Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik weet dat ik leuk ben!

Ik weet dat ik leuk ben!

Ik ben het mooiste meisje van Tinder, en daar is niets tegenin te brengen. Ik heb prachtige bruine ogen, zwoele lippen en een prachtig figuur. Het lijkt wel alsof dit is wat jongens jou horen zeggen als je een compliment van hun aanneemt met een zelfverzekerd: 'Dankjewel, ik weet het'.

Het is nooit goed, bleek uit een Amerikaans experimentje. Reageer je niet op een compliment, dan krijg je kritiek omdat je niet antwoordt. Alsof je de jongen in kwestie een antwoord verschuldigd bent en je dankbaar moet zijn voor het compliment. Maar als je het eens bent met het compliment en 'm zelfverzekerd aanneemt is het ook niet goed. Dan ben je ineens arrogant. Het maakt mij nieuwsgierig: hoe reageert de Nederlandse Tinderaar op een zelfverzekerd meisje?

Kapsones

Ik moet toegeven: uit mezelf zou ik niet zo snel een complimentje aannemen. Al helemaal niet als het over mijn uiterlijk gaat. Vaak zeg ik dat het niet waar is, of pers ik er moeizaam een blozend en stamelend 'dankjewel' uit. De meeste mensen zeggen dan dat ik niet zo onzeker hoef te zijn, of dat jongens juist een zelfverzekerd meisje leuker vinden. Maar menen ze dat wel, of is dat ook een stukje beleefdheid?

Om daar achter te komen, installeer ik de inmiddels veelbesproken datingapp Tinder. Na een avondje iedereen naar rechts geswiped te hebben, stromen de complimentjes en telefoonnummers al binnen. Ik heb beet. 

Een van mijn eerste matches ziet wel wat in mijn zelfverzekerde houding. Niet dat hij blij voor me is dat ik lekker in mijn vel zit, of dat het zijn complimentje kracht bij zet, overigens. Nee, Yassine vindt mij nog begeerlijker als ik hem vertel dat ik leuk ben. Kapsones, noemt hij dat. Afijn, wat mij aan aandacht was beloofd, lijkt tot nu toe nagekomen.

Schrikken

Een groot deel van de jongelui op TInder lijkt toch een "aw nee hoor, dat is niet zo, ik ben hart-stikke lelijk, stop het jij hihi :$$$" te verwachten. Veel jongens blijken te schrikken van mijn zelfverzekerde houding. Vaak wordt ons chatgesprekje ongemakkelijk afgerond. Een nieuw gespreksonderwerp durven ze waarschijnlijk niet meer op te starten.

Vaak wordt het gesprek ongemakkelijk afgerond

Boze jongetjes

Toch vindt - verrassend genoeg - een merendeel het hartstikke gewoon dat ik een complimentje aanneem met de reply 'haha weet ik'. In tegenstelling tot wat het Amerikaanse experiment opleverde (boze jongetjes die het compliment terugnamen), reageerden de Nederlandse jongens een stuk nuchterder. Voor velen veranderde het verloop van het gesprek niet. Ze vroegen daarna gewoon naar m'n hobby's, of zeiden beleefd 'geen dank'. Voor deze jongens was er niets intimiderends aan een meisje dat hetgeen dat ze haar probeerden te vertellen, al wist.

Maar niet iedereen vindt me arrogant

Ego-boost

1400 Matches, pijnlijke vragen over mijn cupmaat en talloze telefoonnummers verder, ben ik gezegend met een wijs, filosofisch inzicht. Pas nu ik mezelf heb toegestaan om complimentjes aan te nemen, hoef ik in mijn hoofd geen 101 redenen om de ander zijn ongelijk te bewijzen te bedenken.

De enkeling die daar raar op reageert, zou me nooit gecomplimenteerd moeten hebben. Het is tegenwoordig helemaal in om niet te weten dat je mooi bent, terwijl je dan juist wordt verteld dat je zelfverzekerder moet zijn. Maar als je wel een complimentje aanneemt, bestaat de kans dat mensen denken dat je arrogant bent.

Gewoon lief lachen, zeggen dat ik weet dat ik mooi/knap/cute ben, en voor ik het weet begin ik het zelf te geloven. Het is een ontzettend machtig gevoel om de hemel in te worden geprezen zonder mezelf meteen omlaag te hoeven praten. 

Gepubliceerd op 4 maart 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

T.

T.

Jij zit dus op Tinder om complimentjes te vissen? Maakt dat jou geen aandachts...(vul maar zelf in, excuses)?

9 jaar geleden

C.

C.

het was een experiment slimpie:')

9 jaar geleden

A.

A.

het was een experiment, heb je niet goed gelezen??

8 jaar geleden

K.

K.

omg ik wachtte hier serieus op haha sinds ik het voorproefje had gezien wilde ik de rest al lezen, best nog een verrassende twist aan het einde :D ik dacht dat je het eigenlijk alleen maar zou bevestigen dat amerikaanse experiment :) goed geschreven ^^

9 jaar geleden

D.

D.

goed geschreven stuk :)

9 jaar geleden

T.

T.

hey ik moet zeggen je ziet er goed uit voor je leeftijd echt een model

9 jaar geleden

D.

D.

ze weet het! ;-)

8 jaar geleden

M.

M.

Nou wat een grappig stuk en leuk geschreven :) Maar als ik mijn dochter hier op de <a href="https://www.instituutschreuder.nl">basisschool</a> mee bezig zou zien, dan zou ik dat niet goed vinden hoor..

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.