Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wiet en hasj

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 744 woorden
  • 17 augustus 2004
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
98 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat zijn wiet en hasj en wat zijn de gevolgen ervan?

Bijna iedereen komt wel eens wiet of hasj tegen. In het Nederlands heet deze plant hennep. Hashish (hennep) wordt hasj, shit of stuff genoemd en marihuana is wiet, van het Engelse "weed", dat onkruid of gras betekent. De werking van marihuana is entheogeen, je gaat er niet van trippen, alleen als je het in grote hoeveelheden gebruikt, bijvoorbeeld door het te eten. Maar het heeft wel entheogene eigenschappen: het veroorzaakt een euforisch gevoel. Je gaat je er bijzonder prettig van voelen en het stimuleert het gedachtenleven. Wie "high" is, heeft een positieve kijk op de wereld en het leven.

Hashish is het harsachtige laagje waarmee de toppen van de rijpe, vrouwelijke hennepplant bedekt zijn. Deze kleverige stof bevat het werkzame bestanddeel THC. Het wordt op verschillende manier van de plant losgemaakt en tot een groen-bruine substantie samengekneed, maar marihuana kan ook in gedroogd vorm, als wiet, gerookt worden. Er is een grote variatie in het effect van de verschillende soorten hashish. De ervaren gebruiker kent het verschil tussen Nepalese, Turkse, Afghaanse of Marokkaanse hash. Sommige soorten maken je lichtvoetig en spraakzaam, andere nopen tot liggen en dromen.


Het roken van hash wordt blowen genoemd. In Nederland wordt hashish meestal gerookt in een joint. De hash of wiet wordt op wat tabak vekruimeld en soms komt er nog wat tabak bovenop. En daar wordt dan een grote joint van gedraaid die door een aantal blowers samen wordt gedeeld. Een stickie is hetzelfde, maar dan voor één persoon.

Uiterlijk
Marihuana lijken op bloemtoppen en variëren in de kleuren van groen tot groen-bruin.
Hasj zijn plakkerige blokjes of plakjes wat varieert in kleuren van geel tot lichtbruin tot zwart.
Hasjolie is een bruinzwarte vloeistof.

Wat doet het met je?
Werking
Lichamelijk:

· Rode ogen (vooral bij onervaren gebruikers en bepaalde cannabissoorten)
· Verslapping van je spieren (loom aanvoelen)
· Verhoging hartslag
· Vermindering pijn (hoofdpijn en krampen)
· Vermindering misselijkheid (cannabis wordt hiervoor medicinaal toegepast)
· Droge mond
Psychisch:
· Versterkt de gemoedstoestand
· Beïnvloedt de gedachtengang (meer creatief en filosofisch)
· Verandert je waarneming (bijvoorbeeld van muziek)
· Beïnvloed je hongergevoel
· Beïnvloed je geheugen (korte termijn geheugen en het lineair denken)
· Vermoeidheid; je hebt minder zin om dingen te ondernemen


Cannabis met andere drugs
De combinatie met alcohol kan leiden tot misselijkheid en flauwvallen. Deze twee middelen verstreken elkaars werking.

Werkingsduur
Wanneer je cannabis rookt begint de werking na ongeveer een halve minuut. Het maximale effect komt na zo’n 20-30 minuten en blijft zo’n 2-3 uur aanhouden.
Als je cannabis eet (in bijvoorbeeld cake) begint de werking na ½ uur tot 2 uur en kan 5 tot 12 uur aanhouden.

Aantoonbaarheid
THC wordt opgeslagen in lichaamsvetten. De aantoonbaarheid is afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je hebt gebruikt. Bij zwaar gebruik is THC in de urine nog zo’n 42 dagen zichtbaar. In je bloed is cannabis nog zo’n twee weken zichtbaar.

Gebruik en risico's
Gebruiksmethoden
Je kunt cannabis roken (in een pijpje, waterpijp of vermengd met tabak in een joint). Het kan ook puur gerookt worden. Cannabis kun je ook eten (spacecake) en drinken (thee).
Daarnaast is het mogelijk om de werkzame stof uit cannabis binnen te krijgen via een verstuiver of een verdamper.

Risico’s
Licamelijk:

· Ademhalingsproblemen (door het te roken)
· Verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker (vooral door het te roken)
· Hartkloppingen

· Hoofdpijn
· Duizeligheid
Psychisch:
· Verwarring
· Storing korte termijn geheugen
· Paranoia en angst
· Psychose
· Flippen (verwarring en angst en het is mogelijk dat je ‘out’ gaat)
Mensen die een psychische stoornis of aanleg hebben, wanneer het bijvoorbeeld veel voorkomt in de familie, hebben een verhoogde kans op een psychose of andere psychische problemen en kunnen beter geen cannabis gebruiken.

Verslaving
Bij cannabisgebruik treedt geen tolerantie op (je lichaam vraagt niet elke keer meer van het middel om hetzelfde effect te bereiken), maar gebruikers zeggen wel dat ze steeds meer kunnen hebben.
Cannabis geeft geen lichamelijke verslaving. Geestelijke afhankelijkheid komt voor bij veel gebruik en zeker wanneer je gebruikt om de verkeerde redenen (bijvoorbeeld ontvluchten van de werkelijkheid). Sommige gebruikers kunnen heel makkelijk stoppen met blowen, maar andere krijgen last van allerlei ziektes (bijvoorbeeld hoofdpijn en slapeloosheid) wanneer zij stoppen. Dit komt meestal door problemen van de gebruiker zelf zoals stress.

Gebruik van cannabis leidt niet per definitie tot gebruik van harddrugs.

Cijfers
Van de totale bevolking van 12 jaar en ouder zegt 16% ooit cannabis gebruikt te hebben. Van de naar schoolgaande jeugd tussen de 12 en 19 jaar zegt 20% ooit cannabis gebruikt te hebben. In Nederland zijn ongeveer 750.000 mensen die softdrugs gebruiken, in alle beroepslagen.

REACTIES

F.

F.

LEELUUUK

19 jaar geleden

S.

S.

hai saffie

ik vind het een goed werkstuk.
ik kan er heel veel informatie uithalen.
hartstikke bedankt.
groetjes sollie

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.