Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Mag ik ook bakker worden?

Mag ik ook bakker worden?

Als N&G'er ga je geneeskunde studeren en als je een N&T-profiel volgt, ga je sowieso een technische studie doen. Toch? Je studiekeuze ligt tegenwoordig eigenlijk al bijna vast als je je middelbare school- en profielkeuze maakt. Ik vind dat gek. Waarom kijken er bijna geen vwo'ers naar mbo-opleidingen? En waarom mag je met een bèta-profiel geen sociale studie gaan doen?

Toen ik in de pauze eens opperde dat de mbo-opleiding 'Brood en banket' mij ook wel leuk leek (ik heb een grote liefde voor alles wat zoet is en je zelf kan maken), werd ik raar aangekeken. "Je doet gymnásium!" "Je gaat toch geen zes jaar gymnasium vergooien voor zo’n simpel mbo-opleidinkje?" Simpel lijkt deze opleiding mij absoluut niet, maar ik besloot 'm toch van mijn ellenlange studielijstje af te halen. Dit omdat ik nog meer dingen ontzettend leuk vind.

Broden bakken

Toch bleef het me wel bezig houden: waarom is het zo raar om als vwo'er een mbo-opleiding te doen? Volgens mij is iemand die lekkere broden kan bakken een stuk nuttiger dan iemand die onderzoekt hoeveel meter een mier per dag loopt. Daarnaast is het mbo voor een aantal vwo'ers toch een belangrijke terugvalbasis. Veel uitvallers komen er uiteindelijk terecht. 

En nu heb ik het nog niet eens over hbo-studies gehad. Want ook dat is eigenlijk al not done, voor een vwo'er. Je moet en zal een universitaire opleiding doen, want 'dat hoort nu eenmaal zo'.

Profielkeuze = studiekeuze?

En dat is volgens mij niet de enige druk die gelegd wordt op een vwo'er. Van een bèta-leerling wordt namelijk ook verwacht dat hij of zij een technische of biologische studie gaat doen, anders ben je maar een 'nep-bèta'. Voorbeeldje: toen een mede-bèta-leerling vertelde dat hij bedrijfskunde wilde gaan studeren, werd hij voor gek verklaard: "Tsss, waarom heb je dan niet gelijk een alfa-profiel gekozen?" en "Dan ga je toch op z'n minst Téchnische bedrijfskunde doen?".

Ik vind dit soort opmerkingen maar raar; hij heeft tenminste zijn studiekeuze al kunnen maken. Je profielkeuze zegt dan wel iets over waar je goed in bent en waar je interesses liggen, maar daarmee staat je studiekeuze toch niet gelijk vast?

Van gymnasium naar buschauffeur

Een goed voorbeeldje van iemand die zich niks van deze 'sociale wetten' aantrok, is Ward. Hij slaagde een aantal jaar geleden met negen tienen en vier negens op het gymnasium. Op de vraag wat hij wilde worden, antwoordde hij niet wetenschapper, hoogleraar of minister-president. Nee: Ward wilde buschauffeur worden. Dat was zijn droom en passie, dus nu rijdt hij vrolijk rond als buschauffeur.

Dat is ook mijn punt: als je een passie hebt, moet je die toch volgen? Als jij graag de hele dag plantjes water geeft en bomen plant: doe een mbo-opleiding hovenieren. We moeten al zoveel: elke dag je Facebook checken, je mooiste foto's op Instagram zetten, je huiswerk maken. Een studiekeuze is geen kwestie van 'moeten', maar een vrije keuze. Volg dus je passie, ook al betekent dat een mbo-opleiding of een opleiding buiten je vakkenpakket.

Gepubliceerd op 12 november 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Y.

Y.

Dat veel mensen om je heen liever hebben dat je naar de universiteit gaat begrijp ik wel. Een hooggeschoold iemand heeft vaak grotere baankansen dan wat lager opgeleiden zoals een bakker of vrachtwagenchauffeur. Als het je passie is maakt dat natuurlijk minder uit, voor je passie zul je immers meer doen dan de gemiddelde persoon, maar wat nou als je er na 10 jaar genoeg van hebt? Dan zal je niet meer zo snel opnieuw aan een nieuwe opleiding beginnen. Aan de ene kant moet je doen wat je leuk vindt, maar het moet ook een verantwoorde keuze zijn...

P.S.: blijkbaar is er ook een bakkersopleiding op HBO-niveau:http://www.bakkerswereld.nl/nieuws/nieuws/2009/5/bakkerij-krijgt-hbo-opleiding-1017795

8 jaar geleden

M.

M.

Heel herkenbaar. Ik ga met mijn VWO N&T/N&G profiel volgend jaar hopelijk naar de kunstacademie! Gelukkig wordt daar vanuit mijn omgeving wel goed op gereageerd.

8 jaar geleden

M.

M.

Een beetje gymnasium-afgestudeerde moet zichzelf kunnen aanleren om broden en taarten te kunnen bakken. Het is onzin om 6 jaar het hoogste niveau te doen om vervolgens te gaan spelen op het MBO. Tegenwoordig is dat trouwens niet alleen tijd- maar ook geldverspilling.

8 jaar geleden

C.

C.

Onzin! Ik heb zelf een bèta-profiel gehad, maar nu doe ik een sociale studie. Ik deed VWO N&T/N&G omdat me dat toen ik koos leuker leek. Ook met dit profiel word je gewoon toegelaten bij een sociale studie. Je moet gewoon de vakken kiezen die jij leuk vindt en daar vind je echt wel een studie bij, dat is van later zorg.
@Milou; daar kijkt men echt niet raar van op. Tot op de laatste dag voor de inschrijving kan je nog een compleet andere studie kiezen... (zelfs daarna;) )

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.