Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afval voor voortgezette bouwvakkers

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1189 woorden
  • 5 maart 2005
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
46 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord

Iedereen kent ze wel de afval containers op de bouw, maar wat ligt er nou allemaal precies in en wie is verantwoordelijk voor?
Je ziet ze vaak hangen in de keten en mooi geplastificeerd collage waar op staat dat je afval moet scheiden.
Hout moet in de hout container en puin in de puin container die andere is voor pastic en andere materialen.
Bovendien is het goedkoper om het gescheiden af te voeren.
Volgens mij weten de meeste bouwvakkers dat wel en houden ze er zich wel aan.


Het gescheiden afvoeren is belangrijk voor het proces wat daar op volgt.
Het recyclingproces wat vaak word uitgevoerd door grote machines en massa productie is.
Twee plankjes kun je niet recyclen maar twintig ton gaat voor een dergelijk bedrijf makkelijker.
Dat wordt niet alleen met hout gedaan maar met de meeste bouwmaterialen.

Ik vind het gescheiden afvoeren en het recycle proces goed want iedereen weet wel hoe en waarom en je komt het dagelijks tegen.
Thuis denk maar aan de duo bak en op het werk kom je het ook tegen.
In de bouw misschien wel het meest want het is een van de grootste arbeidsfactoren van Nederland.

Indeling:

1: Voorwoord
2: Verantwoording
3: Afvalpreventie
4: Be- en verwerken van bouwafval
5: Conclusie
6: Bronnenlijst
7: Nawoord
8: Vragen en antwoorden
Verantwoording

Er zijn in wezen drie soorten groepen verantwoordelijk voor het bouwproces.
Dus ook voor het bouwafval.
De drie groepen zijn: de architect, de opdrachtgever en de aannemer.

De architect is de ontwerper van het bouwproject die bepaald onder andere het metselverband en dat kan grote invloed op de hoeveelheid afval dat ontstaat tijdens de metselwerkzaamheden. Zo ontstaat bij halfsteensverband veel meer afval dan bij wild verband. Doordat er vaak als stenen klasse 2 wordt gebruikt mag de steen een afwijking hebben van +3 of -4. Als je tien stenen naast elkaar legt met 2 mm afwijking dan kom je twee cm te kort dat kun je niet opvangen in de voegen. En moet je dus kappen wat extra afval oplevert. Bij wild verband kun je dat nog wel een keer opvangen. Daar in tegen werken de meeste architect tegenwoordig wel met koppenmaten zodat je bij de kozijnen mooi uitkomen kunt. En dan maar hopen dat hij niet met aanpassingen in het ontwerp aan komt want dan kun je slopen en vaak is een container dan niet weinig. En het is van belang dat hij duurzaam materiaal gebruikt wat ook kan worden hergebruikt na de sloop en milieuvriendelijk materiaal.

De opdrachtgever werkt meestal samen met een opzichter om te kijken als het goed en volgens de richtlijnen word uit gevoerd. Als de opdracht duidelijk is en er wordt voldoende werkoverleg gevoerd dan ontstaan de minste kans op fouten waar een opzichter over kan vallen wat vaak veel afval oplevert.


De aannemer laat het werk uitvoeren door een uitvoerder die leiding geeft aan zijn eigen timmerlieden en aan de onderaannemers enz. Bij onderaannemers hebben voormannen een belangrijke functie want die spelen het werk verder door de bouw op. De aannemer is verantwoordelijk voor de container en de afval afvoeren maar ook voor instructie van de werknemers. Op de meeste bouwen word afval al gescheiden afgevoerd dus staan er al meerdere containers voor puin, hout en overige materialen. In de keet hangen vaak ook informatie schema's aan de kant over werkwijzen. Iedereen op de bouwplaats is verantwoordelijk voor de hoeveelheid afval die er ontstaat maar toch moet je het samen doen.


Afvalpreventie


Een ander woord voor preventie is voorkomen. Dus afvalpreventie wil zeggen het verminderen van afval want voorkomen kun je het niet. Waar ook gebouwd word afval blijft ontstaan. Er zijn verschillende redenen waarom afval ontstaat: door fouten, wijzigingen en onomkoopbaarheden en sloopwerkzaamheden.

Er is in de laatste jaren veel vooruitgaan geboekt met betrekking tot het voorkomen van afval. Verpakkingsmaterialen worden vervangen door speciaal gemaakte containers. Rest materialen worden op nieuw gebruikt na een verwerkingsproces waardoor er nieuwe producten van worden gemaakt.

Dat is mogelijk omdat het op de bouwplaats al grotendeels word gescheiden. Dat is nodig want het afvoeren van niet voorgesorteerd afval is veel duurder dan gesorteerd afval. Een uitvoerder met oog voor kwaliteit en kosten zal het kunnen waarderen als je afval goed gescheiden weggooit.

De overheid heeft door de stortbelasting te verhogen het noodzakelijk gemaakt want afvoeren is dan wel duur maar het moet wel goed gedaan worden. Ze wil dat recycling meer gedaan word dan storten. Storten is het minst milieuvriendelijk.

Het afval op de bouwplaats bestaat voor meer dan 90% uit steenachtig materiaal, zoals:
• beton 40%
• metselwerk 25%
• asfalt 26%
De overige (bijna) 10% bestaat uit een groot aantal materialen, dat in kleine vormen voorkomen zoals:
• gips en cellenbeton
• bitumineus dakafval
• houtafval
• vlakglas


Be- en verwerken van bouwafval


Bouwafval mag niet onbewerkt in bouwwerken worden toegepast.

In het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP) zijn minimale eisen voor be- en verwerking van de verschillende soorten BA (bouwafval) vastgesteld.

Steenachtig bouwafval.

Puin:


Puinmateriaal wordt in grote brekers verwerkt van BA granulaten tot gecertificeerde granulaten. Dit kan zijn een menggranulaat, of een beton- of metselwerk granulaat in diverse korrelgrootten. Dit materiaal wordt vaak gebruikt als ophoogmateriaal of als funderingsmateriaal voor wegen. Granulaat kan worden gebruikt als grind in beton. Grind wordt steeds schaarser, maar veel word het nog niet gedaan omdat het waarschijnlijk nog te duur is voor betoncentrales.

Hout en bouwafval.
Afvalhout wordt onderverdeeld in:
• A- hout: onbehandeld hout
• B- hout: geverfd, gelakt of verlijmd hout
• C- hout: verduurzaamd hout wat onderverdeeld word in:
• CC- hout: gecreosoteerd hout ( bevat koper en chroom)
• CCA- hout: gewolmaniseerd hout (bevat koper, chroom en arseen)
Aangemerkt als gevaarlijk afval.
A en B hout word nuttig toegepast als secundaire grondstof in de houtvezel- en spaanplaat industrie. Maar ook als brandstof in energiecentrales.
CC en CCA hout worden gestort op gebruikt in elektriciteitscentrales. Het hout wordt vaak niet hergebruikt vanwege de hoeveelheid schadelijke stof die bevat. Verbranden in afvalverbrandinginstallaties kan ook niet omdat er dan als nog schadelijke stoffen in het milieu komen.

Asbest en bouwafval.

Asbest:

Asbesthoudende materialen zijn vroeger veel gebruikt in de bouw als bouwmateriaal en isolatiemateriaal. Omdat het slecht is voor de volksgezondheid mag het sinds 1993 niet meer worden gebruikt. Als je asbest tegen komt moet direct stoppen met de werkzaamheden en een speciaal bedrijf laten komen om het te verwijderen.

Gevaarlijk afval.

Per 8 mei 2002 is de EURAL (Europese afvalstoffenlijst) in werking getreden. Die lijst is gemaakt door een Europese Commissie die bepaald of een stof gevaarlijk is.

Klein chemisch afval.

De lijst daarvan in te downloaden bij het ministerie VROM, dat gaat voornamelijk over verven en hout verduurzaam middelen.

Conclusie

Met zo’n 19 miljoen ton per jaar vormt bouwafval in Nederland een van de omvangrijkste afvalstromen. Ca 90% daarvan is steenachtig afval (beton en metselwerk) dat voor nagenoeg 100% weer in de bouw wordt hergebruikt, voornamelijk als granulaat als fundering en ophogingmiddel voor wegen. Bouwafval vormt op die manier weer een secundaire grondstof waarmee ook nog eens een vermindering van het gebruikt van schaarse primaire grondstoffen word bereikt. Bouwafval is een markt op zich geworden met veel partijen en de overheid. Het loont om duurzaam met bouwafval bezig te zijn.

Bronnenlijst

1: Katern gekregen van meneer Gers
2: www.VROM.nl dossier afvalstoffen
3: Informatie verkregen bij uitvoerder van Haafkes.
4: milieu.pagina.nl meerdere links

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.