Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Loverboys door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1240 woorden
  • 2 maart 2011
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
20 keer beoordeeld

Boekcover Loverboys
Shadow

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun sch…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag Nederlands

Loverboys
Helen Vreeswijk
Manteau
2005



Samenvatting van de inhoud:
Het verhaal gaat over de 15 jarige Lisa Aldra. Haar ouders zijn gescheiden. Ze woont bij haar moeder en broertje. Lisa heeft vaak ruzie met haar moeder. Lisa en Kelly zijn beste vriendinnen. Kelly is meestal alleen thuis, haar ouders werken en haar vader is vaak op zakenreis.

Fatiha, klasgenoot van Lisa en Kelly, vraagt hun mee naar de stad te gaan om te stelen. Na het stelen in de stad gaan ze naar een café, waar ze kennis maken met de 21 jarige Mo. Hij kent Fatiha. Lisa en Kelly vinden hem alle twee hartstikke leuk.

De volgende dag na school staat Mo op Lisa te wachten. Hij vind haar erg mooi en nodigt haar uit om die avond wat te gaan drinken. Kelly gaat ook mee, want Mo zal nog een vriend meenemen. Kelly is jaloers op Lisa. Lisa wordt steeds verliefder op Mo. Kelly en Lisa gaan vaker uit met Mo. Daarna gaan ze dan naar het huis van Ramon een vriend van Mo. Ramon en Mo gebruiken vaak drugs. Kelly doet ook daaraan mee. Lisa vind het maar niks maar laat zich makkelijk overhalen. Mo gaat vaak met Lisa shoppen. Hij koopt duren cadeaus en geeft haar een mobiel zodat ze altijd kunnen bellen. Ook laat geeft hij Lisa 100 euro om lingerie te kopen. Hij wil het met haar doen. Zij wil het niet, alleen is bang dat zij hem anders kwijt raakt. Die avond gaat Lisa met Mo naar bed.

Mo doet ook aan Kelly een liefdes verklaring, alleen moet het nog wel geheim blijven omdat ze anders Lisa pijn doen. Lisa merkt niks van de relatie tussen Kelly en Mo.

Mo komt steeds vaker ‘s avonds bij Lisa thuis als haar moeder naar haar werk is. Ze wordt overladen met mooie cadeautjes en ze houdt van Mo. Ze maken toekomstplannen over later en willen zelfs gaan trouwen. Mo kraakt haar familie af en zegt dat ze zelf moet nadenken en niet moet luisteren naar haar moeder. Dan heeft Lisa knetterende ruzie met haar moeder en komt huilend bij Mo aan. Ze wil haar moeder nooit meer zien. En logeert voorlopig samen met Mo in het huis van Ramon.

Dan komt Kelly en verteld dat Lisa ’s moeder een verschrikkelijk ongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis ligt. Mo wordt boos als Lisa zegt dat ze er heen wil. Lisa moet kiezen. Of Mo of haar moeder. Lisa twijfelt, maar Mo gooit haar eruit. Lisa is er kapot van.

De dagen erna is Kelly bij Mo. Kelly wordt ook overladen met cadeautjes en lieve woordjes van Mo. Ze maken toekomst plannen en willen een groot drugs netwerk opbouwen. Maar Kelly ’s ouders zouden dat nooit goed vinden! Dan heeft Mo een plan. Hij heeft nog familie in Antwerpen. Daar kunnen ze zolang blijven. Kelly vertrekt met Mo naar Antwerpen en vertelt er niemand over. Ze belandt in een sexclub en ze wonen daarboven. Kelly is ‘s avonds serveerster zodat ze nog geld verdienen. Mo komt in het weekend Kelly opzoeken omdat hij door de weeks in Nederland is voor de drugs. Ondertussen gaat het met Lisa ’s moeder in Nederland goed. Ze moet nog wel in het ziekenhuis blijven. Maar zolang blijft Lisa ’s oom Joost logeren. Ook is het weer goed tussen Lisa en Mo. Mo komt vaak het huis binnen vallen met cadeautjes.

Dan hoort Lisa ook van Kelly ’s verdwijning. De ouders van Kelly zijn erg ongerust.

Dan komt de moeder van Lisa weer thuis. Lisa heeft ruzie met oom Joost en haar moeder. Oom Joost is dingen te weten gekomen over Mo. Hij is drugsdealer en pooier. Lisa gelooft er niks van en vlucht naar Mo. Mo brengt Lisa naar Arnhem zodat haar moeder en oom Joost haar niet kunnen vinden.

Ondertussen in Antwerpen werkt Kelly nog steeds in de sexclub als serveerster. Dan komt Mo met een verhaal dat hij geld tekort heeft. Kelly gaat voor hem in de prostitutie. Ze verdient veel geld, maar houdt telkens 5 euro achter. Lien (een aardige vrouw in de sexclub) zegt dat ze dat moet doen. Dat ze het ooit nodig zal hebben.

Ook bij Lisa vertel Mo een raar verhaal. Ze hebben geen geld en de huur moet betaalt worden. Lisa gaat naar bed met de eigenaar van het huis. Ze vindt het verschrikkelijk maar Mo slaat Lisa. Ze moet, en er komen steeds meer mannen. Dan neemt Mo Lisa mee naar Antwerpen. Lisa wordt steeds geslagen en opgesloten in de kamer.

Lien vindt het erg dat Kelly in de prostitutie gaat. Lien gaat naar haar vriendin Vivian. Ze vertelt dat ze Kelly wil redden. Ze moeten voorzichtig doen want Mo heeft overal vriendjes. Vivian komt in contact met Lisa. Lien en Vivian bedenken een plan.

Kelly is uit eten met Mo en wanneer ze naar de wc gaat, ontmoet ze een man die haar komt ophalen in opdracht van Lien en Vivian. Maar ze wil eerst nog naar Mo. Ze scheld Mo uit en prikt met een mes in zijn hand. Ook Lisa wordt opgehaald en vertrekt naar Lille. Kelly wordt achtervolgd door Mo en zijn vrienden. Gelukkig weet Kelly te ontsnappen en komt op tijd in Lille. In Lille komen de vriendinnen bij elkaar. Weer een andere vrouw brengt hun naar Eindhoven en daar gaan ze naar een politiebureau. Eenmaal op het politiebureau worden ze herkent en naar hun ouders gebracht.

Mo is nog steeds in België en weet dat Lien achter de verdwijning van de meisjes zit.

Hij rijdt naar de sexclub. Daar is hij zo kwaad dat hij schiet met zijn pistool. Lien wordt geraakt in haar schouder en belandt in het ziekenhuis. En Mo wordt opgepakt door de politie.



Mijn mening:
Ik vond een heel mooi boek. Je leeft erg mee met de hoofdpersonen. Ik hou van boeken dat je zelf mee kan maken. Dit boek is gebaseerd op waargebeurde feiten en dat maakt het ook extra spannend. Het eind van het boek vond ik het spannendst omdat je dan benieuwd bent of Kelly en Lisa worden gepakt of niet. Ik vond het verschrikkelijk om te lezen wat er gebeurde met Kelly als serveerster en later als prostituee. Je hoort wel steeds meer van loverboys, dus is het goed gekozen onderwerp voor deze tijd. Al met al was dit ook weer een fantastische boek van Helen Vreeswijk. Ik heb De stalker ook gelezen. Het is hier niet heel erg mee te vergelijken maar ik weet wel dat het net zo’n spannend boek was om te lezen. Nu wil ik alleen nog heel graag de andere boeken van Helen lezen.



Informatie over Helen Vreeswijk:
Helen Vreeswijk werd geboren in 1961.

Ze wilde graag schrijfster of politieagente worden als ze groot was. Ze ging dan ook bij de politie werken als vingerafdrukdeskundige (dactyloscopist). Daar schreef zij de kinderpagina van het personeelsblad. Ze vond het hartstikke leuk om te doen. Daarom volgde ze een cursus kinder- en jeugdliteratuur.

Helen Vreeswijk woont nu in een klein dorpje in Gelderland. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.

Helen Vreeswijk schrijft misdaadverhalen voor jongeren. Deze misdaadverhalen zijn vaak gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers en drugs. Natuurlijk zit er ook steeds een groot deel fictie in de verhalen om ze spannend en begrijpelijk te houden.

Helen Vreeswijk wil met haar misdaadverhalen jongeren bewust maken en hen waarschuwen voor de gevaren van het leven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens



Samenvatting van de inhoud:
Het verhaal gaat over de 15 jarige Lisa Aldra. Haar ouders zijn gescheiden. Ze woont bij haar moeder en broertje. Lisa heeft vaak ruzie met haar moeder. Lisa en Kelly zijn beste vriendinnen. Kelly is meestal alleen thuis, haar ouders werken en haar vader is vaak op zakenreis.

Fatiha, klasgenoot van Lisa en Kelly, vraagt hun mee naar de stad te gaan om te stelen. Na het stelen in de stad gaan ze naar een café, waar ze kennis maken met de 21 jarige Mo. Hij kent Fatiha. Lisa en Kelly vinden hem alle twee hartstikke leuk.

De volgende dag na school staat Mo op Lisa te wachten. Hij vind haar erg mooi en nodigt haar uit om die avond wat te gaan drinken. Kelly gaat ook mee, want Mo zal nog een vriend meenemen. Kelly is jaloers op Lisa. Lisa wordt steeds verliefder op Mo. Kelly en Lisa gaan vaker uit met Mo. Daarna gaan ze dan naar het huis van Ramon een vriend van Mo. Ramon en Mo gebruiken vaak drugs. Kelly doet ook daaraan mee. Lisa vind het maar niks maar laat zich makkelijk overhalen. Mo gaat vaak met Lisa shoppen. Hij koopt duren cadeaus en geeft haar een mobiel zodat ze altijd kunnen bellen. Ook laat geeft hij Lisa 100 euro om lingerie te kopen. Hij wil het met haar doen. Zij wil het niet, alleen is bang dat zij hem anders kwijt raakt. Die avond gaat Lisa met Mo naar bed.

Mo doet ook aan Kelly een liefdes verklaring, alleen moet het nog wel geheim blijven omdat ze anders Lisa pijn doen. Lisa merkt niks van de relatie tussen Kelly en Mo.

Mo komt steeds vaker ‘s avonds bij Lisa thuis als haar moeder naar haar werk is. Ze wordt overladen met mooie cadeautjes en ze houdt van Mo. Ze maken toekomstplannen over later en willen zelfs gaan trouwen. Mo kraakt haar familie af en zegt dat ze zelf moet nadenken en niet moet luisteren naar haar moeder. Dan heeft Lisa knetterende ruzie met haar moeder en komt huilend bij Mo aan. Ze wil haar moeder nooit meer zien. En logeert voorlopig samen met Mo in het huis van Ramon.

Dan komt Kelly en verteld dat Lisa ’s moeder een verschrikkelijk ongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis ligt. Mo wordt boos als Lisa zegt dat ze er heen wil. Lisa moet kiezen. Of Mo of haar moeder. Lisa twijfelt, maar Mo gooit haar eruit. Lisa is er kapot van.

De dagen erna is Kelly bij Mo. Kelly wordt ook overladen met cadeautjes en lieve woordjes van Mo. Ze maken toekomst plannen en willen een groot drugs netwerk opbouwen. Maar Kelly ’s ouders zouden dat nooit goed vinden! Dan heeft Mo een plan. Hij heeft nog familie in Antwerpen. Daar kunnen ze zolang blijven. Kelly vertrekt met Mo naar Antwerpen en vertelt er niemand over. Ze belandt in een sexclub en ze wonen daarboven. Kelly is ‘s avonds serveerster zodat ze nog geld verdienen. Mo komt in het weekend Kelly opzoeken omdat hij door de weeks in Nederland is voor de drugs. Ondertussen gaat het met Lisa ’s moeder in Nederland goed. Ze moet nog wel in het ziekenhuis blijven. Maar zolang blijft Lisa ’s oom Joost logeren. Ook is het weer goed tussen Lisa en Mo. Mo komt vaak het huis binnen vallen met cadeautjes.

Dan hoort Lisa ook van Kelly ’s verdwijning. De ouders van Kelly zijn erg ongerust.

Dan komt de moeder van Lisa weer thuis. Lisa heeft ruzie met oom Joost en haar moeder. Oom Joost is dingen te weten gekomen over Mo. Hij is drugsdealer en pooier. Lisa gelooft er niks van en vlucht naar Mo. Mo brengt Lisa naar Arnhem zodat haar moeder en oom Joost haar niet kunnen vinden.

Ondertussen in Antwerpen werkt Kelly nog steeds in de sexclub als serveerster. Dan komt Mo met een verhaal dat hij geld tekort heeft. Kelly gaat voor hem in de prostitutie. Ze verdient veel geld, maar houdt telkens 5 euro achter. Lien (een aardige vrouw in de sexclub) zegt dat ze dat moet doen. Dat ze het ooit nodig zal hebben.

Ook bij Lisa vertel Mo een raar verhaal. Ze hebben geen geld en de huur moet betaalt worden. Lisa gaat naar bed met de eigenaar van het huis. Ze vindt het verschrikkelijk maar Mo slaat Lisa. Ze moet, en er komen steeds meer mannen. Dan neemt Mo Lisa mee naar Antwerpen. Lisa wordt steeds geslagen en opgesloten in de kamer.

Lien vindt het erg dat Kelly in de prostitutie gaat. Lien gaat naar haar vriendin Vivian. Ze vertelt dat ze Kelly wil redden. Ze moeten voorzichtig doen want Mo heeft overal vriendjes. Vivian komt in contact met Lisa. Lien en Vivian bedenken een plan.

Kelly is uit eten met Mo en wanneer ze naar de wc gaat, ontmoet ze een man die haar komt ophalen in opdracht van Lien en Vivian. Maar ze wil eerst nog naar Mo. Ze scheld Mo uit en prikt met een mes in zijn hand. Ook Lisa wordt opgehaald en vertrekt naar Lille. Kelly wordt achtervolgd door Mo en zijn vrienden. Gelukkig weet Kelly te ontsnappen en komt op tijd in Lille. In Lille komen de vriendinnen bij elkaar. Weer een andere vrouw brengt hun naar Eindhoven en daar gaan ze naar een politiebureau. Eenmaal op het politiebureau worden ze herkent en naar hun ouders gebracht.

Mo is nog steeds in België en weet dat Lien achter de verdwijning van de meisjes zit.

Hij rijdt naar de sexclub. Daar is hij zo kwaad dat hij schiet met zijn pistool. Lien wordt geraakt in haar schouder en belandt in het ziekenhuis. En Mo wordt opgepakt door de politie.



Mijn mening:
Ik vond een heel mooi boek. Je leeft erg mee met de hoofdpersonen. Ik hou van boeken dat je zelf mee kan maken. Dit boek is gebaseerd op waargebeurde feiten en dat maakt het ook extra spannend. Het eind van het boek vond ik het spannendst omdat je dan benieuwd bent of Kelly en Lisa worden gepakt of niet. Ik vond het verschrikkelijk om te lezen wat er gebeurde met Kelly als serveerster en later als prostituee. Je hoort wel steeds meer van loverboys, dus is het goed gekozen onderwerp voor deze tijd. Al met al was dit ook weer een fantastische boek van Helen Vreeswijk. Ik heb De stalker ook gelezen. Het is hier niet heel erg mee te vergelijken maar ik weet wel dat het net zo’n spannend boek was om te lezen. Nu wil ik alleen nog heel graag de andere boeken van Helen lezen.



Informatie over Helen Vreeswijk:
Helen Vreeswijk werd geboren in 1961.

Ze wilde graag schrijfster of politieagente worden als ze groot was. Ze ging dan ook bij de politie werken als vingerafdrukdeskundige (dactyloscopist). Daar schreef zij de kinderpagina van het personeelsblad. Ze vond het hartstikke leuk om te doen. Daarom volgde ze een cursus kinder- en jeugdliteratuur.

Helen Vreeswijk woont nu in een klein dorpje in Gelderland. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.

Helen Vreeswijk schrijft misdaadverhalen voor jongeren. Deze misdaadverhalen zijn vaak gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers en drugs. Natuurlijk zit er ook steeds een groot deel fictie in de verhalen om ze spannend en begrijpelijk te houden.

Helen Vreeswijk wil met haar misdaadverhalen jongeren bewust maken en hen waarschuwen voor de gevaren van het leven.

REACTIES

A.

A.

De zin ''Dan hoort Lisa ook van Kelly's verdwijning'' klopt toch niet? Ze weet het toch pas véél later? En het stukje dat Joost in elkaar geslagen is door een groep jongens, dat hoort er eigenlijk ook nog bij. Verder een hele goede samenvatting. xoxo

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"