Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Phileine zegt sorry (2003)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1347 woorden
  • 1 oktober 2004
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
De Filmwijzer

Film: Phileine zegt sorry
Scenario & regie: Robert Jan Westdijk
Schrijver: Ronald Giphart
Cast: O.a. Kim van Kooten, Michiel Huisman, Liesbeth Kamerling, Daan Schuurmans.
Jaar: 2003
1. De film speelde zich af in het centrum van Utrecht en New York.
2. De hoofdrolspelers zijn normaal, volgens de laatste mode, gekleed. Bij speciale gelegenheden hebben ze nette kleren aan.
3. De locaties bepalen de sfeer heel erg, dat gebeurt als er bijvoorbeeld over New York gevlogen wordt. Er wordt in het donker gevlogen over New York, zodat je alles goed kan zien met alle lichten van de stad. Drukke straten in New York is ook een goed voorbeeld, je ziet dat het heel druk is in de stad met allerlei zakenmensen en heel veel gele taxi’s. In het park zitten heel veel mensen in de zon met elkaar te ontspannen.
4. De muziek diende soms als achtergrond, je hoort vaak muziek op de achtergrond als er gepraat wordt, maar de muziek is bij sommige stukken wel belangrijk, bijvoorbeeld op een feest.

5. Er waren regelmatig speciale geluidseffecten, bijvoorbeeld toen Phileine en Max op het einde heel hard schreeuwden was dat in echo heel hard te horen en toen die meteoriet in het theater instorten hoorde je een hele harde knal. In de film zit ook muziek die verwijst naar andere films.
6. Het verhaal is chronologisch verteld.
7. De scène die mij het meest is bijgebleven is de scène waarin Phileine uit woede door een flat naar boven vloog en uiteindelijk de ruimte in. De cameravoering en de montage hebben hier een zeer grote rol in gespeeld, want normaal kan een mens niet zomaar door een flat naar boven vliegen door alle verdiepingen heen en dan nog eens naar de ruimte gaan. In de rest van de film spelen de cameravoering en de montage ook een belangrijke rol.
8. De film is een comedy.
9. De film gaat over Phileine die haar vriend Max achterna gaat in New York. Hij heeft daar een rol gekregen in een musical. Ze komt erachter dat hij naakt in die musical speelt. Tijdens de première gaat het Phileine te ver en zegt ze hard op dat ze het genoeg vindt. Op een feest na de voorstelling biedt Phileine haar excuses aan.
10. Max speelt naakt in een musical en daar krijgen Max en Phileine ruzie om.
11. Phileine: Phileine is eigenwijs, ontzettend brutaal en toch heel kwetsbaar. Phileine zit vol met humor en ze heeft overal commentaar op. Mensen die haar kennen weten dat ze een grote bek en een klein hartje heeft.
Max: Max is de vriend van Phileine. Hij gaat voor een musical naar New York. Kunst en liefde zijn twee hele belangrijke dingen in zijn leven.
De onderlinge relatie tussen Phileine en Max is goed. Max is de vriend van Phileine. Ze hebben af en toe ruzie maar op het eind zijn ze alles weer vergeten.
12. Het zijn ‘gewone mensen’, ze vertegenwoordigen niet een bepaald standpunt. Phileine is eigenwijs, ontzettend brutaal en heeft commentaar op, maar ze vertegenwoordigt niet een bepaald standpunt.
13. Ik heb met Phileine het meest meegeleefd, omdat alles vanuit haar ogen wordt beschreven.

14. De film is vooral bedoeld om het publiek te amuseren.
15. De regisseur gebruikt veel special effects: Phileine die door een flat naar boven raast, een meteoriet die inslaat het theater.
Recensie: Phileine zegt sorry

Regie: Robert Jan Westdijk
Genre: Komedie, Romantiek
Tijdsduur: 95 minuten
Jaar: 2003
Acteurs: Kim van Kooten, Michiel Huisman, Hadewych Minis, Tara Elders, Kenan Raven, Mads Wittermans, Leona Philippo, Liesbeth Kamerling, Daan Schuurmans

Samenvatting:
"Phileine zegt sorry" wordt een romantische komedie, waarin de karakters van Phileine en Max net zo vrijmoedig en scherp worden neergezet als in het boek van Ronald Giphart.
Wanneer Phileine’s vriend Max meedoet aan een internationaal Shakespeare-project, reist Phileine hem achterna naar New York. Daar vermoedt ze dat hij meer geïnteresseerd is in zijn tegenspeelster Joanne dan in haar. Uit jaloezie werpt ze zich eerst in de armen van Joanne’s vriend. Vervolgens verstoort ze de uitvoering van Romeo en Julia waarin Max en Joanne krampachtig proberen te schitteren. Het resultaat is dat Phileine alle aandacht naar zich toetrekt.
Haar nieuw verworven roem brengt echter niet het geluk waar ze op hoopte. In de theatrale omgeving van een Waldorf Astoria-suite realiseert Phileine zich wat Max voor haar betekent. Maar omdat hij heeft ontdekt dat Phileine hem bedrogen heeft met de vriend van Joanne, wil hij haar niet meer zien. Ze zien elkaar pas weer terug op een galafeest in New York.

In deze explosieve slotscène betreedt Phileine het feestpodium om, in een hartstochtelijke wanhoopspoging, voor het eerst in haar leven ‘Sorry’ te zeggen...

Recensie:
Hoewel tegenwoordig zelfs uit Disney-attracties ideeën ontstaan voor speelfilms (Pirates Of The Caribbean), zijn boeken nog steeds zeer populaire bronnen van inspiratie. Geen probleem natuurlijk, het is beter om een goed verhaal gebruiken dan zelf een slecht verhaal te verzinnen. Helaas komt het vaak voor dat filmmakers denken dat ze met het kopiëren van een goed boek klaar zijn met hun werk, maar gelukkig is dat bij deze film niet het geval. "Phileine zegt sorry" is een verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart, en de film doet het boek eer aan. Sterker nog, Giphard komt zelf tussen de scènes door nog even vertellen, dat hij de film zelfs beter vindt dan zijn eigen boek. Hoe dan ook, het is een goed boek en een goede film.

Behalve het verhaal is ook de selectie van acteurs en actrices belangrijk voor een film. Vooral de rol van Phileine moet goed neergezet worden, omdat zij het verhaal beleeft, vertelt en maakt. Kim van Kooten levert een uitstekende prestatie door de uitgesproken rol levendig te vertolken op het witte doek. De energie die ze uitstraalt, grijpt je vast en de spontaniteit brengt kleur in de film. Het spel van haar collega’s is overigens ook prima, maar verbleekt toch in vergelijking.

Phileine is een meid die doet wat ze wil en zegt wat ze vindt. Dit levert vaak komische momenten op waarin de brutaliteit en eigenzinnigheid de boventoon voeren. Een mooi voorbeeld hiervan is de scène waarin ze samen met een vriendin in een vol restaurant uitbundig een fake-orgasme laat horen, een duidelijke verwijzing naar " When Harry Met Sally". Toch weet Phileine ook dat het soms verstandiger is even te zwijgen. Op deze momenten richt ze zich naar de camera en vertelt het publiek wat ze eigenlijk denkt en had willen zeggen. Dit “Malcolm In The Middle” effect wordt afgewisseld met de droomwereld, die zich in Phileine’s hoofd afspeelt. Van naakte 65+-ers tot de ruimtereis van een groot snoephartje, alles draagt bij in het vertellen van het verhaal zoals Phileine het beleefd. Het geheel heeft een prachtig vrolijke film als resultaat.

Phileine laat zich leiden door emoties; liefde, hebzucht, wraak, jaloezie… Ze laat niemand haar in de weg staan in haar zoektocht naar wat ze wil, ook al weet ze niet precies wat dat is. Pas als ze het heeft gehad en heeft verloren weet ze wat ze eigenlijk had willen hebben. Als alles dan is verprutst en ze de personen om wie ze het meest geeft heeft verloren, is het misschien toch tijd om haar schild af te nemen en het s-woord uit te spreken, sorry.

Phileine zegt sorry is een goede Nederlandse romantische komedie die van begin tot eind weet te amuseren, het bioscoopbezoek zeker waard.

Recensent:
Alex van Wankum - a.vwankum@movie2movie.nl

http://www.movietomovie.nl/index.php?item=1350&rid=549&Website_Session=d413b6a582a8776bde84bded75b5f76c

Workshops

’s Middags was er een workshop auditie. Kim van Kooten deed samen met een paar mensen een auditie voor. Daarna was er een auditie van boek tot film. Je kon daar vragen stellen aan de regisseur en de schrijver van het boek.

Eigen mening

Ik vond het een leuke film omdat er veel leuke dingen in gebeuren waardoor het je blijft boeien en de film dus niet verveeld. Ik vond de workshops niet zo leuk omdat er niet zo veel gebeurde. Er werd alleen iets voor gedaan en je kon wat dingen vragen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Phileine zegt sorry (2003)"