren. Die dezelfde ideeën had net als Hitler. Dus ze waren allebei een gevaarlijk land. Maar wat vooral belangrijk is dat Japan landen veroverde omdat het bang was voor buitenaf en ze wilden ook grond uitbreiding. Hitler wilde alleen grond uitbreiding. Dus dat zijn ook oorzaken van een oorlog. Dus je kunt zeggen dat Japen ervoor heeft gezorgd dat de Tweede Wereldoorlog begon.

Maar wat de meeste mensen niet weten is dat Japan al heel lang plannen had om de VS aan te vallen. Want toen Isoroku Yamamoto in1939 de chef werd van de Japanse vloot, had hij al een plan om de Amerikaanse zeemacht te vernietigen die in Pearl Harbor was gestationeerd met zijn plan wat plan Z hete. Om Amerika direct in de roos te raken.

Hierboven zie je de chef van de Japanse vloot.
<afbeelding ontbreekt>

Onze mening

We vonden het best interessant om dit werkstuk te maken. Want we dachten dat we best wel veel wisten over de Tweede Wereld Oorlog. Maar dat was niet zo met name Japan. We schrokken vooral van de doden die zijn gevallen bij de twee steden waar de atoombom viel. En we wisten ook niet eens wie toen de leider was van Japan. Dus we zij eigenlijk best wel blij dat we dit onderwerp hebben gekozen. Want Japan komt niet zo erg naar voren in de geschiedenis boeken wat erg jammer is. Maar wij zullen iedereen aanraden om dit onderwerp te kiezen als ze een geschiedenis werkstuk moeten maken over de Tweede Wereld Oorlog.

Bronvermelding

http://www.uchiyama.nl/nggeschiedovero.htm
http://www.aikido-yoshinkan.com/geschiedenis.htm
http://www.landenweb.net/japan/
http://www.allesamerika.com/pearl-harbor.html
http://www.uchiyama.nl/ngabommentotaal.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanval_op_Pearl_Harbor
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nagasaki_%28stad%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_%28stad%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Japan

Een paar bronvermeldingen missen we omdat Tarik zijn computer was gecrasht. Daardoor ontbreken er 1 á 2 bronvermeldingen.

REACTIES

?.

?.

Wrm staat er niks in wat de japanners dede tijdens de WOII tussen Nederland en duitsland

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.