Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik met/zonder jou?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 685 woorden
  • 4 september 2007
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7
36 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik met/zonder jou?
Shadow
Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting hoe overleef ik met/ zonder jou? Roza heeft een alcoholistische moeder, die nergens voor kan zorgen. Daardoor moet Roza alles doen. Ze moet abeltje (haar broertje) naar de crèche brengen en ook weer ophalen. Ook moet ze de hele dag voor hem zorgen want haar moeder ligt op bed. Die is heel depressief sinds de dood van haar vriend. Op een dag krijgt Roza vreselijke ruzie met haar moeder. Die gaat daardoor eindelijk beseffen dat het zo niet langer kan. Ze gaan verhuizen en ondertussen logeren Roza en Abeltje bij Neuz. Dat is de vriend van Roza. Roza en Neuz doe heel veel samen en kunnen echt niet zonder elkaar. Op een avond verteld de moeder van Neuz dat Roza een last voor Neuz is. Roza vind dit heel erg ven vertrekt die ochtend nog. Ze mailt het hele verhaal naar haar vriendin Esther. Haar moeder heeft een flat gevonden in Amsterdam. Het is er vies en Roza deelt een klein kamertje samen met Abeltje. Ze hebben daar een hele aardige buurman die veel helpt. Ze gaat met hem wandelen, en ineens probeert de buurman haar te zoenen. Roza rent snel weg. Ze vertelde het aan haar moeder maar die geloofde haar niet. Die nacht hoorde Roza geluid beneden. Ze dacht dat het een inbreker was maar het waren haar moeder en de buurman. De buurman probeerde haar moeder te verkrachten. Toen geloofde Haar moeder Roza wel. Esther had een mailtje naar Neuz gestuurd waarin stond dat Roza nog veel van Neuz hield en in dat mailtje stond het adres van Roza. Een aantal dagen later hing er een treinkaartje op de muur. Het was een kaartje Amsterdam Groningen. Zo kon Roza naar Neuz toe. Personen hoe overleef ik met/ zonder jou? Hoofdpersoon:
Rosa van Dijk Rosa is vijftien jaar. Door haar vriendinnen wordt ze Rooz genoemd. Ze moet zorgen voor haar broertje, omdat haar moeder depressief is. Dat blijkt uit bladzijde 28. Daar loopt Roza met haar broertje door de straat. Roza zit ook met zichzelf in de problemen. De kenmerken van Roza zijn: • Betrouwbaar • Rustig • Verlegen
Bijfiguren Vincent Vincent is het vriendje van Rosa. Hij wordt ook wel Neuz genoemd. Hij heeft lang rood haar en sproeten op zijn gezicht. De kenmerken zijn: • Slim • Druk Esther Esther is de beste vriendin van Roza. Ze wordt ook wel Ezzie genoemd. Ze mailen veel samen. Ze kunnen elkaar niet vaak zien. Over deze persoon kon ik geen kenmerken vinden. Jonas Jonas is ook een vriend Roza. Hij heeft een bril en rood stekeltjes haar. Daar e-mailt hij ook mee omdat hij zover weg woont. Ook over deze persoon kon ik geen kenmerken vinden. Abeltje Abeltje is het broertje van Roza. Hij is drie jaar en wil alles zelf doen. De kenmerken van Abeltje zijn: • Eigenwijs • Bazig De moeder van Roza Met de moeder van Roza gaat het niet goed. Ze is vaak dronken en depressief. De kenmerken zijn: • In de war • Laf • Lui De buurman De buurman heet John. Hij is lang en veertig jaar. Zijn kenmerken zijn: • Laf • Egoïstisch • Grote mond
Schrijver Francine Oomen Francine is op 27 maart 1960 geboren in Laren. Ze droomde er altijd al van om boeken te gaan schrijven. Ze begon met het schrijven van boekjes waar nieuwe dingen in stonden. Bijvoorbeeld om iets te knutselen. Daarna ging ze echte boeken schrijven en ook illustreren. Eerst schreef ze alleen voor jonge kinderen, omdat haar kinderen ook jong waren. Maar toen haar kinderen ouder werden, ging ze ook voor de ouder jeugd schrijven. Haar grote doorbraak kwam met de hoe overleef ik…. Serie. Nu heeft Francine al ruim honderd boeken geschreven en ze is nog lang niet uitgeschreven Waarom een serieboek? Ik vind hoe overleef ik met/zonder jou een serie boek, omdat er heel veel delen van zijn die allemaal met hoe overleef ik… beginnen. Voorbeelden zijn: Hoe overleef ik de liefde? Hoe overleef ik huiswerk? Hoe overleef ik de brugklas? Hoe overleef ik mijn eerste zoen? Ze lijken allemaal heel erg op elkaar maar toch zijn ze verschillend. De hoofdpersoon is steeds hetzelfde maar de bijfiguren zijn anders.

REACTIES

L.

L.

heel vaak staat er in het verslag Roza maar het is Rosa

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen"