Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Leer ons écht Frans'

'Leer ons écht Frans'

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Romy (17).

"Terwijl leeftijdsgenoten comazuipend over de stranden van Lloret rollen, ga ik brood halen bij een Frans supermarktje. Na vijf jaar Frans op het vwo moet dit wel lukken.  ‘Je voudrais quatre croissants, s’il vous plaît,’ zeg ik tegen de caissière. Ze kijkt me even aan en toetst wat in op de kassa. ‘Three euros, please.’

Verbouwereerd zoek ik het geld in mijn portemonnee. Beheers ik het Frans na vijf jaar dan echt zo slecht?

Gedresseerde CITO-dolfijnen

Het antwoord op deze vraag is helaas ja. Ik kan werkwoorden opdreunen, standaardzinnen schrijven en teksten lezen. Dat laatste gebeurt met behulp van CITO-analysetips. Daarin staat precies welke woorden de antwoorden fout maken en waar je antwoorden in teksten kunt vinden. Eigenlijk worden we dus afgericht tot een stel gedresseerde CITO-dolfijnen.

Als je deze dolfijnen zou loslaten in de oceaan, weten ze niet wat ze moeten doen. En zo is het met leerlingen ook. Laat mij los in een Frans dorpje zonder verbinding en ik zal sowieso verdwalen. Ik kan vertellen wie ik ben, maar dan stopt het ook. In het Engels kan ik me aardig redden, maar accenten versta ik niet.

Voer het vak communicatie in

Wat het onderwijs dus echt mist, is een vak als communicatie. Want goede communicatie is van groot belang. Het helpt ons bij het oplossen van conflicten en het maken van afspraken. In  bijna ieder beroep krijg je er mee te maken en ook werken bedrijven steeds vaker internationaal samen. Als voorbereiding op de toekomst hebben we daarom een vak nodig waarbij we leren communiceren in meerdere talen.

Met Skype kun je tegenwoordig veel. Laat ons dus internationale debatten houden of gewone gesprekken voeren met jongeren van onze eigen leeftijd. Zo leren we echt te praten in het Engels, Frans of Duits en kunnen andere mensen oefenen met het Nederlands.

Onze spreekvaardigheid zal met sprongen vooruit gaan en dit is alvast een investering voor later. De huidige CITO-luisteroefeningen zijn natuurlijk handig, maar veel effectiever wanneer we leren terugpraten.

Ontdek meer culturen

Bovendien krijgt Nederland steeds meer culturen. Veel jongeren kennen er echter maar een paar. We moeten in gesprek treden met de wereld om ons heen. Zo ontwikkel je respect voor het onbekende.

De wereld is tegenwoordig individualistisch en veel draait om presteren. Toch is dat presteren alleen mogelijk door samen te werken. Niet alleen met vrienden of je ouders, maar ook met mensen buiten je grenzen. Samen sta je sterker dan alleen."

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 27 januari 2016
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.