Cruijff, Sneijder, Nouri!

Cruijff, Sneijder, Nouri!

Door Oscar

Jasper Cillessen, Lasse Schöne en Davy Klaassen zijn voor de meeste voetballiefhebbers niet meer dan idolen. Voor de 17-jarige Abdelhak Nouri niet. Voor hem zijn het collega’s. Hij traint namelijk al regelmatig met het eerste elftal van Ajax mee.

Het talent van Abdelhak komt niet uit de lucht vallen. Toen tv-persoonlijkheid en voetbalanalist Hugo Borst hem als 11-jarig manneke zag voetballen sprak hij al over de toekomstige '10' van Ajax. Een paar jaar later deed Henk Spaan, columnist bij Het Parool, daar nog een schepje bovenop door het talent te vergelijken met Johan Cruijff. Scholieren.com is te gast op trainingscomplex De Toekomst en spreekt met de zo bewierookte voetballer.

Relaxed loopt hij, in voetbalbroekje en hoog opgetrokken sokken, de kantine binnen alvorens hij een paar mensen netjes een hand geeft. Kort daarna zitten we tegenover elkaar. Een dag voor onze ontmoeting brengt Ajax de lijst van spelers naar buiten die de club het komende halfjaar Europees mogen vertegenwoordigen. Abdelhak reageert nuchter als ik hem hiermee feliciteer. "Het kwam als een verrassing en natúúrlijk hoop ik daadwerkelijk in actie te komen, maar dat moet stap voor stap."

Niet eten, wel sporten

Abdelhak Nouri in actieDe naam verraadt het al een beetje. Abdelhak heeft Marokkaanse roots en is ook moslim. Iets wat mij slopend zou lijken tijdens intensief sporten - de ramadan - geeft Abdelhak naar eigen zeggen weinig problemen. "Ik ben zo bezig met het voetbal, dat ik het eigenlijk niet merk. Pas na een wedstrijd of een training kak ik een beetje in."

Op zijn leeftijd zitten de meeste jongens nog gewoon in de schoolbanken. Abdelhak liet, tijdens zijn diploma-uitreiking, voor de camera’s van Ajaxtv al eens weten dat hij school als niet meer dan een plan B ziet. "In de klas werd ik een beetje onderschat door mijn medeleerlingen. Sommigen dachten dat ik het niet zou halen, omdat ik door mijn sport meer dan eens afwezig was", vertelt hij. "Op mijn school werd er goed omgesprongen met mijn situatie; toetsen mocht ik bijvoorbeeld eerder maken."

Wanneer ik hem vraag wat voor leerling hij was in de klas, verschijnt er een flauwe glimlach op zijn gezicht. "Ik was niet zo’n druktemaker hoor, ik observeerde liever. Genieten van wat anderen uithalen haha."

Voorlopig geen overstap

Vorig jaar vertrok Mink Peeters, een andere Ajaxjeugdspeler, naar de jeugdopleiding van Real Madrid. Onder meer Johan Cruijff uitte kritiek op deze overgang. Uit Abdelhaks reactie begrijp ik dat hij de overstap ook niet helemaal begreep. "Ik had de overstap zelf niet gemaakt nee. Niet op deze leeftijd. Natuurlijk is Real Madrid een absolute topclub, maar ik ben voorlopig op m’n plek bij Ajax."

Dan ga ik even in de fout, ik stel mijn volgende vraag al mompelend en daardoor onverstaanbaar. Abdelhak fronst even, en zegt dan "wat zegt u?" Enigszins verbaasd over het feit dat een 17-jarige voetballer, die de wereld aan zijn voeten heeft liggen, zijn één jaar oudere interviewer met 'u' aanspreekt vervolg ik het gesprek. We hebben het over de jeugdopleiding van Ajax, die volgens onder andere Wesley Sneijder 'hard' zou zijn en mentale weerbaarheid zou vragen. Volgens Abdelhak valt dat wel mee. "Ik voetbal hier al een hele tijd, maar het is niet zo dat ik geen kind heb kunnen zijn ofzo. Gelukkig heb ik ook tijd voor vrienden en andere dingen buiten het voetbal."

Geen patatjes meer

Als ik zo rondkijk in de Ajaxkantine, zie ik de jeugdvoetballers logischerwijs eigenlijk alleen maar aan de gezonde hap. Maar hoe is dat buiten de club? "Voorheen at ik ook nog weleens eens patatje, maar dat heb ik vorig jaar eigenlijk afgezworen. Ik krijg steeds meer begeleiding vanuit de club. Vaak krijg ik een soort eetschema op papier, en dat papier geef ik eigenlijk rechtstreeks aan mijn moeder haha."

Dan halen we de actualiteit aan. Nu het wat minder gaat met Ajax beginnen er geluiden van kritiek te klinken, zo zou er te weinig body op het veld staan. Abdelhak, zelf ook geen zwaargewicht, kijkt enigszins schuldbewust naar z’n tengere rechterarm. "Natuurlijk doen wij aan krachttraining, zelf zit ik vier keer per week in het krachthonk. Maar ik geloof niet dat dit het hele probleem is, ikzelf ben bijvoorbeeld een speler die de duels voor moet zijn, in plaats van ze te winnen."

Dan is onze tijd op. Ik bedank Nouri voor het gesprek en bedenk mij dat wanneer ik hem een volgende keer zie, het waarschijnlijk in de Amsterdam ArenA is. Hij draait zijn hoofd nog een keer om en zegt lachend dat hij meteen weer de sportschool ingaat.

Gepubliceerd op 12 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.