Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Evoluon

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 426 woorden
  • 21 november 2004
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Architectuur verslag

Het Evoluon
Noord Brabantlaan 1a
5652 LA Eindhoven

Naam van Architect: Louis Christiaan Kalff

Ik heb dit gebouw gekozen omdat het een belangrijk opvallend gebouw is in de regio Eindhoven.

Het Aanzicht

De koepel heeft een diameter van 77 meter en rust op twaalf V-vormige kolommen. Er ligt een ronde vijver voor van ongeveer dezelfde grootte, en een groot parkeerterrein. In de koepel zijn drie concentrische gaanderijen met een breedte van ongeveer 10 meter, met een totaal vloeroppervlak van ongeveer 4700 vierkante meter. Naast de koepel is een radartoren van 60m hoog geplaatst, achthoekig van vorm en 3 m in doorsnee. Ten westen van de koepel staat het dienstgebouw met restaurant, garderobe, toiletten enzovoort. In de kelder hiervan is ook een tentoonstellingsruimte en een filmzaal. Voor de bouw van het Evoluon was een grond van 5.8 beschikbaar.

Beeldende middelen

Het gebouw is gemaakt van ijzer, leunend op betonnen kolommen. Het is een ufo-vormig zilveren gebouw met aan de bovenkant ramen. Ik heb dit gebouw niet van binnen kunnen bewonderen, maar naar schatting is dit gebouw vrij ruim. Het is een zeer groot gebouw.


De compositie is volgens mij een centraalcompositie, want het is een rond gebouw met dus één centraal middelpunt.

De locatie

De bereikbaarheid voor de doelgroep is goed, het gebouw is namelijk gelegen aan de drukke hoofdweg, er komt daar veel verkeer langs.Wat vorm en materiaal betreft past het gebouw niet in de directe omgeving. Er omheen staan gewone huizen. De huizen stonden er ook eerder dan het gebouw, het gebouw is dus géén onderdeel van de omliggende woonwijken.

De functie

Het gebouw is gebouwd ter ere van het 75 jarige bestaan van het bedrijf Philips, met een vaste expositie “Mens en vooruitgang.” Tegenwoordig zit er ook een restaurant in. Maar de functie van expositiegebouw is niet veranderd.
Ik vind dat het gebouw goed bij de functie past. Het is een creatief gebouw met een creatieve tentoonstelling binnenin.

Een oud of nieuw gebouw?

Nee, de grens is niet vervaagd. Het gebouw is nog steeds alleen schoonheid. Als je naar het gebouw kijkt zie je niet meteen wat de functie ervan is.

Beoordeling

Ik vind het een mooi opvallend gebouw. Het is een groot contrast met de omliggende huizen en dat vind ik het zo speciaal maken. Ik vind niet dat dit gebouw enige zwakke punten heeft.
Het is leuk dat het in een gewone wijk van Eindhoven staat, dat vrolijkt de boel wat op.
Ik vind dat de architect in zijn opdracht geslaagd is, het was de bedoeling een tentoonstellingsruimte te creëren daar is hij in geslaagd. En het is nog een mooie ruimte ook.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.