Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Albert Einstein

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1829 woorden
  • 27 mei 2004
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
123 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Albert Einstein
Inhoudsopgave

Inhoudsopgave Blz. 2
Inleiding Blz. 3
Albert Einstein Blz. 4
Einsteins ontdekkingen Blz. 5
Het effect van de atoombom Blz. 7
En nu? Blz. 8
Conclusie Blz. 9
Bronnenlijst Blz. 10


Inleiding

Dit verslag gaat over Albert Einstein. Ik heb Einstein gekozen, omdat zijn theorieën mij wel interesseren. Ook heb ik al eens een website gemaakt (http://www.lichtsite.tmfweb.nl) waarop de relativiteitstheorie behandeld wordt.

De hoofdvraag van dit verslag is: Wat voor invloed heeft Albert Einstein gehad op de wereldgeschiedenis?
Bij deze hoofdvraag heb ik de volgende deelvragen uitgewerkt:
Wie was Albert Einstein?
Waardoor is hij bekend geworden?
Wat voor effect had de atoombom op de wereld?
Wat is daar nu nog van te merken?


Albert Einstein
[plaatje0] Einstein krijgt een Amerikaans nationaliteit.
[plaatje1] Einstein in overleg met de primeminister van Israël
Albert Einstein was één van de grootste theoretische fysici ter wereld. Hij werd op 14 maart 1879 geboren in het Duitse plaatsje Ulm. Omdat Einstein verhuisde naar Zwitserland, kreeg hij daar in 1901 een Zwitserse nationaliteit. Hij heeft daar, aan de Technische Hogeschool in Zürich, elektrotechniek gestudeerd. Vanaf 1902 is hij hoogleraar aan diverse universiteiten en hogescholen. In 1914 krijgt hij weer een Duitse nationaliteit. Tot 1933 is hij dan hoogleraar aan de universiteit van Berlijn.
Na 1933, toen de Nazi’s aan de macht kwamen, besloot Einstein als Jood te verhuizen naar de Verenigde Staten. In 1941 kreeg hij daar de Amerikaanse nationaliteit.

Als wetenschapper had Einstein vrij veel met de politiek te maken. Volgens Einstein is oorlog voeren verspillen van mensenlevens. Hij was voorstander van burgerlijke ongehoorzaamheid, dit bracht dienstweigering teweeg. Veel wetenschappers hadden weinig begrip voor Einsteins manier van denken. Er werden zelfs anti-Einstein bewegingen opgericht. Toen hij 1933 naar de Verenigde Staten vluchtte, vonden de meeste Duitsers dit dan ook niet erg.
Einstein was bang dat de Duitsers onder leiding van Hitler een atoombom zouden gaan maken. Om te voorkomen dat Duitsland het eerste land met een atoombom zou zijn, bood hij de Verenigde Staten zijn kennis aan die nodig is om een atoombom te maken.
Maar nadat Hiroshima en Nagasaki vernietigt waren ging Einstein zich inzetten voor de wereldvrede. Hij pleitte voor een verbod op kernwapens. In 1952 werd hij zelfs door Israël gevraagd of hij president wilde worden van dat land. Einstein heeft dit aanbod geweigerd. Op 18 april 1955 is Einstein op 76-jarige leeftijd overleden.

Einsteins ontdekkingen

Toen Einstein nog in Duitsland woonde, deed hij in 1905 drie publicaties in het bekende wetenschappelijke tijdschrift ‘Annalen der Physik’. Deze publicaties hebben hem wereldberoemd gemaakt. De theorieën die Einstein ontwikkelde, deed hij zonder meetinstrumenten en apparatuur, het enige wat hij nodig had waren pen en papier. Hij onderbouwde zijn theorieën met formules en vergelijkingen. De drie publicaties die hij publiceerde waren:
1. Foto elektrisch effect. Dit was de basis van de kwantummechanica. Einstein maakte hiermee duidelijk dat je licht kon ‘zien’ als een golfbeweging, maar ook als deeltjes. Voor deze ontdekkingen kreeg hij in 1922 een Nobelprijs.
2. Verklaring van de Brownbeweging (kleine deeltjes bewegen voortdurend wanneer ze opgenomen zijn in vloeistoffen en gassen). Met deze theorie werd het bestaan van moleculen bewezen.
3. Dit artikel is later bekend geworden als de speciale relativiteitstheorie. Hierin bewijst Einstein dat begrippen als tijd en afstand niet absoluut, maar relatief zijn. In dit artikel kwam onder ander de bekende formule E=mc² in voor, deze formule legt het verband tussen massa en energie.
Later heeft Einstein nog een algemene relativiteitstheorie ontwikkeld. Hierin beschreef hij de zwaartekracht.
Toen Einstein naar de Verenigde Staten verhuisd was, leverde hij daar ook nog een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de atoombom. Dit deed hij omdat hij ervoor wilde zorgen dat de Verenigde Staten eerder een atoombom zouden hebben dan de Duitsers. Hij schreef daarom de volgende brief aan president Roosevelt:

Albert Einstein
Old Grove Rd.
Nassau Point
Peconic, Long Island
2 augustus 1939
F.D. Roosevelt
President van de Verenigde Staten
Witte Huis
Washington, D.C.
Sir,
Recent onderzoek van E. Fermi en L. Szilard, waarvan ik manuscripten heb ontvangen, heeft bij mij de verwachting gewekt dat het element uranium een nieuwe en belangrijke energiebron zal worden in de nabije toekomst. Hierdoor is een situatie ontstaan die vraagt om waakzaamheid en, indien nodig, om een snelle reactie van de regering. Ik ben daarom van mening dat het mijn plicht is uw aandacht te vragen voor de volgende feiten en aanbevelingen:
De afgelopen maanden is het aannemelijk geworden – dankzij het onderzoek van Joliot in Frankrijk alsmede het onderzoek van Fermi en Szilard in Amerika – dat het teweegbrengen van een nucleaire kettingreactie in een groot stuk uranium, waarbij een enorme hoeveelheid energie en grote hoeveelheden radiumachtige elementen vrijkomen, binnenkort kan worden verwezenlijkt.

Dit nieuwe verschijnsel kan ook leiden tot de ontwikkeling van bommen, en het is denkbaar – alhoewel veel minder zeker – dat aldus een nieuw type zeer krachtige bom ontwikkeld kan worden. Eén zo’n bom, vervoerd per boot en in een haven tot ontploffing gebracht, kan waarschijnlijk de gehele haven en nog een deel van de omgeving vernietigen. Het is echter ook mogelijk dat dergelijke bommen te zwaar zullen zijn om met vliegtuigen vervoerd te kunnen worden.
De Verenigde Staten beschikken slechts over kleine hoeveelheden uraniumerts. In Canada en het vroegere Tsjecho-Slowakije is wat uraniumerts van goede kwaliteit aanwezig, maar de belangrijkste bron voor uranium is Belgisch Kongo.
Met het oog op deze situatie zou u het wenselijk kunnen achten dat de regering contact onderhoudt met de groep natuurkundigen die in Amerika onderzoek doet aan kettingreacties. U zou daartoe een vertrouwenspersoon kunnen aanstellen, die vanuit een officieuze hoedanigheid opereert. Zijn taak zou het volgende kunnen omvatten:
a). contact houden met regeringsinstellingen, deze op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen, en aanbevelingen doen voor door de regering te treffen maatregelen, waarbij met name aandacht moet zijn voor het verzekeren van de aanvoer van voldoende uraniumerts voor de Verenigde Staten.
b). doen versnellen van het experimenteel onderzoek dat op het moment wordt beperkt door de grenzen van budgetten van de universiteiten, door indien nodig fondsen beschikbaar te stellen, door gebruik te maken van zijn contacten met particulieren die een financiële bijdrage willen leveren voor dit doel, en misschien door samenwerking met laboratoria van de industrie die beschikken over de benodigde uitrusting.
Ik heb begrepen dat Duitsland gestopt is met de verkoop van uranium uit de overgenomen mijnen in Tsjecho-Slowakije. Deze maatregel kan wellicht verklaard worden met het gegeven dat de zoon van de Duitse onderminister, von Weizsäcker, verbonden is aan het Kaiser-Wilhelm Instituut in Berlijn, waar het Amerikaanse onderzoek aan uranium op dit moment wordt herhaald.
Hoogachtend,

Albert Einstein
Al snel werd er in de Verenigde Staten een atoombom geproduceerd. Deze ‘Thin Man’ was 5 meter lang en woog 15 kilogram. Later werd deze in tweeën gedeeld en Little Boy genoemd. Later werd er nog een 5 kilo wegende Fatman gemaakt.
Bij verschillende plaatjes, zoals Hanford en Washington, werden fabrieken gebouwd om het uraniumisotoop U-235 te scheiden uit het uranium dat in de natuur ‘te vinden’ is. Dit scheiden is een erg ingewikkeld proces.
Om het ontwikkelen van een atoombom te kunnen realiseren, werd het Manhattanproject opgezet. De leiding van dit project lag in handen van J. Robert Oppenheimer. Hij werd later ook wel ‘the father of the atombomb’ genoemd.


[plaatje2] Einstein samen met Oppenheimer

Het effect van de atoombom

Er waren berichten dat ook Hitler Duitsland bezig was met het ontwikkelen van een atoombom. Het bleek waar te zijn. Er waren echter wel verschillen tussen het Duitse en Amerikaanse atoomproject. De Duisters dachten bij dit project niet aan een bom, maar aan een aandrijving voor hun U-boten. De manier om het uranium te scheiden was ook anders. De Duitsers hadden zogenaamd zwaar water nodig voor de scheiding. Om te voorkomen dat de Duitsers genoeg zwaar water konden produceren om een reactor op gang te brengen, kwamen de geallieerden in actie. Zo werd er een zwaar waterfabriek in Vermork (Noorwegen) opgeblazen. Door deze sabotageacties was het voor Duitsland onmogelijk om een werkende reactor te verkrijgen. Omdat Einstein een Jood was konden de Duitsers Einsteins formule E=mc² niet gebruiken, hoewel deze belangrijk is bij het splijtingsproces.
In de Verenigde Staten ging het een stuk beter. Op 16 juli 1945 explodeerde de eerste atoombom. Dit was een test en de kracht van de bom was gelijk aan 20.000 ton TNT. Oppenheimer had zelf 300 ton verwacht.
Op 6 augustus 1945 werd de eerste atoombom gegooid op Hiroshima. Een paar dagen later op 9 augustus viel de tweede atoombom op Nagasaki. Door deze twee atoombommen zijn er tienduizenden mensen gedood.
De atoombommen hadden een grote invloed op de rest van de wereld. Einstein was geschrokken van de gevolgen van de atoombommen. Hij had de Amerikaanse regering al gewaarschuwd voor een mogelijke kernoorlog. Hij informeerde de samenleving hierover en stelde voor om een internationale controle op kernwapens in te stellen.
Later kregen meer landen beschikking over kernwapens. Een voorbeeld hiervan is Rusland. De gevolgen hiervan was de koude oorlog. De Verenigde Staten en Rusland bedreigden elkaar met kernwapens. Gelukkig is het goed gegaan en vond er geen kernoorlog plaats.

En nu?

Tegenwoordig merk je nog steeds wat voor effect de atoombommen op de wereld hebben. In Japan gaan er nog steeds mensen dood als gevolg van de atoombommen die er bijna 58 jaar geleden vielen. Nu wordt er elk jaar op 6 augustus een vredesfestival gehouden in Hiroshima.
Na de aanslagen op de New York op 11 september 2001, ontstond al snel het vermoeden dat Osama bin Laden waarschijnlijk de beschikking had over kernwapens. Ook wordt het sommige landen verboden om kernwapens te testen. De grote hoeveelheid straling die vrijkomt, zou veel dieren en planten doden. Stel dat er nu één of andere gek gaat rond roepen dat hij een atoombom op een belangrijke stad gaat gooien, wat doe je dan? Zegt hij maar wat, of heeft hij echt een atoombom?


Conclusie

Einstein heeft een behoorlijk grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. Onder ander door de theorieën die hij ontwikkeld heeft. Hier is hij wereldberoemd mee geworden. Vooral door zijn algemene en speciale relativiteitstheorie is hij bekend geworden. Einstein liet zien dat je ook zonder meetinstrumenten, maar alleen maar met pen en papier ingewikkelde theorieën kunt ontwikkelen.

Einstein leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de atoombom. Hij wilde zijn kennis aanbieden aan de Verenigde Staten, zodat de Verenigde Staten eerder een atoombom zou ontwikkelen dan Duitsland. Wanneer in 1933 de nazi’s aan de macht komen gaat hij als Jood naar de Verenigde Staten en komt niet meer terug in Duitsland.
Nadat Nagasaki en Hiroshima vernietigt zijn, gaat Einstein zich inzetten voor de wereldvrede. Hij pleit voor een internationale controle op kernwapens.
Tegenwoordig merk je soms de invloed die kernwapens kunnen hebben. Bijvoorbeeld personen die dreigen kernwapens te gebruiken, of landen die experimenteren met kernwapens.

Bronnenlijst

Voor deze praktische opdracht heb ik de volgende bronnen gebruikt:

Encarta 99 Encyclopedie:
Albert Einstein
Kernwapen
Robert Oppenheimer
Nagasaki
Hiroshima

Internet:
Salomé-Atoombom
http://huizen.daxis.nl/~mantveld/Atoombom.htm

The Energy Planet - Albert Einstein
http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll103/tep/nl/biographies/albert_einstein.html

De biografie van Albert Einstein
http://www.homepages.hetnet.nl/~vedransimic/biografie.htm

Albert Einstein Home Page
http://www.humboldt1.com/~gralsto/einstein/einstein.html

Boeken:
Frank Vermeulen, Mijnheer Albert, 356 pagina’s, Tielt 2001

REACTIES

K.

K.

waarom niet meer?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.