Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The green mile door Stephen King

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover The green mile
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 932 woorden
  • 10 februari 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
14 keer beoordeeld

Boekcover The green mile
Shadow
The green mile door Stephen King
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De bibliografische gegevens van het boek:
• De auteur: Stephen King
• De titel: De groene mijl
• Het jaar van uitgave: 1996 (Nederlandse vertaling in 1998)
• De druk: 2de druk
• De plaats van uitgave: Amsterdam
• De uitgeverij: Luitingh

Stephen King
• Echt naam: Stephen Edwin King
• Geboortejaar: 21 september 1947
• Nationaliteit: Amerikaan
• Gerne(s): Horror/ Thriller en Science – Fiction
• Recente prijs: In 2003 –> Lifetime Achievement Award

Pas intussen goed op jezelf, en wees aardig voor elkaar.

Bibliografie:
Het boek: KING, S., De groene mijl, 2de druk, Luitingh, Amsterdam, 1998.
Informatie over de auteur: Wikipedia, internet, laatst bijgewerkt op 23 oktober 2008, http://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_King

Het lezen zelf:
Ik heb er ongeveer een week over gedaan om het boek uit te lezen, omdat ik het enkel in kleine stukjes kon lezen, door mijn operatie, dus de omstandigheden waren niet zo aangenaam. Ik denk wel dat het mijn lezen heeft beïnvloed omdat ik er snel vanaf wou zijn. Ik vond het echt een leuk boek om te lezen, maar sommige stukken had de auteur gerust kunnen weglaten, soms waren ze een beetje te langdradig! Ik had vroeger al de film gezien dus ik wist al ongeveer wat me te wachten stond. Toch wordt in het boek, zoals je wel kan verwachten, meer uitleg gegeven.

De analyse van de spanning:

Intrige en plot:

Voor mij was het onmiddellijk duidelijk wat de centrale vraag in het verhaal was, omdat ik ook de film heb gezien, aan de ene kant vind ik het nu wel jammer dat ik niet eerst het boek heb gelezen en dan pas de film heb bekeken. Omdat in het boek veel meer details gegeven worden en zo kan je het verhaal ook beter begrijpen.
De centrale vraag in dit boek was duidelijk. “Wordt John Coffey alsnog ter dood veroordeeld of niet?” Het boek begint zeer spannend met het verdwijnen van de twee meisjes, daarna zijn er nog een paar spannende stukken zoals Delacroix die op de elektrische stoel moet en de ontsnapping uit de gevangenis om de vrouw van Paul’s baas te genezen, en als spannendste moment, helemaal op het einde de dood van John Coffey. Hier blijf je echt hopen op een goed einde! De gebeurtenissen zijn redelijk realistisch, behalve als John Coffey zijn bewaker Paul Edgecombe geneest door gewoon zijn hand op z’n blaas te leggen. Na zo’n genezing komen er insecten uit de mond van Coffey. Dit stukje vind ik een beetje overdreven! Jammer, want de rest van het boek is geloofwaardig en sleept je echt mee!

Personages:
De hoofdpersonages zijn Paul Edgecombe en John Coffey. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Paul, het is een vriendelijke man die na het voorval met z’n blaasontsteking onmiddellijk gelooft in de onschuld van John. Hij kan nooit geloven dat zo’n zachtaardige man als John een moord kan gepleegd hebben. In Paul zie ik niet echt een harde gevangenisbewaker, hij probeert altijd de rust te bewaren en een soort van vriendschap op te bouwen met de gevangenen. Het tweede hoofdpersonage is volgens mij John Coffey.

John wordt verdacht van de moord op twee jonge meisjes, daarom zit hij in ‘death row’, het deel van de gevangenis waar gevangenen moeten wachten om geëlektrocuteerd te worden.
Het is een enorme grote man en in het begin hebben de cipiers schrik van hem. Langzaamaan beseffen ze dat het juist een hele brave en lieve man is. Hij is zelfs bang in het donker!
Als laatste hoofdpersonage vind ik dat Mr. Jingles, de muis van een gevangene, ook nog een belangrijke rol heeft in het verhaal. De muis kwam opeens, van de een op de andere dag uit de isoleercel. Een gevangene had dit opgemerkt en wou het muisje als ‘huisdier’ houden. Hij had het muisje ook kunstjes geleerd, maar nadat Delacroix geëxecuteerd was hebben de andere gevangen het muisje nooit meer gezien. Op het einde van het verhaal merk je dat het muisje ook ‘onsterfelijk’ geworden is door de kracht van John en dat hij in het tuinhuisje van het bejaardentehuis verblijft!

Tijd:
Waar het verhaal zich afspeelt wordt letterlijk in het boek vermeld:
“Dit verhaal speelt zich af in 1932, toen de gevangenis van onze staat nog in Cold Mountain was. En uiteraard bevond de elektrische stoel zich daar toen ook.”
Cold Mountain is gelegen in Amerika, in de Verenigde Staten. Het verhaal verloopt heel chronologisch, het is dus ook niet moeilijk om het verhaal te volgen. Eerst kom je te weten waarom Coffey in de gevangenis moet en op het einde gebeurt zijn executie. Dus dit is echt een perfect voorbeeld van een chronologisch verhaal!

Vertelstandpunt:
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Paul, hij verteld het verhaal alsof het gisteren was. Hij vertelt ook veel wat hij denkt en voelt op zo’n moment, waardoor het verhaal meer diepgang krijgt en waardoor je je makkelijker kan inleven! Hier in dit boek weten wij als lezer evenveel als de verteller omdat we ‘hetzelfde’ meemaken als hij. Dat vind ik echt spannend!

Het einde:
Het einde was enorm verrassend, alhoewel ik de film al gezien had, blijft het spannend. Vond ik het verschrikkelijk dat John toch geëxecuteerd werd! Ik heb echt een traantje moeten wegpinken! Het verhaal heeft dus absoluut geen happy end. Ik had echt verwacht dat ze een andere straf gingen vinden of John zijn onschuld gingen bewijzen, maar niets is minder waar! Jammer genoeg. Het verhaal heeft een gesloten einde, omdat je weet dat John gestorven is, maar aan de andere kant besef je wel dat sommige onschuldige mensen ter dood veroordeeld worden. Het doet je nadenken!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The green mile door Stephen King"