Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Scorch Trials door James Dashner

Zeker Weten Goed
Foto van Onessa
Boekcover The Scorch Trials
Shadow
  • Boekverslag door Onessa
  • Zeker Weten Goed
  • 25 april 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover The Scorch Trials
Shadow
The Scorch Trials door James Dashner
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2011
  • 360 pagina's
  • Uitgeverij: Delacorte press

Flaptekst

Solving the maze was supposed to be the end.

Thomas was sure that escape from the Maze would mean freedom for him and the Gladers. But WICKED isn't done yet. Phase Two has just begun. The Scorch.

There are no rules. There is no help. You either make it or you die.

The Gladers have two weeks to cross the Scorch--the most burned-out section of the world. And WICKED has been sure to adjust the variables and stack the odds against them.

Friendships will be tested. Loyalties will be broken. All bets are off.

There are others now. Their survival depends on the Gladers' destructuin--and they're determined to survive.

NEVER STOP RUNNING.

Eerste zin

She spoke to him before the world fell apart.

Samenvatting

Het moment dat ze dachten dat iedereen eindelijk veilig was (lees deel 1: The Maze Runner) blijkt het de volgende dag dat Thomas niet meer telepatisch met Teresa kan praten (nadat zij telepatisch tegen hem zei dat er iets mis is) en de mensen die hen hebben gered, aan galgen opgehangen zijn in de gang. Het gebouw waar zij zitten omgeven door mensen die the Flare hebben (soort mentaal gestoorde zombies). In de kamer waar Teresa zat is ene Aris gekomen en Teresa blijkt spoorloos verdwenen te zijn.

Aris vertelt dat hij ook uit een Maze kwam, maar met een groep meiden was. Hij vervulde in die groep dezelfde rol als Teresa in Thomas' groep vervulde. Aris' 'vriendin' die de vrouwelijke variant van Thomas was, genaamd Rachel, was bij hen wel vermoord door de vrouwelijke equivalent van Gally. Alle jongens hebben een tattoo waarop staat welke rol ze vervullen bij WICKED, op Thomas staat dat hij vermoord wordt door groep B (de groep meiden van Aris, zij zijn groep A) en op Minho staat bijvoorbeeld dat hij de echte leider is.

Hierna gaat er een alarm af. De dode mensen in de gangen zijn verdwenen, er staat ineens een bakstenen muur om het gebouw en ze zitten er drie dagen opgesloten zonder eten. Op de vierde dag is er eten en zit er een man achter glas die hen vertelt wat de volgende proef is: zij moeten binnen twee weken naar een safe haven zien te komen in een gebied genaamd "The Scorch". Ze zijn allemaal geïnfecteerd met The Flare, en als ze op tijd bij de safe haven aankomen krijgen ze het geneesmiddel tegen The Flare.

De volgende dag gaan ze een donkere tunnel in. Ze verliezen twee jongens die onthoofd worden door een metalen bal. Thomas weet Winston te redden van dit lot. Eenmaal buiten de tunnel komen ze in een vreselijk hete woestijn. In de verte zien ze een stad en besluiten daar heen te gaan. Halverwege naar de stad komen ze Teresa tegen -- die vertelt Thomas dat er erge dingen gaan gebeuren en dat ze haar achter moeten laten. Ze zoenen en Thomas besluit haar woorden op te volgen. Op hun weg worden ze getroffen door een zware storm, een hoop jongens worden vermoord door bliksem, onder andere Winston. Er blijven maar 11 (van de 20) jongens over.

Eenmaal aangekomen in de stad schuilen de jongens in het eerste gebouw dat ze tegenkomen. Dit gebouw blijkt al bewoond te zijn door Jorge en zijn bende. Minho vecht met Jorge, Jorge wil de groep laten vermoorden, maar Thomas vraagt aan Jorge of hij wil onderhandelen. Dit doen zij: Thomas vertelt Jorge alles wat hun is overkomen en belooft dat als hij de groep Gladers helpt om door de scorch te komen hij ook het geneesmiddel van WICKED krijgt.

De groep gaat samen met Jorge en Brenda eten en daarna op zoek naar de Safe Haven. Niemand anders van Jorge's groep gaat mee omdat hij hen door The Flare zelf niet vertrouwt. Tijdens het eten is er een explosie. Brenda en Thomas vluchten naar 'The Underneath' (tunnelsysteem onder de stad) en raken de groep kwijt. In 'The Underneath' komen ze een groep mensen tegen die helemaal gek zijn geworden door The Flare, ze weten maar net te ontsnappen en vluchten uit 'The Underneath'. Hierna gaan zij slapen.

De volgende dag ziet Thomas heel groot op een muur (met hetzelfde lettertype als in the Maze) staan "Thomas is the real leader". Brenda vertelt hem dat zij en Jorge hebben besloten om hen te helpen nadat zij vernomen hadden dat hij de Thomas is die op de muur staat. Terwijl ze dit bespreken komen er drie mensen naar hen toe die hun dwingen om mee te gaan naar een feest (ze worden bedreigt). Op dit feest krijgen ze een drankje waarmee ze hun bewustzijn verliezen en worden de volgende dag vastgebonden aan een stoel wakker. Deze mensen willen ook weten wie Thomas is en waarom hij op de muur staat. Terwijl Thomas praat, breken de Gladers in en redden zij Thomas. Wanneer ze wegvluchten komt een van de drie mensen (die Thomas en Brenda dwong om naar het feest te gaan) achter hen aan en schiet Thomas neer. Hij loopt een metaalinfectie op, hij wordt opgehaald door een helikopter van WICKED en belandt in een ziekenhuis. Hier wordt hij opgeknapt en hoort hij van de doktoren dat hij veel potentie heeft om de Scorch Trial te overleven.

Hij wordt de volgende dag genezen terug gebracht naar zijn groep. Die nacht vertelt Teresa telepathisch Thomas dat er de volgende dag iets ergs gaat gebeuren maar dat hij maar op haar moet vertrouwen. De volgende dag komen de Gladers groep B tegen, zij hebben wapens en kidnappen Thomas (in een jute zak). Wanneer ze zich op groep A verliezen mag Thomas uit de zak en wordt hij vastgebonden. Teresa gedraagt zich verschrikkelijk tegenover Thomas, WICKED wil dat groep B Thomas vermoord. Later die avond gaat Teresa het gebied verkennen en vertellen de leiders van groep B (Harriet en Sonya) dat ze twijfels hebben aan de opdracht. Ze besluiten Thomas niet te vermoorden en willen verder zoeken naar de Safe Haven.

Op hun weg naar de Safe Haven vertelt Harriet dat Teresa een hekel heeft aan Thomas en alleen leuk tegen hem deed om hem makkelijker te vangen. Na verloop van tijd komen ze Teresa weer tegen, zij verleidt Thomas het bos in. Hier wordt Thomas omsingeld door Teresa en Aris die bewapend zijn, zij dwingen hem een grot in waar hij in een kamer opgesloten wordt. Het blijkt dat Teresa en Aris een complot hadden en zij eigenlijk een relatie hadden. Haar relatie met hem was een toneelspel voor het grotere doel. In de kamer wordt Thomas vergast.

De volgende ochtend blijkt hij nog te leven. Het blijkt dat Aris en Teresa als opdracht van WICKED hadden gekregen dat ze Thomas moesten verraden. Als hij niet verraden werd zouden ze hem vermoorden. Aris en Teresa blijken eigenlijk helemaal geen relatie te hebben. Thomas vertrouwt het echter niet. Ze hebben nog maar 5 uur de tijd om bij de safe haven te komen dus besluiten daar maar heen te gaan.

Ze rennen door en komen bij groep A en B (die ondertussen samen zijn gaan zoeken naar de Safe Haven). De Safe Haven is een stok in de grond. Ze zijn een uur te vroeg aangekomen. Langzaam begint de storm weer, er komen ook soort coconnen uit de grond. Uit deze coconnen komen zombies waar ze mee moeten vechten. Op het moment dat de storm te heftig is en de zombies bijna zegen vieren komt er een helikopter van WICKED die de groep redt. Er zijn weinig mensen overleden.

De man van WICKED zegt tegen Thomas dat hij moet kiezen tussen Brenda en Jorge (ze willen niet twee mensen redden). Thomas besluit niet te kiezen en het blijkt weer een test te zijn. Zowel Jorge als Brenda overleven het. De volgende ochtend wordt Thomas wakker in een witte kamer. Teresa vertelt Thomas dat zij zelf in een gebouw net als op het begin zitten, maar dat hij is opgesloten in een kamer omdat hij te erg geïnfecteerd is door the Flare. Thomas vertrouwt haar niet en wil niet meer met haar praten. Het laatste wat ze tegen hem zegt is dat WICKED goed is.

Epiloog:

De epiloog is een soort logboek/e-mail van WICKED. Alles blijkt gegaan te zijn zoals zij verwachtte, ze hebben bijna het geneesmiddel tegen The Flare ontwikkeld. Zij vermoeden dat alles volgens plan zal verlopen wanneer de kandidaten hun geheugen terug zullen krijgen.

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Jorge

De 'eigenaar' van een van de gebouwen in the Scorch. Wil de jongens eerst vermoorden, maar besluit ze te helpen om over the Scorch te komen wanneer hij hoort wie Thomas is.

Brenda

Iemand uit Jorge's groep. Ze raakt de rest van de groep kwijt samen met Thomas. Zij kunnen het heel goed met elkaar vinden, zo erg dat Thomas zich schuldig gaat voelen tegenover Teresa.

Harriet

De leider van groep B. Ze besluit om WICKED's order dat Thomas dood moet te negeren en gaat samen met de rest van haar groep en Thomas the Safe Haven zoeken.

Gladers

De rest van de personage's in dit boek zijn hetzelfde als de jongens die het hebben overleefd in the Maze Runner.

Aris

De mannelijke equivalent van Teresa uit groep B. Hij kan ook met zijn gedachte met Teresa en Thomas praten. Net als Teresa krijgt hij de opdracht van WICKED om Thomas' vertrouwen in hun te laten verliezen.

Quotes

"He felt as if every swallow of water only made him want more, but their supplies had reached dangerously low levels. If there wasn't fresh water in the city when they reached it... There was no good way for him to finish that line of thought." Bladzijde 123
"The Underneath was a dank, miserable place. Thomas almost preferred the utter darkness to being able to see what was around him. The walls and floors were dull gray, nothing more than painted concrete, streaks of water trickling down the sides here and there." Bladzijde 180
"Pass out, he urged himself. Please pass out, make it go away. Voices came from a distance again, just like his own had on the dance floor after being drugged. "I can get that sucker out of him." This was Jorge, of all people. "But I'll need a fire."" Bladzijde 235

Thematiek

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang

In feite is dit boek qua opzet hetzelfde als deel een alleen dan op een andere locatie. De jongens worden door WICKED in the Scorch gegooid, ze moeten binnen twee weken bij the Safe Haven komen om gered te worden en zitten verder vast. Iedereen blijkt geinfecteerd te zijn met the Flare en de motivatie die zij krijgen om the Safe Haven te zoeken is dat als ze eenmaal aankomen zij genezen worden. Kortom: 'ga naar de Safe Haven of sterf'. Verder is hun ook beloofd dat ze na the Scorch Trials meer informatie krijgen over WICKED en de staat van de wereld en vrijheid. Bij the Safe Haven komen betekent dus vrijheid en antwoorden. Hierdoor is het gevoel dat doorgaans in het boek de belangrijkste rol speelt verlangen naar vrijheid.

Motieven

Vriendschap en verraad

In dit deel is vrienschap weer een erg belangrijk aspect van het verhaal. Door elkaar te helpen en om elkaar te geven lukt het de jongens (en later ook meiden) om heelhuids bij the Safe Haven aan te komen. Verraad komt ook in dit boek voor. Aris en Teresa verraden Thomas na verloop van tijd omdat dit een opdracht van WICKED was. Hoewel Thomas later ondervindt dat dit verraad opgezet spel was, kan hij hun twee nooit meer vertrouwen.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Thomas leert in the Scorch Brenda kennen en ontwikkelt daar gevoelens voor. Hij voelt zich schuldig tegenover Teresa. Maar zodra hij Teresa weer ziet verraadt zij hem en kan hij haar nooit meer vertrouwen. Zijn relatie met Teresa is geruineerd/veranderd, maar met Brenda wordt het ook niks omdat het duidelijk is dat Thomas toch voor Teresa kiest.

Maatschappijkritiek

De organisatie WICKED heeft de jongens in het doolhof geplaatst, en laat ze nu de Scorch Trials doormaken om de slimste jongeren te selecteren die later de mensheid gaan helpen door een antistof te vinden voor de ziekte flare. Flare is ontstaan omdat de aarde geraakt is door een zonnevlam en het hele ecosysteem daardoor ten onder is gegaan. Dit is maatschappijkritisch omdat Dashner hiermee een wereld schetst die kan ontstaan als de mensheid geen rekening houdt hem het behoud van de ozonlaag.

Opdracht

For Wesley, Bryson, Kayla and Dallin. Best kids ever.

Trivia

Ergens op het einde van 2015 komt hier een film van uit.

Er zijn nog twee delen uit deze serie: The Death Cure en the Kill Order.

Titelverklaring

De titel the Scorch Trials slaat op de naam van de "proef" die de jongens die het doolhof in the Maze Runner hebben overleefd, nu moeten ondergaan van WICKED.

De proef heet the Scorch Trials omdat de jongens naar (vermoedelijk) Mexico worden gebracht in een verlaten stad bij een woestijn. Het klimaat is veel heter en droger dan in "onze" wereld omdat in deze boeken de wereld verschroeid is -- en het klimaat veranderd is -- door zonnevlammen.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in 65 korte hoofdstukken die zelden langer zijn dan vijf pagina's en een epiloog.

Het boek is vanuit Thomas' perspectief geschreven, maar wordt verteld door een verteller en niet door Thomas zelf. De verteller weet wel evenveel als Thomas waardoor je alles net zo snel als Thomas in het verhaal ontdekt. De epiloog is anders dan de rest van het boek, dit is namelijk een kort verslag van (vermoedelijk) een van de medewerkers van WICKED die schrijft over de jongens -- dit is daarom ook vanuit het ik-perspectief geschreven.

In feite is de structuur/ het perspectief in dit boek hetzelfde als in zijn voorganger the Maze Runner.

Decor

Het boek strekt zich over drie à vier weken. Er zijn nauwelijks flashbacks of flashforwards, alleen af en toe droomt Thomas over het verleden. In hoeverre dit verleden 'waar' is weet de lezer niet omdat Thomas aan geheugenverlies lijdt.

De eerste een à twee weken van het verhaal brengen de jongens hun tijd door in het slaapvertrek waar zij op het einde van het vorige boek door WICKED heen zijn gebracht. Deze locatie is een beetje in de vorm van een soort hostel. Ze kunnen niet naar buiten omdat alle deuren op slot zijn en er een bakstenen muur om het gebouw zit.

Daarna moeten ze door een donkere gang naar 'The Scorch'. The Scorch is de allerbelangrijkste locatie in het boek: het is een soort woestijn met een stad in het midden en aan de voet van de stad bergen. De bewoners van de stad vertellen de jongens dat dit vermoedelijk in Mexico is omdat alle labels van het voedsel dat ze daar vinden in het Spaans zijn -- en Mexico, toen de wereld aan het instorten was, het hards was getroffen door de zonnevlammen en is daarom verschroeid. Het is daar rond de 40 à 50 graden, de gebouwen in de stad zijn vervallen en alles is heet, verschroeid en uitgedroogd. Twee keer in de twee weken is er een ernstige onweersstorm die een aantal jongens elektrocuteerd.

Stijl

Dit deel is ongeveer in dezelfde stijl geschreven als the Maze Runner, maar naar mijn smaak is Dashner wel een beetje vooruit gegaan in zijn schrijfkunsten met dit boek.

Het is alweer een samenkomst van de veelgebruikte stijlen van suspence novels, distopian novels en thrillers: erg meeslepend, spannend en simpel (lees het "stijl"-kopje van The Maze Runner om dit meer uitgebreid uitgelegd te krijgen) . Alleen is het in dit deel iets anders omdat Dashner deze keer zijn personage's beter uitwerkt, de omgevingen meer in detail beschrijft en minder mysteries te lang open laat liggen als in The Maze Runner.

Slotzin

That's all for now.

Beoordeling

Zoals the Maze Runner vond ik dit boek niet super leuk, maar ook niet super stom. Het is vermakelijk, leesbaar en spannend -- het is meeslepend genoeg dat je zonder enkele inspanning blijft lezen.

Natuurlijk ga je wel met dit soort series de verschillende delen met elkaar vergelijken. Ik kan zelf niet echt zeggen welk deel ik leuker vond omdat ik het een beter vond bij deel een en het ander beter bij deel twee. Wat ik heel erg leuk vond aan dit deel was de setting waar het zich in bevond: the Scorch was een heel interessante, goed beschreven locatie waar alles zich afspeelde, ik kon me precies inbeelden hoe het er uit zag en vond het leuk om hier over na te denken. Wat ik echter jammer vond, is dat Thomas zijn hormonen niet onder controle kon houden en er in dit boek - net als the Hunger Games - een love-triangle ontstond waarin het hoofdpersonage niet kan kiezen tussen de ene lekkere meid of de andere. De hele wereld gaat ten onder, hij kan ieder moment dood gaan, maar toch houdt hij zich bezig met zijn liefdesproblemen. Hoe kan dat?!

Maar verder vond ik het erg leuk om te lezen. Een goed vervolg op deel een en ben benieuwd naar de andere twee boeken uit deze serie. Voor liefhebbers van de Young Adult dystopian novel rage (a.k.a. Hunger Games, Divergent, etc.) is dit een aanrader!

Recensies

"Wow, The Scorch Trials was definitely a bizarre mind trip, and after everything that was revealed and unfolded, I can’t wait to see how this series ends. " https://www.goodreads.com...rue&page=1
"Hoewel het boek verder gaat waar het eerste deel gestopt is, vond ik het moeilijk om weer in het verhaal te komen. De personages zijn niet goed uitgewerkt en alles was erg voorspelbaar. Toch bleef het spannend, wat een aanmoediging was om verder te lezen." http://www.youngadultbook...eiproeven/
"De schroeiproeven is erg mysterieus en dat maakt het boek spannend. Het begin was ietwat traag, maar toen de tweede testfase begon, kwam het verhaal goed op gang. " http://leavenostorybehind...eiproeven/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

34.386 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Scorch Trials door James Dashner"

Ook geschreven door Onessa