Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kerken

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 659 woorden
  • 5 juli 2004
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
75 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Hoofdstuk 3: De kerk, het gebouw van het christendom. Inleiding De doelstelling, het eerste hoofdstuk over de islam en het tweede hoofdstuk over het hindoeïsme zijn gemaakt. Net als het komende hoofdstuk, waarin we het christendom zullen gaan behandelen, zijn de vorige hoofdstukken verdeeld in vier paragrafen. Ook in dit hoofdstuk zullen we weer ingaan op dezelfde punten. Dit zijn dus: het interieur en de uiterlijke kenmerken, de functie, de vorm en de keuze voor deze vorm van de kerk en de ruimtes binnen de kerk. Paragraaf 1 Wat zijn opvallende uiterlijke kenmerken van de kerk? In de middeleeuwen zijn er veel zeer grote kerken gebouwd. In Frankrijk en Engeland werden er kathedralen gebouwd in gotische stijl. Deze werden wereldberoemd. Deze soort kerken zijn te herkennen doordat ze rijkelijk versierd zijn met beelden, schilderijen, kerkramen en muurschilderingen van Christus aan het kruis, van Maria en van andere heiligen. Een voorbeeld van een bekend beeld is een 'piëta'. Hierbij zie je Maria met een dode Christus op haar schoot. De reden voor al deze schilderijen en beelden is dat de bevolking in die tijd nog niet kon lezen en schrijven. Veel schilderijen waren gewijd aan de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Christus. Ook zijn er kerken die niet zo rijkelijk versierd zijn als de gotische kathedralen. Dit zijn bijvoorbeeld de protestantse kerken. Volgens hen lijden de versieringen in de kerk alleen maar af van waar het werkelijk om gaat in de kerk: het geloof. En natuurlijk is waarschijnlijk wel het meest opvallende kenmerk van de kerk, de kerktoren wel. Door de grote hoogte van de kerktorens zijn de kerkklokken in de verre omtrekken nog te horen. Ook laten bijna alle kerktorens ons ook zien hoe laat het is.
Paragraaf 2 Wat zijn de belangrijkste functies van de kerk? In de kerk belijden de christenen hun godsdienst. Christenen kunnen verschillende gelegenheden aangrijpen om samen te komen voor een kerkdienst, maar de belangrijkste dag is de zondag. Dit is namelijk de dag van de opstanding van Jezus. Tijdens zo'n kerkdienst krijgen de christenen de gelegenheid te bidden. Ook lezen ze uit de bijbel, zingen liederen en ze luisteren naar een preek van de dominee, de predikant (protestanten) of de priester (rooms-katholieken). Paragraaf 3 Wat is de indeling van het gebouw en welke functie heeft iedere ruimte? Voor de indeling van kerken in het christendom zijn geen ‘vaste afspraken’. Wat wel kenmerkend is, is de, vaak grote, kerkzaal/ruimte, waar de kerkdiensten gehouden worden. Wat kenmerkend is voor het katholieke geloof zijn de kleine biecht-ruimtes, de ‘biechtstoel’ waar gelovigen kunnen biechten bij de priester. In deze kleine ruimte zit de gelovige en de priester gescheiden door een wand met vaak een luikje hier tussen. Verder zijn er natuurlijk de algemene ruimtes waar plaats is om bijv. jassen op te hangen, koffie te drinken, en te vergaderen. Hoe deze ruimtes er uit zien mag elke kerk zelf beslissen. Paragraaf 4 Welke vorm heeft de kerk en waarom is er voor deze vorm gekozen? De kerken in Nederland werden vroeger altijd volgens één soort model gebouwd, namelijk het kerktorenmodel waar er nog veel van te zien zijn in Nederland. Bij oude dorpen en steden is nog altijd te zien dat de huizen vaak om de kerk heen gebouwd werden. De kerk was letterlijk het middelpunt van het dorp of de stad. Ook had het een diepere betekenis, het liet zien dat de kerk, het geloof, de kern van de samenleving was. De kerktoren is voor veel steden en dorpen een kenmerk, zoals bijv. de Dom in Utrecht. In de kerktoren bevinden zich altijd de kerkklokken, door zijn grote hoogte, zijn deze in de verre omtrekken nog te horen. Ook is er vaak een klok op te zien. Als er tegenwoordig een nieuwe kerk wordt gebouwd, word dit vaak niet meer volgens het oude model gedaan. De kerk van tegenwoordig heeft een moderne en hedendaagse uitstraling, waarmee het zijn ‘ouderwetse imago’ van zich af lijkt te willen schudden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.