Dolan’s cadillac door Stephen King

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Dolan’s cadillac
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 569 woorden
  • 5 maart 2003
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
33 keer beoordeeld

Boekcover Dolan’s cadillac
Shadow
Dolan’s cadillac door Stephen King
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
titel : Dolan’s cadillac
schrijver: Stephen King
aantal bladzijden: 92
uitgave: 1992
leesverslag: 13-03-98
Typering: Novelle: thriller Samenvatting De ik-persoon, genaamd Robinson, onderwijzer en weduwnaar, zocht wraak op de dood van zijn vrouw, Elizabeth. De oorzaak van haar dood was een schietpartij. De moordenaar was Dolan, een rijke man die met zijn chauffeur in een dure cadillac reed. Nu zoekt Robinson een manier om hem terug te pakken d.m.v. een geplande aktie, wat nu nog niet zo heel moeilijk was omdat Dolan een heel strak schema had. Robinson probeerde een groot deel van zijn schema te observeren door vele (onopvallende) achtervolgingen. Toen hij eenmaal zijn schema goed in de gaten had gekregen maakte hij een plan; hij zou een ideale plek zoeken waar hij een gat in de grond zou maken met daarover een mooie camouflage en die plek had hij gevonden ook; een wegafzetting vlak na een heuvel. Na een hoop geboor in het asfalt en geschep in het zand had hij een mooi met camouflage afgedekt gat. Een uur nadat hij klaar was zou Dolan volgens zijn planning moeten komen en dat deed hij ook. De val werkte zoals die moest werken. Nadat de auto met Dolan erin tot zijn nok onder het aardoppervlak stond begon Robinson de autogeheel met zand te overdekken. Ondertussen was hij met de nog levende Dolan aan het praten totdat Robinson de weg verder afwerkte met asfalt. Niemand heeft ooit nog wat van de auto onder de weg gemerkt. Robinson was tevreden… Tijd Het verhaal speelt zich in deze eeuw af. Het verhaal ‘duurt’ slechts een paar dagen. Er is een hele grote versnelling van tijd in het verhaal en dat is al in het begin, hij vertelt namelijk even over zeven jaar terug. Het was een onderbroken verhaal.
Ruimte Het verhaal speelt zich zo’n honderdtien kilometer van Las Vegas af. Daar was een omleiding waar hij gebruik van zou maken. Het werd daar een grote, warme, stress- bende. Personen Hoofdfiguur: het IK-figuur (Robinson) Achtergrond: Dolan (de moordenaar van Robinson ‘s vrouw), Elizabeth (Robinson ‘s vrouw) De ik persoon gedraagt zich zeer zelfstandig en is ook zeer wraakzuchtig. Hij zoekt wraak op Dolan . Vertelwijze Er wordt geschreven vanuit het gezichtspunt van de schrijver. Structuur Er zijn geen losse hoofdstukken, het is een doorlopend verhaal. De opening is een informatieve opening, er wordt nl. informatie verstrekt over hoe en waarom hij wraak zou willen nemen. Het is een gesloten einde, want de wraakaktie op Dolan is geslaagd en dus is het verhaal afgerond. Motieven en thema Zijn motief op het wraak willen nemen op Dolan is dat hij de moordenaar van zijn vrouw is. Hij bespiedde Dolan al die jaren al en kreeg daardoor steeds meer lust op wraak. Tot hij de perfecte plaats en tijd gevonden had. De titel Dolan’s cadillac slaat op de dure, glimmende auto van Dolan, die Robinson al een paar jaar lang heeft moeten achtervolgen. Persoonlijk oordeel Ik vind het absolute hoogtepunt het moment dat Dolan samen met zijn chauffeur in het geplande gat valt en het uitkrijst van ellende. Ook dat wanneer hij denkt door te gaan blaffen weer uit het inmiddels dichtgegraven gat mag komen. Ik ken van deze schrijver nog een tiental andere boeken, maar boeken met hetzelfde thema als deze ken ik niet. Het verhaal was spannend, sfeervol, boeiend, origineel, makkelijk te lezen en aardig vergezocht; ikzelf houd hier wel van.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dolan’s cadillac door Stephen King"