Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Haat aan e-books!

Haat aan e-books!

Door Mette

Lief papieren boek dat zich momenteel op mijn nachtkastje bevindt,
Jij bent door sommigen vergeten, afgezworen, nutteloos verklaard. Jij bent niet snel genoeg, te groot, te kwetsbaar en te zwaar. Je bent bejaard.

Je bent al jaren uitgeleefd, niet meer van nut. Je hebt je tijd gehad, we hebben genoeg van ónze tijd aan jóú gegeven. We dragen tegenwoordig twintig digitale boeken tegelijk in onze tas, in plaats van twee van die papieren. Jij bent te duur, niet duurzaam genoeg. Waarom kiezen voor dode bomen als het ook in pixels kan?

Want dat kan tegenwoordig, de pixels vliegen ons om de oren. Overal. Altijd. We kunnen miljarden letters lezen, allemaal verborgen in één flinterdunne tablet. Honderdduizend pagina’s, alles bij elkaar nog geen centimeter dik.

Hoezo, boekenkast? Zo’n onding neemt maar ruimte in. Hoezo, drukkerij? Dat kost allemaal maar tijd. Hoezo, papier? Da’s toch niet goed voor het milieu? Waarom kilo’s boeken brouwen als het ook veel efficiënter kan?

Krassen op je kaft

En toch. Toch ben ik door het bos van digitale bomen steeds maar weer naar je op zoek. Met mijn vette vingers maak ik vlekken op jou. Ik scheur per ongeluk een van je pagina’s als ik hem iets te gretig omsla. Je pagina’s bobbelen als het regent op de camping. Het zand dat in mijn slaapzak zit maakt krassen op je kaft. De grasspriet die ik ooit als boekenlegger heb gebruikt, kleurt je een beetje groen.

En als ik je dan maanden later weer eens opensla, ergens, op mijn bed, op de bank, in een café, op een andere dag en een andere plek, dan herinner ik mij plots onze avonturen. Ik ruik de oploskoffie die verspreid was door mijn tas, ik denk aan het moment dat ik je blaadje scheurde. Ik zie de ducttape waarmee ik je ooit opgelapt heb, voel de regen alweer druppen op de camping. Ik ga samen met jou weer terug naar waar we waren. Jij bewaart mijn herinneringen voor mij. Bij jou zijn ze veilig.

Waarschijnlijk zal je ooit wel weer vergaan. Hoe vaak ik je ook oplap met mijn tape, ooit zal er niets meer van je over zijn. Dat vind ik mooi. Jij bent net zo sterfelijk als ik of ieder ander wezen. Jij hebt, net als ik, een leven.

Rondzweven

Nu begrijp je ook meteen mijn haat tegen het e-book. Zo’n stom digitaal ding dat almaar rond blijft zweven door de lucht, verborgen in enen en nullen. Zo'n e-book dat altijd overal, en daarom nergens is. Het sterft niet, wordt maar half geboren, dus het leeft niet. Het bestaat niet eens volledig.

Zo, dat is eruit. Nu weet je dat ik van je houd, en ook hoeveel. En nog even over het feit dat jij zo duur bent: dat zal me een zorg zijn. Ik bedoel. Mijn grote liefde zal toch zeker ook niet een of ander ordinair goedkoop typje zijn?

Als het tegendeel de waarheid blijkt, zal ik je nog eens een excuusbrief schrijven. Maar voor nu zou ik willen zeggen: bedankt voor je bestaan (en de vergankelijkheid daarvan).

Met veel groot liefs en een torenhoog-achtende groet,
Het Papierenboekenmeisje

Gepubliceerd op 29 januari 2015

REACTIES

A.

A.

Ahh eindelijk iemand die er precies zo over denkt als ik doe! Geweldige blog

9 jaar geleden

Mette

Mette

dankjewel! Laten we een club oprichten voor papierliefhebbers. Dat lijkt me leuk :-)

9 jaar geleden

Chris

Chris

Ik heb ook he-le-maal niks met e-Books. Ik heb 'm een kans gegeven toen ik vorig jaar op reis ging naar Azië en geen shitload aan bagage wilde meenemen. Maar na één halfvoltooid e-Book-boek ben ik snel een internationale boekhandel ingevlucht voor een Echt Boek. Lekker vouwtjes maken in de bladzijde, echte letters op echt papier. Dood aan de e-Books ;-P

9 jaar geleden

Mette

Mette

Ik kan er ook gewoon niet van genieten. Heel gek, maar het is gewoon echt zo.

9 jaar geleden

Daniëlle

Daniëlle

Wat een superleuk en grappig blog, Mette!

9 jaar geleden

Mette

Mette

Dankjewel :-)

9 jaar geleden

Renske

Renske

Helemaal mee eens, het is zoveel fijner om een papieren boek in je handen te hebben!

9 jaar geleden

W.

W.

Het geeft ook gewoon zo'n heerlijk gevoel als je de pagina's omslaat. En dat geluid als je al die pagina's één voor één door je vingers laat glippen. Nee! Zo'n e-book kan een echt papieren boek nooit vervangen.

9 jaar geleden

Mette

Mette

jij hebt het helemaal begrepen ;-)

9 jaar geleden

E.

E.

hallotjes ik ben het weer erikje ik lees altijd boeken op mijn ipad met een 5.1 megacorn lcd chip. ik vind dat stukken fijner dateen echt boek want ik kan het gratis hacken met men ipad mini die weer een 6.4 megacorn heeft hihihihi

9 jaar geleden

S.

S.

Zoveeeel reacties. (Ik kan niet achterblijven.) Ik vind dit een héél goed stukje, maar lees liever via de iPad (schijt aan herinneringendingen). Anders moet ik me telkens omdraaien van de ene op de andere zij weetjewel. Vreselijk. ;-)

9 jaar geleden

E.

E.

hey leuke foto meid zullen we een boekje lezen op mijn ipad mini hihi met een banaatje er bij.

9 jaar geleden

K.

K.

Hee,
Ik moet even kwijt dat je echt superleuk op die foto staat! x

9 jaar geleden

Mette

Mette

hahaha, ook wel enigszins chagrijnig toch? :-p

9 jaar geleden

B.

B.

Hele leuke blog!! En daar ben ik het echt zo mee eens. Trouwens ook fijner voor je ogen dan op een scherm een boek te lezen!!

9 jaar geleden

G.

G.

Echt slecht geschreven. Ik ga voor de E-books!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.