The Yellowcake Conspiracy door Stephen Davies

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover The Yellowcake Conspiracy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Redactie | 4765 woorden
  • 1 maart 2010
  • 936 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
936 keer beoordeeld

Boekcover The Yellowcake Conspiracy
Shadow
The Yellowcake Conspiracy door Stephen Davies
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

The Yellowcake Conspiracy
Stephen Davies, 2007


Omgeving
Het Afrikaanse land Niger

Personages
Haroun – 14 jarige jongen die onderhoudswerk doet in een uraniummijn. Hij komt uit een herdersfamilie en houdt erg van zijn koeien.
Hamma – oudere broer van Haroun, hij is wel een koeienherder.
Remy – Franse spion die de dood van de mijndirecteurs onderzoekt.
Blaise Soda – voorman van de mijn.
Buryama – Haroun's vriend.
Zabri and Agahan – codenamen van complotteurs.


Samenvatting

Hoofdstuk Één

Tijdens een meeting van het Internationale Atoom Agentschap ontvangt Dr. Talata een SMS met een aanbod voor een baan om yellow cake uranium (een noodzakelijk ingrediënt voor het maken van nucleaire wapens) te maken van de persoon die achter hem zit. Ondertussen, op de rand van de Sahara woestijn in het land Niger, ontwaakt de veertienjarige Haroun uit een droom over het in elkaar storten van de mijn. Zijn oudere broer Hamma kaffert hem uit omdat hij zo laat nog sliep en daardoor zijn koeien en gebed heeft verwaarloosd. Ze zijn lid van de Fulani stam, een etnische groep verspreid door West en Centraal Afrika. Haroun heeft een baan als lantaarnopsteker in de uranium mijn in Tinzar.

Tijdens een geheime chatsessie op een schaakwebsite wordt onthuld dat Dr Talata een speciaal poëzieboek, The Seven Golden Odes (De Zeven Gouden Oden), wilt. Dit boek wordt in het nationale museum van Jeddah in Saudi-Arabië bewaard. In de Saharawoestijn wordt er een koe vermist en tijdens de zoektocht naar de koe komt Haroun de tuukaaku (blanke man) Remy tegen. Remy rijdt een mobiele bibliotheek rond in de buurt en vraagt Haroun om wat onderzoek te doen voor hem in de mijn. Hij waarschuwt hem dat de directeur van de mijn, Monsieur Gerard, in groot gevaar is. Remy trapt in een doorn en schreeuwt van de pijn, Haroun vindt dit schandelijk, want Fulani mannen tonen het niet als ze pijn hebben. Ook al waarschuwt Remy Haroun dat er foute dingen gebeuren in de mijn, Haroun wil Remy niet helpen. Remy zegt dat als hij van gedachten verandert dat hij naar de bibliotheek moet komen en vertelt hem dat zijn koe onder de boom is vastgebonden, omdat hij Haroun naar hem toe wou lokken om hem alleen te spreken.

Aziz komt aan op het vliegveld in Jeddah om het poëzieboek uit het museum te stelen. Hij heeft een nachtkijker bij zich, maar vertelt de douanier dat die is voor nachtvissen en hij laat hem wat vishengels en vliegen zien als bewijs. De douanier gelooft hem dus Aziz haalt wat geld uit de pinautomaat en begint met het plannen van zijn overval.

Hoofdstuk Twee
Bij de mijn wordt Haroun opgeroepen door Blaise, de voorman met een fret als huisdier. Hij krijgt de gevaarlijke taak om naar Dynamite Face B te gaan om de staven dynamiet die niet ontploft zijn op te ruimen. Over de luidspreker herinnert Monsieur Gerard iedereen er aan dat ze voorzichtig te werk moeten gaan en om zijn groeten aan hun familie door te geven. Hij herhaalt zijn toespraak in verschillende lokale talen om zo respect te tonen voor zijn werknemers. Haroun vindt hem aardig. Haroun komt zijn vriend, Buryayma, van de Zerma stam tegen. Hij is ook veertien en ze hebben samen hun geboortecertificaten vervalst, omdat ze pas als zestienjarigen bij de mijn zouden mogen werken. Als Haroun klaar is met zijn gevaarlijke taak loopt hij langs een groep Zerma werknemers en vraagt zich af wat ze over hem zeggen: vinden ze hem dapper of juist dom dat hij het dynamiet verwijderd heeft.

In Jeddah arriveert Aziz bij het museum. Hij draagt een topgeheim pak dat hij gestolen heeft van de British Aerospace, het gekkopak. Het pak gebruikt dezelfde technologie als de kleine haartjes die gekko’s hebben, die overal aan vastplakken. Hij gebruikt het om muren op te klimmen en aan plafonds te hangen. Hij sluipt langs de bewakers en opent het slot met een vliegvishaakje en komt het museum binnen. Ondertussen, in Niger, is Haroun onderweg naar huis met de pendelbus. Zoals vele van zijn mede-Fulani stamleden is hij claustrofobisch in gesloten ruimtes. Ze passeren een ongeluk en omdat hij voorin in de bus zit gaat hij naar buiten om te kijken. Hij ziet Monsieur Gerard dood in zijn auto, hij is meerdere malen beschoten. Het patroon van zijn bloed doet Haroun denken aan de symbolen waar stamleden hun koeien mee markeren. De politie stuurt de toeschouwers terug de bus in. Haroun en Buryama beschuldigen elkaars stam ervan het gedaan te hebben.

Tijdens deze gebeurtenis ligt Aziz in de ventilatieschacht. Hij observeert het bewakingsschema en het netwerk van laserstralen die het boek beschermen. Er zijn al drie mensen geweest die het geprobeerd hebben te stelen en die zijn allemaal in de gevangenis nu. Aziz klimt over het plafond en gebruikt zijn vishengel om de linnen boekrollen waar de gedichten op liggen op te tillen. De zevende rol valt en laat het alarm afgaan. Aziz haalt zijn mobiele telefoon uit zijn zak maar de bewaker komt binnen. De bewaker dreigt hem neer te schieten maar Aziz gebruikt zijn telefoon om vanaf een afstand een explosief te laten ontploffen die hij eerder in de stoppenkast had geplaatst. De lichten gaan uit en hij ontsnapt. Rond deze tijd komt Haroun thuis en besluit hij naar Remy te gaan en hem te vertellen wat er gebeurd is.

Hoofdstuk Drie

Haroun vraagt Remy hoe hij het wist dat Gerard in gevaar was. Remy's mobiele bibliotheek staat bij de basisschool voor nomaden. Haroun ging vroeger naar deze school, omdat zijn vader hem daar naar toe stuurde om gratis lunch te krijgen. Haroun wou nog langer studeren, maar zijn vader kon het niet meer betalen en vond het toch nutteloos want Haroun zou daar niets leren over koeien. Remy zegt dat Gerard een brief gestuurd had dat het gevaarlijk werd en hij was van plan zijn broer de mijn te laten overnemen. De mijn wordt gerund door een Frans bedrijf en wordt nu ook het eigendom van dit bedrijf. Remy geeft toe dat hij een spion is. Hij geeft Haroun een GPS systeem, een kleine camera, en een mobiele telefoon. Haroun spreekt af te spioneren in de mijn voor Remy.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Er is weer een chatsessie tussen de mensen die plannen de illegale yellowcake te gebruiken. Ze besluiten alleen de eerste twee boekrollen aan Dr. Talata te geven. In Niger leert Remy Haroun hoe hij de gadgets moet gebruiken. Haroun noemt de symbolen die hij dacht te zien in het bloed. Hij denkt dat het de symbolen zijn waar herders hun koeien mee markeren. Hij herinnert ze zich goed en schrijft ze op voor Remy. Remy herkent ze als deel van een zeer oud alfabet. Hoe dan ook, ze kunnen de woorden niet vinden in het woordenboek en negeren ze voorlopig. Blaise is nu de directeur en Remy wil met hem gaan praten. Haroun zegt dat Blaise een eikel is en dat het daarom geen goed idee is. Remy bedenkt een nieuw plan en leert hem hoe hij een piekclip moet gebruiken. Later gaat Haroun naar Blaise's kantoor in de mijn met de reden dat hij nieuwe laarzen wil, omdat hij bang is dat de straling door de gaten in zijn laarzen heen gaat. Blaise stuurt hem weg maar denkt erover na. Fulani leden zijn nergens bang voor, wat zou Haroun dus echt gewild hebben? Hij belt het onderhoud en zegt dat er een Tl-buis vervangen moet worden. Als Haroun komt eist Blaise de reden waarom hij echt naar zijn kantoor kwam. Haroun doet alsof hij dom is en installeert de nieuwe Tl-buis en Blaise vertelt hem dat hij weer weg kan. Haroun heeft een zender geïnstalleerd in de lamp en moet nu een piek in de accu van Blaise zijn auto installeren. Dit zal de amplitude van de zender in de Tl-buis verhogen. Hij maakt het klusje succesvol af en heeft zijn eerste missie voor Remy afgemaakt.

Hoofdstuk Vier

Tijdens de nacht in Tinzar loopt Haroun kriskras door de nauwe steegjes en straatjes naar een zaal waar mensen betalen om voetbalwedstrijden op satelliet-tv te bekijken. Hij ontmoet een man met een zwarte tulband, het is Remy in vermomming. Hij vertelt dat de zender die Haroun die ochtend geplaatst heeft erg goed werkt en dat Blaise veel tegen zijn fret praat. Ook ontving hij een telefoontje van iemand waartegen hij zei dat hij hem nooit meer op kantoor moest bellen en dat hij hem morgenavond zou bellen. Remy zegt dat Haroun een zender moet plaatsen in Blaise's huis en Haroun vraagt waarom Remy het niet zelf doet. Remy legt uit dat hij het mijndorp in moet maar dat hij geen uniform heeft, dus hij kan zelf niet gaan. Remy geeft Haroun een envelop met de zender en vertelt hem dat hij de zender zo dicht mogelijk bij de telefoon moet plaatsen.

Hij geeft hem ook een tas met gloednieuwe laarzen erin. Haroun neemt de lange weg terug naar het dorp, door de wildernis, zodat hij niet gezien wordt door passerende auto's. Als hij aan is gekomen is het geen probleem het dorp in te komen langs de bewaking door zijn uniform. Hij sluipt de tuin en binnenplaats van Blaise's huis binnen en ziet dat er nog meer bewakers staan. In de carport denkt hij binnen te kunnen komen door het kattenluik, maar deze is op slot. Een bewaker komt heel erg dicht bij hem dus hij kan niet weg. Vier uur zit hij gevangen totdat de fret naar buiten komt. Hij stopt het zendertje in de halsband van de fret, omdat de fret altijd op Blaise's schouder zit. Hij verstopt zich achter in de vrachtauto tot de ochtend zodat hij kan ontsnappen als de bewakers vertrekken.
In een andere chatroom zeggen de complotteurs dat ze meer uranium nodig hebben. Haroun gaat naar de bibliotheek de volgende dag om Remy op de hoogte te brengen. Als er kinderen binnen komen moeten ze ophouden met praten. Haroun pakt een boek over antieke talen van de plank en hij komt erachter dat het alfabet van links naar rechts kan worden gelezen maar ook van rechts naar links. Als de symbolen van links naar rechts worden gelezen dan komt dit er uit: “tribute that is yellow” (offer op wat geel is)

Hoofdstuk Vijf
Haroun vraagt Burayma wat hij weet van offers. Burayma zegt dat zijn oom hem de laatste tijd ook al aan het lastig vallen is over offers. Zijn oom zegt dat zijn voorouders grote leiders en rovers waren en dat Burayma zijn grootse verleden niet moet vergeten. Offers werden gemaakt zodat er geen invasies kwamen. Haroun zegt dat ze parasieten zijn en ze beledigen elkaar op een vriendelijke manier. Haroun vraagt of de rebellenpartij van zijn stam nog offers ontvangt maar dan verstijft Burayma en zegt dat hij het niet weet.
Later treft Haroun Remy buiten het mijndorp, waar zijn mobiele bibliotheek nu fungeert als een afluisterstation van de zenders. Ze wachten op het telefoontje en ze luisteren naar de zender. Ze horen hem ruziën met één van zijn twee echtgenotes over een halsketting, maar dan zegt hij dat ze de keuken in moet gaan als hij gebeld wordt. Na de eerste paar seconden van het telefoontje rent de fret de keuken in en alles wat ze horen zijn de echtgenotes aan het praten over de halsketting. Een van de vrouwen schopt de fret en deze rent terug naar Blaise. Ze hebben het grootste deel van het gesprek gemist en horen alleen maar het einde. Ze krijgen geen informatie maar Haroun kan vertellen dat de beller een Tuareg (andere stam) is van gemiddelde leeftijd die belt vanuit de lokale zilversmidwinkel.
Tijdens nog een chatsessie, deze keer op een speeddating website, bevestigt één van de deelnemers dat hij gepraat heeft met Blaise en dat deze ingestemd heeft tot meer uranium. Dr. Talata wil de derde rol en wil deze nu halen. Terug in de bus wijst Haroun op de aanwijzingen in de achtergrondgeluiden die erop wijzen dat het een zilversmid winkel is dicht bij de lokale moskee. Hij zegt dat als een herder hij een uitstekend gehoor heeft. Remy zegt dat hij de beste spion is die hij ooit gehad heeft, maar Haroun zegt dat hij niet zijn spion is maar dat hij gewoon achter de waarheid wil komen. Hij vertrekt abrupt.

Hoofdstuk Zes
Haroun wordt naar de chemische fabriek gestuurd om een lamp te vervangen. Zwavelzuur is nodig voor het proces om yellowcake te maken, herinnert hij zich. Opeens wordt Gerards laatste boodschap duidelijk. In het verleden waren er veel plunderingen in de mijn, maar die zijn een tijdje geleden gestopt. Nu realiseert Haroun zich dat ze gestopt zijn omdat de mijn de plunderaars betaald heeft in yellowcake. Hij vertelt Remy niet alles, omdat zijn kennis veel waard is en hij Remy niet helemaal vertrouwt. Als hij bij de chemische fabriek aankomt, is deze helemaal verlaten op één man na, Alu. Hij draagt een tulband om zijn gezicht, tegen de stank, zegt hij. Alu vertelt Haroun dat de kapotte lamp bovenaan het gebouw is en dat hij de ladder op moet om er bij te komen. Alu volgt hem op de ladder en vraagt naar zijn nieuwe laarzen. Haroun krijgt het gevoel dat er iets mis is en hij heeft gelijk. Al snel heeft Alu (wat niet zijn echte naam is, geeft hij toe) Haroun bungelend boven het zwavelzuur. Hij zegt dat Haroun moet ophouden met vragen over offers en dat hij en zijn familie het dorp moeten verlaten opdat ze anders vermoord zullen worden. Haroun stemt in en gaat naar Blaises kantoor om zijn baan op te zeggen. Blaise is verbaasd maar Haroun denkt dat het een act is, omdat hij denkt dat Blaise achter deze aanval zit.
Haroun wil Tinzar sowieso graag verlaten. Sinds zijn aanvaller hem gevraagd heeft wat hij weet over offers denkt hij dat Burayma misschien ermee te maken heeft, omdat dat was wat hij hem gevraagd had. De mobiele bibliotheek snelt hem achterna en eist dat hij instapt. Remy vertelt over hoe Haroun was bedreigd en Haroun vraagt zich af hoe Remy kan weten wat er gebeurd is, tenzij Remy ook deel uitmaakt van de aanvallers dus probeert hij te ontsnappen. Remy zegt dat hij niet moet gaan, want er zit afluisterapparatuur in zijn nieuwe laarzen. Haroun legt Remy alles uit wat hij weet over offers en yellowcake en zegt dat hij wil stoppen. Remy legt uit wat er zou gebeuren als een kernbom af zou gaan in Tinzar. Honderden politieagenten zijn gestorven in de afgelopen plunderingen en zullen niet meer willen deelnemen aan iets wat de plunderingen weer kan starten, dus Remy staat er alleen voor.

Hoofdstuk Zeven
Er is een online veiling die verdekt verrijkte yellowcake verkocht en er zijn verschillende geïnteresseerde partijen, zo ook de regering van een land genaamd Teraqstan. Haroun probeert Hamma over te halen om naar een andere plaats te gaan om de koeien te laten grazen. Hamma weigert en Haroun vertelt hem uiteindelijk het hele verhaal en dat Remy wil dat hij blijft en helpt. Hamma zegt dat hij niet bang is en zijn koeien zal beschermen. Na Haroun's ervaring met het bungelen boven zwavelzuur is hij niet erg enthousiast om Remy te helpen, maar Hamma zegt dat hij hem moet helpen omdat het belangrijk is. Haroun scheert zijn hoofd en wenkbrauwen en ruilt zijn tulband om voor een oude tagiyah (hoofddeksel voor moslimmannen). Hij vermomt zichzelf als een gelovige bedelaar en komt erachter dat Remy's mobiele bibliotheek wordt gemaakt door monteurs. Remy is naar de zilversmid gegaan en Haroun is bang dat hem wat zal overkomen. Hij gaat van deur tot deur om te bedelen en Remy is bij de zilversmid, aan het onderhandelen over zilver. Haroun irriteert hen door een afleidingsmanoeuvre te doen. Hij doet alsof hij bewusteloos is geslagen door de hamer van de zilversmid. Remy kan nu ongezien een zender plaatsen en treft Haroun later buiten. Remy geeft hem een zilveren dolk zodat hij de autobanden kan kapot steken. Zo hebben ze een excuus om langer in de stad te blijven en de data van de zender te kunnen bestuderen. Hij wordt bijna betrapt door de monteur, maar hij kan net op tijd ontsnappen in een taxi. Deze betaalt hij met zijn zilveren dolk.

Hoofdstuk Acht
Twee van de deelnemers praten in en chatroom over de twee bieders. Ze gaan er mee akkoord om Dr. Talata de vierde rol te geven. De volgende scheepslading uranium zal de mijn morgen om acht uur verlaten. Haroun gaat naar Burayma, vermomd in een tulband, maar Burayma zegt tegen Haroun dat hij moet vertrekken. Ze bestijgen een kameel en proberen te vertrekken. Burayma vertelt dat zijn oom, Abdullai baa Samba, degene was die Haroun bedreigd had. Zijn oom is trots op zijn imajaghan afkomst, de oude clan die vroeger offers van alle dorpen en steden kreeg. Hij zegt dat het tijd is voor de imajaghan om hun glorietijd te herleven. Dan komen ze Abdullai tegen, die er op staat dat de gast thee komt drinken, want dat is de beleefdheidstraditie in die omgeving. Ondanks zijn pogingen zijn gezicht te verbergen met de tulband, herkent Abdullai Haroun. Abdullai vraagt om zijn geweer.

Ondertussen heeft Blaise de versterker in zijn auto ontdekt. Hij vraagt de beveiliging om de zender te vinden. Daarna plaatst hij de versterker terug, zodat degene die hem bespioneerde niet weet dat hij ontdekt is.

Burayma vertelt hem over “The Teacher”, die rondreist door het land om de imajaghan zo ver te krijgen dat ze zich aansluiten. Deze Teacher heeft zich sinds kort gevestigd in Tinzar. Haroun vraagt zijn vriend om hulp, maar Burayma zegt dat hij nog niet meerderjarig is en hij dus zijn familie moet respecteren. Haroun voert de ceremoniële tulbandwikkeling uit die betekent dat hij wel meerderjarig is geworden. Hij vraagt opnieuw om hulp, maar Burayma rent weg en zegt dat hij nooit meer met hem zal praten. Haroun wil Remy graag weer zien en zien wat hij ontdekt heeft bij de zilversmid, maar hij moet terug naar de mijn om zijn uniform en laarzen in te leveren.


Hoofdstuk Negen

Blaise is erachter gekomen dat Haroun de zender geplaatst heeft en zegt tegen de beveiliger dat hij het hem moet laten weten wanneer Haroun terug komt om zijn spullen te retourneren. Abdullai vraagt de weg naar het kamp waar Haroun nu woont en wordt daar heen geleid. Haroun komt aan bij de mijn en Blaise wordt gewaarschuwd. Blaise zegt dat de beveiligingswachten hem moeten volgen zodat ze erachter kunnen komen wie hem bevolen heeft de zender te plaatsen. Abdullai gaat naar het kamp maar vindt Haroun nergens. Hij denkt dat hij vast zijn koeien aan het herden is dus gaat op zoek naar hem. Haroun treft Remy weer die een transcript heeft van de chat die de vorige avond heeft plaatsgevonden. Remy weet nu alles van de gestolen gedichten en weet dat de twee mensen die op de yellowcake bieden de terroristengroep, Bayt Saiz, en een Centraal-Aziatische dictatuur, Teraqstan, zijn. Ze vragen zich af wie de codenaam Silva heeft, dat is degene die verrijkte uranium maakt. Abdullai is erachter waar Hamma zijn koeien houdt. Hamma schiet Abdullai bewusteloos met een schot van zijn katapult.

Hoofdstuk Tien

Remy realiseert zich dat Silva voor “Separation isotopique par laser sur vapeur atomique” staat. Dat is Frans en het is een laser die de isotopen scheidt die de pure yellowcake kunnen verrijken en het verandert in een nucleair wapen. Hij belt de Franse antiterrorisme unit die zeggen dat ze troepen zullen sturen, maar dat ze absoluut zeker moeten zijn voordat ze naar het lab gaan zoeken. De toetstikken van een andere chatsessie verraden de online locatie van de volgende sessie en ook het wachtwoord van één van de gebruikers. Remy zegt dat ze de volgende konvooi vanuit de mijn moeten volgen. Remy hoort een klik en ontdekt dat de beveiliging hem heeft gevonden. Ze proberen te vluchten, maar Remy weet dat het niet zal lukken en zegt tegen Haroun dat hij de missie zelf moet afmaken. Haroun verbergt zich op een geheime plek in de bus met de camera, telefoon en het GPS-systeem. Blaise vangt Remy die vraagt of hij Gerard zelf heeft vermoord. Blaise zegt dat hij het niet was, dat “The Teacher” dit voor hem geregeld heeft. Remy zegt dat Haroun ontsnapt is door een geheime deur en er worden mensen gestuurd om hem te vinden. Haroun zit nog steeds veilig verborgen in de bus. Blaise zegt dat hij in het verleden een wapenstilstand heeft gesloten met de rovers (raiders) zodat ze zouden stoppen met het aanvallen van de mijn en zijn mannen. Remy zegt dat ze een laser hebben die de isotopen scheidt. Blaise is geschokt, maar zegt dan dat hij het niet gelooft en neemt Remy gevangen. Als ze weg zijn komt Haroun naar buiten en volgt het konvooi naar het lab.

Hoofdstuk Elf
Het bod op de verrijkte uranium is zevenenzeventig miljoen Euro. Haroun gaat naar een internetcafé om de datum en tijd van de meeting te veranderen, maar omdat hij nauwelijks weet hoe een computer te gebruiken vraagt hij hulp en stuurt hij zijn boodschap. Later proberen hij en Hamma te bedenken hoe ze het GPS-systeem kunnen gebruiken om achter de route van de vrachtwagens te komen. De mijn wordt te goed beveiligd, dus ze proberen het op de weg. Ze plannen om een wegblokkade te maken van een doornbos zodat ze de zenders kunnen bevestigen aan de stilstaande vrachtwagens. Burayma heeft besloten hen te helpen. Hij zegt dat het te opvallend is om een doornbos te gebruiken en stelt voor om koeien en één van zijn kamelen te gebruiken als blokkade. Hamma en Haroun stemmen met tegenzin in. Hun blokkade werkt maar het is nog steeds niet makkelijk om ongezien de zenders vast te maken. Burayma creëert een afleidingsmanoeuvre door te beweren dat zijn kameel net is weggelopen, waardoor Haroun en Hamma de laatste zenders kunnen bevestigen. De truckers raken achterdochtig en eisen dat hij zijn tulband afneemt.

Hoofdstuk Twaalf

Burayma blijft het zo lang uitstellen dat er uiteindelijk iemand op de radio zegt dat er iemand rond de vrachtwagens aan het lopen is. Haroun sluipt terug naar de voorkant van het konvooi, gooit een steen naar een bewaker en springt op de kameel met Burayma. Ze sprinten weg terwijl de kogels hun om de oren vliegen. Burayma vraagt naar Hamma en Haroun hoopt dat hij het goed maakt en dat hij de kudde veilig heeft terug kunnen brengen. Ze keren terug naar het internetcafé voor de meeting met het contact Zabri en ze doen alsof ze Agahan zijn, “The Teacher”. Haroun zegt dat Bayt Saiz de veiling heeft gewonnen, ook al weet hij dat niet zeker, en zegt dat ze een jongen zullen sturen om foto's te maken van het laboratorium en dat ze hem goed moeten behandelen. De echte veiling is gewonnen door het land Teraqstan, voor 92 miljoen Euro. Ze zullen hun eigen helikopter binnen twee uur sturen en vragen om GPS coördinaten. Haroun zegt tegen Burayma dat hij alleen moet gaan en vraagt of Burayma naar Hamma wil gaan. Haroun steelt een motor en vertrekt.


Hoofdstuk Dertien


Hoofdstuk Negen

Blaise is erachter gekomen dat Haroun de zender geplaatst heeft en zegt tegen de beveiliger dat hij het hem moet laten weten wanneer Haroun terug komt om zijn spullen te retourneren. Abdullai vraagt de weg naar het kamp waar Haroun nu woont en wordt daar heen geleid. Haroun komt aan bij de mijn en Blaise wordt gewaarschuwd. Blaise zegt dat de beveiligingswachten hem moeten volgen zodat ze erachter kunnen komen wie hem bevolen heeft de zender te plaatsen. Abdullai gaat naar het kamp maar vindt Haroun nergens. Hij denkt dat hij vast zijn koeien aan het herden is dus gaat op zoek naar hem. Haroun treft Remy weer die een transcript heeft van de chat die de vorige avond heeft plaatsgevonden. Remy weet nu alles van de gestolen gedichten en weet dat de twee mensen die op de yellowcake bieden de terroristengroep, Bayt Saiz, en een Centraal-Aziatische dictatuur, Teraqstan, zijn. Ze vragen zich af wie de codenaam Silva heeft, dat is degene die verrijkte uranium maakt. Abdullai is erachter waar Hamma zijn koeien houdt. Hamma schiet Abdullai bewusteloos met een schot van zijn katapult.

Hoofdstuk Tien

Remy realiseert zich dat Silva voor “Separation isotopique par laser sur vapeur atomique” staat. Dat is Frans en het is een laser die de isotopen scheidt die de pure yellowcake kunnen verrijken en het verandert in een nucleair wapen. Hij belt de Franse antiterrorisme unit die zeggen dat ze troepen zullen sturen, maar dat ze absoluut zeker moeten zijn voordat ze naar het lab gaan zoeken. De toetstikken van een andere chatsessie verraden de online locatie van de volgende sessie en ook het wachtwoord van één van de gebruikers. Remy zegt dat ze de volgende konvooi vanuit de mijn moeten volgen. Remy hoort een klik en ontdekt dat de beveiliging hem heeft gevonden. Ze proberen te vluchten, maar Remy weet dat het niet zal lukken en zegt tegen Haroun dat hij de missie zelf moet afmaken. Haroun verbergt zich op een geheime plek in de bus met de camera, telefoon en het GPS-systeem. Blaise vangt Remy die vraagt of hij Gerard zelf heeft vermoord. Blaise zegt dat hij het niet was, dat “The Teacher” dit voor hem geregeld heeft. Remy zegt dat Haroun ontsnapt is door een geheime deur en er worden mensen gestuurd om hem te vinden. Haroun zit nog steeds veilig verborgen in de bus. Blaise zegt dat hij in het verleden een wapenstilstand heeft gesloten met de rovers (raiders) zodat ze zouden stoppen met het aanvallen van de mijn en zijn mannen. Remy zegt dat ze een laser hebben die de isotopen scheidt. Blaise is geschokt, maar zegt dan dat hij het niet gelooft en neemt Remy gevangen. Als ze weg zijn komt Haroun naar buiten en volgt het konvooi naar het lab.

Hoofdstuk Elf
Het bod op de verrijkte uranium is zevenenzeventig miljoen Euro. Haroun gaat naar een internetcafé om de datum en tijd van de meeting te veranderen, maar omdat hij nauwelijks weet hoe een computer te gebruiken vraagt hij hulp en stuurt hij zijn boodschap. Later proberen hij en Hamma te bedenken hoe ze het GPS-systeem kunnen gebruiken om achter de route van de vrachtwagens te komen. De mijn wordt te goed beveiligd, dus ze proberen het op de weg. Ze plannen om een wegblokkade te maken van een doornbos zodat ze de zenders kunnen bevestigen aan de stilstaande vrachtwagens. Burayma heeft besloten hen te helpen. Hij zegt dat het te opvallend is om een doornbos te gebruiken en stelt voor om koeien en één van zijn kamelen te gebruiken als blokkade. Hamma en Haroun stemmen met tegenzin in. Hun blokkade werkt maar het is nog steeds niet makkelijk om ongezien de zenders vast te maken. Burayma creëert een afleidingsmanoeuvre door te beweren dat zijn kameel net is weggelopen, waardoor Haroun en Hamma de laatste zenders kunnen bevestigen. De truckers raken achterdochtig en eisen dat hij zijn tulband afneemt.

Hoofdstuk Twaalf

Burayma blijft het zo lang uitstellen dat er uiteindelijk iemand op de radio zegt dat er iemand rond de vrachtwagens aan het lopen is. Haroun sluipt terug naar de voorkant van het konvooi, gooit een steen naar een bewaker en springt op de kameel met Burayma. Ze sprinten weg terwijl de kogels hun om de oren vliegen. Burayma vraagt naar Hamma en Haroun hoopt dat hij het goed maakt en dat hij de kudde veilig heeft terug kunnen brengen. Ze keren terug naar het internetcafé voor de meeting met het contact Zabri en ze doen alsof ze Agahan zijn, “The Teacher”. Haroun zegt dat Bayt Saiz de veiling heeft gewonnen, ook al weet hij dat niet zeker, en zegt dat ze een jongen zullen sturen om foto's te maken van het laboratorium en dat ze hem goed moeten behandelen. De echte veiling is gewonnen door het land Teraqstan, voor 92 miljoen Euro. Ze zullen hun eigen helikopter binnen twee uur sturen en vragen om GPS coördinaten. Haroun zegt tegen Burayma dat hij alleen moet gaan en vraagt of Burayma naar Hamma wil gaan. Haroun steelt een motor en vertrekt.


Hoofdstuk Dertien

Franse paratroepen landen in de nabije bergen. Haroun is minder dan twee kilometer van de yellowcake verwijderd. Opeens stoppen de zenders met uitzenden en hij maakt zich zorgen dat ze kapot zijn gegaan of dat ze zijn ontdekt. Maar hij is al aangekomen op het kamp en wordt ondervraagd door de bewaker. Hij gebrukt zijn naam Nuuhu en ontmoet Zabri. Zabri neemt mee in een normale Fulani hut, maar het is een geheime ingang naar een netwerk van grotten die aan de grote mijn verbonden zijn. Zabri stelt veel vragen over Bayt Saiz en Haroun speelt het klaar om ze allemaal te beantwoorden. Dr Talata is aan het werk in een cleanroom met lasers en het uranium. Omdat Nuuhu zogenaamd uit Algerije komt, net als Dr Talata, stelt Dr Talata hem een boel vragen over de grens tussen Algerije en Egypte. Haroun neemt veel foto's maar dan vertelt Dr Talata dat er helemaal geen grens is tussen Algerije en Egypte. Hij is erbij en de sirenes gaan af.

Hoofdstuk Veertien
Haroun rent door de mijn maar ze sluiten hem langzaam in. Hij probeert zich te verstoppen in tonnen maar ze vinden hem makkelijk. Abdullai is er bij en ze trekken hem eruit om hem te vermoorden. Ondertussen volgen de Franse troepen het signaal wat uit Haroun's laarzen komt. Dr Talata maakt zich klaar om Haroun met een laser te vermoorden, wanneer Haroun een Gouden ode quote en zegt dat het van één van de zes gestolen rollen komt. Dr Talata realiseert zich dat hij beetgenomen is en dat hij maar zes van de zeven rollen gaat krijgen. Het idee dat hij ze niet allemaal krijgt maakt het woedend en hij zet de laser uit en gaat naar “the Teacher” om navraag te doen. Dr Talata wordt steeds afgescheept en realiseert zich dat Haroun de waarheid vertelt en gaat terug naar zijn lab. Ondertussen zijn de Franse troepen de hut aan het bestuderen en zien de helicopter met de Teraqstani-kopers landen. Dan komt een jongen met een kleine koe richting de hut. Dr Talata komt terug en laat Haroun gaan, omdat hij verraden is door “The Teacher”. Zelf gaat Dr. Talata daarna ook weg. Haroun trekt een anti-stralingspak aan en neemt wat uranium mee voor hij vertrekt. Op zijn weg naar de uitgang komt hij Zabri en de Teraqstani's tegen en Zabri achtervolgt hem op zijn sprint naar vrijheid.

Hoofdstuk Vijftien
Haroun rent de ladder op naar het plafond met Zabri vlak achter hem. Hij dreigt ermee dat hij de uranium munten zal laten vallen, denkend dat deze zullen ontploffen, maar Zabri lacht er om. Hamma roept Haroun van boven, omdat hij Haroun's stem herkent. Hamma had Haroun's sporen gevolgd naar de hut. Hamma gebruikt de koe als hefboom voor een katrol en zegt dat Haroun op het touw moet klimmen om omhoog te komen. Haroun maakt het tot de top en ze proberen te ontsnappen, maar ze worden gezien door Zabri en Abdullai die hen vervolgens achtervolgen in een helikopter en in een vrachtwagen. Hamam rijdt de motor terwijl Haroun een foto via een satelliettelefoon verstuurt. Hij breekt zijn voet op het ruwe terrein maar krijgt het voor elkaar om een bericht te sturen. De helikopter haalt hen in en Zabri eist dat ze de uraniummunten overhandigen, maar de Fransen gooien een flashgranaat die iedereen desoriënteert, zodat de troepen in actie kunnen komen. Ze komen Haroun tot hulp en vragen hem over de grotten, voordat ze naar binnen gaan en de situatie veilig maken. Ze zien een koe rondlopen en daarna zien ze Dr. Talata ook. Ze denken dat hij een gaswapen vast heeft, dus ze schieten hem neer, maar later blijkt dat hij de rol vasthield.

Hoofdstuk Zestien

De pijn van zijn gebroken voet is Haroun bijna te veel, maar hij gedraagt zich als een echte stoïsche trotse Fulani. Als hij hoort dat zijn koe veilig in de mijn is valt hij flauw en hij wordt weer wakker in het ziekenuhis. Remy is er, samen met Hamma. Nadat Blaise er achter was gekomen dat ze een laser hadden heeft hij met “the Teacher” gepraat, die hem probeerde om te kopen om het stil te houden, maar Blaise hielp toen Remy uit de gevangenis. “The Teacher” en Abdullai krijgen levenslang, maar het yellowcake schandaal moet geheim blijven, zodat de mijn open kan blijven en de bevolking hun bron van inkomen niet kwijtraakt. Remy biedt Haroun een baan bij de Fransen wil, maar Haroun blijft liever bij zijn koeien.

Mening
Ik vond het een erg leuk boek. Het boek had een erg goed plot en het maakte me erg nieuwsgierig naar de afloop. De auteur heeft een goede timing en vaak kon ik niet wachten om de pagina om te slaan. Het was erg interessant om over een koeienherder te lezen en hoe hij zijn herderskwaliteiten gebruikte bij de missies. Het is nog steeds een relevant boek, omdat yellowcake uranium nog steeds bestaat overal ter wereld. Haroun maakt een ontwikkeling door in het boek, hij probeert zijn angst te beheersen en slaagt hier steeds beter in. Hij wordt langzaam een man. Hij komt over als een erg echt personage.

Dit verslag is de Nederlandse vertaling van dit verslag.

REACTIES

L.

L.

Leuk boek jullie hebben het boek niet te kort en niet te lang samengevat zodat alles wat je moet weten er in staat leuk gedaan.
En jullie krijgen van mij een dikke pluim ;)

Met vriendelijke groet Arjan

14 jaar geleden

K.

K.

vanuit welk perspectief is het boek geschreven?

13 jaar geleden

K.

K.

die van je moeder

6 jaar geleden

J.

J.

Hoihoi

Een hele goede samenvatting van het boek het is fijn het te lezen na dat je het engels ook gelezen hebt heel goed gedaan!

Groetjes Janna

13 jaar geleden

J.

J.

Het perspectief is trouwens alleswetende verteller.

Janna

13 jaar geleden

N.

N.

Hoi, ik vind dit echt een super goed verslag en het klopt precies. Mijn complimenten voor de maker. xxx Naomi

13 jaar geleden

M.

M.

Beste boekverslag ooit, mijn complimenten@

13 jaar geleden

K.

K.

heeii,
ik had een vraagje ik snap een paar personages niet..
wie zijn nu precies Zabri en Agahan..? want Agahan is THE TEACHER toch?
en wat heeft Abdullai ermee te maken?
alvast bedankt
groetjes

13 jaar geleden

L.

L.

best wel goed gedaan(Y) kan je me uit leggen hoe je een engels boek helemaal kan lezen, zonder in slaap te vallen? :x

xx Lianne

13 jaar geleden

@.

@.

Ik heb wel een tip.

Je moet proberen het voor je te zien dat gaat ook automatisch bij Nederlandse boeken. Je moet je de hoofdpersonen voor je kunnen zien. En dan conentreren, en echt , het WERKT ik heb dit boek zonder moeite uit gelezen xD xxxxx Gina

13 jaar geleden

V.

V.

@Liannoe<3

Concentreer je op hoe jij vind hoe de hoofdpersoon er uit zi dan gaat het verder heel gemakkelijk. Het werkt echt!

13 jaar geleden

L.

L.

@Vincent1994#.. bedankt! maar dat heb k al heel vaak geprobeert, maar het hielp dan niet :( weet je misschien nog iets anders? of iemand anders die iets weet :$

13 jaar geleden

V.

V.

@liannoe<3

Oh, jammer dat het bij jou niet werkt. Ligt het aan het Engels of kan je jezelf er bij nooit helemaal bij houden? Ik wil je graag helpen!
x V

13 jaar geleden

B.

B.

Dankje voor de samenvatting<3

13 jaar geleden

D.

D.

Supergoede samenvatting! Toch handig, als je het boek niet gelezen hebt :D

13 jaar geleden

T.

T.

Echt handig deze samenvatting! vooral als je morge een toets hebt ;-)
Dedankt voor de samenvatting! :-)

13 jaar geleden

D.

D.

woow echt superhandig ! dankjeweeel

12 jaar geleden

-.

-.

help , wie is abdullai ???

12 jaar geleden

R.

R.

abdulai is de oom van buryama die probeert Haroun te vermoorden

12 jaar geleden

C.

C.

woooohw echt een mega goed verslag !
heb er echt heel veel aan gehad !
dankjewel !!! :D

x

12 jaar geleden

H.

H.

heel goeie samenvatting, maar is Dr. Talata en Aziz dezelfde?

12 jaar geleden

H.

H.

superhandig.. thanks

12 jaar geleden

S.

S.

ZOO bedankt voor dit verslag je bent eentopper ! XD

12 jaar geleden

L.

L.

Echt superr handig ik kon het hele boekje niet in 1 dag lezen maar met deze samenvatting kom ik dicht in de buurt. ;) dankjeee

12 jaar geleden

E.

E.

echt super bedankt mijn redder in nood :-)

12 jaar geleden

K.

K.

je hebt het gewoon vertaald van http://www.scholieren.com/boekverslagen/30863#tabview=tab3 uit Engeland

12 jaar geleden

R.

R.

@Kimmy dat klopt, het staat er ook bij (zie onderaan)

12 jaar geleden

Y.

Y.

Heyy! ik snap niet wie "the teacher'' is... can you help me?

12 jaar geleden

H.

H.

Wie is die teacher? Vraagt sloeg :p

12 jaar geleden

L.

L.

Hee, echt super z'n samenvatting, ik hoop dat ik hiermee een voldoende kan halen! Dankjexx lexy

12 jaar geleden

L.

L.

super bednakt hiervoor!

o en tip als je het engelse boek leest: lees niet alles op een dag maar bijv. twee hoofdstukjes per dag

12 jaar geleden

M.

M.

de teacher is agahan

12 jaar geleden

M.

M.

je kan dit bijna vergelijken met een heel boek

12 jaar geleden

I.

I.

thx, hooppe op een voldoende

12 jaar geleden

B.

B.

hoop op een voldoende ;'D

12 jaar geleden

R.

R.

The seven golden odes is geen boek, maar aparte poster-achtige dingen die in de museum hangen.

11 jaar geleden

A.

A.

Oh echt superbedankt!! Ik Snapte er echt helemaal niks van maar nu wel !
Hopen op een voldoende .....

11 jaar geleden

J.

J.

Erg bedankt voor deze 'samenvatting', of vertaling eigenlijk hahaa ! Hopen op een voldoende xx

11 jaar geleden

H.

H.

heel erg bedankt voor deze samenvatting, nu hoef ik het boek niet meer te lezen (: thankyouuxx

11 jaar geleden

!.

!.

bedankt voor de vertaling van je eigen samenvatting

11 jaar geleden

M.

M.

hahaha leraar zei: ik kan zien dat je het boek gelezen hebt! maar alleen deze samenvatting gelezen haha. nu heb ik een 8.5 dankzij jou! thanksss top! echt zooooo bedankt!

11 jaar geleden

M.

M.

baas, het klopt helemaal en het is erg handig, want ik begreep niet het hele verhaal maar nu wel. thnx

9 jaar geleden

J.

J.

Ja

8 jaar geleden

A.

A.

Dank je, ik snapte helaas niet veel van het boek

8 jaar geleden

T.

T.

Is dit goed genoeg voor een toets van 3vwo?

8 jaar geleden

C.

C.

ik hoop t lol

6 jaar geleden

K.

K.

Deze kill heeft gewoon het hele boek overgeschreven!

7 jaar geleden

F.

F.

Leuk boek

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Yellowcake Conspiracy door Stephen Davies"