Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Ben jij ook zo druk?

Ben jij ook zo druk?

Door Ivo

Wanneer heb jij voor het laatst lekker op de bank gelegen, terwijl je niets deed? Ja, je leest het goed: niks. Vroeger was het heel normaal was om als puber te niksen, maar nu is dat totaal anders. Niksen is niet cool. We zijn meer dan ooit bezig met onze carrière, ontvangen duizenden appjes per dag en hebben onze agenda de komende drie maanden volgepland. We moeten elke kans aangrijpen, want anders komen we er niet. Maar moeten we af en toe niet ook even uitrusten?

CV opbouwen

Mijn schema zit voller dan ooit. Doordeweeks woon ik lessen bij, ik maak een dagelijks radioprogramma bij een regionale zender en dan moet ik ook nog mijn enigszins sociale leven onderhouden. Ik ben van maandag tot en met zondag bezig met niets anders dan mijn toekomst en het vullen van mijn portemonnee. Ik merk zelf dat ik moeite heb met 'nee' antwoorden. Ik denk steeds weer aan de voordelen die ik heb voor mijn toekomst als ik zoiets aanneem.

En ik ben niet de enige die constant bezig is met z'n toekomst. Tegenwoordig moet je eigenlijk in de onderbouw al weten wat je wilt worden, zodat je op tijd een profielkeuze en daar op afgestemde studiekeuze kunt maken. Het liefst heb je er dan ook nog een eigen bedrijfje bij, want dat staat goed op je CV. Niet gek dus ook, dat de burn-outs onder jongeren inmiddels de pan uit rijzen. 

Mobieltjes en agenda's

Natuurlijk helpt de technologie ook niet echt mee, met zo'n almaar bliepend telefoontje. Er wordt tegenwoordig van je verwacht dat je altijd bereikbaar bent. Hoe dat komt? Omdat we zelf de hele tijd met onze telefoon in onze handen zitten en altijd meteen op elk berichtje reageren. Terwijl er natuurlijk echt geen gewonden vallen als je even een uurtje niet op je telefoon kijkt.

En dan zijn er nog die overvolle agenda's. Als ik met m'n vrienden af wil spreken, moet ik tegenwoordig een datumprikker voor over twee maanden maken. En zelfs dan nog komt niet iedereen opdagen, omdat er altijd wel weer iets anders tussendoor komt. 

Chillen

Daarom bedacht ik me: waarom kopen we niet met z'n allen een blanco agenda en vullen we die opnieuw in? Waarom schaffen we geen ligbank of een hangmat aan, van het geld dat je verdiend hebt met werken, en plannen we chilltijd in? En dan leggen we die mobieltjes lekker weg. Ik weet zeker dat de burn-out cijfers net zo onderuit gaan als Oranje in de EK-poule.

Ik heb alvast een beginnetje gemaakt: ik zet mijn mobiel tegenwoordig steeds vaker op stil. Opeens blijken die dringende telefoontjes helemaal niet zo dringend. En die mailtjes en appjes kunnen ook wel even wachten. Ook plan ik tegenwoordig 'niks'-tijd in. Tijd waarin ik heerlijk relaxed niks kan doen. Die 2,5 uur per dag dat ik in het OV zit bijvoorbeeld. Of die ene vrijdagmiddag waarop ik eigenlijk dingen had gepland. Nu zet ik er met grote letters een nieuwe afspraak neer: NIKS. En dat voelt heerlijk.

Gepubliceerd op 16 november 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

L.

L.

Toffe blogpost Ivo

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.