Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afblijven (2006)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1532 woorden
  • 23 juli 2008
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
85 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Afblijven! Filmverslag

1.
Titel: Afblijven
Regisseur: Maria peters
Jaar: 2006
Komt uit Nederland
Hoofdrolspelers: Sem Veegers
Matthijs van de Sande Bakhuyzen
Ik heb de film in de bioscoop in Heerhugowaard gezien.
Verliefdheid, Drugs en dansen.

2.
Melissa is hartstikke blij als ze mag dansen in een clip, ook haar vrienden zijn heel blij voor haar. Maar al snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Een van de dansers (Jim) geeft haar drugs om haar onzekerheid te verbergen. Ze gaat steeds vaker pillen slikken en raakt verslaafd. Ze komt haar beloftes niet na en liegt steeds vaker. Jordi is de enige die dit weet en hij zit er heel erg mee. Als ze aan Jordi vertelt dat ze naar de disco Florida gaat schrikt hij, daar gebruiken ze XTC. Melissa belooft niet te gaan maar gaat toch. Als Jordi dat merkt vertelt hij het aan zijn vrienden. Ook haar ouders komen er achter dat ze drugs gebruikt. Melissa belooft het niet meer te gebruiken, maar ze gaat er steeds weer mee door. Als de clip wordt opgenomen gaat Jordi met Melissa mee. Ze mag geen drugs nemen en het gaat fout, ze wordt uit de clip gegooid. Jim neemt haar mee om haar iets tegen haar verdriet te geven. Daarna komt Melissa niet meer thuis. Jordi, Fleur, Kevin en Toine (vrienden) zoeken overal naar Melissa maar ze kunnen haar niet vinden. Als Jordi in contact komt met iemand van een kraakpand krijgt hij te horen dat er een houseparty is waar Melissa kan zijn. Samen met Fleur gaat hij naar de houseparty. Er wordt een meisje naar buiten gedragen, het is Melissa ze is ‘out `gegaan. Na deze gebeurtenis kickt Melissa af, Jim wordt opgepakt. Jordi en Melissa blijken verliefd op elkaar te zijn.

3.

Bij Melissa thuis. In de dansstudio. Bij Jordi. Op Jordi’s werk in de wasstraat. Op school. In het kraakpand in het huis van Jim. In het café. In het huis van Jim en het café wordt drugs gebruikt het ziet er daar ook rokerig uit.

In het café is het een beetje donker dat geeft echt de sfeer van een café.
De hoofdpersonen zijn heel naturel gegrimeerd. De kleding is ontspannen. Als Melissa danst heeft ze trainingskleding aan.
De muziek is belangrijk voor de film. De muziek is speciaal gemaakt voor de film er is ook een clip van de film voor de singel van Brainpower gemaakt. Je ziet dan Melissa ook in die clip dansen.

4.
Melissa:
Melissa is een vrolijk meisje dat goed kan dansen. Maar ze is erg onzeker. Doordat ze voor een clip wordt gevraagd leert ze Jim kennen. Jim geeft haar drugs, door die drugs is ze niet meer onzeker en durft ze helemaal los te gaan in het dansen. Melissa verandert in een verslaafde. Ze houdt niet van liegen, maar doordat ze verslaafd is geworden liegt ze achter elkaar door. Ze doet haar vrienden en ouders veel verdriet. Aan het einde van de film wordt ze weer helemaal de oude.
Jim heeft veel invloed op Melissa, ze vindt hem eerst erg aardig maar dat verandert in de loop van het boek. Jordi is haar beste vriend door de gebeurtenissen krijgt ze verkering met hem.

Jordi:
Hij is de beste vriend van Melissa. Hij is al heel lang verliefd op haar. Hij maakt zich veel zorgen als Melissa aan de drugs raakt. Hij blijft doorzetten om haar er vanaf te helpen. Ook als zijn ouders vermoeden dat hij aan de drugs is.
Ook kan hij goed met Fleur opschieten. Hij krijgt een hekel aan Debby die Toine (vriendje van Fleur) van Fleur af probeert te pakken. Kevin is zijn beste vriend die altijd rare trucjes op zijn BMX doet.
Melissa: Haar ouders weten niet dat ze op streetdance zit en dat ze meedoet aan een clip. Maar op klasiek-ballet zit. Volgens haar ouders is ze een heel net meisje.


5.

Drugsgebruik en hoe er mee omgegaan wordt, is het balangrijkste thema.
De regisseur en de schrijfster van het verfilmde boek, laten zien wat drugs allemaal kan doen en dat het ook verkeerd kan aflopen zoals bij Melissa. Ze laten ook zien wie je beste vrienden zijn.
De film is bijna hetzelfde als het boek. De regisseur heeft de verhaallijn van het boek zoveel mogelijk gevolgd. De schrijfster is veel bij de opnames geweest en ze speelt zelfs een heel klein rolletje (als buspassagier) in de film.

6.
De manier waarop het onderwerp drugs en verliefdheid word verwerkt, vind ik erg boeiend. Ze hebben denk ik eerst heel veel informatie verzamelt over drugs en drugs gebruikers op jonge leeftijd. Misschien drugsgebruikers of ex-drugsgebruikers geïnterviewd. Ik vond het niet zo heel goed geacteerd eerlijk gezegd, dat had beter gekund.

7.
De scene in de Florida. Jordi gaat Melissa zoeken, als hij haar vind ziet hij dat ze zoent met Jim. Jordi kan dat niet aan en rent naar buiten.
Die scene vind ik echt zielig voor Jordi want hij is al heel lang verliefd op haar.
De camera-uitvoering is dan: tijdens het zoeken snel langs de mensen die er staan. Als Jordi Melissa heeft gevonden staat de camera stil. Je ziet een close up van Jordi en dan een van Melissa. Dat vind ik mooi gedaan. Ik vind de camera uitvoering in het geheel goed en mooi gedaan. Alles is goed te zien.

8.
Ja ik vind dat het thema goed uitgevoerd is.

Het is een geloofwaardige film, kan echt gebeurd zijn.sterke punten; het is goed geregisseerd. Zwakke punten: Als ik Jordi was zou ik het niet zoveel voor Melissa opnemen. Ze blijft toch liegen.
De acteerprestaties waren wat minder maar dat is vaak zo met Nederlandse films. Ik vond ze niet overtuigend genoeg. De spelers vind ik wel geschikt voor hun rollen vooral Melody Klaver. Ze speelt Debby. Ze is erg arrogant en bitcherig maar erg overtuigend. De kleding paste precies bij de persoonlijkheden dus dat was erg goed gedaan.
De muziek speelde een belangrijke rol omdat het een dansfilm is. Het licht en de effecten zijn mooi gedaan. Er zitten bijna geen speciale effecten in omdat de film over een actueel onderwerp gaat waar geen “vreemde figuren” in spelen.
Het totaalplaatje ziet er goed uit. Het is een leuke en interessante film. Eigenlijk moet iedereen hem gezien hebben vind ik.

Recensie Afblijven.

'Afblijven' mag je best aanraken
door Bart-René Thiel
Sinds jaar en dag negeert de Nederlandse filmwereld een belangrijke doelgroep: de tiener. Behalve het verzamelde werk van Johan Nijenhuis ('Costa', 'Volle Maan') moet de puber het vooral doen met Amerikaans werk producties. Zal daar met de boekverfilming 'Afblijven' een eind aan komen?

Als het aan de regisseur Maria Peters ('Kruimeltje', 'Pietje Bell') ligt wel. Haar productiemaatschappij Shooting Star heeft naast 'Afblijven' nog vijf boeken van schrijfster Carry Slee aangekocht, zoals 'Spijt' en 'Pijnstillers'. Slee voelt feilloos aan wat jongeren bezighoudt. Ze combineert hedendaagse tienerproblemen zoals pesten, zinloos geweld en drugs met moderne trends als hiphop en chatten.

Overvloed aan jong talent
Op acteervlak is er in Nederland een overvloed aan jong talent. Kijk alleen maar naar de soaps, de dramaseries en de talentenjachten. In groten getale hebben jongeren zich de laatste jaren ingeschreven bij tal van acteer- en dansverenigingen om een plek in het spotlight te veroveren.


Dit bleek toen er begin dit jaar 800 jongens en meisjes bekwaam auditie deden voor een van de felbegeerde rollen in 'Afblijven'. De hoofdrol van Melissa ging naar debutante Sem Veeger. Verder zijn er rollen voor Melody Klaver die eerder imponeerde in de drama's 'Diep' en 'Langer licht', de talentvolle Matthijs van de Sande Bakhuyzen ("De Daltons") als Jordi en runner-up bij 'Idols 1' Jim Bakkum als lekker ding en vriendje van Fleur (Tessa Schram). Verder spelen veteranen Gijs Scholten van Aschat en Loes Wouterson de ouders van Melissa.

Boekeritus

Op een paar kanttekeningen na is 'Afblijven' geslaagd. Maria Peters wil bijvoorbeeld in al haar goedheid niks overslaan uit Slees werk - typisch een geval van boekeritus. Filmisch oninteressante subplots botsen hierdoor vaak met het hoofdverhaal: Melissa's worsteling met drugs en de pogingen van de stapelverliefde Jordi om haar te helpen.

Om de speelduur niet de twee uur te laten passeren, zijn er tal van momenten waarop personages een samenvatting geven van hun gevoelens om tijd te besparen. Na het zoveelste "ik ben verliefd, maar hij ziet me niet staan en nu voel ik me verdrietig" en "ik kan alleen dansen als ik een pil slik, want ik ben onzeker", haakt de intelligente kijker af. Wel is het aardig dat Peters elementen uit het boek heeft ge-update naar deze tijd.

De debuterende Veeger heeft soms zichtbaar moeite om de juiste snaar te raken, maar wanneer ze danst is ze in haar element. De stille momenten die ze met de ijzersterke Van de Sande Bakhuyzen deelt, ontroeren en behoren tot de hoogtepunten uit 'Afblijven'. Het is echter Melody Klaver die - als de bitchy Debby - de show steelt. Eerder speelde ze al de sterren van de hemel in 'Diep' en 'Langer Licht'. Ingehouden en secuur geeft ze haar personage in een tiental minuten een diepgang mee die de kijker op de juiste momenten emotioneert en aan het lachen maakt.

De mening van Bart renee Thiel is bijna gelijk aan de mijne.
Ik vind wel dat hij gelijk heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven (2006)"