Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2929 woorden
  • 15 april 2008
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
67 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Een goede dag voor de ezel
Auteur: Tim Krabbé

Een eerste persoonlijke reactie: beoordelingswoorden
Lastig:
Ik vond het gehele verhaal wel lastig want op het begin gaat het verhaal over iemand met een geweer in een plastic zak die probeert te schieten alleen hij durft niet en hij zoekt dan een plekje op in een bos om te oefenen met schieten dan gaat hij eerst kijken of er iemand is die hem dan zien al s hij kan schieten maar als er dan iemand niemand is dan durft hij nog niet te oefenen en daarna gaat het verhaal weer over iets heel anders.

Werkelijk:
Ik vond het wel een werkelijk verhaal. Dat een man zo gek kan zijn dat hij zijn ex-vrouw zo zat is dat hij haar wil gaan vermoorden alleen hij weet nog niet hoe dan wilt hij haar dood schieten dan gaat hij oefenen in een bos alleen hij durft dan niet te gaan schieten en dan besluit hij maar om zijn ex-vrouw niet dood te gaan schieten dus dan heeft hij niet meer van die gekke ideeën om zijn ex-vrouw te vermoorden.


Niet- interessant.
Ik vond het boek niet interessant, omdat ik het boek niet echt begreep want het was veels te lang verhaal en saai. Het was best wel een moeilijk boek, en het was geen doorlopend verhaal. En omdat het een moeilijk boek was, vind ik het boek ook minder leuk om te lezen , en dus ook minder interessant. Ook gebeurde er ook heel veel hetzelfde in, dus werd het ook minder boeiend om te lezen.

Zoek informatie van de schrijver op internet (leven en ander werk). Vermeld ook hierbij de bron.
Tim Krabbé deed in 1960 Eindexamen HBS-B aan het Spinoza Lyceum. Sinds 1967 leeft hij van de pen.Hij is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon Esra heeft. Zijn vader Maarten Krabbé en grootvader Hendrik Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders. Zijn broer Jeroen Krabbé is acteur en regisseur, zijn halfbroer Mirko Krabbé een multimedia kunstenaar en ontwerper. Zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster. Hij heeft wat geacteerd (o.a. in het satrisch programma Hadimassa), en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep is hij altijd schrijver geweest. Zijn debuten (De werkelijke moord op Kitty Duisenberg) als schrijver en als journalist vielen samen in 1967. Het boek is echter nooit herdrukt en nu praktisch niet meer te vinden.Hij liet zich voor zijn boeken inspireren door Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken van Krabbé vinden we de semi-journalistieke stijl terug die we ook bij de nieuw-realisten aantreffen. Anderzijds kan Krabbé ook neoromantisch naar voorkomen, een voorbeeld hiervan is Kathy’s dochter.Zijn romans zijn in 16 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. Zijn grote succes was Het Gouden Ei over een jonge vrouw die spoorloos verdwijnt bij een Frans benzinestation. Spoorloos, naar Het Gouden Ei won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Het boek werd verfilmd door George Sluizer. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel The Vanishing. De Grot werd in 2001 verfilmd door Martin Koolhoven, die daarmee een Gouden Kalf (=de grote prijs van het Nederlands Film Festival) won. Voor beide films schreef hij het scenario. Met zijn roman Vertraging won hij in 1995 De Gouden Strop (=prijs voor de beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende roman). Toch wou Krabbé helemaal geen misdaadauteur zijn. Bij de aanvaarding van de prijs heeft hij duidelijk gesteld dat hij niets met misdaadromans te maken heeft of wil hebben, dat Vertraging geen misdaadboek is, en dat hij de prijs alleen aanvaardde voor de spannendheid van het boek.
Zijn genres: poëzie, roman, novelle, kort verhaal, column, essay, biografie. Citaat: 'Iedereen heeft een leeftijd die hij zijn hele leven is. Toen we het daar in gezelschap eens over hadden, riep iemand tegen mij: "Jij bent dertien." Ik vond dat een ongelooflijk compliment. In m’n hart ben ik ook hoogstens dertien, dat moet wel duidelijk maken wat ik van m’n eigen karakter vind.' (HP/De Tijd, 15-2-1991)
Naast zijn romans, verhalen en journalistieke werk heeft hij vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde hij bij de beste twintig schakers van Nederland. Hij heeft een aantal schaakproblemen en studies gecomponeerd.
1991 - De matador en andere verhalen (verhalen)
1994 - Vertraging (roman)
1995 - De paardentekenaar (verhalen)
1996 - De verdwenen verdwijning en andere verhalen (verhalen)
1997 - De Grot (roman)
1998 - Mooi verhaal 1998: een verrassende bundel zomerse verhalen (verhalen)
2002 - Kathy's dochter (roman)
2004 - Drie Slechte Schaatsers (novelle)
2005 - Een Goede Dag voor de Ezel (roman) (Genomineerd voor de Gouden Doerian)
2007 - Marte Jacobs (roman)
Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Krabb%C3%A9

Verklaar de titel. Eigen antwoord
De titel is “Een Goede Dag voor de Ezel” omdat in Sydney een menselijk standbeeld staat van een Ezel. Mischa geeft op een dag de ezel 100 dollar omdat hij tegen zijn vriendin gaat vertellen over de moord. Precies op diezelfde dag geeft Esther de ezel 10 dollar. Dit is dus een goede dag voor de ezel. Maar er is meer. Mischa hoeft zijn vriendin niet over de moord te vertellen omdat Esther hem heeft vergeven, weer een goede dag voor een ezel. Esther heeft nu eindelijk de moordenaar van Bart bedankt, en nog een goede dag voor een ezel.
B.Van internet
De voor een roman vreemde titel is terug te vinden in hoofdstuk 3 en 4 van de roman. In Sydney staan op de boulevard enkele menselijke standbeelden. Een daarvan verbeeldt een ezel. Voorbijgangers gooien muntjes in een doos voor de artiesten. Op de bewuste dag gooit Mischa 100 dollar in de doos van de ezel: hij wil daarmee als het ware een soort noodlot afkopen. Hij wil namelijk aan zijn vriendin Lynda opbiechten dat hij een moordenaar is.
Het menselijke standbeeld profiteert dus van zijn houding.
Op dezelfde dag is Esther Fechter in Sydney: zij heeft ook sympathie voor het menselijke standbeeld. Zij geeft 10 dollar en ze ziet op dat moment dat er ook een briefje van 100 dollar in de doos zit. Wybren Fechter zegt daarop op bladzijde 97, dat de ezel een goede dag heeft.
De ezel brengt de twee personages Mischa en Esther weer samen en zij kan Mischa dan bedanken voor de moord. Zo komt alles weer goed. In feite is het dan ook een goede dag voor Mischa (die toch eigenlijk een onverklaarbare moord heeft gepleegd) en voor Wybren (die constateert dat zijn dochter Esther er weer gelukkig uit ziet na de verschrikkingen die ze heeft moeten ondergaan.) De band met haar is weer verstevigd, want hij had haar als pubermeisje toch een beetje uit het oog verloren, omdat hij teveel bezig was met zichzelf en het verwerken van het verdriet om zijn overleden vrouw. Het is derhalve "Een goede dag" voor drie "ezels".

Genre: welke verhaal soort? Verklaar je antwoord.
Het is psychologische roman. Het heeft ook wat weg van een drama met een goede afloop.


Noteer kort wat het onderwerp (=het thema) van het boek is.
Het thema van het boek is niet echt duidelijk, persoonlijk denk ik dat het iets te maken heeft met de motieven van een moordenaar omdat het eigenlijk draait om de moord op Bart. Mischa was niet van plan om Bart te vermoorden maar Lynda. Toen hij uit woede Bart vermoorde was zijn woede op Lynda verdwenen. Nu bleef het allemaal achter hem aan zitten en besloot hij te vluchten. Je komt er ook nog achter waarom Bart zo deed tegen Esther in de bus. Uiteindelijk kon Bart de moord verwerken omdat Esther hem met toeval tegenkwam en hem bedankte.

Motieven: welke onderwerpen,gebeurtenissen of situaties keren vaker terug. Waarom doet een hoofdpersoon bepaalde dingen?
Evenals in Krabbes bekendste roman "Het gouden ei" draait het in deze roman om de motieven van een moordenaar. Raymond Le Morne in de eerste roman vraagt zich af of hij in staat is een moord en dan nog wel een perfecte moord te plegen. Toevallig was Saskia in de buurt en wordt zij het slachtoffer van zijn experiment.

Opbouw: Hoe wordt het verhaal verteld?
- Chronologisch? Flashbacks?
- Open plekken? Noem twee voorbeelden. Waarom gebruikt de schrijver open plekken?
Het verhaal is chronologisch verteld, af en toe wordt er een beetje over het verleden verteld.
De verhaallijnen komen elkaar tegen in Hoofdstuk 3 en 4. In het midden van het boek. Het boek begint gelijk met een handeling (je zit gelijk in het verhaal) en het boek heeft een gesloten einde. De Mischa en Wybren komen elkaar tegen in de laatste 2 hoofdstukken. De belangrijkste open plek is natuurlijk: ‘Wat is er met Saskia gebeurd?’ En op het begin waar slaat de titel op maar alle open plekken worden ingevuld De schrijver gebruikt deze open plekken om Het gehele verhaal spannend te maken.

Ieder hoofdstuk wordt er gewisseld van hoofdpersoon. In het ene hoofdstuk vertelt de schrijver vanuit Mischa’s positie, en dan weer vanuit Wybrens positie. Dat is leuk, je hoort het verhaal van verschillende kanten en je snapt het probleem beter zo.
Het verhaal werd chronologisch verteld. Ik vind dat wel prettig, aangezien je dan minder op hoeft te letten en je je beter op het verhaal kan concentreren.

Personages: Beschrijf de belangrijkste personen. Denk daarbij aan:
- Wie zijn de hoofdpersonen en wie zijn de bijfiguren?
- Karakter of type?
- Hun problemen?
- Uiterlijk?
Mischa Koreman:
Mischa Koreman is de moordenaar. Hij wilde eerst zijn ex-geliefde Lydie doodschieten, omdat ze ontrouw was geweest. Mischa is eigenlijk een lafaard, want tijdens het oefenen van het schieten op een boom durft hij Lydie niet meer te vermoorden. En hij durft ook niets te zeggen tijdens de openbare belediging in de bus. Hij heeft Bas Meeuwisse eigenlijk vermoord in een soort trance. Pas als het gebeurt is, beseft hij wat hij heeft gedaan en vlucht dus naar Sydney. In Sydney ontmoet hij Lynda en trouwt met haar, maar durft niet te vertellen dat hij een scholier heeft vermoord, terwijl hij eigenlijk zijn ex-vriendin Lydie wilde vermoorden.


Wybren Fechter:
Wybren Fechter is een alleenstaande vader, zijn vrouw is overleden. Wybren is in mijn ogen een heel goede vader, hij wil zich niet te veel met zijn dochter Esther bemoeien. Hij geeft haar de ruimte en vertrouwt haar, maar hij is ondertussen heel bezorgd om haar. Hij leeft eigenlijk alleen nog voor Esther. Op een gegeven ontdekt hij dat zijn dochter ‘Viskutje’ wordt genoemd. Na een tijdje verteld Esther dat ze meerde malen verkracht is door Bas Meeuwisse en zijn vrienden. Wybren Fechter wil Bas Meeuwisse vermoorden, maar beseft dat Esther naast haar moeder ook haar vader zou verliezen. Hij zou de gevangenis in moet en zij zou naar en verpleeggezin moeten. Hij besluit met Esther een wereldreis te maken zodat zij deze groepsverkrachtingen kan vergeten en de pijn doen laten verdwijnen.

Esther Fechter:
Esther Fechter is een 15-jarige meisje die heel aantrekkelijk is. Ze wordt verliefd op Bas Meeuwisse en houdt ervan dat Bas Meeuwisse zoveel durf heeft en een hoge status op school heeft. Ze vrijt meerde malen met Bas. Maar Bas is onbetrouwbaar en laat mensen meekijken tijdens zijn vrijpartij met Esther. Esther is hier niet blij mee, maar ze is zo gek op Bas. Maar Esther wordt slachtoffer van een groepsverkrachting. Esther durft niks te doen, want ze zou op school uitgelachen worden. Haar vader ontdekt dat ze voor ‘Viskutje’ wordt uitgemaakt. Ze ontkent maar een tijdje bekent ze alles en laat haar pijn zien die ze voelt. Als ze een wereldreis maken en weet dat Bas dood is wordt ze het vrolijke meisje die haar vader altijd al wilde zien.

Bas Meeuwisse:
Bas Meeuwisse is een jongen met blond haar met een Duitse hakenkruis op zijn schooltas. Hij houdt van Esther en misbruikt haar, omdat hij zoveel lef heeft en alles ervoor over heeft om stoer over te komen op zijn vrienden. Hij is gewoon door en door slecht.

Mischa: Hoofdpersoon. Een man, ex-vriend van Lydie, vriend
van Lynda, moordenaar van Bart Meeuwse, hij vindt zichzelf laf;
Wybren: Hoofdpersoon. De vader van Esther, zijn vrouw is overleden, hij geeft heel veel om zijn dochter, hij houdt van reizen;
Esther: Dochter van Wybren, vriendin van Bart Meeuwse, werd
verkracht en wordt gepest, overleden moeder.

Tijd: Wanneer spelen de gebeurtenissen?
- Zijn er flashbacks? Noem een voorbeeld.
- Wordt er veel over de toekomst gesproken? Leg dat uit.
- Hoe lang duurt het verhaal? Hoe weet je dat?
- In welke tijd speelt het verhaal?
Er zijn flashbacks Dat Mischa vaak terug kijkt op de moord van Bart.

Er wordt niet erg veel over de toekomst gesproken want je hoort er niet erg veel over
Het speelt zich af in deze tijd want er wordt verteld dat Esther en Bart een computerspelletje aan het spelen waren.
Het verhaal duurt ongeveer anderhalf jaar.
B.Van internet
Het is in de verleden tijd verteld. Ik denk dat het in het heden afspeelt, het is overigens ook een heel recent boek.

Perspectief: door wiens ogen zie je de gebeurtenissen?
- Een ik-perspectief of:
- Een hij/zij perspectief of:
- Een vertellersperspectief?
Het is een vertellers perspectief want er zijn 2 vertellers.
In hoofdstuk 1, 3 en 5 is het Mischa Koreman.
In de hoofdstukken 2 en 4 Verteld Wijbren Fechter het verhaal

De roman heeft een meervoudig perspectief. Er zijn twee personale vertellers (hij-vertellers). In hoofdstuk 1, 3 en 5 is dat de moordenaar Mischa Koreman, die op weg om te oefenen voor een moord op zijn ex-geliefde Lydie een situatie meemaakt, waarna hij het vuur opent op een scholier, die een meisje in het openbaar kwetst. In hoofdstuk 3 is die moordenaar naar Sydney gevlucht en vraagt hij zich af of hij de moord moet opbiechten aan zijn nieuwe vriendin Lynda met wie hij een huwelijk wil beginnen en kinderen wil krijgen.
In hoofdstuk 5 komt daarop voor de lezer een antwoord.


In de hoofdstukken 2 en 4 is Wybren Fechter aan het woord. Hij is advocaat en de vader van het meisje Esther dat het slachtoffer is geworden van een groepsverkrachting. Hij wil de dader vermoorden. Hij neemt zijn dochter mee op een wereldreis en in Sydney ontmoet Esther Mischa Koreman.
Beide vertellers vertellen in de o.v.t. (achterafvertellers) en hun ervaringen, gevoelens worden van binnenuit beschreven.

Ruimte: Waar spelen de gebeurtenissen zich af? Noem land,stad of dorp en de kleine plaatsen.
In het oosten van het land dicht bij de Duitse grens speelt het verhaal zich af daar liggen Zuiverloon en IJperloo. Dichtbij is het Doemsterveen, waar de moord op Bas wordt gepleegd.
Hoofdstuk 3, 4 en 5 spelen in Sydney af waarheen Mischa is gevlucht en Wybren en zijn dochter als toeristen komen.

Belangrijkste ruimten:
- De bus.
- Het terrasje.

Functionele ruimtebeschrijving:
Er is geen sprake van een functionele ruimtebeschrijving.
De functie van een functionele ruimtebeschrijving is dat het verhaal zich alleen kan afspelen waar het zich afspeelt. Het heeft een bepaalde waarde aan het verhaal.
Ik vind niet dat er sprake is van een functionele ruimtebeschrijving omdat alles wat er in bepaalde ruimtes gebeurde niet echt waarde had aan het verhaal. Het had net zo goed ergens anders kunnen gebeuren.

Onderwerp
Verwachte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden? Wat vond je verrassend of bijzonder aan de uitwerking?

Eigenlijk verwachte ik niet dat het onderwerp op deze manier zou worden uitgewerkt want ik dacht door de titel dat het heel de tijd over een Ezel ging en dat dat heel erg saai onderwerp zou zijn omdat de titel op een ezel sloeg Ik van het verrassend hoe ze de gebeurtenissen steeds weer terug lieten komen in het gehele verhaal maar het blijft een saai verhaal.

Gebeurtenissen
Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?
Ik vind dat er niet altijd genoeg gebeurtenissen zich afspelen in het verhaal want op een moment word het heel erg saai en dan word het steeds moeilijker om het verhaal te blijven lezen en dan soms weet je niet meer waar het verhaal dan over gaat en dan moet je dat stukje weer opnieuw lezen en dan word het verhaal heel erg saai en dan op sommige stukjes gebeurt er juist wel genoeg om te blijven boeien.

Personages
Is de hoofdpersoon een held(in) op wie zou jij willen lijken? Leg uit?
Ik vind de hoofdpersoon geen held eerder nog een lafaard want ze zegt eerst allemaal dat hij Lydie gaat vermoorden maar dan gaat hij oefenen met schieten op peen boom en dan durft hij nog niet eens te schieten dus ik vind hem niet echt bepaald een held en ik zou op niemand van het boek willen lijken want het zijn allemaal van die lafaards.

Opbouw
Is het verhaal spannend?
Ik vind het verhaal niet echt spannend want er gebeurt niet zo heel erg veel in dit verhaal en je kon al een beetje voorspellen wat er zou gebeuren in het verhaal en dat maakt het verhaal er niet echt spannender op maar op het begin is het wel spannend wat hij met daar geweer dan gaat doen alleen het was wel een beetje stom met die plastic zakken erom heen.

Taalgebruik
Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?

Ik vond het verhaal wel lastig om te lezen want we kregen te weinig tijd om het boekje uit te lezen dus dat maakte het verhaal een beetje lastiger om te begrijpen en ik snapte op het begin het verhaal nog niet want toen waren ze steeds op verschillende plekken en dan weet je ook nog niet wie de personen allemaal zijn die je in het verhaal tegenkomt.

REACTIES

B.

B.

Er word telkens gesproken over Bas Meeuwisse, terwijl die persoon in het boek Bart Meeuwse word genoemd.

14 jaar geleden

E.

E.

Who the f**k is Saskia??

12 jaar geleden

J.

J.

De Bas meeuwisse heet bart meeuwisse

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"