Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Leestip: Maar buiten is het feest

Leestip: Maar buiten is het feest

Door Mette

Maar buiten is het feest van Arthur Japin is een pijnlijk, ruw en nietsverhullend boek over vreemde familietaferelen, een smerige stiefvader en het verwerken van jeugdtrauma's. En ondanks dat alles rolden de tranen me niet over de wangen.

Boekenvrouwtje Mette leest een hoop. Elke twee weken kiest ze een boek uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. En je kunt 'm meteen mee laten tellen voor je leeslijst. Score!

Zonne is zangeres, iedereen kent haar. Toch heeft ze een stukje van haar leven zorgvuldig opgeborgen: haar jeugd, waarin ze nog Weijntje heette. En dan vooral haar stiefvader Sijmen, die mensen manipuleerde, gaatjes in de muren boorde om haar te begluren en bovendien Weijntje (Zonne) en haar zus misbruikte. De herinneringen aan die jeugd komen naar boven als haar nichtje Lotte in de armen van Sijmen dreigt te vallen, iets wat ze koste wat kost wil voorkomen. 

Onaardig en doortrapt

Dit boek is pijnlijk, een beetje eng en heel confronterend. Het personage van Sijmen weerspiegelt de man die niemand wil ontmoeten: manipulatief, onaardig, doortrapt en dan óók nog pedofiel. Zijn personage zorgt ervoor dat de lezer zich niet op zijn gemak voelt, misschien zelfs bekeken. Omdat zijn ogen overal doorheen priemen. 

Maar de moeder van Weijntje laat nog iets veel engers zien: zij weet dat er iets niet goed is, maar doet niets. Wat daaruit volgt is een beeld van de gekte van een gezin. In het boek wordt langzaam duidelijk wat voor vreemde samenleving zo'n familie eigenlijk vormt, en welke onverklaarbare normen en waarden er ontstaan. 

Behoorlijk keurig

Ondanks het smerige onderwerp blijft dit boek behoorlijk keurig. De edele delen van de hoofdpersonen worden nooit expliciet genoemd, de scheldwoorden bijna nooit uitgeschreven. Dat maakt het allemaal misschien nog wel pijnlijker: zelfs in het verhaal wordt de waarheid verzwegen. 

Hoewel dit boek dus zeker intrigeert en echt wel onder je huid kruipt, heeft het mij niet heel erg geraakt. De spanning, de woede en de zenuwen kon ik voelen, maar het verdriet bleef niet hangen. 

Dus voor wie graag huilt om zijn boeken, niet doen. Verder is dit boek zeker een aanrader!

Maar buiten is het feest, Arthur Japin
Singel Uitgeverijen
Moeilijkheid ***
Algemene beoordeling: ***

Gepubliceerd op 27 augustus 2015
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.