Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Snuf de hond (filmeditie) door Piet Prins

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Snuf de hond (filmeditie)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1435 woorden
  • 2 juni 2013
  • 370 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
370 keer beoordeeld

Boekcover Snuf de hond (filmeditie)
Shadow
Snuf de hond (filmeditie) door Piet Prins
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

1. De auteur is Piet Prins.

2. De titel van het boek is Snuf de Hond filmeditie.

3. De uitgeverij van net boek is de Vuurbaak/ roman/Het boek heeft 192 pagina’s.

4. De illustrator is Jochem Sanders.

5. Piet Prins, pseudoniem van Pieter Jongeling (1909 - 1985), werd in 1942 door de Gestapo gearresteerd wegens illegale activiteiten en overgebracht naar een concentratiekamp. Na de bevrijding werd hij hoofdredacteur van het "Gereformeerd gezinsblad". Tot 1977 was hij Tweede Kamerlid voor het GPV. Hij overleed op 76-jarige leeftijd.

Inhoud

6. Samenvatting:

In het laatste jaar van de 2e wereldoorlog krijgt Tom van zijn ‘rijke” vader een hond cadeau, Tom gaf hem de naam Snuf. Op een nacht werd Snuf, die in zijn mand in de keuken liep te slapen,  plotseling wakker. Hij rook de geur van een vreemde en hoorde geluid uit het kantoor van Toms vader, hij liep ernaartoe en zag 2 kerels waarvan een bezig was met gat te maken in een brandkast. Snuf viel de man aan en die schrok en liet de brander vallen, de andere man gaf Snuf met een ijzeren staaf een klap op zijn kop waardoor de hond in elkaar zakte.

De volgende dag kwam de dierenarts en die middag voelde Snuf zich al veel beter. Toen Snuf in de tuin ging kijken vond hij in een opening in de heg achterin de tuin een rafelige lap stof, Tom zag het ook en toen werd het hem duidelijk dat de inbrekers door de opening in de heg waren geweest. Tom hield de lap voor Snuf zijn neus en Snuf schoot door de heg heen, in de opkomende duisternis kwamen ze aan bij een bos waarin ze een oude, vervallen hut vonden waarbij een straaltje licht onder de deur vandaan kwam.

Toen Tom even door het raam keek, werd hij ineens van achteren gepakt maar Snuf beet de man in zijn arm en Tom kon ontkomen de man had een knuppel en gaf Snuf op de door de dierenarts verbonden plek een klap en Snuf viel als een blok neer. Tom rende weg maar hij struikelde over een boomwortel en verstuikte zijn voet, toen kroop hij in de bosjes maar ze vonden hem toch. Hij kwam terecht in een donkere kamer waar Snuf zich ook bevond. Snuf had de klap overleeft en Tom maakte zich los met zijn zakmes en verbond Snuf met zijn bloes en liet vervolgens hem hulp halen door Snuf te laten ontsnappen door een opening in het dak.

Snuf kwam zwaar verwond thuis maar door wat vlees te eten en een spuitje van de dierenarts voelde hij zich meteen weer beter. Toms vader ging samen met hem 2 politieagenten en de tuinman op zoek naar Tom, vlak voordat de inbrekers wilden vluchten waren ze al gepakt.

Op een herfstdag ging Tom met zijn vriend Karel naar de boerderij van hun vriend Bertus. Daar hadden ze een “nieuwe knecht” Haaksma genaamd die Snuf af kon richten, en na een paar maanden was het een prima afgerichte hond.

’s Nachts werd Tom ineens wakker en zag een bommenwerper die door het Duitse afweergeschut werd neergeknald maar een iemand kon nog met zijn parachute ontsnappen. Tom ging opzoek naar de piloot de volgende dag naar de piloot en met hulp van Snuf vonden ze hem en konden hem in veiligheid brengen.

Een paar maanden later ging Tom met Snuf eropuit en hoorde gejoel en geschreeuw toen hij ging kijken zag hij dat de boerderij van Jan Sap door de Duitsers was overvallen, zeer waarschijnlijk waren de onderduikers verraden. Gelukkig liet de Duitse soldaat die op hun moest letten het meisje ontsnappen en Tom bracht haar in veiligheid en liet ze bij hem thuis onderduiken.

In de winter mochten ze allemaal logeren bij de boerderij van Bertus vader, op een dag liepen Tom, Snuf en Bertus door het bos en zagen ze een Duitse overvalcolonne richting de boerderij, Snuf werd er naar toegestuurd om ze te waarschuwen maar iedereen kwam uiteindelijk in veiligheid maar Snuf werd meegenomen.

Snuf wist te ontsnappen door in het water te springen, hij werd neergeschoten maar een schipper redde hem en nadat hij weer was opgeknapt ging hij opzoek naar zijn baasje en vond hem uiteindelijk.

Op een dag werd de molen gevorderd en van Doorn [de vader van Karel] werd wegens protest meegevoerd, Tom en Karel waren boven, toen de Duitsers naar boven kwamen verstopten ze zich in een lage bank zonder leuning en hoorden de plannen van de Duitsers over hun valstrik. Toen de Duitsers wegwaren wilden ze de Canadezen gaan helpen door over de valstrik te vertellen. Ze kruisten op een wandelkaart de wachtposten van de Duitsers en gingen door het moeras op een smal paadje wat Karel wist van een oude boswachter. Ze slopen langs de Duitse linies en uiteindelijk kwamen ze in het dorp aan. Eerst geloofden ze de jongens niet maar toen ze Haaksma vonden bij het hoofdkwartier kwam alles goed. Ze slopen met een groep van 50 soldaten dezelfde weg terug en deden een overval op het Duitse hoofdkwartier, met een slim plan van Haaksma om de vlag in de toren in het dorp te hangen dachten de Duitsers dat alles was overgenomen en ze gaven zich over. Het dorp was bevrijdt dankzij Tom, Karel en vooral Snuf, zonder hem was het nooit gelukt.

7. -Beginsituatie:Tom krijgt van zijn vader Snuf cadeau.

    -Ontstaan van probleem: De molen van Karels vader wordt gevorderd tot         uitkijkpost.

    -Steeds meer moeilijkheden: Karels vader wordt meegenomen omdat hij zich verzette ten de Duitsers, en Tom en Karel komen erachter dat de Duitsers de Canadezen in de val willen lokken.

     -Dieptepunt:Als Tom en Karel door het moeras langs de Duitsers zijn geslopen en bij het hoofdkwartier aankomen worden ze niet gelooft doordat een landverrader de Canadese officier overtuigde.

     -Langzamere verbetering:Tom en Karel laten de kaart zien van de Duitse linies en de officier begint ze langzamerhand te geloven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

     -Langzamere verbetering:Tom en Karel laten de kaart zien van de Duitse linies en de officier begint ze langzamerhand te geloven.

     -Oplossing:Als Tom en Karel worden weggestuurd komen ze Haaksma tegen en die haalt de officier over en het dorp wordt dankzij hun bevrijdt.

Thema

8. Het thema van het boek is de 2e wereldoorlog.

9. Het thema is de 2e wereldoorlog want er continue hebben ze het over de Duitsers

En Tom die zich sterk verzet tegen de Duitsers.

Personages

10. De hoofdpersoon is Tom hij is ongeveer 14 jaar oud, hij heeft een grote hekel aan   de Duitsers en doet er alles aan om de geallieerden te helpen.

11. Lang, bruin haar en blauwe ogen.

12. Karel,Bertus,Mirjam,Ina,Coby,Toms ouders,van Doorn,de tuinman,Haaksma,Verhoef,John,Boer Sap en Dries.

Plaats

13. Het verhaal speelt zich af in een dorp waar Tom en zijn vrienden wonen, de naam wordt niet genoemd. Daarnaast wordt Arnhem genoemd en een paar dorpen uit de omgeving spelen ook en rol.

Tijd

14. Het verhaal speelt zich af in de 2e wereldoorlog.

15.Ik weet dat doordat het vanaf het begin van het verhaal al over de 2e wereldoorlog gaat.

16. Het verhaal bevat een paar flashbacks.

17. Tom denkt aan het einde terug aan alles wat hij heeft meegemaakt en midden in het verhaal denkt hij soms ook terug.

18. Vanaf het begin tot het einde van het boek verloopt ongeveer 5 a 6 jaar.

19. In het begin is Tom tien jaar,daarna wordt er gezegd dat de oorlog al 4 jaar bezig is.

Begin

20.Het verhaal begint met een inleiding, Tom krijgt Snuf cadeau van zijn vader en daarna gebeuren er allerlei avonturen.

Probleem en afloop

22. Het belangrijkste probleem is de oorlog.

23. Het boek loopt af met een Happy-end.

24. Het boek loopt af met een Happy-end want de Duitsers worden verslagen en het dorp wordt bevrijdt.

Titel

25.De titel is Snuf de Hond want zonder Snuf was het met Tom niet goed afgelopen en het dorp bevrijdt.

Beoordeling

26. Ik vond het boek erg spannend,realistisch,kan echt ook gebeuren,veel actie,boeiend en levensecht.

27. Tom sprak mij het meest aan want hij is de hoofdpersoon en het boek draait vooral om hem.

28. Het moment van toen Tom en Karel door het moeras slopen is mij bijgebleven want dat vond ik wel een van de spannendste momenten van het boek.

29. Ik heb dit boek gekozen omdat ik in de bieb geen leuk boek kon vinden en dit boek leek me wel leuk om nog eens een keer te lezen.

30. Ik had het boek al gelezen dus echt verrassend was het niet meer maar het verhaal blijft spannend en het sleurt je echt mee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.