Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De nutteloze wet

De nutteloze wet

Door Ruben

Wekelijks sta ik als 16-jarige tiener in de discotheek met een biertje in mijn hand. Mijn achttiende levensjaar heb ik inmiddels nog niet bereikt, maar aan zo'n roze bandje voor om de pols kan iedereen wel komen.

Want ook al is de leeftijdsgrens voor alcohol ruim een jaar geleden verhoogd van 16 naar 18 jaar, onmogelijk om aan alcohol te komen is het niet. Dat bewees ook ex-blogger Hidde vorig jaar, die met een valse ID-kaart moeiteloos bier kon kopen in de supermarkt.

En zo gaat het met veel nieuwe wetten die door de regering worden ingevoerd. Ze worden bedacht, maar achteraf wordt er lang niet altijd goed gecontroleerd.

Zo weten we ook allemaal wel van het rookverbod in de horeca af. De bedoeling was dat er een 'rookvrije' horeca zou ontstaan. Die is er ook wel, maar er zijn ook café's waar de asbakken weer gewoon op tafel staan. Steek daar gerust een peukje op, want de kans dat je daar een boete voor krijgt is klein.

Geen vuurwerkcontroles

En nog een recent voorbeeldje. Dit jaar zou vuurwerk pas vanaf 18:00 afgestoken mogen worden. Hartstikke fijn, want normaal gesproken werd ik op oudjaarsdag altijd om een uur of 10 uit mijn bed geknald. Maar als je vervolgens hoort dat er niet gecontroleerd gaat worden, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn.

Zou het niet veel beter zijn als we, voor elke wet die door de Tweede Kamer wordt bedacht, zelf nog een keer naar het stemhokje moeten? Op die manier wordt de beslissing samen genomen. Of de alcoholwet er dan ooit was gekomen, is maar de vraag. Maar misschien was dat wel beter ook. Want nu zijn er miljoenen euro's uitgegeven aan die wet, terwijl ik op mijn zestiende nog gewoon aan een biertje kan komen tijdens het uitgaan. Dat kan de bedoeling niet zijn.

Gepubliceerd op 6 januari 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

W.

W.

Miljoenen euro's uitgegeven aan alcoholwet? Nou, ik betwijfel het. Waarom noem je geen bronnen in jouw column? Overigens is de schade die alcohol aanbrengt aan de gehele maatschappij vele malen groter dan een paar miljoen. (bron: http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-kost-alcohol-de-maatschappij/) Dat een wet niet wordt nageleefd, of streng wordt gecontroleerd, wil nog niet zeggen dat het een slechte wet is. Dan moet of de naleving door burgers beter worden (denk aan NIX-campagnes), of de controle door de overheid strenger. De wet afschaffen lijkt mij juist géén goede oplossing.
Ps. Referenda (wat jij wilt) kost ook heel veel geld. En dan bestaat er ook nog de kans dat de 'gekozen' wet niet goed wordt gecontroleerd of nageleefd door de groep minderheden die het hier niet mee eens is. Voorbeeldje, stel dat: de meerderheid van de bevolking is voor een vuurwerkverbod, dus de politiek stelt een (bindend) referendum voor. De wet op het vuurwerkverbod wordt aangenomen. De politie heeft het echter al druk (genoeg) op Oudjaarsdag. Sommige jongeren vinden het nog steeds leuk om vuurwerk af te steken, dus die steken vuurwerk af. Zij worden niet gecontroleerd. Wat maakt het verschil dan nog uit dat een wet voortkomt uit een referendum of door de regering wordt voorgesteld aan het parlement?

9 jaar geleden

E.

E.

Wout, je bent echt debiel! zo een lange tekst zonder nut!

9 jaar geleden

W.

W.

En bedankt ;-)

9 jaar geleden

T.

T.

Wekelijks sta ik als 16-jarige tiener in de discotheek met een biertje in mijn hand. Mijn achttiende levensjaar heb ik inmiddels nog niet bereikt, maar aan zo'n roze bandje voor om de pols kan iedereen wel komen.

9 jaar geleden

P.

P.

Lukt dat 14-jarige, die eerder voor 16-jarige kon doorgaan, ook nog?

9 jaar geleden

S.

S.

Ik geef wel gelijk aan Wout dat je wat bronnen mag gebruiken als je zulke getallen gaat noemen.

9 jaar geleden

E.

E.

Als elke wet die overtreden wordt een slechte wet is die moet worden afgeschaft, komen we wel in een erg merkwaardige maatschappij. Iets te makkelijke conclusies in dit stukje. Leuk uitgangspunt, naar mijn mening matig uitgewerkt.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.