Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hamide spielt Hamide door Annelies Schwarz

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Hamide spielt Hamide
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 556 woorden
  • 22 april 2011
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
18 keer beoordeeld

Boekcover Hamide spielt Hamide
Shadow
Hamide spielt Hamide door Annelies Schwarz
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Hamide, een Turks meisje is verhuisd naar Duitsland. Ze gaat naar een Duitse school en in haar klas wordt ze buitengesloten, zowel door de Duitsers als door de Turkse jongens. Ze doet er alles aan om vrienden te krijgen, bijvoorbeeld geld van haar vader stelen en daarmee vrienden ‘kopen’. Frau Weiβenbach wil haar helpen en gaat met de kinderen een toneelstuk maken. Hierin spelen zowel de Turkse, als de Duitse kinderen mee. En ook jong en oud zit door elkaar. Het stuk gaat over een Turkse familie die in Duitsland komen wonen in een huurhuis met Duitsers. Het gaat heel goed met het stuk maar dan doen er heel veel Turkse kinderen niet meer mee. Onder andere Hamide. Zij ligt met hoofdpijn in het ziekenhuis, Frau Weiβenbach hoort via Melek dat haar vader erachter was gekomen dat Hamide toneelspeelde, terwijl hij dat verboden had (zij had gezegd dat ze op dat tijdstip bijles Duits kreeg). Hamide lag met hoofdpijn in het ziekenhuis. Frau Weiβenbach wilde het stuk stoppen, maar dan komen de Duitse leerlingen zelf met het idee dat ze er te veel aan gedaan hebben om te stoppen. Daardoor gaat het toch nog door. Als Hamide weer uit het ziekenhuis komt, mag ze weer meedoen aan het stuk, omdat de dokter heeft gezegd dat het goed is voor haar. Het gaat goed met hun stuk en dan mogen ze het uitvoeren. Het lijkt er even op dat Hamide niet komt, maar op het laatste moment komt ze toch nog mét haar familie. Het gaat erg goed. De klas heeft nu niets meer tegen Turken en Hamide wordt geaccepteerd. Na de zomervakantie blijkt Hamide spoorloos verdwenen. Als de lerares en Chris (een vriend van Hamide) haar gaan zoeken, komen ze erachter dat het te laat is…Hamide is vertrokken naar Istanbul.

De hoofdpersonen

De hoofdpersonen zijn volgens mij Hamide en Frau Weiβenbach. Hamide omdat door haar het hele toneelstuk in gang wordt gezet, Frau Weiβenbach omdat zij alles ‘leidt’. Hamide is eigenwijs (ze doet wat ze zelf wil en trekt zich niets aan van haar vaders regels) en behulpzaam (ze leest de teksten voor als Turkse kinderen het niet goed genoeg kunnen lezen). Frau Weiβenbach is rustig, en probeert iedereen bij elkaar te brengen. Ze is erg aardig en helpt iedereen. Ze heeft in dit boekje vooral medelijden met Hamide en doet er dan ook alles aan om haar te helpen. Frau Weiβenbach is de lerares die haar best doet om haar leerling, Hamide, te helpen. Hierbij vraagt zij ook Hamide’s mentor om hulp.

Mijn mening

Ik vind dit boekje wel grappig en in zekere zin belangrijk. Het gaat ten slotte om gelijkheid van Turkse mensen in een land. Dit vind ik ook belangrijk, want het zijn ten slotte mensen die een beter bestaan willen leiden dan ze kunnen in hun eigen land. Het boekje is gemakkelijk te lezen, maar ook een beetje langdradig. Dit omdat ze er bijna een heel boekje over doen om een toneelstuk te maken. Maar doordat er zoveel gebeurt met de leerlingen die meedoen, is het toch weer niet echt langdradig.

Omdat ik het onderwerp van het toneelstuk belangrijk vind, vind ik dit boekje in die zin interessant. Ik zal het zeker aanraden als leesboekje Duits voor een klas 2 of een klas 3.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hamide spielt Hamide door Annelies Schwarz"