Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Welke algemene kenmerken van ontwikkelingslanden zijn aanwezig in Cuba?

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 285 woorden
  • 4 juni 2003
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
82 keer beoordeeld

Welke algemene kenmerken van ontwikkelingslanden zijn aanwezig in Cuba? In 1990 vonden er in de toenmalige Sovjet-Unie grote politieke revoluties plaats. Als gevolg hiervan werd de hulp aan landen die achter het communisme stonden grotendeels stopgezet. De socialistische staat Cuba werd daardoor vooral economisch zwaar getroffen. Toen de steun van de Sovjet-Unie weggevallen was, kreeg het Caribische eiland te maken met een grote crisis, de economie kwam vrijwel tot stilstand. De afzet van suikerriet en andere producten werd niet meer gegarandeerd en ook de aanvoer van goedkope sovjetolie werd stopgezet. Bovendien werd de economische boycot van de Verenigde Staten eerder strenger dan soepeler. Maar de economie was al slecht doordat Fidel Castro weigerde het vrije ondernemersschap toe te staan. En de Verengde Staten hadden het alleen erger gemaakt met de sanctie die ze kregen(de V.S was er niet van gediend een communistische buurland te hebben) De economie was dus op vele aspecten erg slecht zoals bijvoorbeeld de voedselvoorziening:het aantal kippen namen tussen 1989 en 1995 met 58% af, daalde de oogst van de citrusvruchten met 32% af, viel de melkproductie 40% terug en de eierenproductie 52%. De prijzen van de producten die aangeboden werden op de markt lagen erg hoog dus voor sommige mensen onbetaalbaar en wat de overheid aanbood qua bonnenboekjes was onvoldoende. Ook heeft 7% van de Cubaanse gezinnen geen schoon drinkwater en 34% van de mensen is niet aangesloten op een riool. Maar ook door de oorlog met de V.S., door de dalende prijzen van de grondstoffen (waar voor Cuba heel veel geld vandaan komt) en door de verschillende natuurrampen die er voorkomen zoals niet lang geleden nog de oorkaan George. Er heerst door dit alles veel armoede en daardoor vluchten mensen soms weg uit het land.

REACTIES

M.

M.

De VS en cuba verkeren niet in een officiele staat van oorlog. Er is wel een handels embargo, dat houdt in dat bijde landen niet met elkaar handelen. Dit geheel gaat ten koste van Cuba.

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.