Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cidade de Deus (2002)

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas havo | 431 woorden
  • 19 oktober 2003
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
CIDADE DE DEUS Regie: Fernando Meirelles
Met: Mattheus Nachtergaele
Seu Jorge
Alexandre Rodrigeus
Gero Camilo
Graziela Moretto
Cidade de Deus is een film dat in het verleden begint en in het heden eindigt. Het speelt zich af in Rio de Janeiro, Brazilië. De film begint met een snelle montage van beelden van het slachten van kippen, waarbij er eentje ontsnapt. Je ziet het hart van de kip sneller kloppen waardoor je eigen hart ook sneller gaat kloppen. Het onderwerp is duidelijk: in de sloppenwijk is het leven een grote slachtpartij. Het gaat vooral om deze 4 crimineeltjes: Dobbeltje, Zetje, Biefstuk en Frietje. Maar een enkeling ontsnapt er aan, Raket. Een intelligente jongen, die de verleiding weerstaat lid te worden van de bende van zijn broer. Maar zijn jeugdvriendje Zetje is heel anders bezig. Hij verandert langzamerhand de buurt tot een bloedig leven met verschillende drugsbaasjes, soms niet ouder dan een jaar of negen, waar onderling een hoge strijd heerst over wie het meeste aanzien en macht heeft. Jonge kinderen, die toevallig op het verkeerde grondgebied staan, mogen kiezen of ze door hun hand of hun voet worden geschoten. Daarna krijgt een jong bendelid de opdracht om een van hen dood te schieten. Hij mag zelf kiezen wie. Ondertussen is Raket bezig een soort van carrière te maken met zijn kunst voor fotografie. Hij krijgt een opdracht foto’s van drugsdealers in zijn buurt te maken als bewijsstuk om hun op te pakken. Dit is zijn kans om te ontsnappen aan de wereld van armoede, drugs en geweld. Persoonlijk vind ik het een boeiende film. Het is heel mooi in elkaar gezet, vooral de flashbacks en de laatste scène is ook meteen de eerste scène. Je kunt duidelijk merken dat het de bedoeling was om deze film zo realistisch mogelijk te maken. Dat is regisseur Meirelles ook gelukt want sommige scènes vond ik ook wel eng en dramatisch en ik wist ook niet dat de mensen daar zo slecht leven. Het is geen commerciële film, ik zou hem in de bioscoop ook niet zo snel kiezen denk ik, maar toch was het wel de moeite waard om er naartoe te gaan! Weetje: De nieuwe Braziliaanse president Lula da Silva heeft zich voorgenomen de talrijke favelas, de Braziliaanse sloppenwijken, om te toveren tot leefbare buurten. Hij schreef een lovend artikel over 'Cidade de Deus' en riep zijn landgenoten op naar de bioscoop te gaan om de problemen van het moderne Brazilië onder ogen te zien. Mede daardoor werd 'Cidade de Deus' de bestbezochte film in Brazilië in dertig jaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.