Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The devil wears prada door Lauren Weisberger

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover The devil wears prada
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 20 december 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover The devil wears prada
Shadow
The devil wears prada door Lauren Weisberger
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2003
  • 392 pagina's
  • Uitgeverij: De Boekerij

Flaptekst

Andrea Sachs, vers uit de collegebanken, is net aangenomen als de nieuwe assistent van de alom gevreesde en bewonderde hoofdredacteur van het tijdschrift Runway, Miranda Priestley.
Runway is hét blad op modegebied, de lieveling van alle ontwerpers. Op de redactie komen de bekende namen van alle kanten op je af: Prada! Armani! Manolo's! Versace! Er lopen alleen maar heel magere, zeer stijlvolle vrouwen rond, en mooie mannen in strakke zwarte coltruien en strakke leren broeken. En met een haast kinderlijk gemak weet Miranda al deze succesvolle, hippe mensen te reduceren tot trillende kleine kinderen.
Andrea vertelt op een frisse, ontwapenende manier over het leven van hen die aan de top staan, en over hoe iemand die aan de top staat het leven van ondergeschikten tot een hel kan maken en alle gevoel voor realiteit verliest.
Zo laat Miranda de nieuwste Harry Potter invliegen voor haar schatjes van kinderen, laat ze Andrea haar gigantische telefoonrekening voorschieten, en moet haar ontbijt precies op de seconde nauwkeurig voor haar staan. Elke dag wordt Andrea zwaar op de proef gesteld, en vaak ook 's nachts, als de commando's van Miranda door de telefoon klinken.
Terwijl haar werkdagen steeds langer worden en de eisen steeds extremer, realiseert Andrea zich dat het baantje waar duizenden vrouwen een moord voor zouden doen haar het leven flink onmogelijk maakt.

Eerste zin

Het stoplicht op het kruispunt van 17th Street en Broadway was nog niet eens officieel op groen gesprongen of een hele meute overmoedige gele taxi's raasde langs het piepkleine, levensgevaarlijke autootje dat ik door de stad probeerde te loodsen.

Samenvatting

Andrea Sachs, drieëntwintig, net afgestudeerd in Engels en absoluut niet geïnteresseerd in mode, is stomverbaasd als ze na een lukraak sollicitatiegesprek wordt aangenomen als personal assistent van Miranda Priestly - de hoofdredactrice van het prestigieuze modeblad Runway. Andrea droomt van een baan bij The New Yorker en Runway lijkt de beste opstap, dus kan ze niet anders dan accepteren. Op haar eerste werkdag wordt ze heel Manhattan door gestuurd om spullen op te halen en af te leveren voor Miranda, die op vakantie is - en dat blijft die hele eerste week zo. Ze leert al snel dat er, wanneer Miranda er niet is, één ding van levensbelang is: er moet altijd iemand zijn om de telefoon op te nemen. Hoe geweldig iedereen haar baan ook vindt, Andy raakt zelf bijna overspannen door alle druk en wanneer Miranda haar een vrijwel onmogelijke opdracht geeft - ze moet het nieuwste Harry Potter-boek in tweevoud regelen nog voor het is verschenen - begint ze haar langzaamaan te haten.
Vlak na de jaarwisseling keert Miranda terug en op een chic feestje - waar ze alleen naartoe gaat omdat haar vriend moet overwerken - ontmoet Andrea niet alleen tal van Hollywoodsterren, maar ook de zeer begeerde vrijgezelle schrijver Christian Collinsworth, die onmiddellijk met haar begint te flirten - wat ze leuker vindt dan ze wil toegeven.
Hoe langer ze voor Miranda werkt, hoe onmogelijker de klusjes worden - onvindbaar antiek opsporen, eten en koffie regelen, kerstcadeaus bestellen en uitpakken, koks afblaffen - en  hoe meer haar persoonlijke leven verslonst en hoe erger ze haar baas gaat haten. Haar beste vriendin Lily, met wie ze zou gaan samenwonen na op stel en sprong te zijn verhuisd naar een kamer met twee alternatieve meiden als huisgenoten, wordt zelfs gearresteerd vanwege dronkenschap omdat ze in de knoop zit met zichzelf en Andy begint zichzelf ook te haten omdat ze niet meer doorheeft hoe het met haar geliefden gaat.
Toch krijgt ze tegelijkertijd respect voor Miranda en haar eerste assistente Emily, wier taken nog veel zwaarder zijn en wier naam door Miranda constant ook voor Andrea wordt gebruikt. Andy begint zich steeds meer aangetrokken te voelen tot Christian en vervreemdt van Lily en Alex. Deze laatste maakt het zelfs (op tijdelijke basis, zoals hij zegt) uit wanneer ze Miranda moet vergezellen naar Parijs omdat Emily ziek is, waardoor ze niet naar een reünie kunnen waarop ze zich beiden verheugden. In Parijs laat Miranda Andy een speech houden bij een uitreiking - want ze heeft er zelf geen zin in - terwijl Andy daar helemaal niet goed in is. Op een feest van vrienden van Miranda komt ze Christian weer tegen en zoenen ze, waarna ze voor het eerst een rechtstreeks gesprek met Miranda voert over haar The New Yorker-ambities. Diezelfde avond krijgt ze een telefoontje dat Lily na een ernstig auto-ongeluk (ze zat dronken achter het stuur met een stoned ex) in coma ligt. Na twee dagen in Parijs te zijn gebleven uit angst voor ontslag besluit Andy dat het het allemaal niet waard is en gaat naar huis, na Miranda eens flink de waarheid te hebben gezegd. Ze wordt op staande voet ontslagen, maakt een einde aan wat er dan ook was tussen haar en Christian en trekt samen met de herstellende Lily in bij haar ouders. Ze komt aan geld door de designerkleding te verkopen die ze van Runway kreeg en begint serieus aan haar schrijfcarrière te werken.
 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Andrea Sachs

Andy is 23, net afgestudeerd in Engels en heeft haar zinnen gezet op een baan bij The New Yorker. Ze komt uit een vrij doorsnee, maar erg liefdevol gezin en is dol op haar beste vriendin Lily en vriend Alex. Andy is zelf ook een vrij doorsnee persoontje en denkt dat ze heel goed weet wie ze is, maar ontdekt het tegendeel wanneer ze bij Runway gaat werken. Andy staat stevig in haar schoenen, is zelfverzekerd en weet wat ze wil, maar heeft absoluut niets met mode: ze is praktisch ingesteld en vriendelijk van natuur, maar heel slecht in de omgang met veel aandacht. Als ze ergens mee bezig is, heeft ze de neiging daar voluit voor te gaan en al het andere te vergeten of te verdringen omdat ze ervan overtuigd is dat ze goed bezig is. Ze voelt zich snel schuldig als er iets mis is met degenen van wie ze houdt, maar is ook snel op haar teentjes getrapt en heeft de neiging op te gaan in haar eigen wereld.

Miranda Priestly

Miranda is de beroemde en beruchte hoofdredactrice van het blad Runway. Ze komt uit een arm joods gezin en is er met veel wilskracht in geslaagd op te klimmen tot de hoogst mogelijke top. Ze wordt door zo ongeveer iedereen aanbeden en met fluwelen handschoentjes aangepakt, want haar wil is altijd wet. Ze is ontzettend wreed, veeleisend, dominant en bazig van karakter, niets is goed genoegen ze gedraagt zich altijd alsof de hele wereld om haar draait. Toch is dat eigenlijk maar een façade, een masker dat ze moet opzetten om te krijgen wat ze wil - waar ze recht op heeft - en daaronder is ze eigenlijk heel verbitterd en teruggetrokken, met niets tevreden en zonder echte reden ongelukkig, waarschijnlijk omdat ze alles heeft maar niemand echt van haar houdt om wie ze is.

Emily Charlton

Emily is ook de assistente van Miranda en zij en Andy krijgen een soort haat-liefderelatie. Aanvankelijk is Emily degene die Andy alles moet leren en die al snel ontdekt dat het haar aan elk gevoel voor mode ontbreekt. Ze is bijna net zo bazig, dominant en veeleisend als Miranda zelf, maar ze wordt gaandeweg veel meer een vriendin en bondgenoot doordat ze elkaars hachje redden en allebei te maken hebben met Miranda\'s kuren.

Lily Goodwin

Lily is Andy\'s beste vriendin en een typische vrije geest. Ze doet een min of meer vrijblijvende, maar enorm complexe studie en is naarstig op zoek naar zichzelf, wat gepaard gaat met behoorlijk wat alcoholgebruik en veel foute mannen. Andy verliest Lily, die veel steun en bevestiging nodig heeft, door haar werk grotendeels uit het oog en dat zorgt ervoor dat Lily, anders zo excentriek, spontaan, levenslustig en enthousiast, verandert in een hoopje ellende dat eigenlijk nog maar balanceert op het randje van de dood.

Alex Fineman

Alex is Andy\\\'s vriend en zo ongeveer de belangrijkste, betrouwbaarste en meest liefdevolle persoon in haar leven. Hij heeft een heel groot en goed hart, wat blijkt uit het feit dat hij voor een stichting werkt en lesgeeft op een probleemschool in de Bronx. Ook hij heeft het ontzettend druk en daarom begrijpt hij Andy des te beter, maar zijn eindeloos lijkende geduld begint toch op te raken wanneer ze steeds minder tijd met elkaar doorbrengen en steeds meer uit elkaar beginnen te groeien. Hij begrijpt niet écht waar ze mee bezig is en doet wel zijn best om zo vriendelijk en begripvol mogelijk te blijven, maar stelt toch eigenlijk hogere eisen aan haar dan ze dacht en lijkt er vooral op gebrand haar te beschermen tegen de veranderingen en invloeden van het nieuwe wereldje waarin ze zich begeeft. Gaan de dingen niet zoals hij voor zich zag, dan wordt hij al snel ongenietbaar.

Quotes

"Misschien zou ze wel doodgaan voordat ik terugkwam, dacht ik, want het werd tijd om de zaken positief te bekijken. Misschien, heel misschien, zou ze bezwijken aan een vreemde, zeldzame aandoening en werden we allemaal verlost van die bron van ellende. Ik genoot van mijn laatste trekje voordat ik de sigaret uittrapte en mezelf voorhield dat ik wel redelijk moest blijven. Je wilt niet dat ze doodgaat, dacht ik, en ik rekte me uit op de achterbank. Want als ze doodgaat, kun je haar niet meer vermoorden. En dat zou pas echt jammer zijn." Bladzijde 15
"'Onze allereerste prioriteit - onze enige prioriteit - is Miranda Priestly. Punt uit. Als het je niet bevalt, zijn er miljoenen meisjes die een moord zouden doen voor jouw baan.'" Bladzijde 76
"'Ik weet dat Miranda niet makkelijk is. Ik weet dat ze soms wel gek lijkt. Ik weet hoe het voelt om nooit te slapen en altijd bang te zijn dat ze belt, en ik weet hoe het is als je vrienden er niks van snappen. Dat weet ik allemaal! Maar als je het zo verschrikkelijk vindt en er alleen maar over kunt klagen, over haar en alle anderen, waarom ga je dan niet gewoon weg? Jouw houding is pas echt een probleem. Zomaar beweren dat Miranda knettergek is... Nou, ik denk dat er heel wat meer mensen zijn die haar begaafd en prachtig en getalenteerd vinden en die jóu knettergek noemen omdat je niet eens je best doet om zo'n fantastische vrouw te helpen. Want ze ís fantastisch, Andy, dat is ze zeker!'" Bladzijde 223

Thematiek

Coming of age

Het belangrijkste thema van dit boek is toch wel coming of age, zij het dan niet in de zin van opgroeien maar meer op de manier van jezelf vinden. Andy heeft een vrij naïef wereldbeeld wanneer ze aan de slag gaat bij Runway en ze weet niet beter dan dat het gewoon een beetje klusjes en schrijven zal zijn. Gaandeweg verandert ze steeds meer in iemand die thuishoort in het wereldje en komt ze in conflict met zichzelf: is dit wie ze echt is en wat ze echt wil of is ze zichzelf juist aan het kwijtraken? Haar belangrijkste keuze wordt tussen de twee personen die in haar lijken te zitten: de Andy die bij Runway werkt en haar sociale leven verwaarloost of de Andy die droomt van een schrijfcarrière bij de New Yorker. Ze probeert erachter te komen waar het nou eigenlijk echt om gaat en wat echt belangrijk is in het leven.

Motieven

Fantasie en werkelijkheid

Het over lijken gaan is een terugkerend motief in het boek. Het zinnetje \'miljoenen meisjes zouden een moord doen voor deze baan\' komt talloze keren terug in het verhaal en dat is symbolisch voor de manier waarop Andy en Miranda door de wereld worden gezien, maar ook symbolisch voor wat het met Andy doet om die baan te hebben. In de fantasie van veel mensen is het de ideale baan om zo dichtbij de beroemde hoofdredactrice te staan maar in werkelijkheid is het bikkelhard en zwaar.

Geluk / verlangen naar geluk

Andrea gelooft dat ze met het baantje bij het modetijdschrift een opening maakt voor banen die nu nog niet bereikbaar voor haar zijn. Zij gelooft dat door deze gruwel te overleven zij uiteindelijk op het pad van geluk zal komen. Maar de periode bij het blad blijkt zo zwaar te zijn dat ze liever er mee stopt en haar kansen vergooit dan dat ze doorgaat. Direct geluk blijkt belangrijker te zijn dan indirect geluk.

Modewereld

Andrea is een net afgestudeerde 23 jarige die niks met de modewereld te maken heeft (en er ook geen interesse in heeft), maar raakt er toevallig verwikkeld in met haar nieuwe baan. In dit boek wordt een duidelijk beeld geschetst van hoe de modewereld in elkaar zit en hoe gruwelijk en zwaar die wereld eigenlijk is.

Motto

Hoed u voor iedere onderneming die nieuwe kleding vereist - Henri David Thoreau, Walden, 1854.

Dit past perfect bij het boek omdat het verhaal uiteraard over mode gaat, maar ook omdat hoofdpersoon Andrea alles leert over welke kleding wanneer wel en niet geschikt is en langzaam maar zeker steeds meer leert over de horror van mode. Het geeft ook aan dat een onderneming die je dwingt een bepaald soort kleren aan te doen, een onderneming is die een strak protocol heeft waar je aan moet voldoen. Het is logisch wanneer er wordt verwacht dat je op tijd komt en je werk goed doet, maar een plek waar je bepaald soort kleding moet dragen is een plek waar misschien nog wel meer eisen worden gesteld waar het moeilijk is om aan te voldoen.

Opdracht

Dit boek is opgedragen aan de enige drie mensen die oprecht van mening zijn dat het zich kan meten met Oorlog en Vrede:

mijn moeder Cheryl, de moeder 'voor wie miljoenen meisjes een moord zouden doen',

mijn vader Steve, die knap, grappig, geniaal en getalenteerd is, en die dit deel van de opdracht per se zelf wilde schrijven,

mijn fantastische zus, Dana, hun lievelingetje (totdat ik een boek schreef).

 

Trivia

Het personage van Miranda Priestly is volgens geruchten losjes gebaseerd op Anna Wintour, de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue voor wie schrijfster Lauren Weisberger een tijdje als personal assistant heeft gewerkt.

In 2012 kondigde Lauren Weisberger aan dat ze werkte aan een vervolg, De Wraak van Prada (Revenge wears Prada) is in 2013 uitgekomen.

Titelverklaring

De Nederlandse titel van het boek, De duivel draagt Prada, is een letterlijke vertaling van de oorspronkelijk Engelse titel: The devil wears Prada. Het verwijst naar het personage Miranda Priestly, de hoofdredactrice van het blad Runway en Andy's baas, die voortdurend onmogelijke eisen stelt, een wrede houding aan de dag legt en de mensen om zich heen zo onredelijk behandelt als maar kan. Andy gaat haar zien als de personificatie van de duivel, maar wel een duivel die Prada draagt.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit negentien hoofdstukken van gemiddelde lengte en er is een duidelijke structuur in te herkennen. In het eerste gedeelte maken we kennis met Andy, haar onhandigheid en haar schrijfambities - én haar desinteresse voor mode. Ze probeert haar draai te vinden bij Runway en met een baas als Miranda, terwijl ze haar best doet om ook haar persoonlijke leven te onderhouden. In het tweede gedeelte gaat het erom dat ze aan de ene kant steeds meer haat gaat voelen jegens Miranda, maar anderzijds ook deel van het wereldje begint te worden, en in het slotstuk dreigt ze alles kwijt te raken waarvan ze houdt en realiseert ze zich waar het nu eigenlijk echt om gaat. Het vertelperspectief ligt gedurende het hele verhaal bij Andy zelf, die alles in de ik-persoon vertelt.

Decor

Het boek is niet meer heel jong, maar kan nog steeds heel goed geplaatst worden in de context van de moderne tijd. Het speelt zich af in ons hedendaagse New York, waar alles draait om snelheid, glamour en mode en waar het op straat de godganse dag door een levensgevaarlijke chaos is, waar je het ene moment het lievelingetje van de upper class kunt zijn en er het volgende moment niet meer toe doet. Dit is het New York waarin Andy terecht komt als ze bij Runway gaat werken en ze ziet zo ongeveer alles van Manhattan en een groot deel van andere wijken terwijl ze de talloze klusjes voor Miranda doet. De belangrijkste plek in het jaar dat beschreven wordt is echter het kantoor van Runway, in het prestigieuze Elias-Clark-gebouw.

Stijl

Aan de schrijfstijl van dit boek is duidelijk merkbaar dat Lauren Weisberger weet waarover ze het heeft: ze heeft namelijk zelf een tijdje in de mode gewerkt en zit nu in de journalistiek. Op die manier is het verhaal ook geschreven: als een vermakelijk lifestyleartikel in een glossy. het leest erg vlot, met gedetailleerde beschrijvingen op zo'n manier dat het interessant blijft, veel gemakkelijk leesbare dialogen en een luchtige, maar tegelijkertijd moraliserende toon.

Slotzin

En toen, terwijl het mooie meisje met het zwarte haar haar couplet afmaakte, deed hij het hekje voor me open alsof ik iemand was die meetelde.

Beoordeling

Wat heb ik genoten van dit boek! Ik vond het werkelijk geweldig en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht, want na het zien van de film - die ik ook super vond - was ik erg benieuwd, maar stelde ik ook zulke hoge eisen dat ik niet verwachtte daar veel voor terug te krijgen. Dat is echter wel gebeurd: het is een heerlijk boek, precies wat ik ervan verwachtte en nog veel meer. Ik denk wel dat je het alleen echt met me eens zult zijn als je van mode houdt, want voor dat publiek is het kennelijk geschreven: mensen die ofwel uiterst geïnteresseerd zijn in de modewereld ofwel er zelf in leven. Op mij is dat eerste van toepassing en ik hou werkelijk van alles aan dit boek. Ik hou van de personages die zo realistisch en sympathiek zijn, ik hou van het modesfeertje en de gedetailleerde beschrijvingen van alles wat ermee te maken heeft, ik hou van de manier waarop het verhaal zich ontwikkelt, ik hou van de humor en de vleug van spanning erin, ik hou van de onmogelijke opdrachten die Andy van Miranda krijgt en ik hou van de boodschap die het verhaal waarborgt: dat mode eigenlijk niets meer is dan een façade voor het echte leven en dat het allemaal gaat om één keuze: wil je alles opofferen om deel te zijn van die schone schijn of wil je juist oprecht leven?

Recensies

"Ook al wist ik wat er ongeveer ging gebeuren, ik kon het boek niet wegleggen. Je wil elke keer weten of Andrea het voor elkaar krijgt wat Miranda haar heeft opgedragen. Een chicklit van de bovenste modeplank!" http://adorablebooks.nl/c...eisberger/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.442 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The devil wears prada door Lauren Weisberger"

Ook geschreven door Vivian